TÄVLING TÄVLING TÄVLING

Publicerat: 2012-07-31 Kl: 16:30:00 | I kategori: Tävlingar | 45 kommentarer

Okey hörrni, nu är det dags för en tävling! Jag ville ge er någonting tillbaka i gengäld mot allt ni ger mig, så det bästa jag kunde komma på är en tävling. Och inte vilken tävling som helst! I vinstpotten finns två olika vinstpaket ni har chans att vinna, med ett sammanlagt värde på nästan 1500 kronor!
 
 
Det är i samarbete med ovanstående företag jag kan erbjuda er denna otroliga vinst! Vad respektive vinstpaket innehåller ser ni längre ner i detta inlägg, för först vill ni väl veta hur ni är med och tävlar?
 
Tävlingsregler:
 
Tävlingen är avslutad!  Vinnarna hinner ni längre ner, vid respektive vinstpaket! Rätt svar var inlägget "8 tecken på att du är baktokig" som en dag hade hela 3479 besökare!
 
Tävlingen pågår från publiceringen av densamma, den 31 juli, till och med fredag den 17 augusti klockan 21.00. Alla som deltar i tävlingen efter denna tidpunkt kommer inte ha chans att vinna något. Det är endast tillåtet att lämna ett svar i tävlingen. Kom ihåg att även lämna ditt namn och en mejladress, så att jag kan kontrollera att alla tävlingsmoment är uppfyllda och så att jag kan se till att du får din vinst.   
 
För att kunna delta behöver du ha ett facebookkonto. Du deltar genom att göra följande:
 
1. Gilla Marias Cupcakes på facebook. Det gör du HÄR.
 
2. På facebook delar du ovanstående bild med dina vänner. Denna bild finns upplagd i loggen (var noga med att dela den ursprungliga bilden).
 
3. Svara på frågan: Vilket enskilt inlägg på min blogg tror du har haft mest unika besökare på en dag? Ange inläggets rubrik. Ange även hur många besökare du tror jag hade den dagen. Vid flera rätta svar är det de två som kommit närmast rätt antal som vinner. En ledtråd: det är fyrsiffrigt!
 
4. Ange dina svar som en kommentar till detta inlägg, och det är klart!
 
Så vad kan ni vinna då? Eftersom vinsterna blev så många, valde jag att dela upp de i två paket.
 
Vinstpaket 1:
FikaMera: slickepott från Rice, tre kakmått, stor och liten vispskål från Ib Laursen.
Rum att älska: två snygga kakburkar, nämligen denna och denna!
DrOetker: blandade strösselburkar  
KalasForm: blandade cupcakeformar
Siluett of Sweden: blandade muffinsformar
 
Grattis Kerstin Sahlin, du vann detta paket (1)!
  
Vinstpaket 2:
Coolstuff:  smetfördelare
Prylpunkten: presentkort till ett värde av 250 kronor!
KlaraForm: kakburk fylld med muffinsformar i olika färger och mönster
 
Grattis Eva G, du vann detta paket (2)!
 
Mejl från mig kommer inom kort!
  
 
 

Hipp hipp hurra

Publicerat: 2012-07-31 Kl: 06:34:00 | I kategori: Övrigt | 2 kommentarer

För bloggen idag! Idag fyller nämligen lilla bakbloggen hela ett år! Det här året har gått otroligt fort och bloggen har gett mig så mycket, bland annat i form av att lära känna nya människor och få uppleva nya saker! Som utlovat har jag fixat ihop en riktigt riktigt fin tävling åt er oxå, så kom ihåg att kika in lite senare under dagen, för då drar den igång!
 
 
För att fira lite i förskott bjöd jag min mamma och mormor på nybakade svartvinbärscupcakes med svartvinbärsfrosting. Hur goda som helst och passande en bloggs födelsedag! (Fler bilder och recept kommer senare i veckan).

Jordgubbstartelett (Strawberrytart)

Publicerat: 2012-07-29 Kl: 18:37:42 | I kategori: Övrigt | 2 kommentarer

Jag bjuder på lite annorlunda bilder idag =) För att förstå dem till fullo måste jag berätta lite om Moa. Moa är min lilla busunge. Busig, snabb och matglad är väl de tre ord som beskriver henne bäst. Hon missar aldrig ett tillfälle om vi råkar lämna en dörr till ett rum hon inte ska vara i öppen (eller ytterdörren för den delen), en stol utdragen eller något icke barnvänligt inom räckhåll. Hon är där. På en gång. Rätt som det är sitter hon lyckligt på köksbordet och skrattar.
 
