Muffins med lingon och kola

Publicerat: 2012-12-29 Kl: 11:19:33 | I kategori: Muffins | 3 kommentarer

När jag började skriva det här inlägget var det fjärde advent, men eftersom det är ett tag sedan så är det väl lika bra att börja om =) Hoppas ni har haft en bra jul! Min har varit lugn och skön, vilket delvis beror på att jag passade på att ägna mina få lediga dagar till att vara sjuk. Totalt onödigt, men så kan det bli ibland. 
 
Muffinsformar från House Doctor
 
Dessa muffins var tänkta till adventsfikat, så där dagen före julafton, men det blev inte så mycket med det. Goda blev de i alla fall, de är fyllda med hemmagjord kolasås och egenplockade lingon (men köpt kolasås och lingon från frysdisken fungerar såklart lika bra!). Eftersom det är mörkt större delen av tiden jag är hemma så bröt jag mot min egen regel denna gång, och tog bilderna i lampsken. Tänkte att ett blogginlägg med dåliga bilder är snäppet bättre än ett blogginlägg utan bilder, så hoppas ni förlåter mig denna gång! Nu ska det ju bli ljusare har jag hört, så det kommer förhoppningsvis inte upprepas ;)
 
 
 
 
Muffins med lingon och kola:
- 8 stycken stora
 
150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl vatten
3 d vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl lingon (ev. ngn msk florsocker)
Kolasås (köpt eller egengjord)
 
1. Börja med att göra kolasåsen. Jag använde mig av detta recept. Låt den svalna under tiden du gör muffinssmeten.
 
2. Värm ugnen till 225 grader.
 
3. Smält smöret.
 
4. Vispa ägg och socker poröst.
 
5. Vispa ner vatten och smör.
 
6. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd sedan ner mjölblandningen försiktigt.
 
7. Vänd ihop lingonen med lite florsocker (för att förhindra att de sjunker till botten). Vänd sedan ner dem i muffinssmeten.
 
8. Använd gärna lite större muffinsformar (förkorta annars gräddningstiden). Fyll dem till strax under hälften med smet, ringla sedan på kolasås innan du fyller på med mer smet. Muffinsformen ska vara fylld till ungefär tre fjärdedelar.
 
9. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15-20 minuter (beroende på storlek på muffinsformarna). Testa med en sticka att de är torra i mitten, då är de klara.
 
 
 
 
 
 

Theme of the Week: Christmas

Publicerat: 2012-12-21 Kl: 21:48:01 | I kategori: | 1 kommentarer

Det är ju ändå fredag idag, så vi kör en Theme of the Week tycker jag =) Bloggvärlden har de senaste veckorna fullkomligt exploderat med juliga inlägg på allt från tårtor, cupcakes, dekorerade kakor till dekorationer och julgranar och efterlysningar på diverse julgodis. Precis som det ska vara med andra ord! Själv har jag fortfarande lite svårt att förstå att det bara är ett bara dagar kvar till jul, vad hände med att december varade en evighet och julen alltid verkade vara ett par veckor bort?
 
Nej, helgen kommer gå åt till att julstäda huset (skulle jag ha gjort redan förra helgen), slå in julklappar (jag har åtminstone köpt alla), göra julgodis (det jag har gjort hittils har mystiskt försvunnit), baka lite adventsfika, griljera julskinkan och rulla sisådär ett par hundra köttbullar. Och köpa prinskorv, för trots att jag förberett julhandlingen med en gigantisk handlingslista så är det ju alltid något som saknas när jag väl kommer hem, och i år visade det sig vara just prinskorven.
 
Snart är det alltså jul hörrni. Underbart.
 
 
På bloggen Ellas Inspiration finns massor av julinspiration, inte enbart i form av smaskiga recept utan även inredning, pyssel och framförallt dukningstips. Underbart mysig blogg som väl värd ett (eller flera!) besök =) Bloggen hittar ni här.
 
Courtney Whitmore bakom Pizzazzerie verkar aldrig få slut på kreativa idéer. Här har hon med inte mycket mer än polkagrisar skapat ett tårtfat för cupcakes (hmm, blir det ett cupcakefat då?), besök sidan här för att ta del av hennes steg för steg beskrivning!
 
