Red Velvet Cake

Publicerat: 2011-10-29 Kl: 14:42:25 | I kategori: Tårtor | 1 kommentarer

Jag har länge velat göra en red velvet tårta. Jag måste dock säga att den inte alls var i min smak, alldeles för söt. Tycker som sagt inte om när bakverk blir för söta. Den gick dock hem hos de övriga i sällskapet (förutom min man som inte ville smaka ens eftersom han tyckte att färgen var äcklig (!) ). Receptet kommer från Hummingbird Bakery.

Eftersom jag gjorde denna kaka till min svägerska som nyss fyllt år, så får den bli mitt bidrag till Månadens sötsak, vars tema denna gång var just "ge bort".





Red Velvet Cake:
~1 tårta alternativt 24 cupcakes

120 gram osaltat smör, rumstempererat
300 gram strösocker
2 ägg
20 gram kakao
3 msk röd hushållsfärg
1 tsk vaniljpulver
2 1/2 dl filmjölk
300 gram mjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
3 tsk vitvinsvinäger

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Vispa samman smör och socker med en elvisp på medelhög hastighet tills smeten är välblandad, lätt och fluffig. Vispa sedan på hög hastighet, tillsätt ägget och vispa sedan tills allt är väl blandat.

3. Blanda kakao, röd hushållsfärg och vaniljpulver i en separat skål. Tillsätt blandningen i äggsmeten och blanda tills smeten fått en jämn färg och konsistens.

4. Blanda ner filmjölk och mjöl i omgångar med hälften åt gången. Vispa tills smeten blivit slät.

5. Vispa på låg hastighet ned salt, bikarbonat och vinäger. Höj sedan hastigheten och bearbeta smeten i ytterligare ett par minuter.

6. Dela upp smeten i tre smorda formar med ungefär 20 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 25 minuter. Låt svalna.

7. Montera ihop med färskostglasyr mellan bottnarna och runom tårtan.


Färskostglasyr:

600 gram florsocker, siktat
100 gram osaltat smör, rumstempererat
250 gram naturell färskost (ex philadelphia)

1. Vispa ihop smör och florsocker. Tillsätt färskosten och vispa tills allt är väl sammanblandat.

2. Fortsätt sedan att vispa i ungefär fem minuter, tills glasyren är lätt och fluffig.

Macarons med vit chokladganache

Publicerat: 2011-10-26 Kl: 17:06:25 | I kategori: Macarons | 3 kommentarer

Det är något speciellt med macarons. Lyckokänslan jag får när de faktiskt reser sig utan att spricka samt får en krage runtomkring är alldeles för stor för att det ska kunna vara normalt. Ändå är det det jag blir av att lyckas med dem, verkligen lycklig. Lika besviken blir jag när jag misslyckas med dem och i ärlighetens namn så har jag väl hittils blivit mer besviken än lycklig. Men det går liksom inte att sluta försöka, när tekniken väl sitter där så finns det ju massor med smakkombinationer och färger att testa. Och sen är de ju ganska goda att äta oxå :) 

När jag har letat runt efter recept har de flesta tett sig ganska lika varandra, men det jag har använt mig av kommer från boken "macaron, ett utsökt franskt bakverk" av Annie Rigg (men jag anpassade receptet något). Huruvida man ska ha äggvitan stående i rumstemperatur över natten innan den används eller inte, låter jag vara osagt. Det står så i hennes recept och då har jag gjort så.




Macarons (grundrecept):
~20 st dubbla

200 gram florsocker
100 gram skållad, skalad och mald sötmandel (eller mandelmjöl)
120-125 gram rumstempererad äggvita (ca 3 ägg)
en nypa salt
40 gram strösocker

1. Häll florsockret och mandeln i en skål och vispa med en elvisp i ungefär 30 sekunder, tills allt är blandat. Ställ skålen åt sidan.

2. Häll äggvitan i en ren och torr skål. Tillsätt salt och vispa med en elvisp tills du kan forma styva toppar utav äggvitan.

3. Fortsätt vispa på medelhastighet och tillsätt sockret, en tesked i taget. Blanda väl innan du tillsätter nästa tesked. Blandningen ska vara tjock, vit och blank.

