Lika delar

Publicerat: 2012-06-06 Kl: 09:43:00 | I kategori: Tårtbotten

Detta recept på tårtbotten är det jag använder mig av allra oftast. Det bästa med receptet är att det är lätt att anpassa efter hur stor form du använder dig av samt att det är lätt att smaksätta (se längst ner i receptet). Anledningen till att receptet kallas för lika delar är just för att du använder dig av lika stora delar av ingredienserna. 

Lika delar tårtbotten:

Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver

Tre lika stora glas

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. Denna mängd ägg ger en hög tårtbotten, vill du ha en lägre kan du halvera antalet ägg:

Till 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 cm.

Bakpulver (ta snäppet mindre, 1/3, bakpulver än angivet):

1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

2. Mär upp lika mycket socker i det andra glaset, som du har ägg i det första.

3. I det tredje glaset mäter du upp hälften mjöl och hälften potatismjöl. Tillsätt bakpulvret.

4. Vispa ägg och socker i en skål tills det är riktigt vitt och pösigt.

5. Blanda i mjölblandningen och bakpulver med hjälp av en slickepott.

6. Smörj en form med smör eller olja samt bröa den. Du kan även behöva göra en krage av bakplåtspapper, så att inte smeten rinner över i ugnen.  Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv

OBS! Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna då tårtbotten lätt sjunker ihop då. Testa med en provsticka för att se när botten är klar. Om botten håller på att få för mycket färg när det fortfarande är lång gräddningstid kvar, så kan du täcka den med bakplåtspapper eller aluminumfolie.

7. Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

Smaksättningar:

Choklad: 

Fördela glaset med mjölblandningen enligt: 1/3 Mjöl, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Kakao.

Vanilj:
Tillsätt följande mängd vanilj (innan du häller i mjölblandningen):

1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
1 tsk vaniljpulver till 8-10 ägg osv

Citrus:
Tillsätt sist rivet skal av citron/apelsin/lime och rör om. Använd skalet av 1 citron/apelsin/lime per 4 ägg. Till 8 ägg använder du skalet av 2 citroner osv.


Detta recept finns på flera olika bakbloggar och denna uppställníng är en omarbetad version av Lisas!

Kommentarer
Postat av: Hanna

Tack för beskrivningens,ska prova på detta vid nästa tårtbakning! :)

2012-06-08 @ 23:57:02
URL: http://hannaedman.blogg.se/
Postat av: Eija-Sötebrödsfröjd

Väldigt inspirerande. Att baka tårtor är det roligaste som finns!

2012-06-09 @ 14:54:33
URL: http://sotebrodsfrojd.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0