Vintriga födelsedagscupcakes

Publicerat: 2012-01-03 Kl: 19:22:31 | I kategori: Cupcakes

Att bli ombedd att baka något, allra helst en tårta eller cupcakes, är bland det roligaste jag vet. Speciellt om det är till en födelsedag eller någon annan högtidsdag, eftersom det är tillfällen då fikat ska vara lite mer speciellt än det man slänger fram en vanlig vardag. Tycker åtminstone jag ;) Att bli ombedd att baka är nästan den ultimata gesten på att någon faktiskt uppskattar och tycker om det du bakar.

Bland det värsta som finns är dock att bli ombedd att baka något, men utan att få några direktiv utan endast du får göra vilka smaker du vill. Det finns ju hur många smaker på cupcakes, fyllningar och frostings som helst. För att inte tala om färger på formar, varianter på tyllar, olika stilar, olika dekoreringar. Lägg sedan till att cupcakesen ska passa den som beställer i smak oxå, så är det snudd på mission impossible. Riktigt så illa var det inte den här gången, utan vi kom gemensamt fram till smak och fyllning och sen fick jag fria händer med dekorering. Gillar min nya utstickare så mycket, så det fick bli lite vintriga cupcakes (det är ju faktiskt vinter, även om man inte kan tro det när man tittar ut) med snöflingor och silverpärlor.  






Kladdkakecupcakes:
~10 stycken

2.5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 gram smör
2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar.

3. Smält smöret.

4. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner resterande ingredienser, med smält smör och vetemjöl sist.

5. Fyll formarna till ungefär 1/2. Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter, lite beroende på hur kladdig du vill att muffinsarna ska vara.

6. När du har tagit ut dem ur ugnen, använd en liten sked och forma en grop i varje muffins. Låt svalna och fyll sedan dessa med hallongrädde.

7. Förvara svalt medan du gör iordning marängsmörkrämen, som du slutligen spritsar eller brer på. Förvara i kylskåp.

Syrlig hallongrädde:
~räcker gott och väl :)

3 dl grädde
2 dl frysta/halvtinade hallon
0.5-1 dl hallonsylt
marsánbehov efter behov

1. Vispa grädden hårt.

2. Tillsätt hallonsylt och hallon efter smak. Vispa tills hallonen mosats lite i grädden.

2. Om grädden är för lös så ha i lite marsánpulver och vispa tills grädden har önskad konsistens. Börja med lite pulver och ha i mer sedan om det behövs. Marsán sväller lite mer efter ett par minuter, så ha inte i för mycket på en gång.

Marängsmörkräm:
~16 cupcakes

90 gram äggvita
170 gram socker
225 gram smör, rumstempererat och osaltat
1 tsk vaniljsocker
saft från 1/2 citron

1. Vispa samman äggvita och socker, gärna i en rostfri skål eller en av glas.

2. Ställ skålen över ett vattenbad (en kastrull till 2/3 fylld med kokande vatten) och vispa tills sockret har smält. Ta sedan bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills du har en vit och fast marängsmet.

3. Tillsätt smöret lite i taget samtidigt som du vispar på medelhög hastighet. Fortsätt vispa tills du får en len och jämn kräm.

4. Tillsätt vanilj och citron. Ha i eventuell färg och den är klar att spritas på cupcakes!
Kommentarer
Postat av: Sabina tårtgalen

Vad fina!

2012-01-03 @ 20:00:55
URL: http://mammahjarta.blogg.se/
Postat av: Vardaxlyx

Ohh va fina! Du är duktig du =)

Kramkram i massor till dig!

2012-01-04 @ 19:34:26
URL: http://vardaxlyx.devote.se
Postat av: Ninni

Jättefina!



Sv. Fanns i programmet photoscape.

2012-01-05 @ 18:48:07
URL: http://ninnirunemyr.blogg.se/
Postat av: Hermela

Vad fina! har du gått på någon kurs? då jag är intresserad också bor i stockholm och skulle gärna vilja gå på den du gick i.

2012-01-07 @ 01:15:27
Postat av: Fanny

Fina muffins! En fråga, vilket är enligt dig det bästa kladdkakereceptet?

2012-01-07 @ 22:31:35
URL: http://www.toppenfanny.blogspot.com
Postat av: Marias cupcakes

Hej!

Jag har gått en kurs, som handlade om macarons och cupcakes. Var dock inte nöjd med cupcake-delen. Allt jag kan har jag lärt mig själv, mestadels genom att söka på internet och läsa böcker. Är det något speciellt du undrar över så fråga gärna, kan jag så hjälper jag =)



Och bästa kladdkakereceptet är det som finns ovan! Ska du göra en kladdkaka så grädda i 30-40 minuter, 175 grader längst ner i ugnen. Då blir den ganska fast, men kletig/tuggig. Vill du ha ganska så rinnig så grädda lite mindre. Har testat ett par varianter, men kommer alltid tillbaka till detta recept!

2012-01-07 @ 22:50:11
URL: http://mariascupcakes.blogg.se/
Postat av: Emma

Fina! Jag kollar runt lite här, tänkte göra minicupcakes till sonens 2-årsdag...

2012-01-08 @ 13:29:05
URL: http://www.matochglass.se/
Postat av: BECCA- Mode, foto och vardag!

Jag älskar cupcakes! Är också lite baktokig måste jag nog säga..

Jag har nog hittade min baksida! :D

2012-01-11 @ 06:51:29
URL: http://rebeccalahti.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Åh så snygga! :D Älskar cupcakes! Mina har dock aldrig blivit så snygga som dina :D

2012-01-11 @ 09:09:17
URL: http://lifeofrebecca.blogg.se/
Postat av: maria bergquist

Tak för toppen recept har använt det två gånger nu. Fast jag gillar riktigt kladdiga kladdkake cupcakes så jag har bara haft dem inne 11 min max supe kladdigt å jättegott



Maria

2012-01-11 @ 15:36:37
Postat av: cilla

måste testa, låter sjukt gott! :D

2012-01-11 @ 16:03:33
URL: http://cillaas.blogg.se/
Postat av: LENA ♥

Vilka söta! :D kram♥♥

2012-01-11 @ 17:42:16
URL: http://lenakarlsen.blogg.se/
Postat av: ZtorZillen

Gu va snygga! Här uppe har vi snö..å minus 15-20 grader..burr! SNYGGA

2012-01-11 @ 19:03:09
URL: http://ztorzillen.blogg.se/
Postat av: Henrik Stigell

Riktigt snygga cupcakes! Goda är dem också :)

2012-01-12 @ 10:33:18
URL: http://www.henrikjstigell.com/
Postat av: Successen :)

Vilka underbara cupcakes! :)

2012-01-20 @ 19:52:01
URL: http://successen.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0