4. Tillsätt eventuell hushållsfärg i äggvitan. Blanda ordentligt.

5. Använd en stor metallsked och vänd ner florsocker- och mandelblandningen i äggvitan. Smeten ska bli jämn och fin och droppa från skeden som en jämn och flytande massa.

6. Fyll en spritspåse (använd en rundtyll på ca 1 cm) och spritsa ut jämnstora rundlar på en bakpappersklädd plåt. De ska vara ungefär fem centimeter i diameter.

7. Slå undersidan av plåten bestämt i bänken för att få bort eventuella luftbubblor.

8. Vill du ha strössel eller andra dekorationer är det nu du ska strö över dem (tänk på att bara göra det på hälften om det enbart är ovansidan som ska dekoreras).

9. Låt dem vila i upp till två timmar. De ska inte kännas kladdiga, klibbiga eller våta när du nuddar dem med fingertoppen.

10. Värm ugnen till 170 grader.

11. Grädda biskvierna i 10 minuter i mitten av ugnen, en plåt i taget. Ovansidorna på biskvierna ska vara frasiga och undersidorna torra.

12. Lägg ihop dem två och två med valfri fyllning mellan. Förvaras i en lufttät burk i kylskåpet. Ta fram dem ungefär en halvtimme innan de ska ätas.

Vit chokladganache:

150 gram vit choklad, finhackad
5 msk vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

1. Lägg chokladen i en värmetålig skål.

2. Häll vispgrädden och vaniljsockret i en liten kastrull och värm tills grädden börjar koka.

3. Häll grädden över chokladen och låt stå nån minut så att chokladen börjar smälta.

4. Rör smeten jämn och fin och låt den sedan svalna. Täck över skålen och ställ in den i kylskåpet tills ganachen tjocknat.

Om att aldrig ha tillräckligt med verktyg

Publicerat: 2011-10-26 Kl: 16:34:16 | I kategori: Baktankar | 3 kommentarer

Någon gång i våras skulle jag för första gången beställa lite verktyg. Jag hade upptäckt att detta med bakning faktiskt var en ganska kul sysselsättning. Då behövdes som sagt verktyg, så att jag också skulle kunna göra alla dessa fina bakverk som fanns på diverse bakbloggar runtom på nätet. Nu var det äntligen dags för mig att beställa och sen fanns det inga gränser för vad jag skulle kunna åstadkomma!

Mannen protesterade väl lite. ”Behöver du verkligen så mycket? Det blir ju dyrt det här…”. Jag bedyrade att ”Jodå, allt behövs. Och dyrt blir det ju bara för att jag inte har någonting sen innan. Sen har jag ju allt jag behöver och kommer inte behöva beställa så mycket mer”. Så glad i hågen bestämde jag mig för vilken lyckligt lottad webbutik som skulle få äran att ta emot min allra första beställning. I varukorgen lades muffinsformar (både enfärgade och randiga och prickiga och mönstrade, både stora och små, det var ju lika bra att passa på), utstickare, sugarpaste, pastafärger, strössel, lite fler muffinsformar, tyllar, spritspåsar, omkopplare (visste inte riktigt vad det var eller vad de var till för, men de var säkert viktiga att ha så det var lika bra att beställa hem dem också, fick dock nöja mig med enbart de små eftersom den stora storleken var slutsåld för tillfället, attans). Jo, det blev väl egentligen kanske lite dyrare än vad jag hade tänkt mig (och mannen hade föreställt sig), men vid tanken på vad jag skulle kunna åstadkomma så gjorde det ingenting. Så vi får äta soppa någon dag extra denna månad, vad gör väl det?

Paketet kom, öppnades med andakt och alla verktyg inspekterades noga. Nu kunde jag börja skapa magi i köket! Problemet var bara att när jag väl fick en idé om vad jag ville åstadkomma, så var det alltid något som saknades; någon ingrediens som inte fanns i vanliga mataffären alternativt något verktyg som jag bara måste ha. Så sedan den första beställningen för ett halvår sedan har jag nog skickat efter verktyg minst en gång i månaden, ibland två (ibland finns det jag behöver i olika webbutiker och då är det bara att gilla läget och göra fler beställningar).

