Varm choklad med apelsinsmak (Hot Orange Chocolate)

Publicerat: 2012-10-30 Kl: 10:12:00 | I kategori: Övrigt | 2 kommentarer

Igår morse när vaknade vräkte det ner snö här. Jag skojar inte, stora snöflingor som bara fortsatte dala i kombination med en ruskig blåst, vilket gjorde att jag helst bara ville gå och lägga mig i sängen igen och sedan inte gå upp igen förrän efter en dag eller två. Eftersom det tyvärr inte är något alternativ för mig så gjorde jag det näst bästa alternativet, jag kokade varm choklad som jag smaksatte med apelsin. Nästan lika bra som att ligga och dra sig i sängen en hel dag. Nästan.
 
 
 
 
Varm choklad:
~2-4 portioner
 
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk (3%)
100 gram mörk choklad
1 msk socker
1 apelsin
 
ev vispad grädde
 
1. Hacka chokladen i mindre bitar.
 
2. Värm mjölk, grädde och socker i en kastrull. Ha i choklad och rör om tills den är smält.
 
3. Ha i några skivor apelsin och sjud alltsammans ett par minuter.
 
4. Ta ur apelsinskivorna och servera sedan direkt, gärna med en klick vispad grädde på toppen!
 
 
Detta blir mitt bidrag till Månadens sötsak denna gång, för vad kan vara mer värmande än en kopp varm choklad?

Theme of the Week: Fall

Publicerat: 2012-10-26 Kl: 22:27:32 | I kategori: | 3 kommentarer

Veckans länkar har alla hösten gemensamt! Vi fick första snön igår kväll och lite idag, men än är jag inte redo för vintern (hur mycket jag än längtar till julen).Så här kommer lite höstinspiration!
 
This weeks theme is fall; enjoy!
 
Pinned Image
Kanske inte så mycket bakverk i bilden, men åtminstone en ordentlig höstkänsla.
Källa: susurrous-winds.tumblr.com via Pinterest
 
My Baking Addiction har en hel kategori med recept under fliken höst. Vad sägs om äppelpajsbröd, zuccinikaka eller tranbärbars?
 
Sweetopia publicerar inlägg i en takt som jag inte kan bli annat än avundsjuk på. I detta inlägg får du förutom massor med höstiga dekorerade kakor även reda på fem tekniker du kan använda dig av, för att ge dina kakor det lilla extra.
 
Call me cupcake! bjuder på en äppel och kanelkaka. Just äpple ochkanel är en kombination man inte kan få nog av, speciellt på hösten.
 
 
 
 
 
 
Theme of the Week har fått sin egna logga! Tack Sockerrus för hjälpen!
 
 
 
 

Triple Chocolate Pannacotta

Publicerat: 2012-10-25 Kl: 19:12:00 | I kategori: Dessert | 7 kommentarer

Sedan jag och min gick tillbaka till att båda jobba heltid och försöka få det berömda livspusslet att fungera, så har helgerna blivit så värdefulla. Det är så mycket som ska hinnas med, men viktigt är även att hinna med det där andra. Att bara umgås, göra något annat än uträtta ärenden och fixa saker. Glömma bort den där "attt göra"-listan, för det är bara att inse: den kommer aldrig ta slut. Någonsin. Nu menar inte jag det så allvarligt och negativt, som det kanske låter, utan jag menar mer att det är viktigt att ibland pausa den där listan och göra något annat emellanåt.
 
En av de sakerna vi försöker hinna med varje helg är en lite godare middag, gärna två eller tre rätter. Jag har sedan tio år tillbaka rivit ur recept ut min mammas och mormors veckotidningar och lägger jag sedan till alla mat- och baktidningar jag själv har köpt så har det blivit en rejäl samling. Det är hög tid att börja testa alla goda recept! Det jag försöker komma fram till är att ni kommer få se fler desserter framöver, för jag tror inte jag är ensam om att vilja laga lite godare middagar på helgen. Eller? Den här blev det sist, Triple Chocolate Pannacotta, en god men lite festligare variant av pannacotta helt enkelt.   
 
