Kolakakor med det lilla extra

Publicerat: 2015-01-11 Kl: 19:53:09 | I kategori: Småkakor | 4 kommentarer

Så blev det nytt år. Igen. 2015. Året då allt ske och alla vanor ska bli förändras till det bättre som det brukar låta vid tolvslaget på nyårsafton :) Eller? Vi får väl se hur det blir med det, men en sak som är tacksamt med bakning i alla fall är att det oftast finns utrymme för förbättringar. Ibland små, ibland lite större.

Här är ett recept på en gammal klassiker som enligt min åsikt fått en liten förbättring. Mitt i degen gömmer sig en dumlekola, som i ugnen smälter och gör så att den redan sega kolakakan blir än mer seg och dessutom med en extra kolasmak. Det är precis det jag menar, ibland behövs det inte mycket för att göra något lite bättre.
 
 
 
Kolakakor:
~ 20 stycken

225 gram smör
1 3/4 dl socker
3 msk sirap
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 - 5 1/2 dl vetemjöl
10 dumlekolor

1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered två plåtar genom att klä dem med bakplåtspapper.

2. Låt smöret bli rumstempererat. Vispa smöret så att det blir lite smidigt och blanda sedan ner socker och vaniljsocker, följt av sirap. 
 
3. Tillsätt bakpulvret och ha sedan i vetemjölet. Ha inte i för mycket mjöl så att kakorna blir torra, utan känn efter det vid fem deciliter om det behövs mer mjöl. Du ska kunna rulla bollar av degen, då är den klar.

3. Dela dumlekolorna i två. Täck varje bit med deg runtomkring och placera på plåten (i form av bollar).

4. Grädda i cirka 12 minuter i mitten av ugnen, tiden kan variera lite beroende på storleken av bollarna. De ska flyta ut och få en gyllene färg på kanterna, då är de klara.
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0