Lyxiga champagnecupcakes med jordgubbar

Publicerat: 2013-12-14 Kl: 11:12:52 | I kategori: Cupcakes

Nu undrar ni kanske vad det här är, champagnecupcakes mitt i julstöket? Jo, faktiskt. Dessa cupcakes är nämligen lite speciella, de är mitt tävlingsbidrag i en tävling anordnad av Prime Wine Group. Temat för tävlingen är Paris och vinsten består av en resa dit, vilket verkligen inte vore fel att få förgylla vardagen med! Jag funderade rätt länge på vad jag skulle baka, men kom till slut fram att jag skulle göra cupcakes. Cupcakes är anledningen till att denna blogg startades en gång i tiden, så det kändes rätt passande (dessutom ett ypperligt recept att testa till nyårsafton, om det råkar vara så att ni vill bjuda på cupcakes då!).
 
Tanken bakom dessa är en välbärgad kvinna i trettioårsåldern, som bor i Paris. Hon ägnar dagarna åt att shoppa, äta eleganta luncher, dricka champagne och besöka gallerier samt museér. På kvällarna besöker hon olika tillställningar och träffar framstående och framgångsrika människor. Men hon har en hemlig last, som är cupcakes! Inte vilka som helst, utan exklusiva cupcakes gjorda på dyra råvaror och exklusiv champagne.
 
 
Med denna tanke i bakhuvudet så skapades dessa cupcakes. De består av en champagnebotten, fyllda med champagnemarinerade jordgubbar och toppade med en marängsmörkräm smaksatt med champagne och jordgubbar samt en dekoration bestånde av bladguld.
 
 
 
Champagnecupcakes:
-12 stycken

1.5 dl socker
100 gram smör, rumstempererat
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
0.75 tsk bakpulver
0.75 dl vispgrädde
1.5 dl champagne

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa samman smör och socker.

3. Tillsätt ett ägg i taget. Vispa ordentligt efter varje ägg till en jämn smet.

4. Blanda samman mjöl och bakpulver i en separat skål.

5. Rör ner mjölblandningen tillsammans med vispgrädden i äggsmeten.

6. Tillsätt champagnen och vispa till en jämn smet (vispa inte för mycket, smeten ska precis gå ihop).

7. Fyll formarna till 3/4 och grädda i mitten av ugnen i 15-17 minuter. Låt svalna.

8. Gör jordgubbsfyllningen (se nedan). Skär ut en konformad bit ur cupcaken så att du får ett hål i mitten (en utförlig beskrivning hittar du här).
 
9. Gör marängsmörkrämen (se nedan) och spritsa på dina cupcakes. Förvaras i kylskåp.
 
Jordgubbsfyllning:
 
200 gram jordgubbar (färska eller frysta)
1.5 dl champagne
0.5 dl strösocker
 
1. Koka samman jordgubbarna med champagne och strösocker, i cirka 5-10 minuter. Låt svalna en stund och ställ sedan in i kylen i ett par timmar för att kallna.
 
2. Sila fyllningen, så att du får jordgubbarna i en skål och saften i en annan.
 
Marängsmörkräm med jordgubb och champagne:
 
120 gram äggvita
240 gram strösocker
250 gram smör, rumstempererat
70-100 gram jordgubbssaft
 
1. Vispa samman äggvita och socker i en värmetålig skål. Placera skålen i ett vattenbad och värm tills att blandningen når cirka 65 grader (när sockerkristallerna har smält är det klart). Vispa hela tiden. 
 
2. Ta bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills att skålen har kallnat, det tar cirka 10-15 minuter.
 
3. Vispa ner smöret, en liten bit i taget. Om det ser ut som att det skär sig så fortsätt vispa, så kommer den gå ihop sig efter en liten stund.
 
4. Vispa ner jordgubbssaften, lite i taget (blir det för mycket så blir frostingen för lös). Hur mycket saft du använder beror på hur stark smak du vill ha.
 
 
 
Kommentarer
Postat av: Doktor Glas

Ser gott ut! Men skulle det inte vara champagne i smörkrämen också?

Svar: Champagnen finns i jordgubbssaften =)
Maria Lindgren

2013-12-14 @ 14:37:09
URL: http://doktorglas.blogg.se
Postat av: Doktor Glas

Ahaaa! Så klart, det var jag som inte läste ordentligt. :)

2013-12-16 @ 09:52:32
URL: http://doktorglas.blogg.se
Postat av: Sari

Bra story :) härliga bilder!

Svar: Tack =)
Maria Lindgren

2013-12-18 @ 22:27:47
URL: http://www.sweetfoodomine.com
Postat av: M

Hjälp vad gott det låter! Absolut något jag måste prova själv.

2014-02-24 @ 19:19:57
URL: http://www.learningbydoing.bloggplatsen.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0