 
 
 
Triple Chocolate Pannacotta:
~2 portioner
 
3 dl vispgrädde
1.5 gelatinblad
1 msk vaniljsocker
20 gram vit choklad
20 gram mjölkchoklad/ljus blockchoklad
20 gram mörk choklad
 
0.5 dl vispgrädde
kakao
 
1. Lägg ett halvt gelatinblad i kallt vatten.
 
2. Värm 1 dl vispgrädde. Smält ner en chokladsorterna (börja med den du vill ha i botten) och rör ner vaniljsockret.
 
3. Smält ner det halva gelatinbladet i den varma chokladblandningen.
 
4. Dela upp chokladblandningen i två portionsglas.
 
5. Låt stelna i kylskåpet i cirka 1-2 timmar.
 
6. Upprepa steg 1-5 med de övriga chokladsorterna.
 
7. Vispa grädden och spritsa ovanpå pannacottan. Pudra över lite kakao.
 
 
 
Denna dessert är även mitt bidrag till Månades Sötsak, vars tema denna månad är FREDAG.

Jordnötssmörsfudge (Peanutbutter Fudge)

Publicerat: 2012-10-22 Kl: 20:17:52 | I kategori: Smått och sött | 2 kommentarer

Jag har börjat längta efter jul. Riktigt ordentligt, till och med så att jag blir irriterad när jag kommer på att det fortfarande bara är oktober och vi har hela november kvar innan det är okey att börja julpynta och baka julgodsaker. För det är jag ändå ganska noga med, inget julstök före första advent. Men sen åker det mesta av pyntet upp och det bakas till varje advent, men granen får vänta till ett par dagar före jul. På den punkten är min man riktigt bestämd, så det är lika bra att göra som han säger. Inte minst för att det är han som bygger ihop den ;)
 
Jag har spenderat alldeles för mycket tid på Pinterest på sistone och där florerar det mängder med julinspiration redan och en sak jag fastnade för, som kan vara juligt men ändå inte är det och därför är det okey att baka, var fudge. Aldrig gjort det förut, så testade det i helgen. Tog bara ett par minuter att koka ihop och resultatet blev riktigt bra! Receptet hittade jag här.
 
Peanutbutter Fudge! English recipe further down!
 
 
Jordnötssmörfudge:
~30 bitar
 
125 g smör
500 g farinsocker
120 ml mjölk
250 g jordnötssmör
300 g florsocker
 
1. Smält smöret i en kastrull.
 
2. Tillsätt socker och mjölk och rör om lite snabbt tills att allt blandats.
 
3. Låt koka i 2-3 minuter utan omrörning.
 
4. Ta bort från värmen och tillsätt jordnötssmöret, rör om.
 
5. Tillsätt florsocker och vispa tills smeten är slät.
 
6. Häll i en form med måtten 20 x  20 cm, som du klätt med bakplåtspapper.
 
7. Låt svalna i kylskåp (går ganska snabbt) innan du skär fudgen i bitar.
 
 
Peanut Butter Fudge
~30 pieces
 
125 g butter
500 g brown sugar
120 ml milk
250 g peanut butter
300 g icing sugar
 
1. Melt the butter in a saucepan.
 
2. Add sugar and milk and stir quickly until its combined.
 
3. Let cook for 2-3 minutes without stirring.
 
4. Remove from the heat and add stir in the peanut butter.
 
5. Add the icing sugar and beat until smooth.
 
6. Pour into a 20 x 20 cm baking tray (covered in parchment paper).
 
7. Let cool in the refrigerator before you cut it into pieces.
 
 
 
 
 
 
 

Dajmbiskvier -en favorit i repris

Publicerat: 2012-10-20 Kl: 11:27:16 | I kategori: Smått och sött | 1 kommentarer

Sorry, denna veckan har det varit dåligt med uppdateringar både här, på instagram och på facebook! Men ibland blir det ju sådär tyvärr, bloggen är en sak jag gör på min fritid (typ det enda jag gör på min fritid, men det är en annan sak) och denna vecka har den bara inte hunnits med. Jag har fått prioritera lite och fått fokusera på det som varit viktigt, just då. Så den här helgen ska jag ägna mig åt att komma ifatt, med det mesta. Med bloggen, med min familj, mina närstående och inte minst med mig själv.  Så länge bjuder jag på en favorit i repris: dajmbiskvier. Gjorde dessa till min födelsedag (efter önskemål från min man) och vi åt dem nästan som godis de efterföljande dagarna, tills att de tog slut.
 
Receptet hittar ni här.
 
Ta hand om er.
 
