Kryddiga pumpacupcakes med kanelfrosting

Publicerat: 2013-10-27 Kl: 12:09:30 | I kategori: Cupcakes | 15 kommentarer

Jag gillar hösten. Hösten är för mig klara friska soliga höstdagar där träden är klädda i varma färger och naturen är slående vackar. Men hösten är även mörk. Riktigt mörk och för någon som tycker om att fotografera kan detta vara en mardröm. Det är mörkt när jag åker till jobbet. Det är mörkt när jag kommer hem från jobbet. Så när sjutton ska jag hinna fotografera? Har jag tur har jag en halvtimme till godo efter att ha klarat av en dag på jobbet och sedan hämtat två barn på dagis. På olika avdelningar. Så hem och få av barnen kläderna och hitta på något att sysselsätta dem med för att därefter riva fram bakverk (som bakades sent kvällen innan, efter det att barnen somnat) och diverse rekvisita, hålla tummarna att kameran är laddad, stressat titta på klockan, hoppas på att barnen sysselsätter sig och sedan ägna en kort stund åt att fotografera. Ibland undrar jag varför jag utsätter mig för detta.
 
(Bilder från min privata Instagram, bymarialindgren heter jag där =) )
 
Men svaret är rätt lätt. För att den betyder så mycket, den halvtimmen som jag kan ägna mig åt det jag älskar att göra. Och för att ni gör det värt det, med era kommentarer och beröm och när ni testar mina recept och berättar hur gott ni tyckte att det var. Det gör det värt det, varje gång.
 
 
 
Men nu är det höst, åtminstone för en liten stund till. Snart tar vintern över och med den kommer julen. Som jag längtar! Jag är redan nu på gång och funderar över vad som ska bakas inför jul och om jag nog inte ska bjuda in till något första adventmingel, med glögg och en massa goda tillbehör. Men nu är det höst och till hösten hör varma och lite kryddiga smaker, som det är i dessa cupcakes. De doftar alldeles ljuvligt när de gräddas =) Tycker fortfarande att det verkar rätt ovanligt att använda pumpa i matlagning och bakning, men det är ju så gott!
 
 
 
 
Pumpacupcakes:
- 12 stycken
 
2.5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
1/2 tsk muskot
1 krm salt
2 dl pumpapure
1 dl rörsocker/muscovadosocker
1.5 dl strösocker
1 dl olja
2 ägg
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Placera tolv muffinsformar i en muffinsplåt.
 
2. Blanda mjöl, bakpulver samt kryddor i en skål.
 
3. I en annan skål vispa socker och ägg fluffigt, innan du vispar ner oljan.
 
4. Vispa ner pumpapuren i äggsmeten.
 
5. Vänd ner de torra ingredienserna i de blöta. Blanda med en slickepott tills allt är väl blandat, men rör inte om för mycket.
 
6. Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen i cirka 18-20 minuter. Ta sedan ut plåten ur ugnen och låt svalna ett par minuter, ta sedan ur cupcakes och låt dem svalna helt på ett galler.
 
7. Sprita på kanelfrosting (se recept nedan).
 
 
Cream Cheese Frosting med kanel:
- till 12 stycken cupcakes
 
50 gram smör, rumstempererat
150 gram philadelphiaost
5 dl florsocker
1/2 tsk kanel
 
1. Vispa samman alla ingredienser på medehög hastighet.
 
2. Vispa sedan ett par minuter extra, så att frostingen blir fluffig (vispa dock inte för länge, eftersom frostingen då riskerar att bli för lös i konsistensen).

Choklad, lakrits och hallon!

Publicerat: 2013-10-14 Kl: 11:44:16 | I kategori: Dessert | 11 kommentarer

Tro nu inte att jag inte har bakat något sedan jag sist publicerade ett inlägg, jag har nämligen bakat massor. Bland annat har jag fyllt år och bjudit på massor med födelsedagsfika, det är bara det att det inte har blivit så mycket att publicera här. Mycket av det jag bakade har varit gamla favoriter, som ni redan har sett, en del av det jag bjöd på var köpt (köpte favoriten prinsesstårta =) ) och sen var det dem som inte direkt blev något att fotografera och vara stolt över... Det smakade gott, absolut, det bara såg liksom inte gott ut och skulle förmodligen ha sett ännu värre ut på bild... Sen har vi det jag bakade men som inte hann med att bli fotograferade innan de tog slut, så då var det inte mycket att göra där heller. Och det var nära att denna dessert inte heller hann komma med på bloggen, men det blev ett kvar ett ynka glas.. Inte det finaste resultet, men eftersom de blev så goda så vill jag gärna dela med mig av receptet och då får de faktiskt lov att duga! =)
 