Vet ni fortfarande inte vad ni ska bjuda på för julfika? Mitt tips blir denna kanel- och kaffekaka med kokosfrosting från Family Fresh Cooking. Ser helt underbar ut och jag undrar om jag inte ska testa den själv i jul?
 
Den här tårtan, gjord av Bakingdom, har varit en av mina favoriter sedan jag hittade den på Pinterest för ett bra tag sedan. Både utsidan och insidan är helt fantastiska!
 
Sist men inte minst måste jag tipsa om mitt Christmas-board på Pinterest (om ni är medlemmar, annars rekommenderar jag er verkligen att bli det!), som är full med inspiration i form av bakverk, pyssel och inredning.
 
 
 
 

Sega pepparkakssnittar

Publicerat: 2012-12-16 Kl: 22:00:17 | I kategori: Jul | 0 kommentarer

En av de bästa sakerna med att baka inför julen (förutom allt det goda man får äta upp) är att det doftar så otroligt gott! Speciellt pepparkaksdoft är en favorit hos mig och den får man verkligen av dessa kakor! De är lite småsega med smak av pepparkaka, vill ni ha ännu starkare pepparkakssmak så är det bara att ha i mer pepparkakskrydda =)
 
 
 
 
 
Sega pepparkakssnittar:
- ca 50 - 60 stycken
 
250 gram smör
1 3/4 dl socker
2 msk sirap
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
2 msk pepparkakskrydda
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
 
2. Låt smöret bli rumstempererat, ev kan du värma det 20 sekunder i micron.
 
3. Rör samman smöret med socker, sirap och vaniljsocker.
 
4. Rör ner bakpulver, vetemjöl och pepparkakskrydda.
 
5. Rulla ut degen till längder på en plåt klädd med bakplåtspapper (två längder per plåt brukar vara lagom) och platta ut dem.
 
6. Grädda i mitten av ugnen i ungefär tio minuter, tills dess att kanterna blivit lätt gyllenbruna.
 
7. Låt svalna något (men inte helt) innan du skär längderna i sneda bitar.

Vaniljkola

Publicerat: 2012-12-14 Kl: 13:13:40 | I kategori: Jul | 0 kommentarer

Mer julgodis! Denna gång en vaniljkola som är riktigt, riktigt god! Jag tycker att det är kul att "piffa upp" julgodiset, speciellt kolor och fudge och liknande. Med smörgåspapper, cellofan och något roligt snöre kommer man långt =) Här har jag använt mig av vanligt smörgåspapper och dekorativ papperstejp från Panduro Hobby.
 
 
Här har jag som sagt slagit in kolorna i smörgåspapper och sen dekorerat med lite papperstejp. Just dessa kolor blev lite extra piffade av en speciell anledning, men mer om det får ni veta om någon dag ;)
 
Tips! När jag gör kolor och häller i smeten i en bakform/plåt som kanske visar sig vara lite för stor (efter att jag hällt i smeten), så vik ihop hörnen och fäst med gem. På så sätt kan du justera lite så att du får en bra tjocklek på kolorna.
 
Vaniljkola:
- cirka 50 kolor

2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 gram smör
1/2 vaniljstång (eller 1 msk vaniljsocker)
 
1. Förbered en långpanna (cirka 20 x 30 cm) genom att klä den med bakplåtspapper.
 
2. Blanda vispgrädde, sirap, socker, vaniljsocker och smör i en tjockbottnad kastrull. Använder du en vaniljstång så skrapa ur fröna och låt både dem och stången koka med.
 
3. Koka blandningen tills dess att temperaturen är 125 grader eller tills dess att smeten hållet för ett kulprov (droppa lite smet i kallt vatten, går den att rulla till en kula så är den klar).
 
