Knäckig äppelpaj

Publicerat: 2013-09-29 Kl: 21:18:50 | I kategori: Dessert | 6 kommentarer

Äppelpaj som den ska vara (i alla fall enligt min familj)! Det vill säga: gärna mer deg än äpplen, degen ska vara söt och frasig och det ska vara massor med kanel på äpplena. Och sen ska pajen göras i den stora formen, annars räcker den inte långt! Och det är just en sådan paj det här receptet resulterar i. Servera den sedan medan den fortfarande är varm från ugnen, med god vaniljglass eller vaniljsås i mängder. Och har du tur finns det kvar en liten portion att njuta av på kvällen, efter att barnen har somnat.
 
 
 
 
 
Förresten, det är så roligt att ni är så många som vill vara med och tävla! Det finns fortfarande chans att vara med om du inte har anmält dig än =)
 
Knäckig äppelpaj:
-stooor
 
200 gram smör, rumstempererat
1.5 dl socker
2 dl havregryn
3.5 dl vetemjöl
0.5 dl ljus sirap
 
5-6 stora äpplen
1 msk socker
kanel
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
 
2. Vispa smöret vitt och fluffigt. Ha i sockret och vispa samman allt.
 
3. Tillsätt havregrynen och vispa en stund.
 
4. Vispa ner sirapen.
 
5. Tillsätt mjölet, lite i taget och vispa tills det blivit en smuldeg. Överarbeta inte degen.
 
6. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem i jämnstora klyftor. Placera sedan klyftorna i en ugnssäker form och strö över en matsked socker och kanel (efter eget tycke, men snåla inte).
 
7. Strö över smuldegen över klyftorna (på bilden har jag gjort ett jämnare täcke av smulorna genom att helt enkelt arbeta ihop degen för hand och sedan lagt täcket över äppelklyftorna).
 
8. Grädda mitt i ugnen i cirka 30 minuter, så att degen har fått en lätt gyllene ton.
 

Vinn ett tårtfat från IB Laursen

Publicerat: 2013-09-23 Kl: 21:19:00 | I kategori: Tävlingar | 89 kommentarer

Ja, nu är det äntligen dags för en tävling här på bloggen! Marias Cupcakes på facebook har passerat 500 gillare,  vilket känns som lite av en milstolpe och det vill jag såklart fira! Tillsammans med den fina webbutiken FikaMera så ger jag er nu chans att vinna ett tårtfat i valfri färg (vit eller rosa) från IB Laursen.
 
 
Och inte är det svårt att vara med och tävla heller! Allt du behöver göra för att ha chans att vinna är att svara på två frågor i kommentarsfältet här nedan (glöm inte att även skriva med din mejladress, så att jag kan kontakta vinnaren). Tävlingen gäller endast för boende i Sverige och avslutas den 6 oktober klockan 20.00.
 
1. Vilket år startade webbutiken FikaMera? Svaret hittar du på butikens hemsida!
 
2. Vilken färg (rosa eller vit) skulle du välja på tårtfatet om du vann?
 
3. För en extra vinstchans (en till lott) så gilla Marias Cupcakes och FikaMera på facebook. Klicka på namnen så kommer ni direkt till sidorna! Glöm inte att skriva med detta i ert svar, så att ni inte missar er extra vinstchans.
 
Tävlingen är avslutad!
 
Lycka till!
 

Äppelgrottor

Publicerat: 2013-09-12 Kl: 21:35:38 | I kategori: Småkakor | 3 kommentarer

Nu undrar ni säkert vad som hänt, småkakor på bloggen igen!? Men det verkar inte bättre ju =) Satt och bläddrade lite i min gigantiska hög med urrivna recept häromdagen och hittade på detta. Vet inte riktig vilken tidning, men ett magasin av något slag tror jag att det var i alla fall, var fint glansigt papper ;) Börjar känna mig redo för höst och då kändes kombinationen äpple och kanel lockande! Alltså doften som sprider sig när du fräser äpplen i kanel och socker är ju helt underbar och gör att jag vill baka äppelmuffins och kanelkaka och äppelpaj på löpande band! Såg ett recept på glass smaksatt med äpple och kanel idag, undrar om det vore något att testa? Jag la ut frågan på facebook och fick positiva reaktioner där, så kanske inte är en sån dum glssmak ändå. Någon som testat?
 
