Vanilj- och hallontårta (Vanilla- and Rasberrycake

Publicerat: 2012-08-29 Kl: 18:18:44 | I kategori: Tårtor | 6 kommentarer

Äntligen dags för en tårta här på bloggen! Det har inte blivit så mycket av den varan under sommaren, trots att jag velat, men sommaren brukar vara en krånglig tid att göra (täckta) tårtor på, så då har jag valt att göra lite annat och spara tårtorna till hösten. Och nu är det väl nästan höst i alla fall ;)
 
Finally there is a now cakerelated blogpost here! I haven´t done many cakes this summer, I have saved them for the fall and winter :) Don´t be fooled by the plain outside of this cake, the real surprise is hidden within!
 
 
Botten på denna tårta var så god att jag ställde mig och gjorde en till bara någon dag efter att jag gjort denna, men med en annan smaksättning. Fördelen med att bara använda äggvitor, som man gör i detta recept, istället för hela ägget är att botten blir ljusare, om man skulle vilja färga den i en färg. Eller tre...
 

För visst gömde det sig en rosa ombre-tårta under det enkla yttre. Min första någonsin och den tycker jag nog att jag får lov att vara nöjd med! Jag tycker det är riktigt vackert att färga tårtbottnar på detta sätt, nu vill jag göra en blå och en lila och en grön och en orange...
 

I anvisningarna nedan har jag inte angett hur du gör om du vill göra en ombrecake, utan i detta recept får du två bottnar som du kan dela i två. Vill du göra en ombretårta så dela upp smeten i fyra delar och färga sedan varje del (förutom en). Grädda dessa och anpassa tiden efter hur stor form du har. jag använde mig av formar som var 16 centimeter i diameter och gräddade i ungefär 20 minuter.
 
 
Vaniljtårtbotten:
 
5 äggvitor
1 3/4 dl standardmjölk
1 tsk vaniljsocker
300 gram mjöl
15 gram maizena (majsstärkelse)
350 gram socker
20 gram bakpulver
170 gram smör, rumstempererat
 
1. Värm ugnen till 180 grader.
 
2. Vispa samman äggvitorna, 0.75 dl mjölk och vanilj i en bunke, som du sedan ställer åt sidan.
 
3. Vispa samman alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och 1 dl mjölk och vispa på låg hastighet tills allt har gått ihop. Öka sedan hastigheten och vispa någon minut extra.
 
4. Tillsätt sedan äggblandningen, med en tredjedel i taget. Vispa ungefär femton sekunder efter varje gång.
 
5. Dela upp smeten i två smorda och bröade formar, cirka 20 centimeter i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Låt svalna.
 
 
Originalrecept från Sweetapolita.
 
Hallonkompott:
 
150 gram hallon
1 msk vatten
1 dl syltsocker
 
1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka i ungefär 10 minuter, tills att blandningen går ihop och blir tjockare. Rör om emellanåt. Låt svalna.
 
 
Whipped Cream Cheese:
 
1.5 dl vispgrädde
150 gram philadelphiaost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
1. Vispa grädden hårt.
 
2. Vispa samman philadelphia, florsocker och vaniljsocker på låg hastighet.
 
3. Vänd ner ostbladningen i den vispade grädden och vispa tills allt har gått ihop.
 
Vaniljfrosting:
 
150 gram smör, rumstempererat
250 gram florsocker
2 tsk vispgrädde
50 gram philadelphiast
1 tsk vaniljsocker
 
1. Vispa smöret vitt och luftigt, i minst 10 minuter.
 
2. Sikta ner florsockret i omgångar och fortsätt vispa en stund tills allt är väl blandat. Blanda i vaniljsockret.
 
3. Tillsätt grädden och vispa samman. Vispa sedan ner osten.
 
 
Montering:
 
1. Dela tårtbottnarna i två, så att du har fyra bottnar.
 
2. Börja med att bre hallonkompott över en tårtbotten och sedan lite whipped cream cheese. Bred inte ändå ut på botten, utan spara ungefär en centimeter runtomkrin.
 