Så när Moa var upptagen med sin pappa och storasyster och sparkade boll på gräsmattan tänkte jag att jag hade min chans att fotografera lite i lugn och ro på altanen. Jo visst. Jag hann bara ta ett par bilder så hade jag sällskap. Innan jag knappt hann reagera så var det en liten busunge där och norpade jordgubbar. Och ska liten ha då ska stora oxå ha, så det var tur att de första bilderna blev ganska bra, annars det inte varit så mycket att göra åt. Det var tur att jag hade bakat åt oss, för den såg ju ut som den gjorde sen ;)  
 
Here is Moa, my daughter. She was a little bit to fast this afternoon while I took photographs. Suddenly there was a little girl eating the strawberrys from my strawberrytart. Luckily this tart was just for us, so it didn´t matter so much. A delicious strawberrytart, filld with homemade vanillacustard. Eat as it is or serve with some whipped cream.
 
 
Vad ni ser på bilden är en jordgubbstartelett, mördeg fylld med vaniljkräm och sen massor med färska jordgubbar ovanpå, täckta med jordgubbsgelé. Mycket gott måste jag säga! Jag valde att göra två mellanstora som vi delade på, men man kan lika gärna göra små portionstarteletter, så att alla kan äta en varsin. Jättegod att äta bara som den är, eller med lite lättvispad grädde till.
 
 
Mördeg:
~12 små/ 1 stor
 
200 gram smör, rumstempererat
200 gram mjöl
200 gram socker
1 äggula
 
1. Vispa samman allt i ungefär fem minuter.
 
2. Ställ in i kylen i ungefär en halvtimme. Gör vaniljkrämen under tiden (se nedan). Sätt ugnen på 200 grader.
 
3. Tryck ut degen i formar och grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter. Låt svalna.
 
Vaniljkräm:
~2 dl

2 äggulor
3 msk strösocker
1 msk potatismjöl
3 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång (eller 0.5 msk vaniljpulver)

1. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Vaniljstången delar du på längden och skrapar ur aniljkornen, men du har i både korn och stjälk i kastrullen.

2. Värm försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Låt den inte koka för då finns det risk för att krämen spricker.
3.Ta av kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
 
4. Låt krämen svalna.
 
Jordgubbsgelé:
 
1 dl saft från jordgubbar
1 dl gelésocker
 
1. Koka samman i ungefär en halv minut. Klar!
 
Montering:
 
Mördegsbotten
Vaniljkräm
1 liter jordgubbar
Jordgubbsgelé
 
1. Bre på ett lager med vaniljkräm på botten. Lägg på jordgubbarna, ansade och eventuellt delade. Skeda över gelé (när den är varm, se recept ovan) och låt den sedan stelna. Servera som den är eller med lite lättvispad grädde till.
 

Instagrampics

Publicerat: 2012-07-27 Kl: 10:01:50 | I kategori: Övrigt | 1 kommentarer

Det har varit lite lugnt på bloggen den senaste tiden, men jag tror det är fler än jag som vill passa på att vara ute nu när det är sommar =) Även om det är lugnt på bloggen så är det inte alls lika lugnt på sidan av. Nästa vecka fyller bloggen ett år och jag håller på och roddar ihop en riktigt fin tävling till er! Som ett tack för att ni är de finaste läsarna liksom. Mer info om tävlingen kommer ut kontinuerligt på facebook, så mitt tips är att gilla bloggens facebooksida så ni inte missar nått. Den uppdateras även dagligen, så där hittar ni massor med inspiration!
 
Så länge bjuder jag på lite instagrambilder, några bilder har ni sett och några förmodligen inte =) Det är nästan 2000 personer som följer Marias Cupcakes på instagram, helt galet men samtidigt hur roligt som helst!  
 
