Tävla med Varuhuset PUB och systrarna Voltaire i att baka årets julcupcake

Publicerat: 2011-11-30 Kl: 11:11:38 | I kategori: Jul | 1 kommentarer

Fick ett mejl häromdagen med en inbjudan om att vara med i en tävling om att baka årets julcupcake. Personligen tycker jag att det är en jättekul tävling som jag gärna skulle vara med på (och jag skulle verkligen inte ha något emot att vinna vinsten heller ;P), men eftersom cupcaken måste avlämnas i Stockholm så blir det lite svårt för mig att delta. Tipsar om tävlingen här om det är nån av er som bor närmare som är intresserad!



Julen är en högtid intimt förknippad med godis, kristyr och julbak. I julens tecken bjuder varuhuset PUB tillsammans med Systrarna Voltaire in vuxna, barn och alla andra som älskar att baka till en cupcaketävling. Låt fantasin flöda och skapa den bäst dekorerade julcupcaken!

De tio bäst dekorerade bidragen ställs ut i Ljusgården på PUB mellan den 14–16 december. En jury bestående av Lotta Voltaire, Cheryl Lindblad och Renée Voltaire kommer att den 16 december, i Ljusgården, utse 2011-års bäst
dekorerade julcupcake.

Under den 16 december kommer dessutom Lotta och Renée Voltaire att själva dekorera och bjuda besökarna på juliga cupcakes samtidigt som de delar med sig av sina tips och förslag till julbaket.

Du kan även rösta fram din cupcakefavorit antingen på plats i varuhuset eller på facebook.com/varuhusetPUB 

Första pris i tävlingen är ett presentpaket med bakprodukter från Systrarna Voltaire till ett värde av 3000 kr.

Kom förbi, smaka, prata julbak och titta på de nominerade bakverken!

Om systrarna Voltaire:
Lotta och Renée drev under 90-talet ett flertal omskrivna caféer och bagerier i Stockholm. De gav också ut succéboken Systrarna Voltaires Mat och satte med den en ny standard i Sverige, för hur vi upplever mat.
Idag driver Lotta och Renée butikskedjan Systrarna Voltaire. Utöver detta, driver Lotta ett flertal välbesökta caféer och har ett eget bageri. Renée producerar och säljer, under varumärket Renée Voltaire, matprodukter i
Sverige och utomlands samt är flitig gästskribent i olika magasin och bloggar.

För mer info, vänligen kontakta:
Johan af Geijerstam, AWB
T: 0703019562, M: [email protected]
Marianne Perslow, PUB
T: 070-3415421, M: [email protected]


Regler för deltagande

Alla är välkomna att delta i tävlingen. Samtliga inlämnade bidrag deltar i tävlingen. Cupcaken får se ut hur som helst men får högst vara 15x15 cm.

Inlämning av tävlingsbidrag sker den 13-14 december på varuhuset PUB. Lämna bidragen i
Systrarna Voltaires butik på plan 2. Skriv gärna någon rad om din cupcake som du lämnar in
tillsammans med bidraget.

De tio bästa bidragen visas 14 december - 16 december i Ljusgården på varuhuset PUB. Mellan 14 december och 16 december kan publiken rösta fram sin favorit antingen på http://www.facebook.com/varuhusetPUB eller på plats i Ljusgården på varuhuset PUB.

Prisutdelningen sker söndagen den 16 december i Ljusgården på varuhuset PUB.

Mjuk pepparkaka

Publicerat: 2011-11-29 Kl: 16:53:08 | I kategori: Jul | 0 kommentarer

Helt plötsligt känns det som att tiden bara rinner iväg! Redan 2a advent idag och jag har knappt hunnit med hälften av allt jag tänkt mig. Nu har jag i alla fall en liten julskinka i ugnen som doftar underbart! Strax ska jag sätta igång och förbereda eftermiddagens glöggfika. Idag är det äntligen julskyltning här på orten så efter fikat ska vi gå ner en sväng, jag hoppas få tag på en fin dörrkrans och polkagrisar =)

När man älskar att baka och gärna vill få bakverken lite extra fina, är det lätt att glömma bort att enkelt oxå kan vara gott. Som en mjuk pepparkaka. Bara en vanlig mjuk, saftig pepparkaka full med smak av jul! Blir det mot förmodan något kvar så har man en perfekt grundsmak till att göra lite juliga cakepops! Trevlig 2a advent alla!    