3. Lägg på en tårtbotten och upprepa punkt 2, gör det sedan igen med ytterligare en tårtbotten. Den sista tårtbotten läggs ovanpå.
 
4. Spackla ett tunnt jämt lager med vaniljfrosting runt tårtan och ställ sedan in den i kylen i ungefär en halvtimme, detta för att alla smulor ska "klistras fast" så att tårtan får ett jämnare utseende.
 
5. Bred på resten av frostingen runtomkring och ovanpå tårtan. Vill du kan du göra olika mönster i frostingen.

Rocky Road Cupcakes

Publicerat: 2012-08-27 Kl: 12:28:00 | I kategori: Cupcakes | 19 kommentarer

Ibland måste man hitta på sätt att kringå systemet. Ta mig som exempel: jag får inte äta godis. Eller får och får. Jag har valt att minimera godisätandet eftersom det blir en del sötsaker ändå här hemma (chockerande va ;P) och det känns som att någonstans måste jag ändå dra gränsen. Men bara för att jag inser att det är sunt att göra så innebär det inte alltid att kroppen håller med, utan ibland sätter ju det där suget in... Jag får i alla fall äta fika på helgerna, så det var bara att ställa sig och baka (en inte alltför betungande uppgift, inte alls).   
 
För att få så stor (o)nytta av fikat som möjligt så ville jag ha choklad, dumle såklart, det skulle vara sött och salt och gärna ännu mer choklad. Så det blev min version av Rocky Road Cupcakes. Hur brukar ni göra, är Rocky Road något ni förknippar enbart med julen eller kan ni äta det året om? För mig har det hittills varit något reserverat för julen, men min svägerska brukar bjuda på dem emellanåt så jag har nog fått bort den tanken. Mer Rocky Road åt folket liksom =) För att göra dem så lite juliga som möjligt tog jag de mest färgglada formarna jag har hemma, så påminde mig allra minst om julen.
 
 Lagom är inte alltid bäst.
 
Fika, absolut inte godis.
 
Goda blev de i alla fall. Precis som jag ville ha dem: chokladiga, lite kladdiga, fullproppade med godsaker inuti och ovanpå. Helt perfekta, skulle jag vilja påstå. Och ett utmärkt substitut för de som inte äter godis. Jag lovar.
 
Kommentarer överflödiga.
 
Rocky Road Cupcakes:
~12 stycken
 
2 ägg
2.5 dl socker
3 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 gram smör
2.5 dl vetemjöl
salta jordnötter
minimarshmallows
1 påse dumle (220 gram)
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Smält smöret.

3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.

4. Vispa ner salt, kakao och vaniljsocker.

5. Vispa ner smör och mjöl på låg hastighet. Vispa endast tills allt har blandats.
 
6. Vänd ner minimarshmallows, jordnötter och dumle (delade i mindre bitar). Jag gick lite på känn här och hade ner så mycket som jag tyckte verkade lagom, tänk bara på att spara lite till dekoration.

7. Fyll muffinsformar (som du placerat i en muffinsplåt) till ungefär hälften, max tre fjärdedelar.
 
8. Grädda i mitten av ugnen i 14-15 minuter. Låt svalna. Bred på glasyren (se nedan) och dekorera med resterande nötter och godis.
 
Glasyr:
~12+ cupcakes
 
0.75 dl vispgrädde
0.25 dl mjölk
1 msk glukos
100 gram mörk choklad
1 msk smör (kan uteslutas, gör glasyren lite mer blank)
 
1. Koka upp grädde, mjölk och glukos i en kastrull. Låt svalna något.
 
2. Hacka chokladen och rör sedan ner den i gräddblandningen. Rör om tills allt har smält. Rör ner smöret.
 
 
 
Och hörrni, tack så jättemycket för alla fina kommentarer ni lämnar här inne! Jag uppskattar det otroligt mycket, varenda liten kommentar. Tack.
 

