Till en pojke

Publicerat: 2011-08-27 Kl: 15:04:47 | I kategori: Cupcakes | 1 kommentarer

Blev ombedd av min granne att göra några cupcakes till hennes sons födelsedagskalas. Det blev bland annat citroncupcakes med marängsmörkräm, som jag försökte göra lite "pojkiga". Kände dock att jag misslyckades lite med det syftet när jag satte blommor på dem ;)
A Chocolate Dream

Publicerat: 2011-08-24 Kl: 10:25:16 | I kategori: Cupcakes | 3 kommentarer

Perfekt cupcake för den som älskar choklad! En mastig cupcake tillsammans med en chokladfudgefrosting!Recept på chokladcupcakes och chokladfudgefrosting.

Miette

Publicerat: 2011-08-24 Kl: 10:19:26 | I kategori: Övrigt | 0 kommentarer

Senaste tillskottet av bakböcker =) Har velat bläddra i denna ända sen jag läste om bageriet hos Bakerella men boken lyckades bli slutsåld när jag tänkte beställa den. Nu har den kommit in igen (på Adlibris) och då var jag snabb med att lägga en beställning!Grundrecept vaniljcupcakes

Publicerat: 2011-08-24 Kl: 09:45:50 | I kategori: Cupcakes | 1 kommentarer

Provade detta recept igår, det kommer ursprungligen från Passion4Baking (med några mindre ändringar). Det är alltid perfekt att ha ett bra grundrecept, som man sedan kan ha olika smaksättningar i. Vill man inte göra så många så går det bra att halvera receptet. Ett annat alternativ är att dela upp receptet och tillsätta kakao i ena halvan, för vanliga chockladcupcakes.

Vaniljcupcakes:
~24 normalstora

3 dl socker
200 gram smör, rumstempererat
4 ägg
5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
3 dl grädde/mjölk
1 tsk vaniljpulver

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Vispa smör, socker och vaniljpulver i ungefär fem minuter, tills du får en fluffig och fin konsistens.

3. Tillsätt äggen, ett åt gången. Vispa varje ägg i ungefär två minuter innan du tillsätter nästa.

4. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. Vispa sedan ner detta i äggsmeten.

5. Vänd ner mjölk/grädde.

6. Fyll formarna till cirka 1/2 och grädda sedan i 15-20 minuter.

Chokladfudgefrosting

Publicerat: 2011-08-24 Kl: 09:37:02 | I kategori: Frostings | 1 kommentarer

Något för den som älskar choklad! Mörk choklad tillsammans med kakao ger en mycket fyllig chokladsmak.Chokladfudgefrosting:
~12 normalstora cupcakes

100 gram mörk choklad
150 gram smör, rumstempererat
2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 tsk vaniljpulver

1. Bryt chokladen i mindre bitar. Smält den sedan i micron eller över ett vattenbad och låt svalna.

2. Vispa smöret vitt och luftigt.

3. Tillsätt florsocker, vaniljpulver och kakao och vispa samman.

4. Tillsätt chokladen och vispa tills du har en slät och krämig frosting.

Om Maria

Publicerat: 2011-08-21 Kl: 17:10:00 | I kategori: Baktankar | 6 kommentarer

Maria Lindgren bakom Marias Cupcakes är en kreativ, passionerad och självkritisk tvåbarnmamma som älskar att baka. Genom bloggen har jag hittat ett sätt att få vara just kreativ och kombinera två av mina största intressen, nämligen att baka och att fotografera.

Cupcakes ligger mig lite extra varmt om hjärtat, dels för att de är så otroligt goda och dels för att de är så roliga att baka. De går att variera på så många olika sätt, både vad gäller smak och utseende. Men ni hittar inte bara cupcakes på bloggen utan även macarons, tårtor och en hel del andra godsaker.

Bloggen är idag bara en hobby, en tiskrävande men mycket rolig sådan. När jag inte sysslar med bloggen ägnar jag mig åt min familj, som består av man och två små flickor, eller befinner mig på mitt jobb. Jag arbetar heltid och skift, vilket i kombination med blogg och familj ställer ganska stora krav på min planeringsförmåga, men hittils har det fungerat fint :) Det brukar alltid finns tid till det jag tycker är roligt!
 
Välkomna hit!
 
 

När det vankas bröllop...

