Champagnemousse

Publicerat: 2011-12-31 Kl: 15:47:00 | I kategori: Dessert | 2 kommentarer

Nyårsafton idag och det känns som ett passande avslut för champagneveckan. Lite vemodigt ändå, hade lite fler saker jag ville visa er, men de kanske dyker upp ändå lite längre fram =) Som avslutning får ni en underbar chokladmousse, täckt med chokladganache och dekorerad med lite olika sockerpärlor. Här kan du egentligen gå hur långt du vill med dekoreringen, om du vill att den verkligen ska gnistra á la nyår. Nu ska jag fortsätta förbereda för kvällen här hemma, vi får långväga gäster på besök så det blir middag, dessert, ostar, champagne, vindruvor, sällskapsspel, ja allt som hör nyår till! Hoppas ni får en underbar nyårsafton och bästa möjliga början på det nya året!





Champagnemousse:
~8-10 portioner

2,5 dl vispgrädde
4 äggulor
80 gram strösocker
3 dl champagne
2  1/2 tsk gelatinpulver
3 msk vatten

1. Vispa grädden tills styva toppar bildas. Ställ i kylskåp.

2. Börja värm vatten i en kastrull till ett vattenbad.

3. Vispa äggulor och socker i en värmetålig skål, tills färgen ljusnat något. Tillsätt champagne och vispa tills allt har blandats.

3. Ställ kastrullen över vattenbadet och vispa hela tiden. Champagnen kommer att göra att smeten fräser och skummar, men det är bara att fortsätt vispa! När smeten är klar kommer den att ha förtjockas och ökat i volym, samt ha slutat skumma. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt att vispa i 1-2 minuter. Ställ åt sidan.

4. Ha 3 msk vatten i en liten mikrovågsugn skål. Strö gelatinet jämnt över vätskan. Låt vara tills allt absorberats, tar ungefär 5 minuter. Värm upp gelatinblandningen i mikron i 10 sekunder eller tills att gelatinet är helt smält.

5. Rör ner gelatinet i champagneblandningen.  

6. Vänd ner vispad grädde.

7. Smörj en form med smör, alternativt klä en form med bakplåtspapper som du sen smörar. Häll moussen i formen och ställ sedan in formen i frysen. Räkna med ett par timmar i frysen, den ska vara helt fast när den är klar.

8. För att få loss moussen, värm en handduk under varmt vatten och vira den runt botten av formen. Vänd formen ovanför ett fat. Lossnar inte moussen så värm handduken igen och upprepa tills den lossnar. Har du använt bakplåtspapper så lyfter du ut bakplåtspappret och därmed moussen. 

9. Gör chokladganachen (om du vill, recept finns nedan). Skiva moussen och servera.

Chokladganache:

1 dl grädde
250 gram hackad choklad
Strössel, sockerpärlor och dragéer till ev dekoration

1. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en liten skål.

2. Värm grädde i mikron eller i en kastrull, tills den är varm men inte kokande.

3. Häll grädden över den hackade choklad och vispa tills det blandats väl. Låt den svalna och tjockna till något, häll den sedan över den frusna gjutna champagnemousse. Dekorera med dragéer och sockerpärlor innan chokladganache stelnar.

Att blicka bakåt -och framåt

Publicerat: 2011-12-31 Kl: 11:50:21 | I kategori: Baktankar | 0 kommentarer

31 december 2011. Nyårsafton.

Hade någon sagt till mig för ett år sedan att jag skulle starta en bakblogg hade jag nog skrattat lite förvånat. Jag? Visst tyckte jag om att baka, men en bakblogg? Så en dag mitt i sommaren så fick jag idén att jag nog skulle starta en bakblogg. Det där med cupcakes hade visat sig vara ganska kul och det var något med hela den kreativa processen som tilltalade mig där. Hur man med enbart ett fåtal ingredienser kan skapa så många olika vackra skapelser, genom att variera mängden av de olika ingredienserna eller genom vilken ordning de tillsätts. Hur man med hjälp av färger, strössel och dekorationer kan skapa cupcakes för alla tillfällen: födelsedagar, bröllop, firmafester, krya-på-dig-gåva.