Äppel- och kanelmuffins (Apple- and Cinnamonmuffin)

Publicerat: 2012-08-20 Kl: 21:58:42 | I kategori: Muffins | 62 kommentarer

Jaha, så nu är jag halvvägs genom semestern. Känns...helt OK. Även om jag gärna är ledig länge länge till, så är det så mycket roligt som väntar denna höst så det är nästan så att jag längtar efter den. Enda kruxet är väl att min "att göra-lista" med bakverk inte verkar krympa under semestern som det var tänkt, utan snarare tvärtom...Och eftersom jag har inte mindre än tre resor inplanerade och en dotter att skola in under dessa två veckor, så ser det mörkt ut. Längtar ni efter hösten?
 
Dessa muffins är som en liten smygstart på hösten, fyllda med knäckiga äpplen och tydlig smak av kanel. Ända sedan jag var liten har äpple och kanel varit en av mina favoritsmakkombinationer, troligen mycket på grund av min mormors fantastiska äppelpaj. Och egentligen, finns det något bakverk med kanel som inte är gott? Inte vad jag vet i alla fall.
 
Halfway through my vacation and it actually feels alright. I´m kind of looking forward to this autumn, since I have lot of fun things happening. These muffins reminds me of fall, because they are filled with apples and cinnamon, one of my favouritecombinations! To be honest, I think everything with a taste of cinnamon tastes delicious!  
 
 
 
Äppel- och kanelmuffins:
~12-16 stycken
 
3 äpplen
1/2 dl ljus sirap
1 msk kanel
1 msk smör 
 
150 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Kärna ur äpplena och tärna dem.
 
3. Stek äpplena i smöret tillsammans med kanel och sirap på medelhög värme ett par minuter, tills de börjar mjukna. Ställ åt sidan.
 
4. Smält smöret.
 
5. Vispa ägg och socker pösigt.
 
6. Vispa ned vatten och smör i äggsmeten. Vänd sedan ner vetemjöl och bakpulver med en slickepott.
 
7. Vänd ner äppelbitarna i smeten. Glöm inte bort sirapen som äpplena stekts i!
 
8. Fyll formarna till 3/4 (använd helst muffinsplåt). Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna ett par minuter, ta sedan ur dem från plåten och låt dem svalna helt.
 
Mitt bidrag till månadens sötsak som denna månad har temat "reseminnen", eftersom dessa gjorde mig och tjejerna sällskap på en resa vi gjorde tillsammans med min kära syster i år.

Bananmousse

Publicerat: 2012-08-19 Kl: 20:54:45 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 2 kommentarer

 
 God bananmousse som passar bra ihop med exempelvis chokladmousse eller dumlefluff!
  
Bananmousse:
~1 lager tårtfyllning
 
3 bananer
3 msk marsanpulver
3 dl grädde
1 msk citronsaft (kan uteslutas, används för att förhindra att bananerna blir bruna)
gul pastafärg (kan uteslutas)
 
1. Mosa bananerna ordentligt.
 
2. Blanda ner marsanpulvret och citronsaften.
 
3. Vispa grädden hårt. Tillsätt färgen om du vill.
 
4. Vänd ner bananmoset i grädden. Låt stå en stund i kylskåpet innan den används.
 
 

Körsbärsglass (Cherry Ice Cream)

