Citroncheesecake

Publicerat: 2012-04-11 Kl: 14:38:00 | I kategori: Dessert

På påskafton hade vi min mans familj här på lite påskmat, fika och sällskapsspel (det sistnämnda är en del som i princip alltid ingår när vi träffas ;P). Till fikat valde jag att göra en cheesecake som jag smaksatte med citron, så att det blev något lagom mastigt med en fräsch smak. Tyvärr är inte cheesecake det snyggaste bakverket direkt, men den smakade bra och det är väl ändå det viktigaste :)







Botten:

300 gram digestivekex
150 gram smör

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krossa kexen till smulor, antingen i en mixer eller i en plastpåse som du lägger i en handduk och sen kavlar.

3. Smält smöret.

4. Blanda samman smör och kexsmulor i en bunke.

5. Tryck ut dem i botten av en springform (med löstagbara sidor) som är ungefär 24 centimeter i diameter. Packa smulorna tätt och jämnt. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter och låt den sen svalna.

Fyllning:

600 gram philadelphiaost
2 1/2 dl kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse (maizena)
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
130 gram vit choklad
3 stora citroner, saft och skal

1. Vispa philadelphia och kesella krämigt i en skål.

2. Rör ner strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.

3. Rör ner ett ägg i taget och vispa en liten stund mellan varje ägg. Rör sedan ner vispgrädden.

4. Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad och rör sedan ner den varma chokladen i smeten.

5. Rör ner saft och skal från citronerna.

6. Häll smeten över kexbotten.

7. Grädda cheesecaken mitt i ugnen i ungefär 40 minuter. Får den för mycket färg kan du lägga en bit aluminiumfolie över, se bara till att den inte fastnar i kakan.

8. Stäng av värmen och låt cheesecaken stå kvar i eftervärmen i ungefär en halvtimme.

9. Låt svalna och ställ sedan in den i kylen så att den serveras kall.  
Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0