 

Rosa för oktober

Publicerat: 2012-10-14 Kl: 19:34:13 | I kategori: Tårtor | 2 kommentarer

Här kommer lite fler bilder på min födelsedagstårta =) Valde att göra en rosa tårta för att knyta an till att oktober är den "rosa månaden" (sen att rosa mer eller mindre är en favoritfärg har ju inte alls något med saken att göra). Smakerna är faktiskt min favoritkombination när det gäller tårtor och som jag inte vågat göra tidigare av rädsla att den tårtan inte skulle bli bra. Låter som att det skulle vara något jättekomplicerat, men det är snarare motsatsen ;) Ljusa bottnar, jordgubbssylt, vaniljkräm, glasscreme och en hel del grädde bestod tårtan av, en kombination ni säkert känner igen =)
 
Some more pictures of my birthday cake!
 
 
 
 
 
 

Theme of the Week: Birthday Cakes

Publicerat: 2012-10-12 Kl: 20:54:38 | I kategori: | 2 kommentarer

Oj, vad fort denna vecka har gått! Har haft en riktigt bra vecka och en av höjdpunkterna var såklart min födelsedag för ett par dagar sen =) Jag har nog aldrig blivit så firad tidigare som jag blev detta år, massor med fikagäster, middagsgäster och högar med presenter. Okey, kanske inte högar, men en stor hög med presnter från mina vänner blev det åtminstone =) Jag fortsätter på födelsedagstemat på Theme of the Week med födelsedagstårtor! Jag har inte hunnit visa min egen ännu, som råkar vara min absoluta favorittårta, så bjuder på det nu (men fler bilder och innehåll kommer under helgen) tillsammans med massa härliga länkar!
 
This week has been a really fantastic one! One of the highlights were of course my birthday and my own birthday cake, therefore is this weeks Theme of the Week Birthday Cakes! Enjoy =)
 
 

Eat this Food bjuder på en spännade tårta med smak av mjölk och honung. Enkel design, men ibland behövs det inte så mycket för att en tårta ska se helt fantastisk ut! Här hittar ni tårtan och det fantastiska receptet!

Tårtdrottningen Sweetapolita bjuder på en riktigt chokladig tårta  tillsammans med två tutorials om hur du täcker en tårta med frosting samt spritsar ett snyggt dekorativt mönster, har du inte sett dessa ännu så kanske det är dags nu =) Och om choklad inte riktigt faller er i smaken så finns såklart en vaniljvariant av födelsedagstårtan!

Ni sm följer bloggens facebooksida (och det gör ni väl ;P) vet nog vid det här laget att Heather bakom bloggen SprinkleBakes är en av mina absoluta favoritbloggare. Nyss fyllde bloggen tre år och det firades med en cheesecaketårta i härliga pastellfärger, så vacker att den räknas som en födelsedagstårta =)

Mjölkchokladpannacotta med dajmcrunch (Milkchocolatepannacotta with crunch)

Publicerat: 2012-10-09 Kl: 20:17:00 | I kategori: Dessert | 11 kommentarer

Idag fyller jag år =) Känns som att jag har blivit firad i fyra dagar i sträck (det var uppehåll en dag, men då var det annat kalas som gällde så det blev i alla fall tårta och massa gott) och ni skulle bara veta hur mycket fika jag har fått i mig under dessa dagar... Fler gäster väntar i eftermiddag och i övermorgon, sen tror jag att det räcker för denna gång! I lördags hade bjöd vi på kombinerad bröllopsmiddag/födelsedagsmiddag och i detta inlägg bjuder jag på desserten vi åt då =) Premiärbakade nämligen dessa mjölkchokladpannacotta ur Roy Fares bok Sweet! och vi var alla överens om att de var jättegoda. Kan verkligen rekommendera hans bok, fylld med ganska enkla recept på diverse godsaker tillsammans med riktigt snygga bilder. Jag gillar den!
 
Today is my birthday =) I´ve been celebrating my birthday for four days now and have eaten so many pastries I´ve lost count! I´m expecting more guests today and the day after tomorrow, but then it´s over for this year. This dessert, milkchocolatepannacotta, ended a three course dinner last Saturday. We had ten of our friends and siblings over to celebrate my bithday and our fifth weddinganniversary. It´s light, creamy and chocolaty, a perfect way to end a dinnerparty!
 
 
Just bakböcker är väl någonting man inte kan få för många av... Det är nog bilderna som är mest avgörande om jag köper en bok eller inte. Om det inte finns många bilder eller om bilderna inte har tillräckligt hög kvalité, då blir det oftast inte något köp för mig. Samma gäller bloggar, det är bilderna som tilltalar mig och som avgör om jag kommer tillbaka eller inte. Håller ni med eller vad tycker ni är viktigast?
 