Publicerat: 2012-08-18 Kl: 12:25:28 | I kategori: Glass | 14 kommentarer

Jag har ofta fått frågan om var jag hittar min inspiration och mitt svar brukar (i korthet) bli: lite överallt. Men det jag verkligen inspireras av, det är bilder! Inte bara själva föremålet i fokus, utan hur bilden är komposerad, vilken rekvisita som används, färgerna. Det är lite så jag kom på tanken att göra glass för första gången (eller, jag har gjort nån glassvariant tidigare, men den räknas inte). Jag satt och bläddrade i Elle Mat & Vin och kom till ett uppslag med olika recept på saker, som alla innehöll körsbär. Jag är inte speciellt förtjust i körsbär, mer än att tanken på dem låter väldigt gott. Jag är inte speciellt förtjust i glass. Alltså, jag äter glass. Men jag har inga problem med att tacka nej till glass (förutom lakritsglass!). Men den där körsbärsglassen (eller rättare sagt, bilden av körsbärsglassen), den hade något. Så jag bestämde mig för att testa att göra glass. Körsbärsglass, närmare bestämt.
 
 
Och ungefär där någonstans började en av de värsta förmiddagarna i mitt (bakande) liv. Ha hela tiden i baktanke att medan jag gjorde allt detta, så var jag själv med två barn hemma: den fyraårige tjatande dottern och den busiga ettåriga dottern vars huvudsyssla är att klättra på saker hon inte får klättra på.
 
Nåväl.
 
Det första jag gjorde var att jämföra glassreceptet med lite olika andra recept, men tillvägagångssättet och grundingredienserna var ungefär desamma i alla så inga konstigheter där. Till att börja med.
 
Haha, ser ni mig i skeden?
 
Jag försöker alltid beskriva recepten på denna blogg så grundligt som möjligt, så att den som vill testa dem inte ska behöva fundera: Hur menar hon här? Hur länge är det? När är det lagom mjukt/hårt/tjockt/krispigt? Ska det verkligen vara så här? Jag kan säga att mitt huvud var fyllt av dessa tankar hela tiden jag gjorde glassen. Alltså inte ett speciellt bra recept att använda för en som verkligen är nybörjare på att göra glass. Så receptet nedan är originalreceptet, men det som står i kursivt är mina egna funderingar/anteckningar. Jag tvekade länge till om jag skulle dela med mig av detta recept, men bara för att jag tydligen har enorma svårigheter med att göra glass betyder inte det att ni har det. Och vet ni vad?
 
 
Glassen blev tydligen riktigt god.
 
 
Jag skriver tydligen, för som sagt: jag har inga problem att tacka nej till glass. Och glass med körsbär? Nja, inte riktigt min grej. När jag bjöd mina vänner på glassen så gick den åt på en gång och det är väl egentligen inte så konstigt, för ni ser ju själva att bara hälften av formen är fylld. Tro mig, det blir mer glass. Men cirka hälften av smeten hamnade på mig, köksskåpen och på golvet på väg till frysen. Allt detta för en grej jag själv inte ens vill smaka. Allt på grund av en jäkla bild. Det där med inspiration kan vara en lurig grej.
 
Körsbärsglass:
~6 portioner
 
Körsbärskompott:
 
1 kg körsbär
200 gram socker
 
1. Koka bär och socker tills bären brister och det börjar tjockna.
 
2. Ta bort från värmen och låt blandningen kallna helt. Ta bort kärnorna.
 
OK, så för det första rekommenderar jag att ni kör på hälften av ovanstående. Nog för att jag hällde ut hälften av glassen, men ett kilo behövs inte på långa vägar. För det andra, jag kokade körsbären i fyrtio minuter sen gav jag upp. Kompotten blev inte direkt tjockare. Mitt förslag är att använda gelésocker istället. Gissa hur lång tid det tog att ta bort kärnorna från ett kilo körsbär!?
 
