Vanilj- och hallontårta (Vanilla- and Rasberrycake

Publicerat: 2012-08-29 Kl: 18:18:44 | I kategori: Tårtor

Äntligen dags för en tårta här på bloggen! Det har inte blivit så mycket av den varan under sommaren, trots att jag velat, men sommaren brukar vara en krånglig tid att göra (täckta) tårtor på, så då har jag valt att göra lite annat och spara tårtorna till hösten. Och nu är det väl nästan höst i alla fall ;)
 
Finally there is a now cakerelated blogpost here! I haven´t done many cakes this summer, I have saved them for the fall and winter :) Don´t be fooled by the plain outside of this cake, the real surprise is hidden within!
 
 
Botten på denna tårta var så god att jag ställde mig och gjorde en till bara någon dag efter att jag gjort denna, men med en annan smaksättning. Fördelen med att bara använda äggvitor, som man gör i detta recept, istället för hela ägget är att botten blir ljusare, om man skulle vilja färga den i en färg. Eller tre...
 

För visst gömde det sig en rosa ombre-tårta under det enkla yttre. Min första någonsin och den tycker jag nog att jag får lov att vara nöjd med! Jag tycker det är riktigt vackert att färga tårtbottnar på detta sätt, nu vill jag göra en blå och en lila och en grön och en orange...
 

I anvisningarna nedan har jag inte angett hur du gör om du vill göra en ombrecake, utan i detta recept får du två bottnar som du kan dela i två. Vill du göra en ombretårta så dela upp smeten i fyra delar och färga sedan varje del (förutom en). Grädda dessa och anpassa tiden efter hur stor form du har. jag använde mig av formar som var 16 centimeter i diameter och gräddade i ungefär 20 minuter.
 
 
Vaniljtårtbotten:
 
5 äggvitor
1 3/4 dl standardmjölk
1 tsk vaniljsocker
300 gram mjöl
15 gram maizena (majsstärkelse)
350 gram socker
20 gram bakpulver
170 gram smör, rumstempererat
 
1. Värm ugnen till 180 grader.
 
2. Vispa samman äggvitorna, 0.75 dl mjölk och vanilj i en bunke, som du sedan ställer åt sidan.
 
3. Vispa samman alla torra ingredienser. Tillsätt smöret och 1 dl mjölk och vispa på låg hastighet tills allt har gått ihop. Öka sedan hastigheten och vispa någon minut extra.
 
4. Tillsätt sedan äggblandningen, med en tredjedel i taget. Vispa ungefär femton sekunder efter varje gång.
 
5. Dela upp smeten i två smorda och bröade formar, cirka 20 centimeter i diameter. Grädda i mitten av ugnen i cirka 25-30 minuter. Låt svalna.
 
 
Originalrecept från Sweetapolita.
 
Hallonkompott:
 
150 gram hallon
1 msk vatten
1 dl syltsocker
 
1. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka i ungefär 10 minuter, tills att blandningen går ihop och blir tjockare. Rör om emellanåt. Låt svalna.
 
 
Whipped Cream Cheese:
 
1.5 dl vispgrädde
150 gram philadelphiaost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
 
1. Vispa grädden hårt.
 
2. Vispa samman philadelphia, florsocker och vaniljsocker på låg hastighet.
 
3. Vänd ner ostbladningen i den vispade grädden och vispa tills allt har gått ihop.
 
Vaniljfrosting:
 
150 gram smör, rumstempererat
250 gram florsocker
2 tsk vispgrädde
50 gram philadelphiast
1 tsk vaniljsocker
 
1. Vispa smöret vitt och luftigt, i minst 10 minuter.
 
2. Sikta ner florsockret i omgångar och fortsätt vispa en stund tills allt är väl blandat. Blanda i vaniljsockret.
 
3. Tillsätt grädden och vispa samman. Vispa sedan ner osten.
 
 
Montering:
 
1. Dela tårtbottnarna i två, så att du har fyra bottnar.
 
2. Börja med att bre hallonkompott över en tårtbotten och sedan lite whipped cream cheese. Bred inte ändå ut på botten, utan spara ungefär en centimeter runtomkrin.
 
3. Lägg på en tårtbotten och upprepa punkt 2, gör det sedan igen med ytterligare en tårtbotten. Den sista tårtbotten läggs ovanpå.
 
4. Spackla ett tunnt jämt lager med vaniljfrosting runt tårtan och ställ sedan in den i kylen i ungefär en halvtimme, detta för att alla smulor ska "klistras fast" så att tårtan får ett jämnare utseende.
 
5. Bred på resten av frostingen runtomkring och ovanpå tårtan. Vill du kan du göra olika mönster i frostingen.
Kommentarer
Postat av: Jaana

Smaskens!

2012-08-29 @ 19:36:12
URL: http://bananajaana.blogspot.com
Postat av: Sabina mammas tårtor

Jättefin

2012-08-29 @ 20:24:51
URL: http://www.mammastartor.blogg.se
Postat av: Annie

Snygg tårta! Förresten vad snygga bilder du tar!

2012-08-29 @ 20:32:11
URL: http://www.anniefransen.blogg.se
Postat av: Annie

Snygg tårta! Förresten vad snygga bilder du tar!

Svar: Tack :)
Maria Lindgren

2012-08-29 @ 20:32:19
URL: http://www.anniefransen.blogg.se
Postat av: Helena

Vilken häftig tårta! Läckert att ha bottnarna i olika nyanser:)

2012-08-29 @ 20:59:33
URL: http://baklust.blogg.se
Postat av: Marja - Baka Sockerfritt

Tror jg sa det förut, men denna tårta är helt underbar! Så vacker!

2012-08-29 @ 21:28:43
URL: http://bakasockerfritt.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0