Och lika dyrt blir det varje gång. Omkopplaren? Den ligger fortfarande ouppackad i lådan.


Trots konstant påfyllning är det alltid något som fattas...

Ghost Pops

Publicerat: 2011-10-21 Kl: 23:01:43 | I kategori: Cake Pops | 7 kommentarer

Jag fortsätter med Halloween =) Jag hade en ganska klar bild hur jag skulle göra cake pops i form av spöken. Haha, vad kan jag säga. De blev ju inte riktigt som jag hade tänkt mig! Men jag tycker de blev ganska söta i alla fall så bjuder på dem ändå ;P Kanske kan de inspirera någon. Skulle nog ha gjort dem lite tunnare och måla ett ansikte av choklad med hjälp av en tandpetare var ju inte det lättaste =)





Ghost Pops:
~10 stycken

Ca 100 gram lakritscupcakes (endast muffinsdelen, recept finns här)
100 gram philadelphiaost
1/2 msk lakritspulver
100 gram vit choklad

Vit chokladfärg (pulver att färga choklad med, kan uteslutas)
Mörk choklad (till ögon)

1. Smula sönder cupcakesen i en bunke.

2. Ha ner osten och lakritspulver och blanda tills du får en formbar deg.

3. Forma små spöken. Jag rullade bollar som jag sen tryckte ihop lite för att få ett mindre huvud och en större kropp.

4. Låt stelna i frysen. Smält under tiden chokladen och ha eventuellt i färg för att få spökena vitare.

5. Doppa ena änden av pinnen i choklad innan du trycker in den i ett spöke. Upprepa på samtliga och låt dem stelna till någon minut i frysen.

6. Doppa spökena i chokladen och ställ dem i "något" (denna gång använde jag mig av en urdrucken 1 1/2 l mjölktetra som jag lade ner och stack hål i, äggkartong fungerar annars oxå bra). Låt stelna i kylen.

7. Smält den mörka chokladen och måla ansiktet på spökena med en tandpetare. Förvara i en luftät burk i kylskåpet. De håller i upp till en vecka.

Matbloggspriset 2011

Publicerat: 2011-10-17 Kl: 21:52:43 | I kategori: Övrigt | 0 kommentarer

Nu är det dags att rösta på de nominerade bloggarna till Matbloggspriset! Marias cupcakes är nominerad i kategorin Årets Dessert & Bakblogg och det skulle göra mig så otroligt glad om du ville gå in och lägga din röst på min blogg! Det tar knappt en minut att göra och skulle betyda så mycket för mig! Fram till den 6/11 klockan 00.00 går det att rösta, vilket du gör H Ä R! ♥♥♥


Bjud på lakrits på Halloween

Publicerat: 2011-10-17 Kl: 12:44:43 | I kategori: Cupcakes | 5 kommentarer

Brukar ni göra något speciellt på Halloween? För mig har inte Halloween inneburit något speciellt egentligen. Nån maskeradfest har det väl blivit genom åren och kanske en extra stor påse godis, bara för att. När jag bodde hos mina föräldrar hade vi lite som tradition att köpa hem en pumpa, som vi sen hjälptes åt att göra en lykta av. Det sistnämnda är jag lite sugen på att göra i år oxå, kanske är det något dottern skulle uppskatta att få hjälpa till med :)

Jag hade egenligen inte tänkt baka något "Halloween-igt". Men rätt som det var så fick jag den ena idén efter den andra på saker att baka och dekorationer att göra, så nu står jag här med kylskåpet fullt av cupcakes. Halloween går främst i färgerna svart och orange för mig så då fick det bli lakritscupcakes! Eftersom jag inte hittat några orangea ätbara dekorationer så fick det bli lite klippa och klistra, ett alldels underskattat kvällsnöje! ;P
 


 




Lakritscupcakes:
~10 st stora, 16 st normala

125 gram smör
2 1/2 dl socker
2 ägg
1 3/4 dl naturell yoghurt
4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
1/2 dl kakao
3 msk lakritspulver
10 bitar turkisk peppar, grovt krossade

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Vispa smör och socker luftigt.