(Recept från Linneas skafferi, med nån liten ändring av mig.)  



Mjuk pepparkaka: 

6 dl mjöl
5 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
2 1/2 msk kanel
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl fil eller yoghurt
75 g smör

1. Smält smöret.

2. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

3. Rör i ägg och fil i det något avsvalnade smöret.

4. Blanda i de torra ingredienserna och rör om väl.

5. Smörj och bröa en kakform. Ha i smeten och grädda i cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen i 175 grader.

Pepparkakscupcakes

Publicerat: 2011-11-29 Kl: 16:27:03 | I kategori: Jul | 6 kommentarer

För några veckor sedan fick jag hem ett paket med lite produkter från Dr Oetker tillsammans med en förfrågan om att testa deras tårtmousser som cupcakesfrosting. Jag har använt deras tårtmousse med jordgubbssmak vid ett tidigare tillfälle (inte som frosting) och med tanke på hur god smak den hade så var det här absolut något jag kunde tänka mig. Passade därför på att använda vaniljmoussen på mina pepparkakscupcakes (fyllda med dumle med pepparkakssmak) och det blev jättegott! 

 

Formar från Lagerhaus och strössel från Dr Oetker


Pepparkakscupcakes:
~12 stycken

100 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk malda pepparkakskryddor
1 1/2 dl mjölk
12 st dumle med smak av pepparkaka

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda mjöl, bakpulver, salt och pepparkakskryddor i en separat bunke. Rör ner detta i äggsmeten tillsammans med mjölken. Rör sist ner det smälta smöret.

5. Fyll muffinsformar till hälften och lägg sedan i en dumle i varje form. 

6. Grädda i mitten av ugnen i 20-25 minuter. Låt svalna.


Vaniljmousse:

1 förpackning vaniljmousse från Dr Oetker
2-2.25 dl mjölk

1. Vispa samman pulver och mjölk i någon minut. Hur mycket mjölk du har i beror på hur fast mousse du vill ha. Spritsa eller bred på moussen på dina cupcakes.

Pepparkakscheesecake

Publicerat: 2011-11-27 Kl: 21:17:46 | I kategori: Jul | 4 kommentarer

1a advent! För min del får det gärna komma lite snö snart, så där lagom mycket så att julkänslan kommer fram lite mer. 1a advent innebär ett litet julbord hos mina föräldrar, med julskinka, köttbullar, ägg och janssons frestelse, mums! Till adventsfikat har jag bakat denna cheesecake med pepparkaksbotten, kanske något att bjuda på till nästa advent?




Pepparkakscheesecake:
~10 bitar

Botten:

250 gram pepparkakor
100 gram smält smör

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Mixa pepparkakorna till smulor. Smält smöret. Blanda samman dessa och bred ut massan i en springform. Platta till så att det blir en jämn botten.

Fyllning:

1 dl strösocker
3 ägg
400 gram rumsvarm philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 msk pressad citron

1. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

2. Rör osten mjuk i en skål och tillsätt den sedan till äggvispet och vispa allt till en slät smet.

3. Vispa ner vaniljsocker och citronsaft.

4. Häll smeten i formen och ställ sedan in den i mitten av ugnen. Grädda i 40 minuter eller tills smeten har stelnat. Ta ut kakan och låt den svalna.

Topping:

2 dl créme fraiche
1 1/2 msk florsocker
1 1/2 msk vaniljsocker

1. Rör ihop créme fraiche, florsocker och vaniljsocker. Bred över toppingen när kakan har svalnat helt.

Mintkysspraliner

Publicerat: 2011-11-26 Kl: 15:35:00 | I kategori: Jul | 3 kommentarer

Mörk choklad och mint som smälter i munnen...