 
 Mjölkchokladpannacotta:
~6 portioner
 
2 gelatinblad
250 gram mjölkchoklad
 5 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
 
1 dubbeldajm
1 dl vispgrädde
 
1. Lägg geltinbladen i kallt vatten.
 
2. Koka upp grädde och socker.
 
3. Hacka chokladen och smält ner den i grädden.
 
4. Smält ner gelatinbladen i chokladgrädden.
 
5. Häll upp i serveringsglas och låt stå i kylskåpet minst tre timmar innan servering.
 
6. Krossa dajmen grovt och vispa grädden.
 
7. Toppa pannacottan med krossad dajm och en klick vispad grädde.
 
Originalrecept från Roy Fares, med en del ändringar av mig.
 
 

Theme of the Week: bullar

Publicerat: 2012-10-04 Kl: 09:32:07 | I kategori: | 0 kommentarer

Idag är det premiär för Theme of the Week, eller veckans tema helt enkelt. Från början var det tänkt att enbart publiceras på facebook, men eftersom jag vet att flera av er inte har facebook så kör vi här på bloggen med tycker jag! Theme of the Week kommer publiceras på fredagar framöver, men med tanke på dennas vecka tema så tjuvstartar jag redan idag =) Det handlar helt enkelt om att jag vill visa mina favoriter för er! Har ni egna favoriter som inte finns med så får ni mer än gärna lämna en kommentar (gärna med en länk) så kan vi kika på dem oxå =)
 
Som ni säkert redan har listat ut, så är denna veckas tema:
 
 
BULLAR!
 

Nadia har gjort en spännande variant på bullar fyllda med päronmarsipan och vanilj. Inlägget är fyllt med fina bilder, men tyvärr inget recept ännu. Det kanske kommer om vi ber snällt? Bullarna hittar du på hennes blogg här!  

Roy Fares har ett recept på kanelsnäckor fyllda med äpplen på sin blogg och jag tvivlar inte en sekund på att det är hur goda som helst! Roy har dessutom precis släppt sin nya bok Sweet! som direkt har blivit en av mina favoriter. Hans blogg är väl värd ett besök och receptet hittar ni här.

Är det någon som kan detta med bullar så är det såklart Mia Öhrn! Hos henne hittar vi en hel kategori fylld med bullar i olika varianter, vad sägs om: kardemummabullar, choklad- och apelsinbullar eller kolabullar med pekannötter? Recept på dessa och många fler hittar ni hos Mia.

Probably the best Bun in the world hittar vi hos Lisa! Kanelbullar täckta med vad som sägs vara en alldeles ljuvlig glasyr! Hos Sockerrus hittar ni receptet på dessa tillsammans med bilder som gör att det där bullsuget verkligen sätter in...

Bakerella bjuder på sin variant av bullar, som egenligen är en kaka. En kaka fylld med choklad som ser ut som en bulle, så den borde väl räknas? Döm själva, här hittar ni recept och bilder.

Och är det vanliga kanelbullar ni söker, så tipsar jag om dessa helt vanliga men så goda kanelbullar!

 

Päronmousse

Publicerat: 2012-10-02 Kl: 09:33:59 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 3 kommentarer

Då kör vi oktober då! Är det någon annan som tycker att dagarna bara rusar iväg? Tyckte inte det var länge sedan jag satt och skrev om min semester i var och varannat inlägg och nu är vi halvvägs (eller nått sånt) genom hösten... Men oktober är en rolig månad! Flera födelsedagar (bland annat min, hihi) att fira, halloween och en publicering i ett magasin att se fram emot ;) 
 
Men först kör vi päronmousse, en supergod tårtfyllning! Hade den bland annat i denna tårta tillsammns med skivade (konserverade) päron och aftereightmousse, mums mums!
 
 
Päronmousse:
~1 lager tårtfyllning 20 cm-24 cm
 
2 dl päronkräm
2 msk marsanpulver
3 dl vispgrädde
ev grön färg (rekommenderar pastafärg!)
ev päronessence
 
1. Blanda ner marsanpulver i päronkrämen och låt svälla lite.
 
2. Vispa under tiden grädden. Vänd sedan ner grädden i päronkrämen.
 
3. Om du vill, rör ner essence och/eller färg för att få en djupare smak/färg.
 
Fungerar med alla krämer!
 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0