Hur du fyller en cupcake

Publicerat: 2012-01-31 Kl: 20:22:40 | I kategori: Cupcakes: grunder | 7 kommentarer

Fick en fråga häromdagen om hur man fyller en cupcake så tänkte göra ett litet inlägg om det =) En traditionell cupcake består egentligen av muffinsdel, fyllning och en frosting/topping, även om fyllningen kan utelämnas. Jag tycker dock att en oväntad fyllning kan höja en cupcake ganska rejält smakmässigt! Det finns massor med olika varianter man kan använda sig av när man ska fylla en cupcake: sylt, bär, chokladganach, vanilj- eller chokladkräm, bärgrädde, marschmallows...Det finns en särskild tyll man kan använda, som man sticker ner i muffinsdelen av en cupcake och sedan fylls alla lufthål med fyllning, men jag brukar göra på ett annat sätt =)


Se till att cupcakesen har svalnat helt.



Skär en kon ur toppen. Ju större kon du skär, desto mer fyllning får du plats med. Tänk på att den blir mer instabil ju större hålet är.


Skär bort den spetsiga delen av konen


Fyll hålet med valfri fyllning. 

 

Lägg på ovandelen av konen som ett lock över hålet.


Redo att spritsas med frosting!

Instagram

Publicerat: 2012-01-31 Kl: 19:35:30 | I kategori: Övrigt | 6 kommentarer

Marias Cupcakes @ Instagram

Chokladmacarons

Publicerat: 2012-01-29 Kl: 17:29:16 | I kategori: Macarons | 25 kommentarer






Macarons:
~30 stycken

120 gram äggvita (som stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
135 gram florsocker
15 gram kakao
50 gram vatten

1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke. För mer vaniljsmak kan ni ha i 1/2-1 tsk vaniljpulver här.  

2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.

3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).

4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.

5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.

6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå. Om du vill få en djupare brun färg på macaronsen så ha i lite röd karamellfärg eller ännu hellre röd pastafärg.

7. Vänd ner ungefär hälften av marängen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.

8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.

9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.

10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter.

11. Fyll häften av macaronsen med chokladganache och lägg sedan på en macaron som "lock". Förvara i kylen i en lufttät burk i upp till en vecka.

Chokladganache:

150 gram mörk choklad
1 1/2 dl vispgrädde
1 msk ljust muscovadosocker
en nya salt

1. Hacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.

2. Värm grädden och sockret i en kastrull tills att det precis börjar koka.

3. Tillsätt saltet och häll sedan den varma chokladen över chokladen och rör tills chokladen har smält.

4. Låt chokladen stå en stund (gärna en svalt) så att den tjocknar.

Alla hjärtans dag

Publicerat: 2012-01-26 Kl: 11:19:20 | I kategori: Cupcakes | 93 kommentarer

Just nu snöar det med stora vackra snöflingor ute och helst av allt skulle jag vilja stå i köket och baka hela dagen, för att på eftermiddagen krypa ner i soffan med en nybakad cupcakes och umgås med min söta familj. Jobbet kallar efter lunch så får spara den tanken till i helgen...

Om ett par veckor är det alla hjärtans dag, brukar ni göra något speciellt då? Vi har aldrig varit mycket för att fira, någon gång har det blivit lite godare mat på kvällen och kanske en bukett rosor. I år blir det lite mer fira, men av en annan anledning. Då fyller nämligen min minsting hela ett år!

Cupcakes med alla hjärtans dag tema är inte så svårt att få till. Chokladcupcake (exempelvis), någon god frosting på och dekorationer eller strössel i form av exempelvis hjärtan, så är det färdigt. Tänk färger vitt, rött eller rosa för att förstärka temat. Här har jag gjort två varianter, där jag har använt sugarpaste respektive strössel. Receptet är samma som jag använde på dessa.






