Rocky Road

Publicerat: 2013-11-24 Kl: 15:45:00 | I kategori: Jul | 9 kommentarer

En vecka kvar till advent, men det struntar jag i! Idag tar jag fram adventsljusstakarna och gör en jansson till middag samt bjuder på fika med rocky road och pepparkakor som bakades tidigare i veckan. Då kanske jag kan hålla mig en vecka med att ta fram resten av pyntet ;)
 
Vaknade igår till en solig morgon med marken och alla växter täckta med frost. Riktigt vackert! Jag tog en promenad och passade på att ladda upp med lite sol, det behövdes verkligen efter den mörka tid vi precis har haft. Kanske, kanske kan vi till och med hinna få en vit jul i år!
 
One week left, then it´s finally December! Feels like I´ve been waiting for ever! Then it´s officially OK to start preparing for Christmas, with all the food, decorations and baking. Can I tell you a secret? I have already started! I couldn´t help myself.. So therefore I give you this recipe of rocky road, one of my favourite treats when it comes to Christmas! English reciepe further down!
 
 
 
Och julbaket har jag tjuvstartat med oxå! Det är liksom ingen hejd på mig... Men som jag har förståt via facebook och instagram så är ni många många som redan är igång med julbaket =) Premiärjulbaket för mig blev i år rocky road! Har inte riktigt varit nöjd med det recept jag använt innan, eftersom chokladen blev så hård, men detta problem finns inte alls med detta recept! De blir aningen sötare, men fördelen med det är att man inte överäter sig på en gång ;)
 
 
 
 
Rocky Road:
 
200 gram mjökchoklad
200 gram mörk choklad
25 gram smör
1 burk sötad kondenserad mjölk
200 gram dumle
2-3 nävar minimarschmallows
1.5 dl saltade jordnötter
1 dl pistagenötter
 
1. Smält chokladen och smöret över ett vattenbad eller försiktigt i micron.
 
2. Blanda samman med den kondenserade mjölken och låt svalna något.
 
3. Skär dumlen i mindre bitar. Rör ner dem i chokladen tillsammans med marschmallowsen och nötterna.
 
4. Bred ut blandningen på ett bakplåtspapper, så att det är cirka två centimeter tjockt, och ställ in i kylen för att stelna ett par timmar.
 
5. Skär i rutor och förvara sedan i kylen.
 
Recept: Hembakat 7/13.
 
 
Rocky Road:

200 gram milk chocolate
200 gram dark chocolate
25 gram butter
400 ml sweetend condensated milk
200 gram dumle (or other soft caramel)
2-3 dl marschmallows (the mini version)
1.5 dl salted peanuts
1 dl pistachios
 
1. Melt chocolate and butter in a dubble boiler.
 
2. Stir down the condensated milk and let it cool for a couple of minutes.
 
3. Chop the dumle and add it to the chocolate, together with the marschmallows and peanuts. MIx it well.
 
4. Smear out the chocolate on a baking sheet, so that the mixture is about two centimeters thick. Put in the refrigerator for a couple of hours, then cut the chocolate into cubes.

Snickers Bars

Publicerat: 2013-11-13 Kl: 11:46:52 | I kategori: Brownies/Blondies | 13 kommentarer

Kommer ni igår hur jag för ett tag sedan absolut inte tyckte om mandelmassa men sedan visade sig älska biskvier? Nu har det hänt igen, fast med jordnötter. För det tyckte jag ju inte heller om, tills att jag åt rocky road för första gången (som jag förresten misslyckades med i helgen! Hur sjutton kan man misslyckas med rocky road? Det handlar om att smälta choklad och blanda med övriga ingredienser, låta stelna och sedan skära i rutor. Men jodå tydligen går det att misslyckades med den oxå :/ )

Men jordnötter alltså. Riktigt gott i kombination med kola och chokladfudge, det kan jag intyga! Nu när det är mörkt större delen av dygnet (känns det som) och det är mulet och grått så passar det bra med bars som de här. De muntrar upp dagen på något sätt. Ätbara saker fullproppade med kalorier kan ju ha den tendensen ;)
 
 
Det är lite olika delmoment när du ska baka dessa, men inget av dem är egentligen särskilt komplicerat. Ett tips är att ta en kastrull storlek större när du ska koka kolan, eftersom den växer rätt rejält i kastrullen. Detta är något jag tenderar att glömma bort varje gång (kokar nog kola alltför sällan tror jag), men å andra sidan får jag en renskurad spis varje gång. Nog pratat (skrivet). Gå och gör dessa nu! Kram på er!
 
 
 
Snickers bars:
- 16 stycken
 
Chokladbotten:
 
3 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 gram smör
3 msk kakao
2 tsk bakpulver
2.5 dl vetemjöl
 
2 dl jordnötter
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form som är 25*25 centimeter.
 
2. Smält smöret. Ställ åt sedan för att svalna lite.
 
3. Vispa ägg och socker och vaniljsocker vitt och poröst.
 
4. Vispa ner smöret.
 
5. Sikta ner mjöl, kakao och bakpulver och vänd samman med en slickepott. Vispa inte.
 
6. Häll smeten i den smorda formen och grädda längst ner i 22-25 minuter. Kakan ska inte vara rinnande, men inte heller för fast.
 
7. Låt svalna i formen och ställ sedan in hela formen i kylen i åtminstone en timme, så att den hinner stelna ordentligt.
 
8. Koka kolasåsen (se nedan) och bred över kakan i ett jämnt lager. Ställ in i kylen medan du kokar chokladfudgen.
 
9. Koka samman chokladfugen (se nedan). Samtidigt som du gör detta så hacka jordnötterna. Bre sedan fudgen över kolasåsen. Denna stelnar fort när du brer på den ovanpå kolasåsen, så stö över de hackade jordnötterna direkt efter så att den inte hinner stelna.
 
10. Låt stelna en stund innan du skär upp kakan i bitar. Förvara i kylskåp.
 
Kolasås:
 
2 dl grädde
1.5 dl ljus sirap
0.5 dl strösocker
 
1. Låt alla ingredienser koka samman i en tjockbottnad kastrull i cirka 15 minuter. Om du vill kan du göra kulprov (ha i lite smet i kallt vatten och se vilken konsistens den får när den stelnar). Smeten ska bli lite fast, men absolut inte hård.
 
Chokladfudge:
 
50 gram smör
3 msk vispgrädde
1 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
3 dl florsocker (gärna med chokladsmak)
 
1. Smält smöret.
 
2. Blanda ner övriga ingredienser och låt koka samman ett par minuter, tills dess att fudgen blir lite tjockare.
 

Frozen Cheesecake

Publicerat: 2013-11-09 Kl: 21:33:27 | I kategori: Dessert | 10 kommentarer

 
 
Bjuder på en gammal favorit i en ny version ikväll =) Vissa recept blir favoriter och återkommer regelbundet här hemma och det här receptet är ett sådant. Sist den var med på bloggen var det med hackad dajm i, denna gång blev det smarties. Gott och inte minst vackert och färgglatt att dekorera med. Mer färg är inte direkt fel just nu, när allt känns mulet, trist och grått på grund av vädret. Här hittar ni receptet!

Halloweencupcakes

Publicerat: 2013-11-01 Kl: 01:21:13 | I kategori: Cupcakes | 1 kommentarer

 
 
 
Happy Halloween!
 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0