Morotskaka och en liten titt

Publicerat: 2013-07-25 Kl: 09:56:56 | I kategori: Mjuka kakor | 3 kommentarer

Godaste morotskakan! Detta recept finns egentligen redan på bloggen, i form av dessa söta cupcakes och denna läckra tårta, men det förtjänar att lyftas fram igen tycker jag! Kakan blir riktigt lätt och saftig med en tydlig kanelsmak. Frostingen varierar jag lite beroende på vad det är jag vill framhäva, denna gång tog jag lite mindre florsocker och mer ost, så att frostingen inte blir alltför söt.
 
 
Fotograferade kakan mitt bland min lilla porslinssamling från Green Gate. Jag vet inte riktigt vad det är med mig och det märket, eller med mig och porslin över huvud taget för den delen, men jag har helt fastnat för det. Trots att jag egentligen inte alls är mycket för varken prickar eller småblommigt. Men fint är det =) Finns att köpa lite varstans men mina favoritwebshoppar när de gäller porslin är nog Balders Hage och Syster Lycklig.
 
 
 
Morotskaka:
~1 kaka, 22 centimeter

2 ägg
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl olja
2 dl rivna morötter

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form som är 22 centimeter i diameter.
 
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

3. Ha ner kanel och vaniljsocker och vispa in lite snabbt i äggsmeten.

4. Ha i oljan och rivna morötter och vispa tills allt har blandats.

5. Vispa ner mjöl och bakpulver.
 
6. Häll smeten i formen och grädda i ungefär 30 minuter på 175 grader. Låt svalna.
 
7. Bred frostingen (se nedan) över kakan och pudra lite kanel över.
 
Cream Cheese Frosting:
 
4 dl florsocker
50 gram smör, rumstempererat
150 gram philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
 
1. Vispa samman alla ingredienser och fortsätt vispa i cirka fem minuter, tills dess att frostingen blir len och fluffig.

Halloncupcakes med dajmmousse

Publicerat: 2013-07-19 Kl: 22:45:00 | I kategori: Cupcakes | 12 kommentarer

Förra helgen fyllde tjejernas minsta kusin 2 år! Önskemålet var att jag skulle baka cupcakes med hallon och dajmsmak, så det gjorde jag såklart ;) Jag valde att använda ett av mina favoritrecept på vaniljcupcakes och bara tillsatte hallon och gjorde sedan en enkel dajmmousse som jag garnerade med krossad dajm. Perfekt!
 
 
Dessa formar är så söta! De kommer från Siluett of Sweden och passar perfekt när en liten pojke fyller år =) Tanken var att matcha formarna med marsipantäckta kakor i form av nallebjörnar, men som så många gånger förut så räckte inte tiden till, så det får blir en annan gång!
 
 
 
 Halloncupcakes:
- 12 stycken
 
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
150 gram smör
200 gram hallon
1 dubbeldajm
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
 
2. Smält smöret.
 
3. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
 
4. Vispa ägg och socker poröst.
 
5. Vispa ner vanilj och smör.
 
6. På låg hastighet, vispa ner mjölblandningen och mjölken växelvis tills dess att smeten precis gått ihop.
 
7. Vänd ner hallonen.
 
8. Fördela smeten i muffinsformar (som helst ska stå i en muffinsplåt). Fyll upp till ungefär hälften.
 
9. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-17 minuter (tills dess att de är torra i mitten). Låt svalna på ett galler.
 
10. Gör i ordning dajmoussen och spritsa på dina cupcakes. Hacka dajmen och garnera ovanpå moussen precis innan servering. Förvara i kylskåp.
 
Dajmmousse:
 
3 dubbeldajm
3 dl vispgrädde
 
1. Hacka dajmen i små små bitar.
 
2. Ha i dajmen och grädden i en kastrull. Värm på låg värme tills dess att chokladen har smält. Häll över blandningen i en bunke och låt svalna innan du ställer in bunken i kyskåpet. Låt stå i minst 5-6 timmar.
 
3. Vispa upp grädden tills du har en len och krämig mousse.

Ultimate Chocolate Cake

Publicerat: 2013-07-14 Kl: 22:01:32 | I kategori: Dessert | 3 kommentarer

Nu ni. Jag gillar choklad. Okey, jag älskar choklad. Och ibland får jag ett sånt sug efter en chokladkaka som är sådär riktigt mastigt och tung med massor av chokladsmak. Fast samtidigt ska den vara saftig, för torra chokladkakor är bland det tråkigaste som finns. Och vet ni? Här är den. Här är den, äntligen. En tung och mastig chokladkaka som samtidigt är saftig och helt underbart god. Jag valde att göra en frosting att ha ovanpå, men jag är helt övertygad om att den fungerar som den är eller till och till och med som en chokladtårtbotten. Så god är den.
 