Publicerat: 2011-08-21 Kl: 17:07:17 | I kategori: Cupcakes | 1 kommentarer

I fredags gifte sig två av mina vänner och av någon anledning misstänker jag att de inspirerade mig i mitt bakande en aning :) Inget som var direkt planerat, utan det ena ledde till det andra... Resultatet ser ni nedan!
Halloncupcakes i miniformat med en färskostglasyr färgad med rosa pastafärg. Dekorerade med små rosor utav vit sugarpaste och strössel i form av rosa kristaller. Recept på cupcakesen hittar du här och färskostglasyren finns här =)

Choklad med mer choklad

Publicerat: 2011-08-21 Kl: 16:50:40 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer


Chokladcupcake med recept från Humminbird Gallery hittar du här. Denna variant toppade jag med Chocolate Cream Cheese, vars recept ni hittar här. Små lila blommor gjorda utav sugerpaste med en sockerpärla i mitten =)

Chocolate Cream Cheese Frosting

Publicerat: 2011-08-20 Kl: 08:59:19 | I kategori: Frostings | 4 kommentarerChocolate Cream Cheese Frosting:
~12 stora cupcakes

6 dl florsocker
100 gram philadelphiaost
60 gram smör
1/2 tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljsocker)
2 msk kakao

1. Ta ut smöret så att det blir rumsvarmt.

2. Blanda alla ingredienser i en skål och vispa samman dem med en elvisp på medelhög hastighet. Först blir krämen grynig, men ganska snart blir det en len och slät frosting. Blir den för tjock så ha i lite mer ost.

Linnéas marängsmörkräm

Publicerat: 2011-08-19 Kl: 13:16:39 | I kategori: Frostings | 4 kommentarer

Den här smörkrämen blir så perfekt att spritsa cupcakes med, den får verkligen den rätta konsistensen. Viktigt att smöret är rumstempererat och att du har tålamod att vispa länge. Min smörkräm har både blivit alldeles för lös och jättegrynig, trots samma tillvägagångssätt, men efter att envist ha fortsatt vispa så har den blivit perfekt. Tänk på det om det känns som att nått gick galet, fortsätt bara att vispa!Linnéas marängsmörkräm:
~ 16 normalstora cupcakes

90 gram äggvita
170 gram socker
225 gram smör, rumstempererat och osaltat
1 tsk vaniljsocker
saft från 1/2 citron

1. Vispa samman äggvita och socker, gärna i en rostfri skål eller en av glas.

2. Ställ skålen över ett vattenbad (en kastrull till 2/3 fylld med kokande vatten) och vispa tills sockret har smält. Ta sedan bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills du har en vit och fast marängsmet. Jag brukar vispa till jag kan hålla skålen upp och ner och marängen rör sig inte en millimeter.

3. Tillsätt smöret lite i taget samtidigt som du vispar på medelhög hastighet. Fortsätt vispa tills du får en len och jämn kräm.

4. Tillsätt vanilj och citron. Ha i eventuell färg och den är klar att spritas på cupcakes!

Chockladcupcake (Hummingbird) med Linnéas marängsmörkräm

Publicerat: 2011-08-19 Kl: 13:12:51 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer

Sista receptet på cupcakes från sex månaderskalaset :) Testade ett nytt recept, denna gång från Hummingbird Bakery. Både tillagningsreceptet och slutresultatet skiljde sig lite från de flesta andra recept jag provat på chokladcupcakes (de flesta recepten påminner ju oftast om varandra, med mindre variationer i mängden av ingredienser). Men gott blev det! :) Frostingen är en marängsmörkräm, vars recept kommer från Linnéas skafferi. Jag har gjort denna två gånger och båda gångerna trodde jag att jag hade misslyckats (ungefär efter att jag tillsatt smöret), men efter att ha vispat lite till så var den helt plötsligt perfekt. Så vill den sig inte riktigt direkt, fortsätt vispa!Hummingbird Bakerys chokladcupcakes:
~12 stora cupcakes, 18 normalstora

100 gram mjöl
20 g kakao
140 g strösocker
1 1/2 tsk bakpulver
en nypa salt
40 gram smör, osaltat och rumstempererat
1 1/4 dl mjölk
1 ägg
1/4 tsk vaniljpulver

1. Värm ugnen till 175 grader (vanlig ugnsvärme).

2. Lägg mjöl, kakao, socker, bakpulver, salt och smör i en bunke och vispa samman dessa tills de får en grynig konsistens. Använd en elvisp på låg hastighet.

3. Vispa ihop mjölk, ägg och vaniljpulver i en separat skål. Häll hälften av mjölkblandningen sakta över till mjölblandningen samtidigt som du rör om. Vispa sedan på hög hastighet tills alla klumpar har försvunnit.