Det dröjde ett tag innan jag försiktigt började berätta om bloggen. Kanske var det den svenska jante-lagen som spelade in där? Bloggen började växa, blev vald till Veckans bakblogg på blogg.se och fick flertalet inlägg publicerade på blogg.se:s framsida under hösten. Bloggen fick en egen facebook-sida, när jag insåg att jag hade så mycket mer att dela med mig av, men som inte riktigt rymdes inom det innehåll jag vill ha på bloggen. Tänk att jag ett halvår efter att jag startat denna blogg, nu sitter och har framtidsplaner som är så spännande att jag bara genom att tänka på det får fjärilar i magen.   

Jag satte tre mål jag ville uppnå med bloggen under 2011. Nu med facit i hand, så har jag uppnått dem alla tre. Med råge. Så i sann nyårsanda har jag satt nya mål för 2012. Vilka det är? Det håller jag för mig själv ett tag till. Men samtliga går ut på att bloggen ska bli större, finare, bättre. Piece of (Cup)Cake.

Jag önskar er alla ett riktigt Gott Nytt År, och hoppas att ni stannar kvar även under nästa år!

Champagnecake Pops

Publicerat: 2011-12-30 Kl: 20:48:47 | I kategori: Cake Pops | 5 kommentarer

Guldiga och glittriga cake pops =) Sparade undan några champagnecupcakes för att ha dem till cake pops, och det var väl tur det! Första gången jag gör dem i pappersformar och måste säga att det var ett mycket lättare tillvägagångssätt än det jag brukar använda mig av.

Måste säga att jag so far gillar att använda champagne som ingrediens. Det blir en subtil smak som höjer hela bakverket tycker jag. Inte minst tillför det lite lyx, speciellt i samband med choklad. Som alltid när det gäller cake pops så behöver inte måtten vara exakta. Här nedan har jag angett de mått jag hade idag, men det är bara att testa sig fram tills man får en konsistens som går att rulla.




Champagne Cake Pops:
~20 stycken

160 gram champagnemuffins
2 msk champagne
80 gram philadelphiaost
200 gram choklad (allt går inte åt, men popsen blir snyggare om det räcker att doppa dem i chokladen en gång)
ngn tesked neutral olja (valfritt)

1. Mixa kakan tills den bara är smulor.

2. Häll champagne över smulorna.

3. Blanda ner osten och rör runt tills det är som en smet, som går att rulla.  

4. Rulla smeten till små bollar. Tänk på att inte göra dem för stora och gärna jämnstora. Ställ in i kylen en stund för att stelna.

5. Smält chokladen i micron eller ett vattenbad. Låt svalna något. Om du vill så blanda ner någon tesked av en neutral olja, så blir chokladen lite smidigare.  

6. Ta fram bollarna. Doppa ena änden i chokladen innan du sticker in den i bollen. Låta stelna lite så att den "torkar" fast.

7. Täck bollen i choklad. Låt torka lite grann innan du dekorerar med strössel eller som här, med guldflingor.

8. Förvara i en lufttät burk i kylskåpet. De håller sig i ungefär en vecka.

Champagnecupcakes

Publicerat: 2011-12-29 Kl: 08:23:37 | I kategori: Cupcakes | 9 kommentarer

Vi fortsätter med champagnetemat och denna gång är det champagnecupcakes, penslade med champagne och toppade med champagnefrosting som gäller. Och de blev så goda! Själva muffinsdelen fick den, enligt mig, helt rätta konsistensen med en blandning av mjuk, kompakt och riktigt saftig. Vita chokladknappar blandade i smeten ger en lite sötare brytning. Går ni i cupcakestankar inför nyår så är detta ett tips från mig!