Glassbas:
 
3 dl standardmjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång, delad på längden
3 äggulor
125 gram socker
 
1. Koka försiktigt upp mjölk och grädde i en kastrull. Flytta sedan kastrullen från plattan.
 
2. Skrapa ur vaniljstången och lägg den och fröna i mjölkblandningen.
 
3. Vispa äggulor och socker i en separat bunke till ett vitt skum.
 
4. Vispa ner äggblandningen lite i taget i mjölkblandningen och ställ tillbaka kastrullen på plattan.
 
5. Rör om med en träslev tills krämen bildar som en tunn hinna på sleven. Jag äger ingen träslev så använde plast.
 
6. Kyl smeten. I kyl? Frys? I ett kallt vattenbad? I rumstemperatur? Jag valde kylen.
 
7. Ta bort vaniljstången och häll blandningen i en behållare eller i en glassmaskin. När glassen är som mjukglass blandar du med en spatel ner körsbären. Häll sedan tillbaka allt i glassmaskinen eller i en bunke som du ställer in i frysen. Mitt tips, häll inte ut massa smet på vägen till frysen. Jag ställde in smeten i frysen i ungefär en timme och sedan blandade jag ner lite kompott. Jag har lite svårt att se hur konsistensen ska tjockna och bli som mjukglass om bunken står i rumstemperatur, men vad vet jag? Ingen tid står angiven, men det tog ett par timmar innan smeten hade blivit glass. Cirka två till tre timmar har jag för mig.
 
Testar ni detta recept, så vill jag väldigt gärna veta det :) Skriv gärna en kommentar här om hur det gick eller länka om ni har en blogg ni lägger upp resultatet på!
 
 
 
 

Hur du smälter socker

Publicerat: 2012-08-12 Kl: 14:33:15 | I kategori: Baknyttigt | 3 kommentarer

Pinned Image
Bildkälla: www.bakersroyale.com via pinterest.com
 
Denna bild visar på ett tydligt sätt vilken färg sockret ska få när du smälter det, för att använda till exempelvis en kolasås. Smält sockret på medelhög värme under omrörning, och när sockret har fått samma färg som mörk bärnsten, då är den klar!
 
How to melt sugar that can be used in caramel (for example). Boil at medium heat und stir, when it turns into amber it´s finished!
 
 
 
 

Kolasås

Publicerat: 2012-08-11 Kl: 22:37:08 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 1 kommentarer

Underbar kolasås, perfekt att använda som den är i cupcakes eller i macarons, eller som bas till en frosting eller tårtfyllning. Tar bara ett par minuter att koka ihop!
 
 
 
Kolasås:
~2 dl kolasås
 
1.25 dl socker
3 matskedar smör (saltat)
0.75 dl vispgrädde, rumstempererat
 
1. Smält sockret under omrörning i en kastrull.
 
2. När allt socker är smält och har fått en fin brun färg så har du i smöret och låter det smälta.
 
3. Ha i vispgrädden (var försiktig, eftersom det skvätter en hel del) och rör om tills du får en jämn sås.
 
 

Salta kolacupcakes (Triple Salted Caramel Cupcakes)

Publicerat: 2012-08-11 Kl: 22:31:50 | I kategori: Cupcakes | 8 kommentarer

Den här cupcakes innehåller precis det som den låter: massor med kola! Salt kola dessutom! Fick ett ryck häromdagen och tänkte att jag måste börja jobba mig igenom alla dessa recept jag har sparat ner, som jag planerat att göra "sen". Ett bra sätt att spendera tid på semestern!
 
En av mina absoluta favoritbloggar är Sprinkle Bakes.  Hennes blogg återkommer jag till med jämna mellanrum, bara för att gå genom lite recept och titta på bilder. För att inspireras antar jag. Flera av bidragen i min receptmapp kommer från just denna blogg, så även detta recept (även om jag ändrat liiite, liiiite i det). Hela receptet är liksom uppbyggt kring två ingredienser: salt och kola, så det kändes som ett bra recept att börja med. Hur kan den kombinationen gå fel liksom?
 
I decided to dedicate some time of my vacation to start working through all the various recipes I have downloaded on my computer. This recipe is from one of my favourite blogs; Sprinkle Bakes. The cupcakes consists of two main ingredients: sea salt and caramel, a combination that can´t go wrong! I made some small changes, but you can find the original recipe in English here.
 