4. Sänk hastigheten till låg och ha i resten av mjölkblandningen. Fortsätt vispa i ett par minuter tills du får en jämn smet.

5. Fyll formarna till 2/3 med smet och grädda dem i cirka 20-25 minuter.

Recepet kommer från boken "Lyxiga cupcakes och läckra kakor. Bakverk från berömda Hummingbird Bakery i London" och är verkligen en bok jag rekommenderar att dig att köpa, om du tycker om att baka. Full med recept på cupcakes, muffins, brownies och tårtor samt massor med inspirerande bilder.

Linnéas marängsmörkräm:
~ 16 normalstora cupcakes

90 gram äggvita
170 gram socker
225 gram smör, rumstempererat och osaltat
1 tsk vaniljsocker
saft från 1/2 citron

1. Vispa samman äggvita och socker, gärna i en rostfri skål eller en av glas.

2. Ställ skålen över ett vattenbad (en kastrull till 2/3 fylld med kokande vatten) och vispa tills sockret har smält. Ta sedan bort skålen från värmen och fortsätt vispa tills du har en vit och fast marängsmet. Jag brukar vispa till jag kan hålla skålen upp och ner och marängen rör sig inte en millimeter.

3. Tillsätt smöret lite i taget samtidigt som du vispar på medelhög hastighet. Fortsätt vispa tills du får en len och jämn kräm.

4. Tillsätt vanilj och citron. Ha i eventuell färg och den är klar att spritas på cupcakes!

Moas 6-månaderskalas

Publicerat: 2011-08-18 Kl: 21:57:39 | I kategori: Cupcakes | 1 kommentarer

På vårt lilla minikalas för att Moa blev sex månader bjöds det på följande:

* Choklad- och hallontårta med marängtäcke

* Vaniljmaränger

* Citroncupcakes med lemoncurdgrädde

* Halloncupcakes Cream Cheese Frosting

* Chokladcupcakes med marängsmörkräm

Minihalloncupcakes med Cream Cheese Frosting

Publicerat: 2011-08-18 Kl: 17:55:13 | I kategori: Cupcakes | 2 kommentarer

En annan variant av minicupcakes som jag bjöd på under sex månaderskalaset. Även dessa utgår från Leilas grundrecept på cupcakes, men med hallon i smeten. Dekorerad med cream cheese frosting som jag färgade med pastafärg och dekorerade med sugarpaste.

¨Leilas citroncupcakes:
~ 60 st minicupcakes

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
100 gram smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 citron
Hallon

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd ner i äggsmeten.

5. Blanda i saft och rivet skal från en citron. Vill du ha i olika smaksättningar så dela upp smeten här och tillsätt sedan smaksättningen.  

6. Placera ut muffinsformar på en plåt. Lägg ett hallon i botten på varje och fyll med smet så att den precis täcker hallonet.  

7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Håll koll, det går snabbt på slutet. Låt svalna.

Receptet på Cream Cheese Frosting hittar du här.

Lemoncurdgrädde

Publicerat: 2011-08-18 Kl: 17:42:08 | I kategori: Frostings | 0 kommentarer

Här spritsad på minicitroncupcakes med en stor rundtyll och dekorerade med blommor utav sugarpaste.Lemoncurdgrädde:
~ 1 sats cupcakes

3 dl vispgrädde
1/2 burk lemoncurd

1. Vispa grädden tills den är ganska fast.

2. Häll lemoncurden i en skål.

3. Ta en klick grädde och rör ut lemoncurden, så att den blir lite smidigare.

4. Vänd ner lemoncurden i grädden.

5. Dekorera cupcakesen.

Citroncupcake med lemoncurdgrädde

Publicerat: 2011-08-18 Kl: 17:39:52 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer

Min lilla bebis har hunnit bli sex månader! Helt otroligt hur fort tiden går. Jag tog i alla fall min chans att få baka lite och ställde till med sex månaders-kalas :) Bland annat bjöds det på tre sorters minicupcakes. Tycker det är perfekt när det kommer lite fler gäster att istället göra minivarianter av cupcakes. Då är det möjligt att variera smaksättningar och frostings, det är lite lättare att äta och folk kan få prova på olika varianter. Här har jag utgått från Leila Lindholms grundrecept på cupcakes.
Leilas citroncupcakes:
~ 60 st minicupcakes

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
100 gram smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 citron

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd ner i äggsmeten.