Chokladcupcakes

Publicerat: 2012-01-24 Kl: 10:58:37 | I kategori: Cupcakes | 12 kommentarer

Ni som gillar min sida på facebook vet att jag numera jobbar heltid igen efter att ha varit föräldraledig i drygt ett år. Att jobba heltid (skift dessutom), ha två små barn och en blogg som ska uppdateras någorlunda ofta gör verkligen att jag har fullt upp om dagarna! Tur att planering är en av mina starka sidor i alla fall =) 



Jag har den senaste tiden sökt runt efter det ultimata receptet på chokladcupcakes, eftersom jag känner att jag har saknat ett sådant. Hos Glorious Treats hittade jag vad som skulle vara just det! Goda, chokladiga och mycket fluffiga blev dem, men de ville inte riktigt lossna från formarna, så perfekta vet jag inte om jag skulle kalla dem... Jag toppade dem med en choklad creem cheese frosting, ska det vara choklad så ska det =)



Jag ägnade hela förmiddagen igår åt att testa lite tyllar och göra lite variationer på spritsningen (vet att ni är några som väntar på inlägget om dekorering och det kommer, men just nu räcker inte tiden till tyvärr, men så snart jag kan så fixar jag det!). Tog en massa bilder och fler finns att se på facebook, annars kommer detta inlägg bli jättelångt!



Chokladcupcakes:
~12 stycken

2.5 dl socker
2 dl mjöl
0.75 dl kakao
0.75 tsk bakpulver
0.75 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 ägg
1.5 dl mjölk
075 dl olja
1 tsk vaniljpulver
1 dl kokande vatten

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Rör i socker, mjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt.

3. Rör ner ägg, mjölk, olja och vanilj. Vispa ihop i någon minut på medelhastighet.

4. Rör ner det kokande vattnet. (Smeten blir väldigt lös, men den ska vara det.)

5. Fyll muffinsformarna till hälften.

6. Grädda i mitten av ugnen i 22-24 minuter. Låt svalna innan du dekorerar med frosting.

Chocolate Cream Cheese Frosting:
~12 cupcakes

6 dl florsocker
100 gram philadelphiaost
60 gram smör
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 msk kakao

1. Ta ut smöret så att det blir rumsvarmt.

2. Blanda alla ingredienser i en skål och vispa samman dem med en elvisp på medelhög hastighet. Först blir krämen grynig, men ganska snart blir det en len och slät frosting. Blir den för tjock så ha i lite mer ost.

Vanilj- och päronmacarons

Publicerat: 2012-01-19 Kl: 11:49:00 | I kategori: Macarons | 18 kommentarer

Jag har velat baka macarons en längre tid, men har inte fått tag på något mandelmjöl. Av en slump fick jag höra att en av de större mataffärerna i grannstaden hade det i sitt sortiment, och mycket riktigt! Så jag började baka macarons utan att egentligen veta vad det skulle bli av dem. Grönt kändes som en bra färg för dagen och baserat på färgen kändes det som att päron vore en bra smak på dem. Så, här har ni mina vanilj- och päronmacarons!



Sen måste jag ju testa om de är goda, de hör ju till. Jag kan inte riskera att bjuda någon på oätliga macarons (om det nu existerar vill säga!).



Det var dem. Att det sen slutade med att jag inte bara testade en macaron är en annan sak, som vi inte behöver prata så högt om ;)


Macarons:
~30 stycken

120 gram äggvita (som stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
150 gram florsocker
50 gram vatten

1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke. För mer vaniljsmak kan ni ha i 1/2-1 tsk vaniljpulver här.  

2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.

3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).

4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.

5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.

6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå.

7. Vänd ner ungefär hälften av marängen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.

8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.

9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.

10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter.

11. Fyll häften av macaronsen med smörkräm och lägg sedan på en macaron som "lock". Förvara i kylen i en lufttät burk i upp till en vecka.

Päron- och vaniljsmörkräm:

170 gram smör, rumsvarmt
60 gram socker
4 gram glykos
20 gram vatten
1/2 tsk vaniljpulver
25 gram äggvita
2 tsk päronessence
1/2 tsk vaniljpulver

1. Ha strösocker, glykos, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp till en sockerlag.

2. Vispa äggvitan.

3. När sockerlagen har nått 120 grader häller du ner den i den vispade äggvitan. Vispa med hög hastighet i en minut, sen på låg hastighet tills allt har svalnat.

