Äppelpaj (Apple Pie)

Publicerat: 2012-09-17 Kl: 11:29:05 | I kategori: Dessert

 
Idag känns det verkligen som höst här hemma. Det är kallt, grått och mulet, det regnar och det blåser och båda barnen är sjuka. Men om vi bortser från just idag, så gillar jag faktiskt hösten! När solen skiner, det är friskt i luften och alla bladen ändrar färg till varma nyanser av rött, orange och brunt. För vår del innebär hösten även massor med födelsedagar som ska firas, ett par stycken varje månad blir det. Vi har Halloween att se fram emot och när hösten är över väntar december, med alla mysiga förberedelser inför julen.
 
Men först ska vi ha höst. Och något som hör till hösten är äpplen och såklart en äppelpaj. Jag gör fortfarande efter min mormors recept, varför ändra på ett vinnande koncept? Dessutom värmer det lite extra i hjärtat att använda mormors recept och den smakar lite extra gott, bara just därför.
 
I still do my apple pie after my grandmothers recipe. Just by knowing that, it tastes a little bit better I think. Apple pie means fall and today we are really having fallweather, and not the good kind. It rains, it is cold and its way to windy outside. And both my kids are sick. So I will spend this day longing for healty kids, better weather and of course, eating some apple pie. English recipe further down!
 

 
 
Ni kanske är ett par stycken som känner igen receptet, jag har bloggat om det förut, men det tål att visas igen =) Och vill man variera den lite, så går det alldeles utmärkt. Byt ut en del av sockret mot ljust muscovadosocker, stek äpplena tills de mjuknar i sirap och kanel (men uteslut sockret då, annars blir det nog alldeles för sött) eller som här, servera den i portionsformar.
 
 
Smuldeg:
~6-8 minipajer

250 gram smör
4 dl mjöl
2 dl socker

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skär smöret i mindre bitar och låt det bli rumsvarmt.

3. Vispa samman smöret med sockret och mjölet tills allt har blandats väl och blivit "smulor".

Fyllning:

4-5 äpplen, ex Golden Delicious
kanel
ca 1 msk socker

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i jämntjocka klyftor.

2. Fördela äpplena jämnt i en pajform. Strö över lite socker och kanel innan du strör ut smuldegen jämnt.

3. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills äpplena är mjuka och degen har fått en fin färg.
 
Apple pie:
~1 big or 6 to 8 small pies
 
250 g unsalted butter, softened
4 dl all purpose flour
2 dl granulated sugar
 
4-5 apples
cinnamon
1 tbs granulated sugar
 
1. Preheat the oven to 175C (350F).
 
2. Whisk together butter, sugar and flour until its combined. Set aside.
 
3. Peel the apples and remove the pip. Cut them into even slices.
 
4. Spread the apples even in a pie plate. Spinkle the piecrust on top.
 
5. Bake in the oven for about 30 minutes. Serve with vanilla ice or vanilla custard.
Kommentarer
Postat av: Anna

Jag måste bara säga att din blogg är så himla fin och du gör alltid grymma bakverk! Läser din blogg varje dag och man blir aldrig besviken! :)

Svar: Men åh vad glad jag blir! Tack så mycket =)
Maria Lindgren

2012-09-17 @ 12:50:10
URL: http://missannasandberg.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0