Temat för Månadens sötsak är denna månad Vinter och detta blir mitt bidrag. Tycker att smakerna mint och choklad smakar lite extra gott när det är vinter =)



Mintkysspraliner:
~20 stycken

100 gram mörk choklad
2 dl florsocker
1-1 1/2 msk mjölk
1-2 krm pepparmintarom

1. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.

2. Pensla insidan av ischokladformarna med choklad. Låt stelna i kylskåpet i ungefär 20 minuter innan du penslar på ett till lager choklad. Låt stelna i ytterligare 20 minuter.

3. Pilla bort formen från chokladen.

4. Rör samman mjölk och florsocker. Börja med en matsked mjölk och ha sedan i lite gram i taget under omrörning, tills du får en ganska tjock kräm. Rör ner pepparminten och smaka av, så att det blir lagom stark smak.

5. Spritsa mintkräm i varje chokladform. Låt stelna i kylen.

6. Spritsa eller klicka ut lite smält choklad på varje pralin. Förvara i kylskåpet.

Lingonkola

Publicerat: 2011-11-26 Kl: 10:30:32 | I kategori: Jul | 0 kommentarer

Tidigare i höstas kom mina föräldrar över med en hink lingon till mig. Perfekt att ha nu i jultider! Kokade lite lingonkolor häromdagen som jag gav tillbaka till dem. En liten kompensation för alla burkar med hemmagjord lingonsylt som jag tagit från dem genom åren =)

Har köpt två böcker med julrecept i år och detta recept kommer från den ena av dem: "Julens godsaker" av Mia Öhrn. Boken är fylld med fina recept och helst skulle jag vilja baka allting i dem, men det går ju inte riktigt. Det jag gillade med detta recept är att kolorna verkligen fick den rätta konsistensen, inte för hårda eller sega, men heller inte för mjuka så att de bara smälter bort. Lingonen går att byta ut mot andra bär, så ett perfekt grundrecept att ha helt enkelt!

Hörrni... imorgon är det redan första advent! Så nu ska det pyntas i detta hus och ikväll blir det julbord med jobbet =)



Lingonkola:
~ca 30 stycken

2 dl frysta och tinade lingon (eller färska)
1 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl strösocker
1 msk ljus sirap

olja till formen

1. Klä en fyrkantig form, 15*15 cm, med bakplåtspapper som du smörjer med lite olja (så att kolan inte fastnar).

2. Mixa lingonen med en stavmixer eller i en matberedare. Blanda dessa och övriga ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda, rör om regelbundet.

3. Gör ett kulprov (ha lite kallt vatten på ett fat och droppa lite kolasmet på den, när smeten gå att rulla som en kula är den klar) när termometern visar 122 grader.

4. Häll smeten i formen och låt svalna. Klipp sedan i bitar och packa in dessa i smörpapper eller cellofan (och har du ett par timmar över och bra med tålamod så slå in kolorna som små paket. Jag hade inget av dem, men det gick lika bra med envishet visade det sig :) ). Förvara i rumstemperatur.

Mikroknäck

Publicerat: 2011-11-21 Kl: 20:30:23 | I kategori: Jul | 7 kommentarer

Snabbt, enkelt recept på knäck! Ursprungligen började jag göra på detta sätt, alltså koka knäcken i mikron, eftersom jag bara förstörde kastruller :) Det blev lite ett stående skämt här hemma att det gick åt minst en kastrull varje jul... Så då provade jag med mikro-varianten och det blev hur bra som helst.

Min syster har av och till under hela året bett mig göra knäck och nu när det nästan är advent så kändes det som att det var dags :) Idag smygpyntade jag lite med att ta fram adventsljusstaken i köket samt fixa lite ute vid entrén, men resten får nog vänta tills advent i alla fall. De senaste kvällarna har vi även myst lite med julmust, mandariner och knäck, allt för att hjälpa julkänslan lite på traven!