3. Tillsätt äggen ett i taget under omrörning och ha sedan i yoghurten.

4. Blanda vetemjöl, bikarbonat, salt, kakao och lakritspulver i en separat bunke. Rör om ordenligt med en gaffel så att allt blandas.

5. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd sist ner de krossade karamellerna.

6. Fyll muffinsformarna till ungefär 3/4.

7. Grädda dem längst ner i ugnen i ungefär 15 minuter.


Glasyr:

60 gram mjukt smör
5 dl florsocker
100 gram färskost
svart karamellfärg

1. Vispa smör och florsocker krämigt.

2. Rör ner färskosten.

3. Färga glasyren svart med hushållsfärg.

4. Spritsa eller bred ut glasyren på muffinsen.

Chokladtårta

Publicerat: 2011-10-15 Kl: 11:01:15 | I kategori: Tårtor | 4 kommentarer

Detta var den andra tårtan jag bjöd på under mitt födelsedagsfirande (den första var denna). Jag ville ha en chokladig tårta i kombination med kokos och det var precis så den blev. För att inte få en alltför mäktig smak använde jag kakao i tårtbotten istället för choklad. Fyllningarna bestod av en enkel chokladfyllning och kokosmousse, sen spacklade jag med chokladsmörkräm innan jag täckte den med sugarpaste med chokladsmak. Dekorationerna är gjorda i sugarpaste som jag färgat med pastafärg.

De vita fläckarna beror på att det hände en "liten" maizenarelaterad olycka i köket. Det var maizena överallt.



Leilas vitchokladfrosting

Publicerat: 2011-10-13 Kl: 11:21:11 | I kategori: Frostings | 1 kommentarer

Leilas vitchokladfrosting:
~12 cupcakes

200 gram vit choklad
200 gram philadelphiaost

1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad eller i micron. Rör om emellanåt. Låt svalna.

2. Rör ihop chokladen och osten. Är frostingen för lös, så låt den stelna något i kylskåpet.

Till dopet

Publicerat: 2011-10-13 Kl: 11:20:44 | I kategori: Cupcakes | 2 kommentarer

För ett par veckor sedan skulle flickornas kusin döpas och jag blev ombedd att baka några (eller några och några, ganska många egentligen) cupcakes till dopfikat. Jag fick fria händer vad gällde allt vilket ledde till världens prestationsångest. Jag hade så många olika smakkombinationer i huvudet och kunde verkligen inte bestämma mig för någon av dem. Men det blev till sist kladdkakecupcakes, vilket brukar gå hem både hos vuxna och barn (vilket det gjorde!). Jag toppade dem med vitchokladfrosting och för att det inte skulle bli för sött fyllde jag dem med syrlig hallongrädde. Ironiskt nog så sjönk inte flertalet cupcakes ihop efter gräddning, så fick sitta och göra hål för hand så att jag hade någonstans att ha fyllningen. Istället för dekorationer hade jag på lite hallonsås ovanpå frostingen. Bilderna är inte de bästa, men det gick liksom inte att prioritera det när jag hade ett köksbord fullt med cupcakes som skulle dekoreras och sedan levereras. Men allt hanns med och allt blev uppätet, så som det ska vara.





Kladdkakecupcakes:
~10 stycken

2.5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 gram smör
2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar.

3. Smält smöret.

4. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner resterande ingredienser, med smält smör och vetemjöl sist.

4. Fyll formarna till ungefär 1/2. Grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter, lite beroende på hur kladdig du vill att muffinsarna ska vara.

Syrlig hallongrädde:
~räcker gott och väl :)

3 dl grädde
2 dl frysta/halvtinade hallon
0.5-1 dl hallonsylt
marsánbehov efter behov

1. Vispa grädden hårt.

2. Tillsätt hallonsylt och hallon efter smak. Vispa tills hallonen mosats lite i grädden.

2. Om grädden är för lös så ha i lite marsánpulver och vispa tills grädden har önskad konsistens. Börja med lite pulver och ha i mer sedan om det behövs. Marsán sväller lite mer efter ett par minuter, så ha inte i för mycket på en gång.

Leilas vitchokladfrosting:
~12 cupcakes

200 gram vit choklad
200 gram philadelphiaost

1. Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad eller i micron. Rör om emellanåt. Låt svalna.