Och eftersom temat för Månades sötsak denna gång är "extra allt" så blir dessa cupcakes mitt bidrag dit, eftersom de innehåller champagne, champagne och champagne =)








Champagnecupcakes:
~12 stycken

1.5 dl socker
100 gram smör, rumstempererat
2 ägg
2.5 dl vetemjöl
0.75 tsk bakpulver
1 dl vispgrädde
0.75 dl champagne
50 gram vita chokladknappar (+2 msk mjöl)

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa samman smör och socker.

3. Tillsätt ett ägg i taget. Vispa ordentligt efter varje ägg till en jämn smet.

4. Blanda samman mjöl och bakpulver i en separat skål.

5. Rör ner mjölblandningen tillsammans med vispgrädden i äggsmeten.

6. Tillsätt champagnen och vispa till en jämn smet.

7. Blanda chokladknapparna med mjöl och vänd sedan ner dem försiktigt i smeten.

8. Fyll formarna till 3/4 och grädda i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter.

9. Pensla cupcakesen med champagne direkt när du tagit ut dem. Låt svalna.

Champagnefrosting:

50 gram philadelphiaost
25 gram smör, rumstempererat
0.5 dl vispgrädde
0.25 dl champagne (champagneessens går oxå bra, öka då på vispgrädden något)
50 gram vita chokladknappar
3 dl florsocker

1. Smält chokladen och låt svalna.

2. Blanda samman alla ingredienser i en bunke. Mixa samman i ungefär tre minuter. Om konsistensen känns för lös, låt den stå i kylskåpet en stund innan du spritsar den på dina cupcakes.

Macarons med champagnemarängsmörkräm

Publicerat: 2011-12-27 Kl: 16:32:02 | I kategori: Macarons | 6 kommentarer

Oj, vilket långt ord det blev =) Som inledning på champagne-veckan får ni idag lila macarons! Dessa fyllde jag med en marängsmörkräm smaksatt med champagneessens (finns bland annat på Strössel & Annat). Ovanpå ligger små guldflingor.






Macarons:
~30 stycken

120 gram äggvita (som stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
150 gram florsocker
50 gram vatten

1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke.

2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.

3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).

4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.

5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.

6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå.

7. Vänd ner ungefär hälften av marägen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.

8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.

9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.

10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter

Champagnesmörkräm:

2 stora äggvitor
100 gram socker
130 gram smör, rumstempererat 
några droppar champagneessens


1. Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål, ställ denna i ett vattenbad på spisen.

2. Vispa hela tiden, tills blandningen blir cirka 65 grader eller tills sockret har smält. Ta bort skålen från värmen.

3. Fortsätt vispa tills marängen har blivit fluffig och vit, och skålen har svalnat. Det kan ta upp till 10 minuter.

4. Tillsätt sedan smöret, en liten bit i taget. Efter allt smör är tillsatt, vispa cirka 3-5 minuter, tills marängsmörkrämen gått ihop sig och blivit len och slät.

5. Tillsätt champagneessensen, tillsätt någon droppe i taget och smaka av, så att du får en lagom smak, och vispa tills allt är blandat.

Jultårtor modell mini

Publicerat: 2011-12-25 Kl: 22:42:13 | I kategori: Jul | 3 kommentarer

Å så börjar julen gå mot sitt slut! Konstigt det där, man (jag) längtar efter något så himla länge och sen rätt som det är så är den slut. Men det har varit en fin jul i alla fall! Ungefär så som den brukar vara, fylld med mat, godsaker, klappar, godsaker och en massa sällskapsspel =) Nu börjar jag känna mig redo för någonting annat att se fram emot, som alla dessa födelsedagar som dyker upp hos oss i januari och februari!

Här får ni se lite bilder på några små tårtor jag gjorde till i helgen. Alldeles lagom att ha som dessert efter att man har mumsat i sig massa annat gott. Alla tårtorna är fyllda med blåbärssylt och blåbärsgrädde, kanske inte direkt de mest juliga smakerna, men det var vad jag var sugen på för tillfället =) Alla dekorationer utom de vita är marsipan (det vita är sugarpaste). Längst ned finns en jämförelse före och efter att jag använt min nya spray (ätbar), tårtan blev riktigt snygg!

