Vit chokladmousse med crisp

Publicerat: 2015-04-27 Kl: 21:48:21 | I kategori: Dessert | 3 kommentarer

Här kommer ett recept på en söt och lite lyxig dessert, så här på måndagskvällen :) Receptet är signerat Roy Fares (med en liten twist av Gustaf Mabrouk) och är alltså två recept som jag anpassat lite och sedan kombinerat, för att få en dessert som skulle passa mig lite bättre. Sådana dagar när tiden inte riktigt räcker till för att skapa nya recept så är det en perfekt medelväg, att ta godbitarna från olika recept och kombinera till något nytt.
 
 För att vara ärlig mot er, crispet gör desserten lite svårare att äta (på grund av den något stela konsistensen), men det är värt det. Dels för smakens skull, men även för att jag tycker att en mousse blir så mycket godare med något som bryter av allt det lena. I detta fall blir det crispet, men även garneringen i form av hallon, som bryter av allt det söta.
 
Enkelt tips för att ge en dessert det lilla extra är att skapa egna chokladdekorationer. Du gör dem enkelt genom att smälta choklad som du sedan spritsar ut på ett bakplåtspapper (eller liknande), låter stå kallt så att de stelnar och sedan r de redo att användas. Enkelt och effektfullt :)
 
 
 
Vit chokladmousse med crisp:
- ca 6 portioner
 
120 g vit choklad
300 g grädde (3 dl)
60 g äggula (4 st)
50 g vatten (0,5 dl)
50 g strösocker (0,5 dl)
 
Crisp:
2 dl rice krispies
6 msk (ca) smält vit choklad
 
Valfritt: hallon att garnera med (rekommenderas för att bryta av den söta moussen)
 
  1. Hacka och smält chokladen försiktigt i mikrovågsugnen eller i ett vattenbad. Vispa grädden till medelfast konsistens.

  2. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker i tre minuter.

  3. Häll den varma sockerlagen i en tunn stråle ner i bunken med ägg och vispa samtidigt på maxhastighet med en elvisp. Fortsätt att vispa tills det har blivit svalt. Vänd ner chokladen och därefter grädden i bunken. Blanda väl.

  4. Smält chokladen och blanda med rice crispies. Varva crispet med moussen alteranativt lägg crispet i botten och täck sedan med mousse. Låt stå i kylen i åtminstone en timme innan servering.
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0