Snabba desserten med hallon och kanel

Publicerat: 2013-04-26 Kl: 14:41:34 | I kategori: Dessert | 4 kommentarer

Oj, vad den här veckan försvann! Jag hade ett par underbara dagar i Göteborg i helgen, fyllda med god mat, presenter, champagne och spännande föreläsare och sedan kom jag hem till en sjuk dotter och VAB resten av veckan. Verkligen kontraster, men så är det väl ibland antar jag =)

Fixade i ordning denna dessert för att ge oss lite vardagslyx! Den består av kesella med hallonsmak och sen en krispig kanel crumble ovanpå. Mycket enkel och mycket god =)
 
 
Enkel hallondessert med kanelcrumble:
- 2 portioner
 
1 burk kesella med hallonsmak
1.5 dl havregryn
3 msk socker
75 gram smör, rumstempererat
1 dl vetemjöl
2 tsk kanel
 
1. Värm ugnen till 220 grader.
 
2. Blanda alla ingredienser utom kesellan i en bunke. Nyp ihop till en smulig massa.
 
3. Ha ut blandningen på en bakpappersklädd plåt och grädda i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter. Rör om efter halva tiden. Låt svalna.
 
4. Fördela kesellan i två glas och strö över crumblen.

Lakritskladdkaka

Publicerat: 2013-04-20 Kl: 10:53:34 | I kategori: Mjuka kakor | 0 kommentarer

Åh ett till lakritsrecept orkar ni väl med? Denna gång gjorde jag en kladdkaka som jag smaksatte med lite lakrits och sedan serverade tillsammans med en syrlig hallongrädde. Och det blev så gott! Jag har en liten "hang up" på kladdkaka just nu märker jag, vill gärna testa massor med olika varianter, så nu ni vet vad som väntar er här på bloggen. Men som sagt, så länge får ni hålla till godo med denna underbara sak. Och det är inte så fy skam det heller!
 
 
 
 
Lakritskladdkaka:
 

200 gram choklad (kakaohalt efter smak, jag använde ljus)
200 gram smör
1 tsk vaniljsocker
4 ägg
2.5 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk lakritspulver
 
1. Värm ugnen till 200 grader.
 
2. Smöra och bröa en form som är ungefär 24 centimter i diameter.
 
3. Hacka chokladen i mindre bitar.
 
4. Smält smöret och ta bort från plattan. Ha i chokladen i smöret och låt den smälta. Rör om.
 
5. Vispa ägg och socker fluffigt.
 
6. Vispa ner chokladsmöret.
 
7. Vispa ner lakritspulver och vaniljsocker.
 
8. Vänd ner vetemjölet.
 
9. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ungefär 20 minuter. Låt svalna (ställ gärna in den i kylskåpet ett par timmar innan den serveras). Servera med hallongrädde.
 
 
Hallongrädde:

3 dl vispgrädde
2 dl färska hallon
0.5 dl hallonsylt
 
1. Vispa grädden.
 
2. Vispa i hallonen så att de börjar mosas något.
 
3. Vispa ner hallonsylten tills att allt precis blandats ihop.

Lakritspannacotta

Publicerat: 2013-04-17 Kl: 13:00:53 | I kategori: Dessert | 2 kommentarer

I helgen anordnas det Lakritsfestivalen i Stockholm, någon av er som hade tänkt åka dit? Jag hade tänkt det, men så krockade det med en annan sak och istället blir det Göteborg för mig i helgen. Inte så fy skam det heller! Lite lakrits ska vi väl ända ha på bloggen tänkte jag, så idag får ni recept på en enkel lakritspannacotta! Lakritspulver finns numer att köpa i de flesta större mataffärer och kan ge de flesta bakverk en ny tvist.
 
 
 
Lakritspannacotta:
- 6 portioner

5 dl vispgrädde
2 msk strösocker
3 gelatinblad
2 tsk lakritspulver
 
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 
2. Värm grädden tillsammans med sockret och lakritspulvret i en kastrull.
 
3. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma grädden, tills de smälter. Låt svalna något.
 
4. Fördela grädden i glas och ställ i kylskåpet för att stelna, i minst fyra timmar.
 
5. Garnera med exempelvis hallon, färska eller rårörda.
 
 
 
 

Med smak av sommaren

Publicerat: 2013-04-09 Kl: 13:44:00 | I kategori: Tårtbotten | 3 kommentarer

Ibland tror jag att jag är i någon slags förnekelsefas. Jag ignorerar att det fortfarande ligger snö på marken, att vattenpölarna fortfarande har en hinna av is över sig och att det faktiskt är kallt större delen av dagen. För det är ju soligt om dagarna, solen värmer gott efter en lång vinter och det är ljust länge om kvällarna. Vårjackan och vårskorna är framplockade och vinterkläderna förpassade ut till garaget där de kommer få vara kvar länge, länge. Nya sommarklänningar och badkläder är inköpta och väntar otåligt på att få komma fram.
 
Även trädgården tror jag längtar efter värme och skriker efter uppmärksamhet. Att få slippa det tjocka täcket av snö och istället få bli ompysslad: få tillbaka den gröna gräsmattan, blomstrande rabatter och äntligen ett nytt vitt staket. Jordgubbslandet ska bli dubbelt så stort och kanske, kanske är detta året då maken ger med sig och planterar en hallonhäck. Kanske.
 
 
Jag längtar även efter sommarmaten. Att kunna grilla var och varannan dag, äta fräscha sallader med nyskördade grönsaker, att kunna ta med maten ut och äta på filten på gräsmattan. Att tillsammans med barnen kunna äta solvarma jordgubbar direkt från landet. Göra pajer och muffins och tårtor och fylla dem med diverse bär och frukter så att det smakar ren sommar. Det längtar jag efter.
 

Men vi är ju inte där riktigt än. Men tills dess gör jag mitt bästa och tar fram sommarsmakerna ändå. Som i denna tårta, som fylldes med jordgubbar i form av sylt, mousse och färska bitar och som kompletterades med vaniljkräm. Enkelt, gott och med en liten smak av sommar ändå, trots att snön fortfarande ligger kvar på marken.
 
 
Tårtan bestod av sockerkaksbottnar som penslades med sockerlag, ett lager med jodgubbssylt och vaniljkräm, ett lager med färska jordgubbar och jordgubbsmousse och slutligen ett lager med bara jordgubbsmousse. Tårtan täcktes sedan med vaniljgrädde och dekrerades med färska jordgubbar (recepten finns under respektive kategori i sidomenyn).
 
En enkel tårta med mycket smak av sommar.
 
 
 
Denna tårta blir mitt bidrag till Månadens sötsak, vars tema denna månad är rött!

Lemon Cake Balls

Publicerat: 2013-04-03 Kl: 09:23:12 | I kategori: Cake Pops | 6 kommentarer

Så var påsken över! Inte klokt vad snabbt tiden går! Jag hade en hel del citronmuffins kvar i frysen som jag ville göra något roligt av, så bestämde mig för att göra cake balls. De görs efter samma princip som cake pops, med skillnaden att det inte finns någon klubba, vilket gör dem lite enklare att göra (enligt mitt tycke i alla fall!).
 
 
Jag har använt mig utav citronmuffins (enligt detta recept), som jag smulade ner och sedan blandade med lemon curd, tills jag fick en sådan konsistens att jag kunde rulla bollar av dem. Låt dem sedan stelna i kylen innan du doppar dem i valfri choklad och eventuellt dekorerar dem med strössel eller pärlor. Förvara dem i kylskåp så håller de i ungefär en vecka! Ett roligt sätt att ta tillvara på rester tycker jag ;)
 
 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0