Banan- och chokladcupcakes med marängsmörkräm
Publicerat: 2011-08-05 Kl: 11:12:46 | I kategori: CupcakesJag har varit lite nyfiken på dessa sen jag hittade receptet och igår fick jag äntligen en anledning till att göra dem. Muffinsen blev jättefina i form och färg. De passade bra ihop med marängsmörkrämen (recept från tartspecialisten.se), som inte alls var så svår att göra som jag trodde.
Banan- och chokladcupcakes:
~12 stora alterntivt 24 normalstora
2 ägg
3 dl socker
1-2 väl mogna bananer (antalet beror på storleken)
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
200 g mjölkchoklad
100 g smör
1¾ dl mjölk
1. Sätt ugnen på 175°C
2. Smält smöret
3. Rör banan, socker och ägg till en nästan jämn smet.
4. Blanda ner alla torra ingredienser
5. Tillsätt smält smör och mjölk.
6. Skär chokladen i grova bitar och vänd sedan ner chokladen.
7. Fördela smeten i muffinsformar, gärna ställda i muffinsplåt.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 12-17 min (normalstora muffins) eller 20-25 min (stora muffins). Låt svalna innan de dekoreras.
Marängsmörkräm:
~12 normalstora cupcakes
2 äggvitor
1 3/4 dl socker
saft från ½ citron
200 g smör
2-3 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
1. Ta ut smöret i rumstemperatur så att det mjuknar.
2. Gör iordning ett vattenbad (en kastrull till hälften fylld med vatten som sedan värms upp) på spisen. Blanda äggvitor, socker och saft från citronen i en rostfri skål och vispa sedan kraftigt över vattenbad. Marängen ska tjockna och bli hård - så hård att skålen ska kunna hållas upp och ner utan att marängen rör sig ur fläcken, vilket tar ungefär 5-6 minuter.
3. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsättet vispa till marängen kallnat, i ungefär 8-10 minuter. Under tiden
tillsätter du lite smör åt gången. När marängmsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker.
4. Dekorera muffinsen, exempelvis genom att bre marängsmörkrämen på dem eller genom att använda en spritspåse med tyll.