Choklad- och lakritsbräck

Publicerat: 2013-12-28 Kl: 11:16:49 | I kategori: Jul | 4 kommentarer

Då var julen överstökad då... Nästan i alla fall, pyntet får vara kvar ett par dagar till och jag har fortfarande kvar flera lådor med julgodis, så riktigt utstädad blir nog inte julen än på ett par dagar i alla fall! En av godsakerna som finns kvar är choklad- och lakritsbräck; krispig lakritskola med ett tunt täcke av choklad över. God smakkombination det där, choklad och lakrits! Majoriteten av min familj är faktiskt riktiga lakritsälskare, så därför tänkte jag skicka ut en liten efterlysning till er, om ni sitter på några riktigt bra recept på bakverk med lakrits? Spelar ingen roll om lakritsen kommer från godis, pulver eller vad det nu kan vara, tipsa mig i kommentarerna!
 
 
 
Choklad- och lakritsbräck:
 
50 gram smör
1 dl vispgrädde
1.75 dl strösocker
0.5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk glukos eller honung (glukos finns bl.a. på ICA Maxi, i bakhyllan)
2 tsk lakritspulver (jag använde denna)
100 gram choklad
2 msk vispgrädde

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

2. Vispa ner alla ingredienser.

3. Låt koka upp.

4. Koka på medelvärme tills smeten når 125 grader (använd en termometer eller testa med hjälp av kulprov.

5. Häll upp smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, som är ungefär 20*30 centimeter stor. Kolan ska vara cirka 5 mm tjock. Låt svalna en stund och ställ sedan kallt för att stelna.

6. Smält chokladen tillsammans med grädden i micron (försiktigt) eller över ett vattenbad. Bred ut chokladen över kolan (när denna har stelnat) och ställ kallt en stund.
 
7. Skär eller bryt kolan i mindre oregelbundna bitar.

Vaniljkola med flingsalt

Publicerat: 2013-12-23 Kl: 15:49:17 | I kategori: Jul | 2 kommentarer

Hur går det för er, är ni fullt uppe med julbestyren såhär dagen före julafton? Jag har lyxen att vara ledig just idag, så kan fixa det sista i lugn och ro. I eftermiddag ska jag baka lite fika och ikväll efter att barnen somnat ska de sista julklapparna slås in och läggas fram under granen. De här dagarna innan julafton är riktigt mysiga, när jag får fixa och förbereda i lugn och ro samtidigt som förväntningarna byggs upp. Det och nöjda barn som får öppna paket och glädjas åt sina klappar, det är nog det bästa.

Här kommer ett sista minuten tips på julgodis i alla fall, om ni inte är färdiga med julgodiset ännu! Det är mitt favorirecpet på kola, men där jag har bytt ut kakaon mot vanilj och strött på lite flingsalt i slutet. Det salta som bryter av det söta är ju så gott och speciellt när det är risk att det blir mycket annat sött under dagen kan det vara gott att bryta av med något salt.
 
 
 
 
Vaniljkola med flingsalt:
~40 stycken

100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
2 msk vaniljsocker
1 msk glukos eller honung (glukos finns bl.a. på ICA Maxi, i bakhyllan)
flingsalt

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

2. Blanda i resten av ingredienserna (jag tog av kastrullen från plattan när jag gjorde detta).

3. Rör med en visp så att smeten blir slät. Rör sedan bara då och då under kokningen.

4. Koka på medelvärme tills smeten når 123-125 grader (använd en termometer eller testa med hjälp av kulprov (droppa lite smet på ett fat med kallt vatten på, går det att rulla en kula av smeten är den färdig).

5. Häll upp smeten i en smord långpanna, som är ungefär 20*25 centimeter stor. Låt svalna en stund och strö sedan över flingsalt. Ställ kallt och låt stelna.

6. Lyft ur hela kakan till en skärbräda och skär eller klipp lagom stora kolor, som du sen slår in i cellofan eller smörpapper.

Lyxiga champagnecupcakes med jordgubbar

Publicerat: 2013-12-14 Kl: 11:12:52 | I kategori: Cupcakes | 4 kommentarer

Nu undrar ni kanske vad det här är, champagnecupcakes mitt i julstöket? Jo, faktiskt. Dessa cupcakes är nämligen lite speciella, de är mitt tävlingsbidrag i en tävling anordnad av Prime Wine Group. Temat för tävlingen är Paris och vinsten består av en resa dit, vilket verkligen inte vore fel att få förgylla vardagen med! Jag funderade rätt länge på vad jag skulle baka, men kom till slut fram att jag skulle göra cupcakes. Cupcakes är anledningen till att denna blogg startades en gång i tiden, så det kändes rätt passande (dessutom ett ypperligt recept att testa till nyårsafton, om det råkar vara så att ni vill bjuda på cupcakes då!).
 