Hjärtformade knäckformar från Åhléns

Knäck:
~30 stycken

1 dl socker
1 dl ljus sirap 
1 dl vispgrädde
1 msk smör
1 tsk vaniljsocker
hackad mandel (efter smak)

1. Mät upp socker, sirap och grädde i en rymlig skål som tål att värmas i mikron. 

2. Värm upp alltsammans ungefär en halv minut. Ta ut skålen och rör om så att allting blandas ordentligt. Koka därefter på högsta effekt i sju - åtta minuter. 

3. Ställ ut knäckformarna på en plåt.

4. Testa om knäcken håller för ett kulprov: ha upp lite kallt vatten på ett fat och droppa lite knäck på det. Går det att rulla en kula av det är knäcken färdig. Om inte så värm knäcken lite till, tills du är nöjd.

5. Tillsätt smör, vaniljsocker och hackad mandel och rör om. Skeda upp knäcken i formarna och ställ den svalt att stelna. Förvara svalt i en plåtburk.  
  

Lakritskola och lite pyssel

Publicerat: 2011-11-17 Kl: 11:43:18 | I kategori: Jul | 20 kommentarer

Äntligen! Nu är julkategorin här på bloggen invigd =) Jag har så mycket jag vill hinna med att baka och visa för er den närmaste månaden, men misstänker att jag knappt kommer hinna med hälften. Men jag ska göra mitt bästa ;P Köpte en ny tjockbottnad kastrull häromdagen och blev så sugen på att inviga den så jag gjorde lakritskola (orginalrecept från Söta saker) redan samma dag. Dessa fyllde jag sedan mina papperskoner jag suttit och pysslat med på kvällarna med. Har en tanke om att jag ska använda dessa till dukningen vid jul, använda dem som bordsplacering och fylla dem med respektive persons favoritgodis. Som en liten extra överraskning =)  





Lakritskola:
~50 stycken

0.5 dl sirap
2 dl strösocker
1 dl farinsocker
1.5 dl vispgrädda
1 msk lakritspasta (essens går oxå bra)

1. Blanda allt utom lakritspastan i en tjockbottnad kastrull. Koka upp under omrörning.

2. Koka tills kolorna klarar ett kulprov (ha lite kallt vatten på ett fat, droppa lite smet på det och se att den klarar av att formas till en kula). För mig tog det mellan 15-20 minuter.

3. Rör i lakritspastan och ta genast av plattan.

4. Häll upp på bakplåtspapper och låt den stelna. Skär i rutor och packa sedan in lakritskolan i smörgåspapper (eller liknande).  

Citronmacarons

Publicerat: 2011-11-12 Kl: 22:00:41 | I kategori: Macarons | 4 kommentarer

De här macaronsen (ehm... heter de verkligen så?) är de godaste jag någonsin ätit. De blev sådär lagom söta, lagom sega och med en syrlig marängsmörkräm som bröt av allt det söta perfekt. Nu brukar ju iofs bakverk med citron i ha en tendens att bli goda, men de här var liksom snäppet godare.



Macarons:
~30 stycken

120 gram äggvita (som stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
150 gram florsocker
50 gram vatten

1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke.

2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.

3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).

4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.

5. Vispa maräng på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.

6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå. Det är även nu du kan blanda ner någon smakessens om du vill, men det har jag inte gjort i dessa macarons.

7. Vänd ner ungefär hälften av marägen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.

8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.

9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.

10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter.

Citronmarängsmörkräm:

170 gram smör, rumsvarmt
60 gram socker
4 gram glykos
20 gram vatten
1/2 tsk vaniljpulver
25 gram äggvita
saft från 1/2 citron

1. Ha strösocker, glykos, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp till en sockerlag.

2. Vispa äggvitan.

3. När sockerlagen har nått 120 grader häller du ner den i den vispade äggvitan. Vispa med hög hastighet i en minut, sen på låg hastighet tills allt har svalnat.

4. Tillsätt smöret lite i taget tills allt är blandat och har blivit en fast len kräm.

5. Smaksätt smörkrämen med citron. Ha i lite i taget så att inte krämen blir för lös samt smaka av så att den inte blir för syrlig.