 

Chokladpavlova

Publicerat: 2012-07-25 Kl: 09:37:08 | I kategori: Tårtor | 1 kommentarer

Innan midsommar så dök det upp olika varianter av pavlovor och marängtårtor på de flesta bakbloggar (kändes det som) och förra veckan var det min tur =) Min bror fyllde år och jag stod ansvarig för att fixa fikat och det kändes som att det var dags för en pavlova! Tyvärr var det just då lite skralt med färska bär i affären, fanns varken hallon eller björnbär, så pavlovan fick nöja sig med enbart jordgubbar.
 
Första gången som jag gjorde en pavlova och första gången jag smakade en pavlova och vad jag tyckte? Lite väl sött för min smak faktiskt, och då hade jag ändå dragit ner på sockret från ursprungsreceptet (som är Leilas). Gott, absolut, men som ni säkert vet vid det här laget så vill jag inte att det ska bli för sött.
 
I made a chocolate pavlova last week. First time I made one and first time I tasted one. It was good but a little bit to sweet for my taste.
 
 
Chokladpavlova:
~1 tårta
 
7 äggvitor
5 dl strösocker
1 msk citronsaft
100 gram mjölkchoklad
 
5 dl vispgrädde
färska bär
 
1. Sätt ugnen på 150 grader.
 
2. Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad och låt svalna.
 
3. Blanda äggvita, strösocker och citronsaft i en rostfri bunke.
 
4. Placera bunken över ett vattenbad och vispa kraftigt tills att sockret har smält (det ska inte finnas några små prickar kvar i marängen).
 
5. Ta av bunken från värmen och fortsätt att vispa marängen tills att den har svalnat helt.
 
6. Vänd försiktigt chokladen med hjälp av en slickepott.
 
7. Skeda ut marängen på en bakpappersklädd plåt så att du får en marängbotten.
 
8. Grädda i mitten av ugnen i cirka 55-60 minuter, tårtan ska vara lite seg i mitten.
 
9. Ha på vispad grädde och färska bär strax innan du ska servera tårtan.
 
 
 
 
 

Chocolate Muffin with surprises

Publicerat: 2012-07-20 Kl: 21:46:50 | I kategori: Muffins | 3 kommentarer

Dessa chokladmuffins är helt underbara! Jag testade att göra en variant av chokladmuffins och fyllde dessa med bitar av mjölkchoklad och dumle och jag måste säga att det blev riktigt bra! Kombinationen seg kola, mjuk choklad och saftig chokladbotten kan ju inte gå fel, om det inte råkar vara så att man gillar choklad förstås =)
 
Om ni undrar varför jag skriver om muffins men visar bilder på cupcakes så är för att de är muffins. Typ. Jag tyckte bilderna såg lite trista ut så spritsade på lite vispad grädde och dekorerade med krossad choklad och dumlebitar och det gjorde ju inte det hela sämre, om jag säger så. Mums! Så de går bra att äta som de är, med vispad grädde eller kanske en marängsmörkräm med någon bärsmak på. Eller något annat, vad passar inte med choklad liksom? 
 
Yes, I write muffin but they look like cupcakes. But they are muffins, for real. I just thought they looked a little booring when I was going to photograph them so I added som whipped cream and crushed chocolate on top and the result was much better! And the whipped cream didn´t exactly make them taste worse, if you know what I mean... ;) Delicious chocolate cupcakes with chunks of milkchocolate and chocolatecovered caramell (candy). I don´t even feel ashamed when I say I´ve eaten three today, since I´ve skipped dinner it makes it okey. Kind of. Almost. English recipe further down! 
 
 
Köpte nytt kameraobjektiv (makro) för någon vecka sedan och vilken skillnad det är, både på bilderna och på själva fotograferandet. Jag märkte att inställningarna blev bättre denna gång, men jag måste verkligen börja lära mig dem bättre. Jag funderar faktiskt på att gå en webbaserad fotokurs över semestern, jag som har så lite planerat då (haha, not!).
 
 
Och vet ni vad? I samband med att bloggen fyller ett år kommer det starta en tävling här på bloggen och på facebook. I prispotten ligger ett riktigt bra pris som växer varje dag, så se till att gå in och gilla Marias cupcakes på facebook, så att du inte missar något. De första fem företagen som sponsrar till vinsten är nu publicerade där!
 