Jag var ju på Chokladfestivalen i Stockholm förra helgen och strosade runt (läs: trängdes) bland choklad och en hel del lakrits. Jag hann även med en stadig lunch i form av en chokladtårta signerad Roy Fares. I alla fall, så kom jag därifrån med lakrits och lakritssirap från Lakritsfabriken och särskilt den senare har jag experimenterat en del med under veckan, även om resultatet som sagt har varit lite varierat, i alla fall utseendemässigt ;/
 
 
 Det ni ser ovan är kladdkaka i botten, lakritspannacotta i mitten och en hallonpannacotta överst. Kombinationen lakrits och hallon är ju ljuvlig och sen lägga på lite kladdkaka på det.. Ni förstår varför jag gärna ville dela av mig av detta recept va? Inte särskilt krångligt, men eftersom varje pannacotta behöver ett par timmar i kylen på sig att stelna så är det inte direkt en sista minuten dessert.
 
 
Måtten nedan är de jag använde mig av och de gav mig sex dessertglas, men lite beroende på storlek så kan det bli fler eller färre. Kom ihåg att inte slänga resterna av kladdkakan, de smakar lika bra som vanligt även om de kanske inte ser så fina ut ;)

Dessertglas:
- ca 6 st
 
Kladdkaka:
 
4 ägg
5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk salt
150 gram smör
5 msk kakao
4 dl vetemjöl
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form som mäter 25*25 centimeter.
 
2. Smält smöret och låt det svalna något.
 
3. Vispa samman ägg, socker och vaniljsocker så att de blir vitt och pösigt.
 
4. Vispa ner salt, kakao och smöret.
 
5. Rör ner mjölet, antingen för hand eller på låg hastighet med maskin. Häll all smet i formen. 
 
6. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter. Ta ut och låt svalna en stund. Ställ sedan in formen i kylen i åtminstone en halvtimme, gärna det dubbla, så att kakan riktigt får sätta sig.
 
7. Ta ut kakan och tryck ut rundlar som passar botten på de glas du har tänkt använda dig av. Använd samma glas, utstansare eller skär helt enkelt ut med hjälp av en kniv (alla sätt är tillåtna ;P). Placera de kakorna i botten av glasen, tryck eventuellt till dem lite för att ge dem en jämnare yta.
 
Lakritspannacotta:
 
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
2 gelatinblad
0.5 dl lakritssirap
 
1. Lägg gelatinbladen i blöt (låt dem ligga ett par minuter).
 
2. Blanda vispgrädde, vaniljsocker och lakritssirap i en kastrull och värm försiktigt upp blandningen i en kastrull. Den ska inte koka.
 
3. Ta av kastrullen från värmen. Krama vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden. Fördela i glasen (tänk på att det ska till ett lager hallonpannacotta också, så fyll inte upp glasen för mycket).
 
4. Ställ in i kylen för att stelna. Jag brukar låta mina stelna i fem timmar, men har du bråttom så kan du förmodligen dra ner tiden lite (lite!).
 
Hallonpannacotta:
 
150 gram hallon
1 msk socker
2 dl vispgrädde
1 gelatinblad
 
1. Koka samman hallon och socker. Sila alltsammans så att du endast får kvar hallonsaften.
 
2. Lägg gelatinbladet i blöt.
 
3. Värm upp grädden och hallonsaften.
 
4. Krama ur vattnet ur gelatinbladet och smält ner det i den varma grädden.
 
5. Fördela sedan grädden i glasen och ställ in dem i kylen för att stelna i ett par timmar.

Vinnare!

Publicerat: 2013-10-07 Kl: 20:47:59 | I kategori: Tävlingar | 1 kommentarer

Nu så! Ni var så många som var med och tävlade om det fina tårtfatet, vilket var jättekul! Det får mig att fundera på om jag borde anordna tävlinger lite oftare ;) Med hjälp av min eminenta dotter Tindra har vi kommit fram till att vinnaren blev....:
 
Carina Wahlström
 
Grattis!
Du har fått mejl, med instruktioner om hur du ska göra för att få din vinst =) 

Tack alla som var med och tävlade och tack FikaMera för bidraget till tävlingen!

Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0