4. Tillsätt smöret lite i taget tills allt är blandat och har blivit en fast len kräm.

5. Smaksätt smörkrämen med vanilj och päron. 

Vitchokladtårta med hallon

Publicerat: 2012-01-15 Kl: 13:51:57 | I kategori: Tårtor | 13 kommentarer

Ni vet hur man inte ska döma någon/något enbart efter dess utsida, utan det är insidan som räknas? Det här är en sån tårta. Det är inte den snyggaste tårtan och själv hade jag verkligen inga förhoppningar när jag smakade den första gången. Men.



Det söta från chokladen bryts av perfekt med det syrliga från hallonen och smakerna passar perfekt tillsammans. Det bästa är att den ändå är ganska mäktig, vilket är det enda som gör att den räcker lite längre.



Min man har precis fyllt år och det första han sa var att han inte ville ha någon tårta med marsipan, utan han ville ha denna eller en mintkladdkaka. Eftersom vi brukar dela upp firandet av födelsedagar för att inte få för många gäster på en gång, så fick han faktiskt båda =) Bortskämda karl  ♥



Den här tårtan bjuds det ofta på hemma hos oss i samband med just födelsedagar, så därför är denna tårta mitt bidrag till Månades sötsak, vars tema denna månad är klassiker.

Vit chokladtårta:
~ 8-10 bitar

400 gram vit choklad
200 gram smör
3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
1/2 dl grädde

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka 250 gram av den vita chokladen.

3. Smält smöret i en kastrull. När allt smör har smält så ta bort kastrullen från spisen och ha i chokladen under omröring. Rör tills all choklad har smält.

4. Vispa ägg och socker poröst.

5. Rör ner chokladsmöret och mjölet i äggblandningen.

6. Häll smeten i en smord och bröad form (min var 22 cm) och grädda i mitten av ugnen i ungefär 25 minuter. Tårtan ska få en gyllenbrun färg. Låt svalna.

7. Hacka resten av chokladen.

8. Värm grädden i en kastrull och rör sedan ner den hackade chokladen. Rör om tills allt har smält.

9. Bred ut glasyren på kakan och dekorera med hallon. Servera som den är eller med vispad grädde till.

Cupcakesgrunder

Publicerat: 2012-01-14 Kl: 11:01:37 | I kategori: Cupcakes: grunder | 21 kommentarer

Jag får en del frågor angående att baka cupcakes, så därför har jag sammanställt en lista med några saker som kan vara bra att känna till när man bakar dem. I det här inlägget fokuserar jag på själva muffinsdelen av en cupcake, så blir det ett inlägg om frosting och dekorering i ett annat. 



1. Innan du börjar baka, läs igenom receptet både en och två gånger, av flera anledningar. För det första så att du är säker på att du har alla ingredienser hemma (brukar underlätta en hel del, jag talar av egen erfarenhet!), för det andra tycker jag att det är bra att få en överblick på vad det är för moment som ska göras i receptet. 

2. Mät upp ingredienserna i separata skålar. Ja, det blir några fler skålar att diska, men det underlättar så mycket att ha allt redo i rätta mängder. Det är värt den extra disken :) Låt gärna alla ingredienser bli rumsvarma innan du rör ihop dem. Om alla ingredienser har samma temperatur så går de lättare ihop och det blir en mindre risk för klumpar i smeten.

3. Sätt på ugnen i tid och se till att den har rätt temperatur innan du sätter in cupcakesen i ugnen. Lär även känna din ugn. Gräddar den jämnt? Stämmer temperaturen?

4. Se till att du har gott om tid på dig. När man stressar ökar risken att något går fel och dessutom, att baka ska vara kul och att stressa tar bort det roliga i det ganska effektivt. 

5. Följ receptet. Visst kan man "experimentera" och testa olika varianter av ett recept, men för att vara säker på ett bra resultat så är det bäst att följa receptet. Vilken ordning man tillför ingredienser och vilken teknik som används har betydelse! Står det att mjölet ska vändas ner, då ska det vändas ner och inget annat. Var noga med att du mäter allt ordentligt, det bästa är att använda en hushållsvåg för att vara säker på att man har rätt mängder av alla ingredienser.

6. Fyll inte formarna med för mycket smet. Jag fyller oftast formarna upp till hälften, ibland aningens mer. Har man i mer smet än så finns risken att de flyter utanför formarna. Försök att fylla alla formar med lika mycket smet, annars finns en risk att de bli ojämnt gräddade.

