Macarons med champagnemarängsmörkräm

Publicerat: 2011-12-27 Kl: 16:32:02 | I kategori: Macarons

Oj, vilket långt ord det blev =) Som inledning på champagne-veckan får ni idag lila macarons! Dessa fyllde jag med en marängsmörkräm smaksatt med champagneessens (finns bland annat på Strössel & Annat). Ovanpå ligger små guldflingor.






Macarons:
~30 stycken

120 gram äggvita (som stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
150 gram florsocker
50 gram vatten

1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke.

2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.

3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).

4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.

5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.

6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå.

7. Vänd ner ungefär hälften av marägen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.

8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.

9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.

10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter

Champagnesmörkräm:

2 stora äggvitor
100 gram socker
130 gram smör, rumstempererat 
några droppar champagneessens


1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ denna i ett vattenbad på spisen.

2. Vispa hela tiden, tills blandningen blir cirka 65 grader eller tills sockret har smält. Ta bort skålen från värmen.

3. Fortsätt vispa tills marängen har blivit fluffig och vit, och skålen har svalnat. Det kan ta upp till 10 minuter.

4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3-5 minuter, tills marängsmörkrämen gått ihop sig och blivit len och slät.

5. Tillsätt champagneessensen, tillsätt någon droppe i taget och smaka av, så att du får en lagom smak, och vispa tills allt är blandat.

Kommentarer
Postat av: Vardaxlyx

Vilka macarons! Helt underbar och ser jätte goda ut =)

kramkram

2011-12-29 @ 08:17:17
URL: http://vardaxlyx.devote.se
Postat av: Goda frestelser

Vart får du tag på mandelmjöl? Har letat i alla mataffärer här i Borås men hittar det ingenstans :(

2012-01-11 @ 09:13:50
URL: http://godafrestelser.blogg.se/
Postat av: Marias cupcakes

Mandelmjöl finns att beställa på bla www.strosselannat.se (fast det är tillfälligt slut). lchf-butiker som säljer det (online). jag vet att vissa ica maxi butiker ska ha det. Kanske till och med city gross, ska själv dit och leta idag och hoppas verkligen på det, för har varit sugen på macarons ett tag =)

2012-01-11 @ 11:23:44
URL: http://mariascupcakes.blogg.se/
Postat av: s i m o n e

så goda dom ser ut :)

2012-01-11 @ 14:59:12
URL: http://twiceaday.blogg.se/
Postat av: Kleo

hej! vet du om man kan göra macarons utan mandeln? e allergisk! :(

2012-01-11 @ 22:36:55
URL: http://goldenzipper.blogg.se/
Postat av: simone

åh va fina de blev,ser så lyxiga ut.

vet att de ska finnas i lidl och finns i orientaliska butiker också.

svar till kleo,ja de kan man.går lika bra och göra mjöl av hasselnötter,hört att de ska vara jättegott.

2012-02-02 @ 20:59:06
URL: http://smulansbakblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0