Choklad- och dumlemuffins:
~12 stycken
 
150 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1/2 dl vatten
2.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk bakpulver
60 gram mjölkchoklad
100 gram dumlekolor
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Smält smöret.
 
3. Vispa ägg och socker pösigt.
 
4. Vispa ned vatten och sedan smöret.
 
5. Vänd ner vetemjöl, kakao och bakpulver med en slickepott.
 
5. Hacka chokladen och dumlekolorna och vänd ner dessa i smeten.
 
6. Fyll formarna till 2/3 och försök fördela chokladbitarna jämnt mellan formarna. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Låt svalna och ät som de är eller toppade med något annat gott!
 
Chocolate- and caramell Muffins:
~makes about 12
 
150 g unsalted butter
2 dl sugar
2 eggs
1/2 dl water
2.5 dl flour
0.5 dl cocoa
1 tsp bakingpowder
60 g milkchocolate
100 g of some kind of soft chocolate covered caramell
 
1. Heat the oven to 200 C (400 F).
 
2. Melt the butter.
 
3. Whisk sugar and eggs until its light and fluffy.
 
4. Add the water and the butter.
 
5. Gently mix the flour, cocoa and bakingpowder with the mixture.
 
6. Chop the chocolate and the candy into small pieces and add to the batter.
 
7. Divide the batter into cupcake liners, placed in a cupcake pan.
 
8. Bake for about 10-15 minutes in the mittle of the oven. Let cool.
 
 

Hallongrottor

Publicerat: 2012-07-18 Kl: 20:54:41 | I kategori: Småkakor | 5 kommentarer

Min man är överlycklig just nu, jag har för en gångs skull bakat småkakor här hemma =) Jag och småkakor går liksom inte ihop, det är väldigt sällan jag lyckas med dem. Speciellt en sort lyckas alltid bli bränd, torr, för mycket sylt eller helt omöjlig att få ihop och det är hallongrottor. Men skam den som ger sig! Spanade runt på lite olika recept och nog verkar jag ha valt rätt, de blev ju faktiskt helt okey denna gång!
 
A Swedish cookie called "Rasberrycaves". This is the first time I actually succed making them so I'm very happy right now =)
 
 
Något annat som nyligen slog mig är att bloggen snart fyller ett år! Tänk att tiden går så snabbt! Givetvis måste detta firas på något sätt, funderar på om jag kan få ihop någon fin tävling till er kanske? Vi ska se vad jag kan hitta på =)
 
Hallongrottor:
~ca 25 stycken
 
4 1/2 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
225 gram smör, rumstempererat
0.5 dl hallonsylt
 
1. Värm ugnen till 200 grader.
 
2. Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker i en skål.
 
3. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölblandningen. Arbeta snabbt samman allt till en deg.
 
4. Låt degen vila en stund i kylskåpet.
 
5. Rulla bollar av degen och placera dem i mindre muffinsformar. Gör en fördjupning i mitten av varje boll som du fyller med lite hallonsylt.
 
6. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler.

Strawberrypie with White Chocolate

Publicerat: 2012-07-16 Kl: 19:54:00 | I kategori: Dessert | 4 kommentarer

Den här pajen är en av mina sommarfavoriter, brukar bli minst en varje sommar. Det gäller ett passa på att baka med mycket bär nu under sommaren, när de smakar som bäst och man kan plocka de flesta sorter själv ute i trädgården. Tyvärr har inte vi mer än jordgubbar i trädgården, det råder delade meningar här hemma om vad vi ska ha i trädgården. Men jag har tur ändå, jag har tillgång till hallon, vinbär och rabarber och det klarar jag mig långt på =)
 
Förresten, ni vet väl om att bloggen även har en facebooksida?
 
This pie is one of my summerfavourites. Strawberry and white chocolate is the best combination when it comes to pie in the summer!
 