Vaniljcupcaks med vaniljsmörkräm

Publicerat: 2011-11-11 Kl: 13:02:50 | I kategori: Cupcakes | 8 kommentarer

Jag gjorde även om omgång av vaniljmuffins som komplement till min mormors födelsedagstårta. Dessa fyllde jag med rårörda hallon och toppade med vaniljsmörkräm, allt för att få smakerna så lika tårtan som möjligt. Supergoda =)






Vaniljcupcakes:
~12 stycken

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
100 gram smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd ner i äggsmeten.

5. Placera ut muffinsformar och fyll dem till 1/2.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Rårörda hallon:

200 gram hallon
2 tsk marsanpulver
(ev lite socker)

1. Mosa hallonen lite lätt innan du blandar dem med marsanpulvret. Ha i lite socker om du vill ha lite sötare smak.

När cupcakesen svalnat så skär du ut en kon ur toppen. Hålet fyller du sedan med lite hallon, innan du skär av det spetsiga på konen och lägger på locket igen. 

Vaniljsmörkräm: 
~12 cupcakes

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

1. Vispa smöret fluffigt.

2. Tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.

3. Tillsätt vattnet och vaniljpulvret under omvispning. 

Smörkräm -ett grundrecept

Publicerat: 2011-11-11 Kl: 12:54:03 | I kategori: Frostings | 1 kommentarer

Det här receptet på smörkräm har jag hittat hos Lisa. Smörkrämen är enkel att göra och blir riktigt god. Det bästa är att det är ett bra grundrecept, som kan varieras i det oändliga genom att tillsätta olika smaker. Receptet går även att använda till att spackla en tårta med, hur smidigt som helst =)

Smörkräm:
~12 cupcakes/1 tårta

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

1. Vispa smöret fluffigt.

2. Tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.

3. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

Förslag på smaksättning

Vanilj: 1 tsk vaniljessans
Citron: 2 tsk finrivet citron- apelsin- eller limeskal
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokande vatten (d.v.s. "samma" vatten som i grundreceptet)
Choklad: 30 g kakaopulver eller 50 g mörk choklad, smält och avsvalnad
Likör: 3 tsk valfri likör

85-års tårta

Publicerat: 2011-11-09 Kl: 11:08:26 | I kategori: Tårtor | 2 kommentarer

I helgen som var så fyllde min kära lilla mormor 85 år. Det hon önskade sig i present av mig var att jag skulle göra en tårta, som hon kunde bjuda på och jag kunde inte tänka mig en roligare present (i alla fall för mig ;P)! Tillsammans kom vi fram till att en tårta med smak av vanilj och hallon borde passa de flesta. Utseende fick jag fria händer med så det blev namn, ålder och blommor på ovansidan och på sidorna gjorde jag ett mönster och limmade fast sockerpärlor. Mormor blev nöjd med tårtan både vad gäller utseende och smak, så då är jag oxå nöjd =)





Tårtan är gjord på luftiga ljusa bottnar och fylld med rårörda hallon och hallonmousse som ett lager samt vaniljkräm som ett lager. Jag spacklade med vaniljsmörkräm innan jag täckte tårtan med sugarpaste. Samtliga dekorationer är gjorde av sugarpaste, penslade med lite guldglitter och sen dekorerade med mjuka sockerpärlor.  

Hallonmousse

Publicerat: 2011-11-09 Kl: 10:52:20 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 0 kommentarer

Hallonmousse:
~1 lager tårtfyllning

4 gelatinblad
225 g hallon
½ dl socker
1 msk vatten
3 dl vispgrädde

1. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. 

2. Lägg hallon, vatten och socker i en kastrull och låt det småputtra i några minuter. Mosa hallonen mot kanten av kastrullen. Passera hallonen genom en sil.

3. Krama ur vattnet ur geltinbladen och blanda ner dem i hallonsåsen. Rör tills gelatinet har smält och låt såsen svalna.