4. Häll blandningen i långpannan. Låt svalna en stund innan du ställer in den i kylskåpet för att stelna helt.
 
5. Skär eller klipp kolan i småbitar och slå ev in dem i bakplåtspapper eller smörgåspapper.
 
 
 

Enkel chokladtryffel

Publicerat: 2012-12-11 Kl: 12:52:42 | I kategori: Jul | 3 kommentarer

Hur är det, är ni fullt uppe i julbestyren? Här tar jag tag det lite i taget, konstigt nog, jag som brukar ösa på och i princip vara färdig med julen en vecka innan julafton.... ;) Ganska skönt att ta det lite som det kommer faktiskt! Har gjort en del julgodis i helgen och tänkte bjuda på ett av de lättare, som bara tar ett par minuter att koka ihop och som går att variera i nästan all oändlighet.
 
 
En enkel chokladtryffel som går att variera med det mesta! Här har jag testat något nytt (för mig) och haft i lite riven mandelmassa, men andra förslag på smaksättning är pepparmyntsolja, någon fin marmelad, krossade polkagrisar, nötter...
 
Chokladtryffel:
- 50-60 stycken

2 dl vispgrädde
200 gram mjölkchoklad (eller mörk choklad)
 
ev. smaksättning
 
1. Ställ ut små formar på en bricka.
 
2. Värm grädden i en kastrull, precis så att den nästan börjar koka. Ta av kastrullen från värmen.
 
3. Hacka chokladen i mindre bitar och rör ner dem i grädden. Rör om tills all choklad har smält.
 
4. Ha i valfri smaksättning och rör om.
 
5. Häll upp tryffeln i formarna.
 
6. Garnera med strössel, pärlor eller nötter om du vill.
 
7. Låt tryffeln stelna helt. Förvara i kylskåp (helst i en lufttät burk).
 
 
 
Recept från Julgodis av Johanna Westman.
 
 

Lussebullar med mandelmassa och russin

Publicerat: 2012-12-06 Kl: 17:25:49 | I kategori: Jul | 2 kommentarer

Idag är det snöoväder som gäller här runtomkring! Svårt att tänka sig att det för bara ett par dagar sedan var plusgrader, regningt och grått ute. Nu har vi massor med snö och igår var det femton (!) minusgrader. Vet inte om det var vädret eller om det berodde på något annat, men alla julförberedelser bara stannade av ett tag här. Nu börjar jag komma ifatt igen; en gran står på framsidan och väntar på belysning, adventsljusstaken är framplockad och julblommor står lite överallt i huset, en första julskinka är griljerad (och uppäten) och en del julklappar är köpta. Ikväll ska det kokas knäck och kanske lite kola, ytterligare sånt där som är bra att ha hemma när det kommer besök i jultider. Eller bara för att ätas om man känner för det ;)
 
 
 
Saftiga lussebullar med mandelmassa och russin har jag hunnit med att fylla upp frysen med. Perfekt att kunna ta fram när det kommer fikagäster i nu jultid! Jag gör fortfarande en "traditionell" vetedeg när det gäller lussebullar, med smält smör och kesella. Har sett att det finns flera olika varianter, men än så länge har jag inte testat att göra dem på något annat sätt. Tycker de blir goda och saftiga på detta sätt!
 
 
 
Lussebullar:
- 30 stycken

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
250 gram kesella
1 ägg
1 gram (2 paket) saffran
3 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
 
100 gram smör, rumsvarmt
100 gram mandelmassa
1 dl russin
 
1 ägg
pärlsocker
 
1. Smula jästen i en bunke (alternativt i en assistent).
 
2. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37 grader.
 
3. Häll degspadet över jästen.
 
4. Tillsätt kesella, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet.
 
5. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Ha inte i för mycket mjöl utan tillsätt de sista decilitrarna lite i taget.
 
6. Låt jäsa under en handduk i cirka 30 minuter.
 
7. Sätt ugnen på 225 grader.
 
8. Ta ur degen och arbea den smidig på ett mjölat bord.
 
9. Dela degen i två. Kavla ut respektive degbit till en rektangel och bred smör på dessa.
 
10. Riv mandelmassa och fördela denna jämnt tillsammans med russin (som gärna fått ligga och dra sig lite i vatten innan, så att de inte torkar).
 
11. Rulla ihop degen från långsidan och skär i femton bitar. Placera dessa i bullformar och låt jäsa i cirka 30 minuter.
 
12. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
 
13. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
 
 
 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0