Tanken bakom dessa är en välbärgad kvinna i trettioårsåldern, som bor i Paris. Hon ägnar dagarna åt att shoppa, äta eleganta luncher, dricka champagne och besöka gallerier samt museér. På kvällarna besöker hon olika tillställningar och träffar framstående och framgångsrika människor. Men hon har en hemlig last, som är cupcakes! Inte vilka som helst, utan exklusiva cupcakes gjorda på dyra råvaror och exklusiv champagne.
 
 
Med denna tanke i bakhuvudet så skapades dessa cupcakes. De består av en champagnebotten, fyllda med champagnemarinerade jordgubbar och toppade med en marängsmörkräm smaksatt med champagne och jordgubbar samt en dekoration bestånde av bladguld.
 
 
 
Champagnecupcakes:
-12 stycken

1.5 dl socker
100 gram smör, rumstempererat
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
0.75 tsk bakpulver
0.75 dl vispgrädde
1.5 dl champagne

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa samman smör och socker.

3. Tillsätt ett ägg i taget. Vispa ordentligt efter varje ägg till en jämn smet.

4. Blanda samman mjöl och bakpulver i en separat skål.

5. Rör ner mjölblandningen tillsammans med vispgrädden i äggsmeten.

6. Tillsätt champagnen och vispa till en jämn smet (vispa inte för mycket, smeten ska precis gå ihop).

7. Fyll formarna till 3/4 och grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter. Låt svalna.

8. Gör jordgubbsfyllningen (se nedan). Skär ut en konformad bit ur cupcaken så att du får ett hål i mitten (en utförlig beskrivning hittar du här).
 
9. Gör marängsmörkrämen (se nedan) och spritsa på dina cupcakes. Förvaras i kylskåp.
 
Jordgubbsfyllning:
 
200 gram jordgubbar (färska eller frysta)
1.5 dl champagne
0.5 dl strösocker
 
1. Koka samman jordgubbarna med champagne och strösocker, i cirka 5-10 minuter. Låt svalna en stund och ställ sedan in i kylen i ett par timmar för att kallna.
 
2. Sila fyllningen, så att du får jordgubbarna i en skål och saften i en annan.
 
Marängsmörkräm med jordgubb och champagne:
 
120 gram äggvita
240 gram strösocker
250 gram smör, rumstempererat
70-100 gram jordgubbssaft
 
1. Vispa samman äggvita och socker i en värmetålig skål. Placera skålen i ett vattenbad och värm tills att blandningen når cirka 65 grader (när sockerkristallerna har smält är det klart). Vispa hela tiden. 
 
2. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills att skålen har kallnat, det tar cirka 10-15 minuter.
 
3. Vispa ner smöret, en liten bit i taget. Om det ser ut som att det skär sig så fortsätt vispa, så kommer den gå ihop sig efter en liten stund.
 
4. Vispa ner jordgubbssaften, lite i taget (blir det för mycket så blir frostingen för lös). Hur mycket saft du använder beror på hur stark smak du vill ha.
 
 
 

Kokoskola

Publicerat: 2013-12-03 Kl: 20:49:27 | I kategori: Jul | 3 kommentarer

 
Så var vi inne i julmånaden äntligen! I helgen firade vi första advent med att bjuda över närmaste vännerna på lunch besående av julinspirerad plockmat, glögg och adventsfika med saffranskaka och en hel del julgodis. En av de nya sorterna för i år är denna kokoskola, som jag hittade i Julkokboken (från Allt om Mat). Helt undebar blir den, som en blandning mellan kola och fudge.
 
Kokoskola:
 
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl +1 msk kokosflingor
 
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner grädde, socker och sirap. Låt koka utan lock tills dessa att temperatuen är cirka 122-123 grader (gör ett kulprov för att testa att smeten är färdig).
 
2. Ta av kastrullen från plattan och vänd ner 1 dl kokos. Häll smeten i en smord form som möter cirka 23 gånger 28 centimeter. Låt svalna något och häll sedan över 1 msk kokos. Ställ in i kylen ett par timmar (ursprungsreceptet säger åtta timmar, men det räcker med en eller två om du frågar mig).
 
3. Ta fram och låt kolan bli något rumstempererad innan du skär den i bitar. Slå in bitarna i cellofan eller smörgåspapper om du vill. Förvara i kylen.
 
 
 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0