I finally found it. T H E Chocolate Cake. The cake that is really heavy and full of chocolate and at the same is really moist. I love it. It works by it self, with a frosting or even as a layer cake. Your choise. In this version I chose to put a frosting on top and decorate with strawberries. I´ve noticed that I tend to use strawberries in pretty much everything, but I have a feeling that that will change soon. The rasberries are ripening right now and I happen to have a mother-in-law with a garden full of them... ;)
 
 
Och jag kan verkligen inte låta bli att använda jordgubbar i princip allt jag bakar. Men snart är hallonen mogna och då antar jag att vi byter ut jordgubbarna mot hallonen på bloggen. Ja, förmodligen. Redan idag har det bakats halloncupcakes här i huset så jag antar att skiftet redan är på gång ; )
 
 
 
 
 Chocolate Cake: 
- 24 cm
 
3 dl mjöl
3.75 dl socker
1.5 dl kakao
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl mjölk (helst 3%)
1 dl olja (neutral i smaken)
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1.5 dl bryggt kaffe
 
jordgubbar
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form som är 24 centimeter i diameter.
 
2. Blanda ihop mjöl, socker, kakao, bakpulver och salt i en skål.
 
3. I en annan skål vispar du ihop mjölk, olja, ägg och vanilj.
 
4. Häll ner de blöta ingredienserna i de torra, lite i taget och under omrörning.
 
5. Rör ner kaffet.
 
6. Häll smeten i den smorda formen och grädda mitt i ugnen i 35 - 40 minuter, tills dess att kakan är torr i mitten. Ta ut ur ugnen och låt svalna en stund innan du stjälper upp kakan ur formen.
 
7. Gör frosting (se recept nedan) och bred ovanpå. Dekorarera med jordgubbar.
 
 
Frosting:
 
3 dl vispgrädde
200 gram philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
 
1. Vispa grädden i en skål.
 
2. Vispa ihop florsocker, vanilj och philadelphiaost i en annan skål.
 
3. Vänd ihop allt till en len frosting.
 
 

No Bake Strawberry Cheesecake

Publicerat: 2013-07-06 Kl: 19:00:37 | I kategori: Dessert | 13 kommentarer

Underbara lördag! Och vad passar bättre än att ge er detta recept för att fira att det är lördag? Inte mycket ;) Cheesecake tillhör definitivt en av favoritdesserterna här hemma och denna var verkligen inget undantag. Extra plus i kanten för att det är ett relativt enkelt recept som inte behöver gräddas i ugnen! Jag smaksatte med jordgubbar, men det går så klart att använda vilket bär du vill. Tänk bara på att passera hallonen, så att du får bort kärnorna. Jag har en tendens att överanvända jordgubbar under sommaren märker jag, men jag vill gärna passa på att använda svenska färska jordgubbar när det finns =)
 
 
Att göra desserter i portionsformar tycker jag gör efterrätten lite festligare! Ett tips är att använda formar där botten går att lyfta ur, så att man slipper äta ur formen.
 
 
 
No bake Strawberry Cheesecake:
- 6-8 portionsformar / 1 stor form
 
200 gram digestivekex
80 gram smör
0.5 dl florsocker
 
2 gelatinblad
200 gram jordgubbar
3 dl creme fraiche
0.75 dl strösocker
 
1.Smält smöret.
 
2. Krossa kexen till smulor (i en matberedare eller för hand exempelvis).
 
3. Blanda ihop smält smör, kex och florsocker. Tryck ut smulorna jämt i pajformarna, ända upp på kanterna.
 
4. Ställ in formarna kallt i kylskåpet en stund (medan du gör fyllningen).
 
5. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
 
6. Mixa jordgubbarna och koka upp puren tillsammans med strösockret. Blanda i creme fraichen och hetta upp blandningen (ska inte koka).
 
7. Ta av kastrullen från plattan. Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i blandningen.
 
8. Fördela fyllningen i pajskalen och låt svalna något. Ställ sedan in kallt i kylen ett par timmar, tills dess att fyllningen stelnat.

Tobleronesnittar

Publicerat: 2013-07-01 Kl: 21:14:05 | I kategori: Småkakor | 77 kommentarer

Så länge jag kan minnas har jag gått igenom min mammas och min mormors veckotidningar (ni vet Hemmets Journal och Allers och liknande) och lusläst receptet. Till mormors glädje och mammas förtret rev jag alltid ur sidorna med intressanta recept, som jag tänkte att jag någon gång skulle testa. De flesta recepten är fortfarande inte testade, men jag har kvar dem. Allihop, och de börjar bli en ganska gedigen samling vid det här laget! Det här receptet, på tobleronesnittar, har jag sneglat på många gånger och tänkt att någon gång... Och vet ni vad, idag blev det av!
 
 
 
 
Och de blev riktigt riktigt goda! Så där härligt gyllene och krispiga på kanterna och riktigt sega i mitten. Jag kunde inte låta bli att öka mängden sirap lite, ska de vara sega kakor så ska de vara ordentligt sega ;)
 

Tobleronesnittar:
- 30 stycken
 
100 gram smör, rumstempererat
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
2 msk ljus sirap
2 dl vetemjöl
50 gram toblerone
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Förbered en plåt med att lägga bakplåtspapper på den.
 
2. Vispa samman smör, socker, vaniljsocker, bakpulver och sirap tills det är ljust och krämigt.
 
3. Vispa ner mjölet.
 
4. Hacka tobleronen i små bitar. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och knåda in tobleronen i degen.
 
5. Dela degen i två bitar och rulla ut dem så att de blir nästan lika långa som plåten. Lägg dem på bakplåtspappret och platta ut dem lite.
 
6. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt dem svalna något och skär dem sedan i snittar. Låt svalna helt och hållet innan du tar bort dem från plåten.
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0