5. Blanda i saft och rivet skal från en citron. Vill du ha i olika smaksättningar så dela upp smeten här och tillsätt sedan smaksättningen.  

6. Placera ut muffinsformar och fyll dem till hälften. Hälften är ett bra riktmärke när de är så små, annars är det lätt hänt att smeten flyter ut på plåten.  

7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter. Håll koll, det går snabbt på slutet. Låt svalna.

Lemoncurdgrädde:
~ 1 sats cupcakes

3 dl vispgrädde
1/2 burk lemoncurd

1. Vispa grädden tills den är ganska fast.

2. Häll lemoncurden i en skål.

3. Ta en klick grädde och rör ut lemoncurden, så att den blir lite smidigare.

4. Vänd ner lemoncurden i grädden.

5. Dekorera cupcakesen.

Kladdkaka

Publicerat: 2011-08-18 Kl: 17:20:00 | I kategori: Mjuka kakor | 1 kommentarer

Igår hade jag min syster på besök. En syster som inte mår så bra just nu och önskade sig en kladdkaka. Då är det inte så mycket mer att göra än att ställa sig och baka en :) Den här är ju så god! Jag vill ha kakan kletig men åt det lite fasta hållet, den ska inte rinna när man skär upp. Tycker man annorlunda är det bara att förkorta gräddningstiden, prova dig fram helt enkelt.Kladdkaka:
~1 kaka

2.5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 gram smör
2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smöra en form.

3. Smält smöret.

4. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner resterande ingredienser, med smält smör och vetemjöl sist.

4. Fyll formen med smet. Grädda i cirka 15 minuter, för en kladdig men fast konsistens (se bild). Låt gärna kallna i kylen innan servering.

Servera med vaniljvisp, vispad grädde eller vaniljglass.  

Choklad- och hallontårta med vaniljmarängfrosting

Publicerat: 2011-08-15 Kl: 17:20:54 | I kategori: Tårtor | 3 kommentarer

Det här är faktiskt första tårtan jag någonsin bakat. Jag blev så inspirerad när jag såg bilder av den på en annan blogg att jag ville göra den själv. De många lagren gör att den blir så fin och ståtlig =) Receptet nedan är orginalet, men jag gjorde några ändringar på min variant. Jag använde bara hälften av frostingen, då hade jag ett tjockt lager runt hela tårtan och tyckte att det räckte så, en tårta ska inte vara för söt. Jag hade även i lite mer hallon (ca 150 gram sammanlagt) än vad det stod och tyckte nog att det kunde ha varit än mer hallon. Den tar lite tid att göra, men är verkligen värd det!


Chokladbotten:
~2 kakor

275 gram socker
180 gram mjöl
60 gram kakao
1 1/4 tsk bakpulver
1 1/4 tsk bikarbonat
1 tsk salt
75 ml olja
140 gram grädde
130 ml starkt kaffe
2 ägg
2 tsk vaniljpulver

1. Ta fram äggen så att de blir rumsvarma.

2. Brygg starkt kaffe och ställ det att svalna.

3. Sätt på ugnen på 180 grader.

4. Blanda mjöl, salt, bakpulver och bikarbonat i en skål. Ha i socker och kakao.

5. Vispa äggen lite lätt för hand i en separat skål. Ha sedan i dessa och grädden i mjölblandningen och vispa i ungefär två minuter.

6. Tillsätt vanilj, olja och kaffet och vispa samman allt.

7. Fördela smeten i två smorda formar, som är 20 centimeter i diameter. Grädda dem i ungefär 20-30 minuter.

8. När de har svalnat så frys dem ett tag, så blir de lättare att dela i två. Går även utmärkt att baka dessa i förväg och sedan frysa ner dem tills det är dags att göra iordning resten av tårtan.

Hallongrädde:
~1 tårta

4 dl grädde
100 gram hallon
socker efter smak

1. Mosa hallonen lite lätt med en gaffel.

2. Vispa grädden tillsammans med lite socker. Hur mycket socker du har i beror lite på eget tycke, jag hade i ungefär en matsked. Blanda sedan ner de mosade hallonen.

3. Dela de två chokladkakorna så att du får fyra tårtbottnar. Bred sedan hallongrädde på varje lager, totalt fyra stycken. Ställ in hela tårtan i frysen i ungefär en timme, samtidigt som du gör marängfrostingen. 