 
 
 
Just att det mitt i cupcaksen gömmer sig en liten klick av kola höjer hela alltet minst ett snäpp! Har skrivit det förut vet jag, men jag gillar verkligen när ett bakverk "överraskar". Det kan vara en så enkel sak som att en medioker skapelse smakar oväntat gott, ett bakverk innehåller en överraskande ingrediens eller som här: det döljer sig sig något gott i mitten. Något litet extra.
 
Jag gillar formar som håller färg och form efter gräddning! Dessa kommer från Siluett of Sweden och ni
har möjlighet att vinna dessa och flera andra varianter om ni är med och tävlar! Länk till tävlingen hittar ni i
vänstermenyn!
 
Receptet är i stort sett detsamma som originalreceptet, men eftersom jag har översatt det och olika måttangivelser används så skiljer sig mängderna lite grann. (Länk till originalreceptet finns ovan om ni vill översätta själva.) Den största skillnaden ligger i frostingen, eftersom jag fick så mycket kolasås kvar så bestämde jag mig för att använda den istället för att koka en ny kolasås. Fungerade fin-fint!
 
 
Sea salt and caramel cupcake:
~12 stycken
 
3.5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk flingsalt
115 gram smör, rumstempererat
2.5 dl ljust muscovadosocker
2 ägg
1 tsk vaniljpulver
1.25 dl buttermilk
 
1. Värm ugnen till 175 grader och förbered en muffinsplåt med muffinsformar.
 
2. Gör iordning buttermilken.
 
3. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en skål, ställ den sedan åt sidan.
 
4. Vispa socker och smör tills att det är vitt och fluffigt.
 
5. Tillsätt äggen, ett i taget. Sen till att allt är väl blandat innan du tillsätter nästa ägg.
 
6. Blanda ner vaniljpulvret.
 
7. Ha omväxlande i mjölblandningen och buttermilken, börja och avsluta med mjölblandningen (fem omgångar sammanlagt).
 
8. Fyll formarna till ungefär hälften, grädda sedan i mitten av ugnen i ungefär 20 minuter. Låt svalna.
 
9. Skär ut en liten kon i mitten av varje cupcake. Fyll dessa sedan med ungefär en tesked kolasås (se nedan) och lägg tillbaka "locket" (skär av den spetsiga delen av konen).
 
10. Spritsa på frosting (se nedan).
 
Kolasås:
 
1.25 dl socker
3 matskedar smör (saltat)
0.75 dl vispgrädde, rumstempererat
 
1. Smält sockret under omrörning i en kastrull.
 
2. När allt socker är smält och har fått en fin brun färg så har du i smöret och låter det smälta.
 
3. Ha i vispgrädden (var försiktig, eftersom det skvätter en hel del) och rör om tills du får en jämn sås. Låt svalna något innan du fyller cupcaken.
 
Kolafrosting:
 
125 gram smör, rumstempererad
125 florsocker
1/2 tsk flingsalt
kolasås efter smak
 
1. Vispa samman smör och salt tills att det har blivit vitt och fluffigt.
 
2. Ha i florsockret, lite i taget, under omrörning. Vispa nån minut extra efter att allt är tillsatt.
 
3. Tillsätt kolasåsen under omrörning på låg hastighet. Börja med någon matsked och ha sedan i mer om du tycker det behövs. Var noga med att den är rumstempererad, så att inte frostingen smälter.

Buttermilk

Publicerat: 2012-08-11 Kl: 18:36:32 | I kategori: Baknyttigt | 0 kommentarer

I amerikanska recept används det ganska ofta en ingrediens som heter buttermilk. Det finns lite olika meningar till vad den svenska motsvarigheten är, men jag brukar göra en enligt följande:
 
2.5 dl mjölk
1 tsk citronjuice
 
Blanda citronjuicen i mjölken och låt stå i ungefär fem minuter. Klart!
 
Det går även att byta ut citronjuicen mot vinäger (eller filmjölk enligt vissa).
 