Vill du se fler bilder? "Gilla" Marias Cupcakes på Facebook. Förutom fler bilder på mina bakverk tipsar jag även om andra snygga bakverk samt ger lite mer info om vad som kommer hända på bloggen.




Tema: Champagne

Publicerat: 2011-12-23 Kl: 16:44:13 | I kategori: Övrigt | 2 kommentarer


Källa: ICA Buffe December 2011, redigering av mig

Nästa vecka är det temavecka här på bloggen, för första gången! Med tanke på att nyår stundar i slutet av veckan, så vad passar bättre än champagne som tema? Inget om du frågar mig, så därför är temat just champagne =) Inspiration har jag tagit ifrån bilden ni ser ovan, så förhoppningsvis kommer bloggen fyllas av silver, guld och en massa massa glitter...

Saffranscupcakes

Publicerat: 2011-12-20 Kl: 16:23:28 | I kategori: Jul | 5 kommentarer

Förra året blev det inte så mycket bakat med saffran, då var jag gravid och upptäckte när jag höll på att göra lussekatter att jag inte tålde lukten av saffran. Inte det minsta! (Envis som jag är så gjorde jag ändå klart lussekatterna, men det tog emot ska ni veta!) I år går det bättre, även om det faktiskt fortfarande tar emot lite grann. Saffranscupcakes har jag velat göra länge och nu äntligen blev det av! Verkligen goda tillsammans med toppingen, som bryter av fint (så snåla inte med den på cupcakesen är mitt tips!).

4 dagar kvar till jul nu, helt galet! Här i huset är det mesta under kontroll i alla fall. Alla klappar är köpta och inslagna, det mesta av maten är inhandlad, granen är klädd, frysen är full med fikabröd och köttbullar, snön har kommit. Julgodiset däremot är det värre ställt med, det har på något mystiskt sätt minskat drastiskt de senaste dagarna ;p Hoppas ni har det bra mitt i julbestyren ni med, och tack för att ni tittar in här emellanåt =)





Saffranscupcakes:
~12 stycken

100 gram smör
2 dl mjölk
1/2 gram saffran
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret och tillsätt mjölken.

3. Stöt saffran tillsammans med en nypa socker i en mortel.

4. Vispa ägg, socker och saffran poröst. Rör ner hälften av mjölkblandningen.

5. Blanda samman mjöl och bakpulver. Rör ner det i smeten och rör sedan ner resten av mjölkblandningen.

6. Fördela smeten i formarna. Grädda mitt i ugnen i 12-15 minuter. Låt svalna.

Cream Cheese Frosting:

3 dl florsocker
100 gram färskost
50 gram smör
1 tsk vaniljsocker

1. Blanda samman alla ingredienser i en bunke och vispa samman. Vispa någon minut extra efter att alla ingredienser gått ihop, för att få smeten lite fluffigare. Sikta gärna ner florsockret för att undvika eventuella klumpar. Spritsa eller bred frostingen över cupcakesen.

Vinnare tävlingen

Publicerat: 2011-12-19 Kl: 11:10:00 | I kategori: Tävlingar | 1 kommentarer

Nu har jag dragit tre vinnare i tävlingen! Skrev alla namn på en varsin lapp, vek ihop, la i en leksakskastrull och sen fick treåriga dottern dra tre lappar ur kastrullen.



Vinnare blev:

Emma Nirs, Nina och Julle!

Mejla er adress till [email protected] så fort som möjligt, så att ni hinner få örhängena till jul!

Tack alla som ville vara med och tävla och tack MarsipanEmla för de fina vinsterna =)

Fler julcupcakes

Publicerat: 2011-12-17 Kl: 13:25:00 | I kategori: Jul | 1 kommentarer

Här kommer lite fler cupcakes på tema jul =)








Julcupcakes

Publicerat: 2011-12-16 Kl: 22:13:27 | I kategori: Jul | 3 kommentarer














Vaniljcupcakes med marängsmörkräm och dekorationer gjorda av marsipan och sugarpaste.