Jag besinnade mig i alla fall och höll mig till äppelgrottorna denna gång =)

 
Denna helg ska jag bege mig till Göteborg! Tillsammans med två vänner ska jag ägna lördagen åt att besöka loppisar och leta rekvisita att ha till mina fotograferingar, så hojta gärna till om ni har något bra tips angående loppisar =)
 
 
Äppelgrottor:
- ca 15 stycken
 
2 små äpplen
2 msk strösocker
1 tsk kanel
2 msk smör
 
200 gram smör, rumstempererat
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
5 dl vetemjöl
 
1 dl florsocker
1 msk vatten (knappt)
 
1. Kärna ur äpplena och dela dem i mindre klyftor. Stek i smör på medelvärme och strö över socker och kanel. Stek dem precis till att de börjar mjukna och låt dem sedan svalna.
 
2. Värm ugnen till 175 grader.
 
3. Vispa samman smör, vaniljsocker och socker tills att det är vitt och poröst.
 
4. Tillsätt mjölet och blanda samman till en deg. Överarbeta inte degen.
 
5. Arbeta ihop det sista av degen med händerna och fördela sedan i mindre formar.
 
6. Gör en grop i varje degboll och fyll med äppelbitar.
 
7. Grädda mitt i ugnen i cirka femton minuter, tills dessa att de blivit lite gyllene på kanterna.
 
8. Rör ihop glasyren (florsocker och vatten) och ha på kakorna medan de fortfarande är lite ljumma. Låt kakorna sedan kallna helt.

Chocolate Chip Cupcakes with a Chocolate Glaze

Publicerat: 2013-09-05 Kl: 12:29:10 | I kategori: Cupcakes | 16 kommentarer

Jopp, kände att jag var tvungen att skriva rubriken på engelska, lät lite godare så. Annars, "chokladcupcakes med chokladknappar och chokladglasyr"... Nja, föredrar den engelska varianten på denna ;)
 
Oavsett namn, så är dessa cupcakes riktigt riktigt goda! Saftiga och chokladiga med chokladknappar som bryter av lite varstans. För mig är chokladcupcakes nästan som en evig utopi, det pågår ständigt en jakt efter en variant som är lite saftigare, lite godare, lite bättre helt enkelt. Just nu är jag (i alla fall för tillfället ;P) nöjd med denna botten och längtar efter att testa den tillsammans med någon god frosting, någon chokladig- eller kolaaktig variant kanske =)
 
Finaste formarna från Siluett of Sweden
 
För att göra dem lite så där extra chokladiga så fick de en chokladglasyr ovanpå.. Varför inte liksom ;) Lite mer choklad gjorde dem inte direkt sämre!
 

På tal om choklad, om dryga månaden är det dags för Chokladfestivalen i Stockholm igen! I år är den på samma ställe som UnderBARA barn samt hem- och villamässan, så kommer bli en fullspäckad helg. Har ni varit på chokladfestivalen någon gång och har ni några tips att dela med er av? För mig blir det premiärbesöket i år och hoppas verkligen hinna med att besöka så många utställare som möjligt samt se flera av tävlingarna som går av stapeln.
 
 
Ni följer väl Marias Cupcakes på facebook? Nu är det bara några få "gilla" kvar så har vi passerat 500 gränsen där och då kommer vi starta en tävling med pris från bästa FikaMera! Butiken har dessutom flyttrea just nu med 50% rabatt på hela sortimentet, så missa inte det om det är något till bakningen eller köket ni behöver =)
 
Chokladcupcakes:
-12 stycken
 
2 ägg
3 dl socker
100 gram smör, rumstempererat
2 tsk vaniljsocker
1 dl bryggt kaffe
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
100 gram chokladknappar (eller hackad choklad)
 
1.Värm ugnen till 175 grader.
 
2. Vispa smör, socker och vaniljsocker tills att det är krämigt.
 
3. Vispa ner äggen, ett i taget. Vispa en stund innan du har i nästa ägg.
 
4. Vispa ner kaffet.
 
5. Blanda mjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke. Sikta sedan ner detta i smeten och vänd ihop dem äggsmeten.
 
6. Vänd ner chokladknapparna.
 
7. Placera muffinsformar i en muffinsplåt. Fyll dem upp till 3/4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
 
8. När cupcakesen svalnat, bred på chokladglasyr (se nedan). Låt stelna till en stund (du kan ställa in dem i kylskåpet så går det fortare) innan du serverar dem.
 
 
Chokladglasyr:
 
100 gram choklad (jag använde 55%)
1 dl vispgrädde
2 msk smör
 
1. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg dem sedan i en värmetålig skål.
 
2. Koka upp grädden i en kastrull.
 
3. Häll grädden över chokladen och rör runt så att allt blandas väl. Rör ner smöret.
 
4. Ställ in i kylen en stund så att chokladen stelnar något.
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0