4. Vispa grädden och blanda i den avsvalnade såsen. Låt stå i kylen några timmar innan den används i tårtan.

Rårörda bär

Publicerat: 2011-11-09 Kl: 10:39:28 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 0 kommentarer

En väldigt enkel men god fyllning som passar lika bra i cupcakes som i tårtan. Går att göra med i stort sett alla bär. Receptet nedan är för färska bär, frysta bär behöver kokas upp innan de blandas med marsanpulvret.

Rårörda bär:
~1 lager tårtfyllning

200 gram bär
2 tsk marsanpulver
(ev lite socker)

1. Mosa bären lite lätt innan du blandar dem med marsanpulvret. Ha i lite socker om du vill ha lite sötare bär.



Kurs i Stockholm

Publicerat: 2011-11-08 Kl: 11:34:24 | I kategori: Övrigt | 5 kommentarer

I helgen var jag på kurs hos Puss och kram choklad i Stockholm! Har sett fram emot denna kurs länge, eftersom jag hittills fått lära mig allt själv. När jag väl kom fram visade det sig att jag var den enda deltagaren denna dag... Haha, kändes lite snopet, men samtidigt tror jag att jag lärde mig så mycket mer. Jag fick utföra samtliga moment och kunde ställa alla frågor i lugn och ro, så på det sättet fick jag nog ut mycket mer av kursen än om vi hade varit flera som skulle testa på allt och trängas med varandra.

Kursen bestod av två delar: macarons och cupcakes. Själva cupcakesdelen blev jag lite besviken på, kan inte direkt säga att jag lärde mig någonting där. Större delen av dagen ägnade vi istället åt macarons, vilket inte gjorde mig någonting. Vi bakade enligt receptet med sockerlag och de blev jättefina, så ska nog använda det receptet framöver istället . Även om det blir en hel del vispande... Tog en hel del bilder under dagen, här kommer ett urval av dem:


Viktigt att sikta mandelmjölet noga...


Blanda ner marängen i mandelmjöl/florsockerblandningen...


Tills du får en fin jämn massa...


Spritsa ut fina jämna rundlar...


Låt vila i ungefär 30 minuter...


Så ser de förhoppningsvis ut så här efter att de gräddats i ugnen :) Vi gjorde gula...


rosa...


och blåa!

Sedan fyllde vi dem med marängsmörkräm smaksatt med citron, hallon och blåbär samt chokladganache smaksatt med hallon samt blåbär.





Sådär blev slutresultatet. Såklart kunde jag inte riktigt hålla mig när jag kom hem och var tvungen att lägga upp dem lite fint:



Citronmacaronerna blev min favorit, även om de med hallon och blåbär oxå var jättegoda. Nu längtar jag efter att testa och se om de blir lika fina här hemma samt fylla dem med andra smaker :)

Kladdkakans dag idag!

Publicerat: 2011-11-07 Kl: 11:50:00 | I kategori: Kladdkaka | 5 kommentarer

Yepp, finns många bakverk som har fått förmånen att få firas på särskilda dagar och idag är det kladdkakans dag! Denna enkla kaka tillhör mina favoriter eftersom den är så god =) Här finns godaste receptet jag någonsin testat på kladdkaka och här finns en variant med mintsmak!


...vanlig kladdkaka...


...eller med mintsmak...

Stockholm

Publicerat: 2011-11-04 Kl: 22:32:46 | I kategori: Övrigt | 3 kommentarer



Bjuder på en bild på spöken av sugarpaste jag gjorde i veckan, som ska agera dekoration på en väns kladdkaka i helgen :) Inte alls svåra att göra, hittade en beskrivning här som jag utgick ifrån.

Nu i helgen väntar en hel del spännande saker på mig! Imorgon bitti tar jag tåget till Stockholm och spenderar resten av helgen där. Imorgon väntar en dag med shopping och förhoppningsvis ett besök på Cupcake Sthlm och på söndag ska jag faktiskt gå en kurs! Ska spendera en hel dag med att baka cupcakes och macarons på Puss och kram choklad med andra bakglada människor, vilket jag verkligen ser fram emot! Så jag hoppas att jag kommer hem med massor av tips och fina bilder.