Vaniljmarängfrosting:

7 äggvitor
5 dl socker
1 vaniljstång (fröna, vaniljpulver går lika bra, ca en tsk) 

1. Häll alla ingredienser i en skål.

2. Ställ skålen över ett vattenbad och börja vispa på ganska hög hastighet. Vispa tills sockret har smält, vilket tar sin lilla tid. Efter ungefär sju minuter tar du bort skålen från vattenbadet men fortsätter vispa till skålen inte längre är varm runtomkrin. Ha i lite färg om du vill.

3. Täck tårtan med denna och garnera ev med hallon, blommor eller pärlor.

Chockladcupcakes med Whipped cream cheese frosting

Publicerat: 2011-08-15 Kl: 17:12:25 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer

Oj, det blev en lång rubrik =) Jag råkade faktiskt baka dessa av en olyckshändelse, hur konstigt det än låter. En kväll hade jag skrivit ut massor med recept jag ville testa och tittat på massor med bilder. På förmiddagen dagen efter hade jag en bild i huvudet av cupcaksen jag skulle baka, tog receptet, och satte igång. Reagerade inte förrän jag skulle ha kakao i smeten (nej, inte ens rubriken gav mig en ledtråd...) och började fundera på hur det kunde vara kakao i en smet som skulle bli ljus...? Cupcaksen blev bra och de blev uppätna (och det andra receptet provade jag vid ett annat tillfälle), så ingen skada skedd =) Receptet kommer från call-me-cupcake.blogspot.comChokladcupcakes:
~12 stycken stora

200 gram hasselnötskärnor
6 stora äggvitor
2.5 dl mjöl
1 dl kakaopulver
3.5 dl florsocker 
1 dl ljust muscovadosocker
180 gram smör, smält och avsvalnat

1. Värm ugnen till 150 grader.

2. Rosta hasselnötterna i cirka 15 minuter eller tills de blivit gyllenbruna.

3. Öka ugnsvärmen till 175 grader. Gnugga bort skalen, så mycket som möjligt. Låt dem svalna en stund och mixa dem sedan grovt.

4. Vispa äggvitorna till ett styvt skum. Sikta ned mjöl, kakao, florsocker och muscovadosocker. Tillsätt sedan det smälta smöret och hasselnötterna och vänd sedan ned allt försiktigt. Du ska alltså vänta med att röra i smeten tills allt är i skålen.

5. Fördela smeten mellan muffinsformarna och grädda i mitten av ugnen cirka 15 minuter.


Whipped cream cheese frosting
~12 stora cupcakes

300 gram cream cheese
3 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
2 dl florsocker

1. Vispa grädden i en stor skål.

2. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljextrakt i en separat skål.

3. Häll över cream cheeseblandningen i vispgrädden och vispa lite till, bara tills det är väl blandat och du har en bra konsistens på frostingen.

Whipped cream cheese frosting

Publicerat: 2011-08-15 Kl: 16:35:12 | I kategori: Frostings | 0 kommentarer

Den här frostingen älskar jag att göra, den får perfekt konsistens att arbeta med. Receptet räcker gott och väl till tolv stora cupcakes (och fler än så troligen). På bilden nedan är den använd till choklad- och hasselnötscupcakes. Receptet har jag hittat hos call-me-cupcake.blogspot.comWhipped cream cheese frosting

300 gram cream cheese
3 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
2 dl florsocker

1. Vispa grädden i en stor skål.

2. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljpulver i en separat skål.

3. Häll över cream cheeseblandningen i vispgrädden och vispa ytterligare.

Maränger

Publicerat: 2011-08-15 Kl: 16:17:50 | I kategori: Smått och sött | 0 kommentarer
Maränger:
~30 stycken

3 äggvitor
2 dl socker
Ev smaksättning (vanilj, lime, citron)

1. Sätt ugnen på 100 grader.

2. Vispa ihop äggvitorna tillsammans med hälften av sockret till en hård marängsmet. Vispa sedan ner resten av sockret tillsammns med ev smaksättning.

3. Spritsa ut så toppar på en plåt klädd med bakplåtspapper.

4. Grädda i ungefär en timme, tills marängerna släpper från pappret.

Bananmuffins

Publicerat: 2011-08-10 Kl: 19:03:40 | I kategori: Muffins | 1 kommentarer

De här muffinsarna blir verkligen jättefina! Vispa ingredienserna ordentligt så reser sig smeten jättefint i ugnen och får en fin gyllene färg. De blir hur saftiga som helst =)Bananmuffins:
~12 stora

100 gram osaltat smör
150 gram socker
1/2 tsk vaniljpulver
2 ägg
230 gram mjöl
1.5 tsk bakpulver
2 mogna bananer
50 gram pecannötter (valfritt)
1.5 dl vispgrädde

1. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram ägg och smör, de ska bli rumsvarma innan de används.