Bountybollar

Publicerat: 2011-12-13 Kl: 20:56:13 | I kategori: Jul | 6 kommentarer

Den senaste tiden har det florerat ett recept på bountybollar på flera av de bakbloggar jag följer. Eftersom min reaktion när jag ser ett recept som innehåller kokos (gärna i kombination med choklad) oftast innebär en något glasartad blick och ett idogt slickande på läpparna, så var jag ju tvungen att testa. De. Var. Goda. Nu var inte jag så jättesmart, eftersom jag gjorde dessa för att ha med i små julgoodie-bags till dotterns dagisfröknar, så blev det knappt några över till mig :( Som tur är så var de inte svåra att göra, för dessa har nog blivit ett måste till julfikat (mindre än två veckor kvar nu! Och hörrni, glöm för all del inte tävlingen!).




Bountybollar:
~50 stycken

50 g smör
1/2 dl sirap
1/2 dl florsocker
2 dl vispgrädde
1 krm salt
1 påse kokosflingor (200 g)
200 g ljus blockchoklad

1. Blanda allt utom kokos i en kastrull och koka i 5-8 minuter, tills smeten börjar bli lite seg.

2. Tillsätt kokosen och blanda allt.

3. Låt smeten svalna något och rulla sedan små bollar och lägg på en skärbräda. Ställ i frysen ca 30 min.

4. Smält chokladen över vattenbad.

5. Doppa kokosbollarna i chokladen och låt dem stelna på bakplåtspapper. Förvaras kallt.

Facebook och en tävling!

Publicerat: 2011-12-12 Kl: 22:47:00 | I kategori: Tävlingar | 9 kommentarer

Så här i jultider kommer jag med roliga nyheter till er! Marias Cupcakes har nämligen fått en facebook-sida och för att fira detta så blir det en tävling här på bloggen (och facebook givetvis).

Marias cupcakes på facebook är tänkt att komplettera bloggen och förhoppningsvis göra det lite lättare för er. Där kommer jag berätta när det finns nya inlägg på bloggen, jag kommer dela med mig av mina favoriter från bloggvärlden och det kommer även finnas en del bilder som inte kommer finnas på bloggen. Det är en möjlighet för mig att bli mer personlig med mitt arbete och en möjlighet för er att snabbare få svar på era frågor.

Givetvis måste detta firas med en tävling! Tre stycken av er har nu möjlighet att vinna handgjorda örhängen av bakverk från MarsipanEmla. Själva hänget är handgjort i FIMO-lera, en lätt och luftig lera som inte känns tung i ditt öra. Själva örhänget är gjort utav 925 silver, så även nickelallergiker kan vara med och tävla! Jag själv är stolt ägare till ett par örhängen med lussebullar, som invigs idag på självaste lucia! =)


En av många varianter du kan vinna...



För att delta ska du:

1.       Gilla Marias Cupcakes på facebook.


2.       Besöka MarsipanEmla och välja vilket par örhängen du vill ha om du vinner.


3.       Klistra in länken till valt par örhängen i detta inlägg. Kom ihåg att ange e-postadress till dig själv.


Inget krav för att delta, men dela gärna tävlingen med dina vänner på facebook eller via din blogg.

Tävlingen avslutas på söndag den 18 december klockan 21.00, så att örhängena hinner komma fram i god tid innan jul!

Polkagodis

Publicerat: 2011-12-10 Kl: 20:34:18 | I kategori: Jul | 5 kommentarer

Tanken var att jag skulle göra lite knäck och smaksätta den med polkagrisar, men när jag var klar hade det blivit kola. Och inte vilken kola som helst, utan en supergod kola med helt rätt konsistens, med en bonus att den inte fastnar nå i tänderna!