7. Satsa lite extra på formarna. Det skiljer en del på både pris och kvalitet vad gäller formar. Vill man att formarna ska behålla ursprungsfärgen bättre så satsa på formar av tjockare kvalitet eller där det anges att de är "greaseproof" (ungefär fettåliga). 



8. Vänta inte för länge med att testa om cupcakesen är klara. Använd en sticka i mitten av cupcakesen någon minut innan lägsta rekommenderade gräddningstid, är stickan torr så är de klara. Ett annat sätt att se om de är klara är att trycka lite lätt med ett finger på en, om den fjädrar tillbaka och återfår sin form så är de klara.

9. Använd en muffinsplåt om du vill att cupcakesen ska behålla sin höga form. Efter att du tagit ut plåten ur ugnen så låter du cupcakesen svalna någon minut i dem, innan du tar ur dem och låter de svalna på ett galler eller liknande. Detta är viktigt eftersom de fortsätter att tillagas om du lämnar dem i den varma plåten, vilket gör att de kan bli torra.



10. När de har svalnat kan du förvara dem i en lufttät plastlåda eller i en försluten plastpåse. Var noga med att de har svalnat ordenligt först, annars finns risken att de "svettas".

8 tecken på att du är baktokig

Publicerat: 2012-01-09 Kl: 11:38:10 | I kategori: Baktankar | 101 kommentarer

I helgen som var insåg jag att jag nog numera hamnar under kategorin "baktokig". Egentligen borde jag ha förstått det för länge sen, jag har ju trots allt en bakblogg, men trots att jag har stött på tecken om det lite varstans så har det liksom inte riktigt gått in ändå. Förrän nu. Egentligen var det väl två incidenter som samverkade lite, men det var när jag stod på knä framför den öppna frysen och frustrerad letade bland de frusna hallonen som jag fick mitt "aha"-ögonblick. Och allt bara föll på plats.

Därför har jag nu listat åtta tecken på hur man ska veta om man tillhör kategorin baktokiga. Nickar ni igenstämmande på åtminstone hälften av dem så skulle jag vilja påstå att ni också är baktokiga. Har du fler tecken så skriv dem gärna i kommentarsfältet nedan.


1. Du går av ren vana alltid till hyllan med bakingredienser när du är i mataffären och handlar. Oavsett om du behöver ha något eller inte. Kanske kan det ha kommit in någon ny ingrediens i sortimentet sen sist du var och handlade? Oftast går du inte tomhänt från denna hylla, florsocker och choklad är ju så bra att ha hemma.

2. Du har ständigt ägg, smör och philadelphiaost i varukorgen när du är och handlar i mataffären. De går ju åt och är bra på att ha hemma. När du kommer hem och flyttar om lite i kylskåpet så att allt ska få plats, hittar du dessvärre inte mindre än fem burkar med philadelphiaost, varav en fortfarande är oöppnad (sann historia, jag skämdes lite...).

3. Du ofta får frågan om du precis målat med barnen. För så som en bilmekaniker går runt med oljefläckar på sina händer, som en målare har färgfläckar på sina händer, så har du färgfläckar på dina händer. Fläckar som kommer från när du färgat sugarpaste med pastafärger och glömt använda plasthandskar.

4. Du funderar allvarligt på att öppna en butik som säljer tårtfat, av den enkla anledningen att det tårtfat som du vill ha inte finns att få tag på i Sverige och det finns inga webshoppar i USA (som säljer fatet) som skickar till Europa. Genom att öppna en butik och börja importera tårtfat skulle problemet vara löst.

5. Du ständigt har en lista på bakverktyg som måste köpas (och ja, muffinsformar i specificerade färger eller mönster räknas hit), för att inte glömma bort något nästa gång det är dags att beställa. Vilket du gör minst 1 gång i månaden.

6. Du planerar semesterns resmål utifrån caféer och bakverktygsinriktade affärer. London, Paris och New York ligger alla på topp 5.

7. Du sitter på YouTube och söker på ord som: macarons, cupcake swirl, buttercream, fondant, cover a cake. Med jämna mellanrum.

8. Du frusterat letar i en påse med frusna hallon efter Hallonet med perfekt form och storlek (japp, det var här det började klarna för mig) att ha och dekorera en cupcake med. 