2. Vispa det mjuka smöret tillsammans med vaniljen och sockret. Vispa tills det blir fluffigt, det tar ungefär fem minuter.

3. Tillsätt ett ägg åt gången under omrörning. Varje ägg ska vispas i ungefär tre minuter.

4. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Mosa bananerna i en annan skål. Blanda i detta tillsammans med vispgrädden i äggsmeten. Blanda väl, men inte för länge.

5. Om du vill så ha i pecannötterna.

6. Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet, grädda sedan mitt i ugnen i ungefär 15 minuter.

Vanilla Cake Pops

Publicerat: 2011-08-10 Kl: 15:39:06 | I kategori: Cake Pops | 1 kommentarer

Häromdagen när jag skulle baka vaniljcupcakes till grannens födelsedagsfirande gick det lite på tok. Provade ett nytt recept (vaniljcupcakes från Hummingbird Bakery) och underskattade minst sagt hur mycket de skulle svälla i ugnen. Jag hade utrunnen muffinssmet på en hel plåt... Perfekt tillfälle att göra Cake Pops på! Går att variera lite hur man vill och perfekt om man har överbliven sockerkaka eller liknande (eller i mitt fall, misslyckade cupcakes...). Kakpinnar finns bla hos Panduro Hobby och olika webshoppar, som www.kakburken.se men annars går det säkert att använda grillpinnar eller sugrör, bara de är lite tjockare så att de orkar hålla upp "bollarna".
Vanilla Cupcakes:
~20 stycken

200 gram kaksmulor
200 gram philadelphiaost
200 gram vit choklad
Strössel eller liknande till dekoration

1. Mixa kakan tills den bara är smulor.

2. Blanda ner osten och rör runt tills det är som en smet.

3. Rulla smeten till små bollar. Tänk på att inte göra dem för stora och gärna jämnstora. Ställ in i kylen en stund för att stelna.

4. Smält chokladen i micron eller ett vattenbad. Det går självklart lika bra med vanlig choklad.

5. Ta fram bollarna. Doppa ena änden i chokladen innan du sticker in den i bollen. Låta stelna lite så att den "torkar" fast.

6. Täck bollen i choklad, antingen genom att doppa den direkt i chokladen eller genom att använda en sked och ringla över. Dekorera med strössel innan chokladen hinner stelna.

7. Nu ska popsen stelna i ett kylskåp. Jag tycker personligen det är snyggare att låta dem stelna stående, men om du vill kan du lägga dem ner redan nu. Ett tips är annars att fylla ett lågt glas med strösocker, så att pinnarna står stadigare. När chokladen har stelnat går det bra att ha dem liggandes ner. Förvara i kylskåp.

Presenttips! Efter att Cake Popsen stelnat kan du slå in dem i cellofan och dekorera med en rosett. Lägg dem sedan i en fin ask/kartong och du har en lite annorlunda gå bort-present!

Marängsmörkräm

Publicerat: 2011-08-05 Kl: 11:13:14 | I kategori: Frostings | 0 kommentarer

Marängsmörkräm:
~12 normalstora cupcakes

2 äggvitor
1 3/4 dl socker
saft från ½ citron
200 g smör
2-3 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker

1. Ta ut smöret i rumstemperatur så att det mjuknar.

2. Gör iordning ett vattenbad (en kastrull till hälften fylld med vatten som sedan värms upp) på spisen. Blanda äggvitor, socker och saft från citronen i en rostfri skål och vispa sedan kraftigt över vattenbad. Marängen ska tjockna och bli hård - så hård att skålen ska kunna hållas upp och ner utan att marängen rör sig ur fläcken, vilket tar ungefär 5-6 minuter. 

3. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsättet vispa till marängen kallnat, i ungefär 8-10 minuter. Under tiden
tillsätter du lite smör åt gången. När marängmsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker.