 
Jordgubbspaj med vit choklad:
 
3 1/2 dl vetemjöl
1 krm salt
100 gram smör, rumstempererat
3/4 dl strösocker
150 gram vit choklad
1 l jordgubbar
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
 
2. Blanda mjöl och salt i en bunke.
 
3. Skär smöret i små tärningar och finfördela i mjölblandningen.
 
4. Tillsätt sockret och blanda samman allt.
 
5. Hacka chokladen grovt och blanda ner den i degen.
 
6. Ansa och skölj jordgubbarna. Dela dem sedan i kvartar/halvor beroende på storlek.
 
7. Strö ut hälften av pajdegen i en ugnsfast form. Lägg över jordgubbarna och strö sedan över resten av degen.
 
8. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35 minuter. Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
 

Redcurrant & Marzipan Muffin

Publicerat: 2012-07-12 Kl: 11:31:09 | I kategori: Muffins | 4 kommentarer

Häromdagen kände jag för att baka muffins. Vi har dragits med lite olika sjukdomar här hemma och nu när det äntligen vänt och rastlösheten efter ett par dagar där man inte gjort mycket alls började komma krypande så var det dags att baka något gott. Köpte superfina muffinsformar av lite större modell för ett tag sedan som jag ville inviga, men de visade sig vara för stora för muffinsplåten, så de får ligga och vänta i baklådan lite till. Hade redan bestämt för att det var muffins jag ville göra, så det är tur att jag har lite fler formar att välja på ;)
 
I made Redcurrant and Marzipan Muffins the other day. Since my first plan backfired due to missing ingridients, I decided to try using marzipan and the result were really surprising! The muffins turned out moist, sweet and a little bit sour at the same time, simply delicious. You will find the English recipe further down.
 
 
Det här med plan A och plan B (och ibland C och D till och med ;P), som med muffinsformarna ovan, är något som är riktigt vanligt i mitt kök. Är det inte smakkombinationen som ändras, så är det designen eller utförandet eller något annat. Alltid är det något... Denna gång var det smaken. Ursprungligen tänkte jag smaksätta muffinsen med röda vinbär och vit choklad, men eftersom jag inte hade någon vit choklad blev det plan B: marsipan. Och vet ni vad? Det blev så gott! Saftiga, söta syrliga muffins som smälte i munnen.
 
 
Muffins:
~12 stycken
 
150 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram ljus marsipan
120 gram röda vinbär
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Smält smöret.
 
3. Vispa ägg och socker pösigt.
 
4. Vispa ned vatten och smör. Vänd sedan ner vetemjöl och bakpulver med en slickepott.
 
5. Blanda samman bären med lite florsocker (så att de inte sjunker till botten). Riv ner marsipan och blanda samman med vinbär. Vänd ner i smeten.
 
6. Fyll formarna till 2/3. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
 
 
Muffins:
~makes about 12
 
150 g unsalted butter
2 dl sugar
2 eggs
1/2 dl water
3 dl flour
1 tsp bakingpowder
100 g marzipan
120 g redcurrant
 
1. Heat the oven to 200 C (400 F).
 
2. Melt the butter.
 
3. Whisk sugar and eggs until its light and fluffy.
 
4. Add the water and butter.
 
5. Gently mix the flour and bakingpowder with the mixture.
 
6. Grate the marzipan and combine it with the redcurrant. Add it to the mixture.
 
7. Divide the batter into cupcake liners, placed in a cupcake pan.
 
8. Bake for about 10-15 minutes in the mittle of the oven. Let cool.
 
 
 
 
Månadens tema hos Söta Saker är denna gång hemifrån. Eftersom dessa vinbär är plockade hos min mamma och grundreceptet på muffins är det som min mamma alltid använde när jag var liten, så är de så mycket hemifrån de går enligt mig och de blir även mitt bidrag denna gång.

Kola- och cream cheese fyllning

Publicerat: 2012-07-11 Kl: 10:30:29 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 1 kommentarer

Denna fyllning gjorde jag med kolakrämen som bas. Fyllig och mäktig men samtidigt riktigt riktigt god! Det är inte alla som vill ha gräddbaserade fyllningar i tårtor så då är denna typ av fyllning bra.
 