                                     

Hallonrutor i en ny variant

Publicerat: 2012-01-08 Kl: 20:17:12 | I kategori: Cupcakes | 17 kommentarer

Har ni inte bakat denna kaka än, så tycker jag det är dags nu =) Denna helg har vi firat en nybliven 18-åring, bland annat med just denna. Passade även på att göra en annan variant av den, tänkte att det borde gå att göra cupcakes av den. Mycket riktigt, det gjorde och riktigt bra blev det oxå! Jag fyllde formarna till ungefär hälften (absolut inte mer), stack ner tre hallon i varje form och gräddade dem ett par minuter mindre. När de svalnat bredde jag glasyr och strösslade över kokos. (Måste nog baka något med massa kokos snart, är konstant sugen på kokos...) Är ni sugna på att testa så halvera smeten, annars får ni massor (massor!) med cupcakes.

Marias Cupcakes finns även på Facebook, gå gärna in och gilla min sida!


Vintriga födelsedagscupcakes

Publicerat: 2012-01-03 Kl: 19:22:31 | I kategori: Cupcakes | 15 kommentarer

Att bli ombedd att baka något, allra helst en tårta eller cupcakes, är bland det roligaste jag vet. Speciellt om det är till en födelsedag eller någon annan högtidsdag, eftersom det är tillfällen då fikat ska vara lite mer speciellt än det man slänger fram en vanlig vardag. Tycker åtminstone jag ;) Att bli ombedd att baka är nästan den ultimata gesten på att någon faktiskt uppskattar och tycker om det du bakar.

Bland det värsta som finns är dock att bli ombedd att baka något, men utan att få några direktiv utan endast du får göra vilka smaker du vill. Det finns ju hur många smaker på cupcakes, fyllningar och frostings som helst. För att inte tala om färger på formar, varianter på tyllar, olika stilar, olika dekoreringar. Lägg sedan till att cupcakesen ska passa den som beställer i smak oxå, så är det snudd på mission impossible. Riktigt så illa var det inte den här gången, utan vi kom gemensamt fram till smak och fyllning och sen fick jag fria händer med dekorering. Gillar min nya utstickare så mycket, så det fick bli lite vintriga cupcakes (det är ju faktiskt vinter, även om man inte kan tro det när man tittar ut) med snöflingor och silverpärlor.  






Kladdkakecupcakes:
~10 stycken

2.5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 gram smör
2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar.

3. Smält smöret.

4. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner resterande ingredienser, med smält smör och vetemjöl sist.

5. Fyll formarna till ungefär 1/2. Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter, lite beroende på hur kladdig du vill att muffinsarna ska vara.

6. När du har tagit ut dem ur ugnen, använd en liten sked och forma en grop i varje muffins. Låt svalna och fyll sedan dessa med hallongrädde.

7. Förvara svalt medan du gör iordning marängsmörkrämen, som du slutligen spritsar eller brer på. Förvara i kylskåp.

Syrlig hallongrädde:
~räcker gott och väl :)

3 dl grädde
2 dl frysta/halvtinade hallon
0.5-1 dl hallonsylt
marsánbehov efter behov

1. Vispa grädden hårt.

2. Tillsätt hallonsylt och hallon efter smak. Vispa tills hallonen mosats lite i grädden.

2. Om grädden är för lös så ha i lite marsánpulver och vispa tills grädden har önskad konsistens. Börja med lite pulver och ha i mer sedan om det behövs. Marsán sväller lite mer efter ett par minuter, så ha inte i för mycket på en gång.

Marängsmörkräm:
~16 cupcakes

90 gram äggvita
170 gram socker
225 gram smör, rumstempererat och osaltat
1 tsk vaniljsocker
saft från 1/2 citron

1. Vispa samman äggvita och socker, gärna i en rostfri skål eller en av glas.

2. Ställ skålen över ett vattenbad (en kastrull till 2/3 fylld med kokande vatten) och vispa tills sockret har smält. Ta sedan bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills du har en vit och fast marängsmet.

3. Tillsätt smöret lite i taget samtidigt som du vispar på medelhög hastighet. Fortsätt vispa tills du får en len och jämn kräm.

4. Tillsätt vanilj och citron. Ha i eventuell färg och den är klar att spritas på cupcakes!
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0