Trevlig helg! ♥

Kladdkaka, marschmallows och jordnötter

Publicerat: 2011-11-02 Kl: 23:06:25 | I kategori: Cupcakes | 4 kommentarer

En alldeles underbar kombination! Lite kladdigt, sött och jättegott :)





Kladdkakecupcakes:
~10 stycken

2.5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 gram smör
2 dl vetemjöl
minimarshmallows

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar.

3. Smält smöret.

4. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner resterande ingredienser, med smält smör och vetemjöl sist.

5. Fyll formarna till ungefär 1/2. Grädda i mitten av ugnen i cirka 12 minuter, lite beroende på hur kladdig du vill att muffinsarna ska vara.

6. Ta ut plåten med muffinsarna och fyll groparna med minimarshallows (jag hade tre i varje). Ställ in i ugnen någon minut till, tills att marshmallowsen svällt upp och fått lite färg. Låt svalna.

Jordnötsfrosting:
~12 cupcakes

225 gram smör, rumsvarmt
50 gram färskost
1 msk kakao
6 dl florsocker
3 msk hett vatten
4 msk jordnötssmör

1. Vispa smöret och osten fluffigt. 

2. Vispa ner kakaon.

3. Vispa ner florsockret och det heta vattnet. När allt är blandat vispar du ner jordnötssmöret.

Jordnötsfrosting

Publicerat: 2011-11-02 Kl: 22:45:29 | I kategori: Frostings | 0 kommentarer

Jordnötsfrosting:
~12 cupcakes

225 gram smör, rumsvarmt
50 gram färskost
1 msk kakao
6 dl florsocker
3 msk hett vatten
4 msk jordnötssmör

1. Vispa smöret och osten fluffigt. 

2. Vispa ner kakaon.

3. Vispa ner florsockret och det heta vattnet. När allt är blandat vispar du ner jordnötssmöret tills du har en jämn och len frosting.

Om att längta efter julen

Publicerat: 2011-11-02 Kl: 22:27:32 | I kategori: Baktankar | 0 kommentarer

Jag har nästan alltid gillat julen. Undantaget var väl runt tonåren, när man hade lite andra prioriteringar. Speciellt sedan jag fått barn har den där längtan efter julen kommit tillbaka. Och det med råge! Jag målat upp den fantastiska drömjulen i mitt inre och alla bilder i min fantasi har ett mjukt, lite guldaktigt sken över sig. Alla är så finklädda och på sina bästa humör när granen kläs, julklapparna plockas fram, julskinkan tillagas, när julbordet rensas och alla tillslut sitter mätta och belåtna i soffan och pustar lite förnöjt över hur gott allting var och hur mätt man faktiskt är, meeen en bit kaka ska det nog gå att få ner. Hela december är egenligen inbäddat i detta mjuka gyllene sken, alltifrån att julpyntet tas fram den första december, pepparkaksbakning, lussekatter, luciafirande, julklappsinhandling, ja allt!

Tyvärr blir ju aldrig verkligheten riktigt lika fin. Det tenderar att bli lite mer stress än vad man skulle önska (trots rigorösa listor och planeringskalendrar på vad som ska fixas när och hur och av vem), nånting kanske blir kvarglömt i ugnen lite för länge och Drömjulklappen hittade inte hit i år heller. Men ändå så längtar jag. Och hoppas att i år så blir det den perfekta julen.

Det här året har min väntan varit den värsta hittills och jag kan inte komma på varför! Det är i början av november och vädret är så milt att vore det inte för mörkret så kunde man nästan tro att det är oktober. Kan det bero på att jag blev lite snuvad på konfekten förra året och fick lägga hela julfirandet lite åt sidan? Kanske är det för att i år är första gången som min familj och släkt kommer hem till mig för att fira jul. Jag ska få laga mat åt min familj och försöka göra mitt bästa för att de ska få uppleva den perfekta julen.

Jag har ingen aning. Verkligen ingen aning.

Det enda jag vet är att det idag är 53 dagar kvar till julafton och jag har redan hunnit med att baka pepparkakor och köpt en julskinka.
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0