4. Dekorera muffinsen, exempelvis genom att bre marängsmörkrämen på dem eller genom att använda en spritspåse med tyll.

Banan- och chokladcupcakes med marängsmörkräm

Publicerat: 2011-08-05 Kl: 11:12:46 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer

Jag har varit lite nyfiken på dessa sen jag hittade receptet och igår fick jag äntligen en anledning till att göra dem. Muffinsen blev jättefina i form och färg. De passade bra ihop med marängsmörkrämen (recept från tartspecialisten.se), som inte alls var så svår att göra som jag trodde.
Banan- och chokladcupcakes:
~12 stora alterntivt 24 normalstora

2 ägg
3 dl socker
1-2 väl mogna bananer (antalet beror på storleken)
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
200 g mjölkchoklad
100 g smör
1¾ dl mjölk

1. Sätt ugnen på 175°C

2. Smält smöret

3. Rör banan, socker och ägg till en nästan jämn smet.

4. Blanda ner alla torra ingredienser

5. Tillsätt smält smör och mjölk.

6. Skär chokladen i grova bitar och vänd sedan ner chokladen.

7. Fördela smeten i muffinsformar, gärna ställda i muffinsplåt.

8. Grädda mitt i ugnen i ca 12-17 min (normalstora muffins) eller 20-25 min (stora muffins). Låt svalna innan de dekoreras.

Marängsmörkräm:
~12 normalstora cupcakes

2 äggvitor
1 3/4 dl socker
saft från ½ citron
200 g smör
2-3 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker

1. Ta ut smöret i rumstemperatur så att det mjuknar.

2. Gör iordning ett vattenbad (en kastrull till hälften fylld med vatten som sedan värms upp) på spisen. Blanda äggvitor, socker och saft från citronen i en rostfri skål och vispa sedan kraftigt över vattenbad. Marängen ska tjockna och bli hård - så hård att skålen ska kunna hållas upp och ner utan att marängen rör sig ur fläcken, vilket tar ungefär 5-6 minuter. 

3. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsättet vispa till marängen kallnat, i ungefär 8-10 minuter. Under tiden
tillsätter du lite smör åt gången. När marängmsmörkrämen har svalnat och är slät, tillsätt vaniljsocker och florsocker.

4. Dekorera muffinsen, exempelvis genom att bre marängsmörkrämen på dem eller genom att använda en spritspåse med tyll.

Kladdkakemuffins med White Chocolate Frosting

Publicerat: 2011-08-05 Kl: 10:55:06 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer

Receptet på muffinsen hittar du här.


White Chocolate Frosting:
~12 normalstora cupcakes

150 gram rumsvarmt smör
75 gram vit choklad
150 gram färskost, ex philadelphia
4 dl florsocker

1. Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad. Låt svalna.

2. Vispa smöret med en hushållsassistent eller elvisp.

3. Blanda ner chokladen, osten och florsockret  och vispa ordentligt.

4. Fyll en sprits med frostingen och spritsa sedan ut den på cupcakesen.

Mormos äppelpaj

Publicerat: 2011-08-05 Kl: 10:23:00 | I kategori: Dessert | 0 kommentarer

Den här pajen bakade min mormor alltid när jag växte upp. Den är så god! Så där lagom söt och krispig med smak av mycket kanel. Jag och min syster brukade alltid vilja smaka så mycket pajdeg att mormor började göra extra mycket av den, så att vi kunde få en varsin liten tallrik med deg, så att hon skulle slipa tjatet =)Smuldeg:
~1 paj

250 gram smör
4 dl mjöl
2 dl socker

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skär smöret i mindre bitar och låt det bli rumsvarmt.

3. Vispa samman smöret med sockret och mjölet tills allt har blandats väl och blivit "smulor".

Fyllning:

4-5 äpplen, ex Golden Delicious
kanel
ca 1 msk socker

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i jämntjocka klyftor.

2. Fördela äpplena jämnt i en pajform. Strö över lite socker och kanel innan du strör ut smuldegen jämnt.

3. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills äpplena är mjuka och degen har fått en fin färg.

Minicitroncupcakes med Cream Cheese Frosting

Publicerat: 2011-08-02 Kl: 22:30:03 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer

Små söta cupcakes som man inte behöver ha dåligt samvete för om man råkar ta två (eller tre) :)

Minicitroncupcakes:
~60 stycken

150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 citron

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Smält smöret och blanda ner tillsammans med vattnet.

4. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en separat skål, som sedan vänds ner i äggsmeten.

5. Blanda ner rivet skal och saften från citronen.

6. Ställ ut minimuffinsformar på en plåt. Fyll formarna till 3/4.

7. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 8 minuter. Ha lite uppsikt när de är i ugnen, det går snabbt eftersom de är så små.