Baknyttigt

Publicerat: 2012-08-09 Kl: 14:22:18 | I kategori: Baknyttigt | 2 kommentarer

Jag har öppnat en ny kategori här på bloggen: Bra att veta. Namnet kommer säkert att ändras, men än så länge heter den så =) Här kommer jag fylla på med små inlägg om saker som är just bra att veta, sådant som i alla fall jag brukar behöva googla för att få reda på vad som menas, samt mer faktainriktade inlägg, som vad skillnaden mellan olika ingredienser är.
 
Update! Kategorin har bytt namn till baknyttigt, vi får se hur länge den får behålla det namnet!

Examenscupcakes (Graduationcupcakes)

Publicerat: 2012-08-09 Kl: 10:22:00 | I kategori: Cupcakes | 30 kommentarer

Jag har studerat ett flertal år på högskolan, bland annat en hel del statsvetenskap och tyska. Andra året var det dags för tyskakurserna. Jag kom till uppropet och såg mig omkring. 19 år, ensam, fullt med människor jag inte kände. Tog mina saker och satte mig bredvid en tjej och vi började prata med varandra. Först lite ytligt och trevligt, men sen lite djupare när de visade sig att vi hade en hel del gemensamt. Så vi höll ihop den dagen, hon och jag. Sen höll vi ihop hela den kursen och de två efterföljande. Och fortsatte med det när vi läste olika kurser, när jag tog examen och började jobba, när hon fick barn och jag fick barn, när jag gifte mig, låg på sjukhus. Hon var där. Genom livet, liksom. Tänk om jag hade suttit mig bredvid någon annan den dagen, för så länge sedan?
 
Så när det nu var dags för henne att fira sin efterlängtade examen och jag fick förfrågan om att göra godsakerna till festen, så var det ingenting jag ens behövde fundera på. Det jag behövde fundera desto mer på däremot, var vad jag skulle baka. Till sist blev det den godaste cupcaken jag vet: kladdkakecupcakes, fyllda med syrlig hallongrädde och toppade med vit chokladmousse. Chokladmoussen höll på att ställa till det för mig, eftersom den ville smälta bort (den dagen blir det minsann varmt och soligt!) men det ordnade sig till slut. Ibland är det bra att vara envis! Dekorationerna är gjorde i sugarpaste, som jag färgat grön och sen sprayat med pärlemospray. Till detta gjorde jag även limemacarons, eftersom  jag ville att de skulle matcha färgmässigt.
 
Graduationcupcakes, for a friend I met when I was studying. Sticky Chocolate Cupcakes, with a rasberryfilling and white chocolate mousse on top. YUM!
 
 
Bjuder på en liten bild av mig själv oxå! Eller åtminstone en del av mig ;)
 
 

Limemacarons

Publicerat: 2012-08-05 Kl: 14:01:09 | I kategori: Macarons | 3 kommentarer

Seg söndag pågår! Har en riktigt trött och slö dag här just nu. Egentligen så är väl det okey, bara det att jag vill göra en massa saker, men energin räcker inte riktigt till. Ett blogginlägg har jag fått till i alla fall, alltid något =) Har massor med nyplockade hallon oxå, ska se om jag kan baka något gott av dem... Eller äta dem som de är kanske, med vispad grädde... Får se vad det blir ;)
 
Having a lazy Sunday right now... I want to do a lot of things but running out on energy at the moment... I have managed to write a blogpost, so that at least one thing I´ve done! My mother-in-law gave me a lot of fresh rasberrys from her garden yesterday, so perhaps some baking willlhappen this afternoon.. Baking or just eating, will see ;) Here are some macarons, stuffed with a limebuttercream. Love the sweet and sour combination! You´ll find the recipe on the filling further down! 
 