Kola- och cream cheesefyllning:
~1 lager tårtfyllning
 
100 gram osaltat smör, rumstempererat
100 gram florsocker
200 gram philadelphiaost
100 gram kolakräm
1 krm salt
 
1. Vispa smöret krämigt.
 
2. Tillsätt florsocker och salt och vispa på hög hastighet tills allt är vitt och fluffigt.
 
3. Tillsätt osten och krämen och vispa ihop tills allt har blivit jämnt.
 
4. Låt stå i kylen en stund innan du fyller tårtan.
 
 
 

Kolakräm

Publicerat: 2012-07-11 Kl: 10:20:09 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 0 kommentarer

En god kolakräm som kan användas som den är eller blandas ut för att användas som tårtfyllning, som fyllning i cupcakes eller macarons. Jag gjorde en tårtfyllning med denna som bas och det blev jättegott!
 
 
Kolakräm:
~massor!
 
250 gram smör
400 gram ljust muscovadosocker
1 burk sötad kondenserad mjölk
2 dl sirap
1 gram salt
flingsalt efter egen smak
 
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme.
 
2. Tillsätt socker, kondenserad mjölk, sirap och salt och låt sjuda ihop under omrörning.
 
3. Låt krämen sjuda, utan omrörning i 5-7 minuter.
 
4. Ta av kastrullen från värmen och låt krämen svalna.

Sea Salt & Chocolate Macarons

Publicerat: 2012-07-10 Kl: 10:32:31 | I kategori: Macarons | 3 kommentarer

Nu har jag äntligen smakat på macarons som någon annan har gjort! Jag har inte haft möjlighet till det tidigare, men så kom min vän Lisa över med en hel kartong (!) med två exemplar av varje sort. Vissa var mer goda än andra, men lite besviken blev jag ändå... Hade liksom lite högre förväntningar ändå... Senare i sommar ska jag till Stockholm och då ska jag passa på att köpa macarons från Ladurée och O'Holy Sweet, så får jag jämföra med dem oxå. Än så länge tycker jag i alla fall att mina egna är godare (om man får lov att säga det högt ;P).
 
My friend Lisa came by with a whole box of macarons. It was the first time I tried macarons made by someone else and sadly I was a little disappointed... In return I made sea salt and chocolate macarons for Lisa, her favourites =)
 
Macarons från Flickorna Kanold och från La Pain Francais
 
Här har det faktiskt blivit en hel del macarons bakade den senaste tiden (och fler kommer det bli!). Nu senast blev det chokladmacarons, med lite flingsalt och fyllda med chokladganache. Det där salta som bryter av det söta är så gott! Gjorde faktiskt denna smakkombination redan i höstas, men då sprack ungefär varje macaron förutom två, så det var lite nervöst om det skulle gå bättre denna gång. Det gjorde det som tur var =)
 
 
 
 
Macarons:
~30 stycken

120 gram äggvita (som
stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
110 gram florsocker
40 gram kakao
50 gram vatten
flingsalt

1. Sikta ner mandelmjölet, kakaon och florsockret i en bunke. 

2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.

3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).

4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.

5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15
minuter.

6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå.

7. Vänd ner ungefär hälften av marängen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.

8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona. Strö över lite flingsalt på hälften av macaronsskalen.

9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.

10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter.

11. Fyll häften av macaronsen med ganache och lägg sedan på en macaron som "lock". Förvara i kylen i en lufttät burk i upp till en vecka.
 
Chokladganache:

150 gram mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk ljust muscovadosocker

1. Hacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.

2. Värm grädden och sockret i en kastrull tills att det precis börjar koka.

3. Häll den varma chokladen över chokladen och rör tills chokladen har smält.

4. Låt chokladen stå en stund (gärna en svalt) så att den tjocknar.
 
 

Två sorters biskvier

Publicerat: 2012-07-05 Kl: 17:08:14 | I kategori: Smått och sött | 6 kommentarer

Det verkar som att sommaren kanske har hittat nu, äntligen! Igår har vi haft över trettio grader varmt här (i solen) och jordgubbslandet har de senaste dagen fått fullt med mogna bär. Det är ju så gott att plocka solvarma mogna gubbar direkt från plantan och mumsa på. Får se om det blir tillräckligt många att göra en paj på, har ett riktigt gott recept på jordgubbspaj =)
 
 
Men detta inlägg handlar inte om paj, utan om biskvier! Sist jag gjorde biskvier fick jag flera förslag på smaksättning från er och nu har jag testat två av dem: päron och dajm. De med päronsmak doppade jag i vit choklad och de dajmbiskvierna doppade jag i ljus bakchoklad. Dajmen blev min favorit, jösses så goda de blev! Hela omgången biskvier tog slut samma dag jag gjorde dem, jag som hade velat njuta av dem många dagar...
 