Cream Cheese Frosting:

60 gram smör
100 gram philadelphiaost
1 tsk vanillinsocker
5 dl florsocker

1. Ta ut smöret ett tag innan frostingen ska göras, så att den hinner bli rumsvarmt.

2. Blanda samman alla ingredienser och vispa till du har en slät och fluffig frosting. Använd elvisp eller hushållsassistent för bästa resultat. Fyll en spritstyll eller bred glasyren med en spatel över cupcakesen. Om du vill så kan du dekorera cupcakesen med strössel, bär, sugarpaste etcetera.

Citroncupcakes med Cream Cheese Frosting

Publicerat: 2011-08-01 Kl: 23:36:33 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer

Är det påsk så måste jag ju baka påskinspirerade cupcakes, eller hur? Grönt och gult kändes som de självklara färgerna, så då fick det bli vanliga citroncupcakes a la Leila Lindholm med en Cream Cheese Frosting. Extra söta blev de med de små kycklingarna av marsipan.

Leilas citroncupcakes:
~ 12-16 cupcakes

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
100 gram smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 citron

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd ner i äggsmeten.

5. Blanda i saft och rivet skal från en citron.

6. Placera ut muffinsformar och fyll dem till 2/3.

7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Cream Cheese Frosting:
~12 normalstora cupcakes

60 gram smör
100 gram philadelphiaost
1 tsk vanillinsocker
5 dl florsocker
några droppar gul hushållsfärg (valfritt)

1. Låt smöret bli rumsvarmt.

2. Blanda alla ingredienser i en skål och vispa ordentligt till frostingen blir len och slät. Ha i några droppar hushållsfärg om du vill färga frostingen. Fyll en sprits eller dekorera med en spatel.

Cream Cheese Frosting

Publicerat: 2011-08-01 Kl: 23:17:29 | I kategori: Frostings | 0 kommentarer

Den här frostingen är den jag använder oftast. Riktigt god och passar till det mesta, även om morotskaka är favoriten.

Cream Cheese Frosting:
~12 normalstora cupcakes

60 gram smör
100 gram philadelphiaost
1 tsk vanillinsocker
5 dl florsocker

1. Låt smöret bli rumsvarmt.

2. Blanda alla ingredienser i en skål och vispa ordentligt till frostingen blir len och slät. Fyll en sprits eller dekorera med en spatel.

White Chocolate Frosting

Publicerat: 2011-08-01 Kl: 23:12:29 | I kategori: Frostings | 2 kommentarer

White Chocolate Frosting:
~12 normalstora cupcakes

150 gram rumsvarmt smör
75 gram vit choklad
150 gram färskost, ex philadelphia
4 dl florsocker

1. Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad. Låt svalna.

2. Vispa smöret med en hushållsassistent eller elvisp.

3. Blanda ner chokladen, osten och florsockret  och vispa ordentligt.

4. Fyll en sprits med frostingen och spritsa sedan ut den på cupcakesen.

Kolakakor

Publicerat: 2011-08-01 Kl: 20:16:47 | I kategori: Småkakor | 0 kommentarerKolakakor:
~många

225 gram smör
1 3/4 dl socker
3 msk sirap
2 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 1/2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret. Blanda samman alla ingredienser.

3. Rulla ut degen till fingertjocka längder på två plåtar klädda med bakplåtspapper. De sväller en del så lägg inte längderna för nära varandra. Platta ut dem lite med handen eller en gaffel (med en gaffel kan man även göra lite mönster i dem om man vill ha det).

4. Grädda i cirka 10 minuter i mitten av ugnen. Skär sedan i sneda bitar medan de fortfarande är varma. Låt svalna innan de hamnar i kakburken!

Kalle Anka kaka

Publicerat: 2011-08-01 Kl: 20:12:06 | I kategori: Mjuka kakor | 0 kommentarer


Kalle Anka kaka:
~1 kaka

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk kakao
50 gram smör
1 1/2 dl hett vatten

1. Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg och socker vitt och poröst.

2. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål. Använd gärna en gaffel att röra runt med så att allt blandades ordentligt.

3. Smält smöret och blanda det med det heta vattnet.

4. Blanda ner mjölblandningen och den heta vätskan växelvis i äggsmeten, samtidigt som denna rörs till en jämn smet.

5. Smöra och bröa en form. Ha i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Låt sedan kakan svalna.

6. När kakan svalnat så dela den.

Smörkräm:

100 gram mjukt smör
3 dl florsocker
2 äggulor

1. Blanda ingredienserna till smörkrämen och vispa samman till en len kräm.

2. Bred krämen på bottendelen av kakan och lägg sedan på locket. Klart!
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0