 
De här macaronsen hade jag med mig på en examensfest igår. Fyllningen bestod av en smörkräm smaksatt med lime, riktigt gott! Älskar kombination av syrligt och sött. En smörkräm är ju inte alltför komplicerad att vispa ihop och den passade bra att ha i macaronsen, så jag kommer definitivt prova fler varianter av smörkrämsfyllningar framöver.
 
 
 
 
Limesmörkräm:
 
125 gram smör, rumstempererat
125 gram florsocker
1 tsk varmt vatten
1 lime
 
1. Vispa smöret tills det är vitt och fluffigt, på ganska hög hastighet.  
 
2. Tillsätt florsocker, lite i taget, under omrörning.
 
3. Ha i det varma vattnet och fortsätt vispa.
 
4. Ha i rivet skal från limen och sen saft från ungefär halva, det är lite av en smaksatt. Vispa ordentligt så att allt blir väl blandat.
 
 
Limebuttercream:
 
125 g butter, roomstemperature
125 g icing sugar
1 tsp hot water
1 lime, zest and juice
 
1. Beat the butter until its white and fluffy. 
 
2. Add the icing sugar, a little at the time. Continue to whisk so that all is well combined.
 
3. Add the hot water.
 
4. Add the zest and the limejuice to the buttercream and combine everything. Add the juice a little at the time and then taste in between, so you get a good taste and texture.
 
 
 

Svartvinbärscupcakes (Blackcurrant cupcakes)

Publicerat: 2012-08-03 Kl: 12:16:51 | I kategori: Cupcakes | 4 kommentarer

Åh vet ni vad? Jag har semester nu. Semester! Fyra långa veckor att se fram emot, förhoppningsvis fulla med sol, bad, utflykter, träning och allmänt mys med mina barn. Och såklart en del bakning, har en låååång lista på saker jag vill baka :)
 
Tänkte börja med att ge er receptet på bloggens ettårscupcakes, de blev verkligen jättegoda. Basen är en neutral cupcakebas som jag varvat med lite svartvinbärskompott innan gräddning och sen är de toppade med en svartvinbärsfrosting, gjord på samma svartvinbärskompott. Gillar ni inte svartvinbär så går de att byta ut mot i princip vilket bär som helst! Perfekt så här i bärtider :) 
 
I finally have vacation! Four long weeks to spend with my kids, to work out, go swimming and hopefully I will spend some time in the sun! And of course I´m gonna spend some time in the kitchen, I have a long list of things I want to bake =)
 
 
Cupcakes:
~12 stycken
 
150 gram smör
2 ägg
2 dl socker
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Bärkompott (se recept nedan)
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Smält smöret.
 
3. Vispa ägg och socker pösigt.
 
4. Vispa ned vatten och smör. Vänd sedan ner vetemjöl och bakpulver med en slickepott.
  
5. Fyll formarna till 2/3. Ha i lite kompott i mitten av varje form. Ta en gaffel och rör om lite så att kompotten blandas med smeten.
 
6. Grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter.
 
7. Låt svalna innan du dekorerar med frosting.
 
Svartvinbärskompott:
 
250 gram svarta vinbär (frysta eller tinade)
1-1.5 dl syltsocker
1 msk vatten
1 msk vaniljsocker
 
1. Ha i alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Börja med den mindre mängden syltsocker, ha sedan i lite mer om du tycker att det behövs.
 
2. Låt småputtra i cirka tio minuter, tills bären mjuknat och kompotten gått ihop sig. Rör om emellanåt.
 
3. Häll över i en lufttät burk.
 
 
Svartvinbärsfrosting:
 
150 gram philadelphiaost
1.5 dl vispgrädde
1 dl florsocker
Bärkompott efter smak (jag använde cirka 3 msk)
 
1. Vispa grädden hårt.
 
2. Vispa samman philadelphia och florsocker.
 
3. Vänd ner grädden i philadelphiasmeten och vispa samman på låg hastighet.
 
4. Vispa ner bärkompott, ju mer kompott desto starkare smak.
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0