Polkagodis:
~ca 25 stycken

1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk smör
1/2 dl krossade polkagrisar
3-5 droppar pepparmyntsolja

1. Koka vispgrädde, strösocker och sirap tills smeten är 124 grader eller klarar kulprovet (droppa lite smet på ett fat med kallt vatten, går smeten att rulla till en kula är den klar).

2. Blanda ner smör och rör om.

3. Blanda ner de krossade polkagrisarna och oljan (beroende på hur stark smak du vill ha) och rör om. Smeten stelnar ganska fort efter att du tillsatt polkagrisarna så det gäller att vara lite snabb.

4. Fyll knäckformar med smeten och ställ svalt.

Julvarianter av favoritkakorna

Publicerat: 2011-12-09 Kl: 13:27:12 | I kategori: Jul | 5 kommentarer

Imorgon är det två veckor kvar till julafton! Tänk, två veckor... Hur sjutton ska jag hinna med allt jag hade tänkt baka och visa er här på bloggen på bara två veckor? Hela tiden inspireras jag och hittar nya recept jag bara måste baka, så min lista på vad som ska bakas minskar aldrig utan snarare tvärtom, den är nog högre nu än vad den var när jag började med julbaket.

Idag har jag faktiskt inget recept till er, utan ett tips istället! Har man något favoritrecept på kakor, så är det lätt att göra en julversion av dem istället. Kan vara smidigt om man inte har så mycket tid att prova på nya recept för att hitta något gott till julfikat. De flesta kakrecept går att variera genom att tillsätta eller byta ut olika smaksättningar. Saffran, pepparmyntsolja och pepparkakskrydda är ingredienser som är lätta att få tag på och som genast ger kakorna en lite mer "julig" smak. Här har jag tagit favoritreceptet på chocolate chip cookies, krossat polkagrisar och blandat i smeten samt haft i ett par droppar pepparmyntsolja. Bara en liten förändring som ger en helt annat smak på kakorna! 


 

Juldammsugare

Publicerat: 2011-12-07 Kl: 13:28:14 | I kategori: Jul | 55 kommentarer

Kommer ni ihåg att jag skrev att det finns många sätt man kan använda en mjuk pepparkaka på? Det här är ytterligare ett =) Små goda juldammsugare, som du kan variera smak på genom att välja en likör som du tycker lite extra mycket om. Dessa hade jag att bjuda på på söndagens adventsfika, så dessa blev utan någon alkohol (bäst att ta det säkra före det osäkra när det handlar om bilkörning!). Den vita chokladen gjorde dem mycket söta, så vill man inte ha det för sött är ett tips att byta ut den mot mörk choklad istället.



Juldammsugare:
~15-20 stycken

500 gram mjuk pepparkaka
125 gram smör, rumsvarmt
3/4 dl Cointreu
500 gram röd marsipan
potatismjöl till utkavling
200 gram vit choklad

1. Mixa kakan till smulor och blanda samman dessa med smör och likör. Fyll blandningen i en spritspåse.

2. Pudra arbetsbordet med lite potatismjöl. Kavla ut marsipanen till en rektangel. Marsipanen ska vara ett par millimeter tjock.

3. Spritsa fyllningen i tre långa strängar på rektangeln, rulla in fyllningen och skär vartefter. Slut rullarna med skarven nedåt.

4. Dela rullarna i cirka 5 centimeter långa stubbar. Lägg dem på en bricka och ställ kallt i en timme.

5. Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad. Doppa dammsugarnas ändar chokladen och lägg dem att stelna på bakplåtspapper. Förvara kallt.

Ljuvlig chokladkola

Publicerat: 2011-12-06 Kl: 10:56:10 | I kategori: Jul | 7 kommentarer

Ett säkert tecken på att en kola är god? Den tar slut på en dag. Det gjorde nämligen denna kola. Det gick liksom inte bara att ta en, utan rätt som det var så stod man ertappad med fingrarna i skålen igen =) Till och med min man som inte är förtjust i choklad tyckte att den var jättegod. Helt rätt konsistens så att den blir len och smälter i munnen. Ett ytterligare plus är att den (som de flesta kolor egentligen) går att variera i det oändliga genom att byta ut smaksättningen. Det kommer jag göra nästa gång, för en nästa gång blir det (och antagligen en till gång efter det, denna blir given här hemma på julafton)!  