2. Rör ihop chokladen och osten. Är frostingen för lös, så låt den stelna något i kylskåpet.

Hallonsås:

100 gram frysta hallon
1 msk socker

1. Låt hallon och socker kokas samman i en kastrull. Rör om emellanåt så att inget bränns.

2. Sila hallonen för att få bort kärnorna. Låt svalna.

Hallonrutor med kokosglasyr

Publicerat: 2011-10-11 Kl: 10:26:20 | I kategori: Mjuka kakor | 7 kommentarer

Det är någonting speciellt med hallon. Bakverk med hallon har en tendens att bli så goda! Lite syrligt som bryter av mot allt det söta, mums! Den här kakan tillhör en av mina absoluta favoriter, den är verkligen jättegod. Första gången jag bakade denna var när min yngsta dotter skulle döpas. Receptet ger ganska många rutor eftersom det är en hel ugnsplåt som fylls, så den är perfekt att göra till kalas av olika slag. Vill man inte ha fullt så många rutor så går det utmärkt att halvera receptet, tänk då bara på att använda en form i lagom storlek och att gräddningstiden då kan variera lite.





Hallonrutor:
~30 bitar

3 ägg
3 dl socker
200 gram smör
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
4 dl mjölk
500 gram frysta hallon

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Klä en långpanna med bakplåtspapper (alternativt smörj den).

3. Smält smöret och låt det svalna.

4. Vispa ägg och socker pösigt. 

5. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål. 

6. Rör ner det smälta smöret.

7. Vänd ner mjölblandningen.

8. Tillsätt mjölken och vispa till en jämn smet.

9. Häll smeten i långpannan och häll över de frysta hallonen. Grädda i ungefär 25 minuter.  Låt kakan kallna.


Glasyr:

400 gram cream cheese
12 dl florsocker
2 msk vaniljsocker
300 gram rumsvarmt smör

Riven kokos
Rosa pastafärg (röd hushållsfärg fungerar oxå)

1. Vispa ihop alla ingredienserna till en slät kräm. Ha i några droppar färg om du vill ha den rosa.

2. Bred glasyren jämnt över kakan och strö över lite riven kokos som dekoration.

Enkel chokladfyllning

Publicerat: 2011-10-08 Kl: 23:23:02 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 2 kommentarer

Enkel chokladfyllning:
~1 lager tårtfyllning

150 gram valfri choklad
100 g naturell färskost
2 dl grädde


1. Smält chokladen och låt den svalna något. 

2. Vispa grädden.

3. Vispa ihop grädden och osten.

4. Vispa ner den smälta chokladen.

5. Låt stå i kylen ett par timmar innan du fyller tårtan.

Jordgubbsmousse

Publicerat: 2011-10-08 Kl: 23:18:32 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 0 kommentarer

Jordgubbsmousse:
~1 lager tårtfyllning

250 g frysta jordgubbar
3-4 msk snabbmarsanpulver
2-3 dl vispgrädde
1,5 msk socker

1. Tina och koka upp jordgubbarna och mosa dom med en gaffel.

2. Sila bort klumpar och kärnor så att du får en slät kräm.

3. Blanda ihop krämen med snabbmarsanpulvret.

4. Vispa grädden ihop med sockret. Blanda sen ihop grädden med jordgubbsröran. 

5. Ställ in i kylskåp en stund så det stabiliseras.

Happy Birthday

Publicerat: 2011-10-08 Kl: 23:15:54 | I kategori: Tårtor | 5 kommentarer

...to me =) Wee, min födelsedag idag =) I år är första gången som jag bakade min egna tårta (eller tårtor egentligen, men den andra får ni vänta lite på). Ville prova på att täcka en tårta med sugarpaste, vilket väldigt många verkar ha fastnat för. Blommor som dekoration är på lagom nivå för mig, att modellera är väl inte riktigt det roligaste jag vet. Det krävdes en del planering och arbete med att göra en tårta, men samtidigt så var det så otroligt kul när det stod en färdig tårta framför mig. Visst finns det en del skavanker på den, men för att vara min första tårta är jag riktigt nöjd. Är nog inte helt omöjligt att det blir nån till framöver :)

Denna tårta består av ljusa bottnar med jordgubbsmousse och glasscréme. Jag spacklade med smörkräm innan jag täckte med sugarpaste med vaniljsmak. Dekorationerna är gjorda utav sugarpaste och mjuka sockerpärlor.