 
I made macarons (biscuits) the other day. The ones covered with white chocolate tastes like pear and the ones covered in milk chocolate tastes dajm (swedish chocolate candy). They were so good that we ate all of them the same day!
 
 
 
Biskvier:
~25 stycken

Bottnar:

275 gram mandelmassa
1 1/2 dl socker
2 äggvitor

1. Finfördela mandelmassan i en matberedare eller riv den.

2. Blanda samman med socker och äggvitor och vispa ihop till en pösig smet.

3. Spritsa eller klicka ut smeten till runda kakor, i storlek av en femokrona eller något större. Låt vila på plåten i trettio minuter.

4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 175 grader, i ungefär 15-20 minuter, tills de har fått lite färg. Låt dem kallna på plåten innan du lossar dem.

Fyllning:

250 gram smör
2 dl
florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
ev smaksättning, ex päronessens eller dajm

5. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en pösig smet.

6. Tillsätt äggulorna, en i taget, och vispa emellan.

7. Tillsätt eventuell smaksättning. Jag delade smeten i två delar och tillsatte päronessens i den ena och krossad dajm (1 dubbeldajm) i den andra.

8. Bred krämen på kakornas undersida. Forma den med en bordskniv så att den får en liten
rundning.

9. Ställ in kakorna i antingen kylen i 30 minuter eller i frysen i 15 minuter, så att de blir riktigt
kalla.

Garnering:

200 gram valfri choklad
20 gram kokosfett

10. Smält choklad och kokosfett i ett vattenbad eller över micron.

11. Doppa krämsidan på kakorna i chokladen. Ställ in i kylen för att stelna.

Sticky Chocolate Cupcakes

Publicerat: 2012-07-01 Kl: 13:44:37 | I kategori: Cupcakes | 10 kommentarer

På midsommar bjöds det även på cupcakes här i huset. Gjorde favoriten kladdkakecupcakes, med vispad grädde och jordgubbar på sidan, så att man fick kombinera ihop dem hur man ville. Receptet finns lite varstans på bloggen tror jag, men det skadar aldrig att skriva det igen, de är väl värda att påminnas om! =) Nytt är i alla fall att jag även publicerar receptet dels med med måttangivelser i gram, dels att jag även skriver det på engelska! Jag har fått en del förfrågningar om att göra det och då passar det väl bäst att börja med favoritreceptet!
 
For the first time I will publish a recipe in English, and I´m starting of course with my all time favourite chocolate cupcake recepie! In the summer it tastes specially good served with whipped cream and fresh strawberries. The recepie is further down, after the pictures.
 
 
Kladdkakecupcakes:
~10 stycken
 
2 ägg
210 gram socker
3 msk kakao
1 gram salt
1 tsk vaniljsocker
75 gram smör
110 gram vetemjöl

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret.

3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.

4. Vispa ner salt, kakao och vaniljsocker.

5. Vispa ner smör och mjöl på låg hastighet. Vispa endast tills allt har blandats.

6. Fyll muffinsformar (som du placerat i en muffinsplåt) till ungefär hälften.

7. Grädda i mitten av ugnen i 12-13 minuter. Låt svalna.

 
Sticky Chocolate Cupcake:
~10 cupcakes
 
2 eggs
210 g sugar
3 tbsp cocoapowder
1 g salt
1/2 tsp vanillapowder
75 g unsalted butter
110 g flour
 
1. Preheat the oven to 200 C (400 F).
 
2. Line a cupcake pan with 10 mediumsized paper liners.
 
3. Melt the butter and set a side to cool down.
 
4. Whisk eggs and sugar until its light and airy.
 
5. Add the cocoapowder, salt and vanilla and combine everything.
 
6. Stir down the melted butter and the flour until alls is combined, not more.
 
7. Divide the batter between the cupcake liners, filling them no more then 1/2.
 
8. Bake for about 12-13 minutes in the mittle of the oven. Remove from cupcake pan and let cool completly. 
 
 
 
 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0