Kommer ni ihåg att jag köpte två nya julkokböcker för ett tag sen? Detta recept kommer ur den andra av de två böckerna: Pernillas jul av Pernilla Wahlgren. Mycket bra bok med fina bilder och blandade recept på allt från julgodis, julbordsmaträtter till förslag på maträtter till nyår.





Chokladkola:
~60 stycken

100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 1/2 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 msk glukos eller honung (glukos finns bl.a. på ICA Maxi, i bakhyllan)

1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.

2. Blanda i resten av ingredienserna (jag tog av kastrullen från plattan när jag gjorde detta).

3. Rör med en visp så att smeten blir slät. Rör sedan bara då och då under kokningen.

4. Koka på medelvärme tills smeten når 125 grader (använd en termometer), eller testa med hjälp av kulprov (droppa lite smet på ett fat med kallt vatten på, går det att rulla en kula av smeten är den färdig).

5. Häll upp smeten i en smord långpanna, som är ungefär 20*30 centimeter stor. Låt stelna.

6. Lyft ur hela kakan till en skärbräda och skär eller klipp lagom stora kolor, som du sen slår in i cellofan eller smörpapper.

Lussebullar

Publicerat: 2011-12-05 Kl: 11:56:12 | I kategori: Jul | 2 kommentarer

Lussebullar är en sånt bakverk som bakas här varje år. För ett par år sedan var det något jag bara åt på lucia (därför heter de fortfarande lussebullar hos mig), förstår inte varför nu när jag tänker efter :) En saftig lussebulle fylld med russin med ett glas julmust till, det är ju så gott! Perfekt att ha i frysen vid oväntat besök eller när tiden inte riktigt räcker till. Nu blev inte mina lussebullar vidare snygga detta år, de blev... skrynkliga! och jag har ingen aning om varför egentligen, är det nån av er som vet? Jaja, de blev goda i alla fall, och det är ju huvudsaken :)



Lussebullar:

~30 - 35 stycken

50 gram 
100 gram 
5 dl
250 gram 
2 paket
2 dl 
17 dl 
1.5 dl
Pensling
2 st 


1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).

2. Smula jästen i en stor bunke (alternativt använd en assistent) och tillsätt saffran och russin (spara lite till garnering). Häll över degspadet och rör om så att jästen löser sig och degspadet blandas med saffran och russin.

3. Tillsätt kesella, socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).

4. Arbeta degen på ett bakbord eller i en assistent tills den blir blank och smidig och släpper från bänken. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.

5. Knåda degen på mjölat bakbord och baka ut den till ca 30 bullar eller valfri form. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.

6. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 min.

7. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och garnera eventuellt med russin. Grädda mitt i ugnen 5-8 min.

Gingerbread Pops

Publicerat: 2011-12-04 Kl: 21:36:37 | I kategori: Jul | 4 kommentarer

Ena sekunden sitter jag lugnt vid datorn och skriver ett inlägg om mjuk pepparkaka och hur man bland annat kan göra cake pops av dem, nästa sekund inser jag att man kan ju göra cake pops av dem och springer (okey, jag gick hyfsat sansat, men föreställ mig er springandes i all hast ändå, låter lite mer spännande ;P) ut i köket för att inspektera skåpen. Jomenvisst, en omgång cake pops blev det!

Smulade sönder mjuk pepparkaka, mixade samman det med en klick rumsvarmt smör, rullade ihop, doppade i choklad och strössel på. Klart! Hade nog blivit snyggare med vit choklad, men det hade jag inte hemma så vanlig choklad fick duga. Som strössel blandade jag vita och röda kristaller, för att få en lite juligare känsla. (Vill ni ha en bättre beskrivning på hur jag gjorde så finns det här.)


Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0