Daimglasstårta

Publicerat: 2011-10-08 Kl: 19:16:00 | I kategori: Dessert | 1 kommentarer

Igår kväll hade jag bästa tjejerna här för en kväll med tacos, vin och massa skratt. En kväll där vi bara satt och pratade bort flera timmar över köksbordet. Till efterrätt hade jag gjort en daimglasstårta med digestivesmulor, som var jättegod. Går hyfsat snabbt att fixa ihop, även om den kräver flertalet bunkar ;P

 



Daimglasstårta:
~1 tårta/8 portioner

4 ägg
1/2 dl strösocker
200 gram philadelphiaost
3 dl vispgrädde
4 paket dubbel dajm
200 gram digestivekex

1. Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).

2. Vispa gulor och strösocker poröst och rör ner philadelphiaosten.

3. Vispa grädden fluffig och vänd ner den i äggsmeten.

4. Vispa vitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner dem i smeten.

5. Hacka daimen och blanda ner dem i smeten.

6. Krossa digestivekexen till smulor och varva dessa med smeten i en sockerkaksform.

7. Frys glasstårtan i cirka fem timmar. Tänk på att ta ut den en liten stund innan den ska serveras, så att den hinner tina något.

Kokosmousse

Publicerat: 2011-10-08 Kl: 13:41:14 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 0 kommentarer

Supergod tårtfyllning med mycket smak av kokos! Min favorit är att kombinera denna med chokladbottnar och chokladfyllning, men den passar även bra ihop med limemousse eller jordgubbsmousse. 

Kokosmousse:
~1 lager tårtfyllning

1oo g creme fraiche (34%)
0,75 dl kokosflingor
0,5 dl socker
1 dl vispgrädde

1. Vispa samman socker och crème fraiche, man kan få hålla på ett tag innan den tjocknar.

2. Rör ner kokosflingorna. 

3. Ställ kokosblandningen kallt en stund. Den kan med fördel stå i kylen över natten.

4. Vispa grädden relativt hårt och blanda ner i kokosblandningen.

Glasscréme

Publicerat: 2011-10-08 Kl: 13:36:53 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 0 kommentarer

Glasscréme är en enkel tårtfyllning som smakar ungefär som mjukglass. Den passar till de flesta smaker, som jordgubb, hallon, blåbär. Receptet ger ett lager tårtfyllning.

Glasscréme:
~ 1 lager tårtfyllning

2 dl mjölk
5 msk marsanpulver
2 dl vispgrädde

1. Vispa ihop mjölk och marsanpulver till vaniljkräm. Ställ in i kylen en liten stund så den stelnar.

2. Vispa grädden.

3. Rör ihop vaniljkrämen och den vispade grädden.

Kanelbullens dag

Publicerat: 2011-10-04 Kl: 09:14:46 | I kategori: Övrigt | 1 kommentarer

Idag är det kanelbullens dag och såklart firas detta bäst med att baka (och äta, glöm för all del inte äta-delen!) kanelbullar. Det är så gott med en nybakad, fortfarande ljummen bulle full med kanelsmak! I mina bullar vill jag inte ha någon annan fyllning utan det är smör, socker och kanel som gäller. Mycket av allt :) Bullar tar ju lite tid att göra, men å andra sidan så behöver man inte sitta och vakta degen när den jäser. Och att kunna ta fram en påse hemmabakade bullar ur frysen räddar vilket oplanerat fikabesök som helst!



Kanelbullar:
~45 stycken

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1,4-1,5 l vetemjöl

Fyllning:

smör
strösocker
kanel

Pensling:

2 ägg
pärlsocker

1. Smula sönder jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt, 37 grader.

3. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen. Tillsätt sedan resten av mjölkblandningen, salt, socker och nästan allt mjöl under omrörning. Lättast är att använda en assistent. När degen släpper från kanterna så är det tillräckligt med mjöl.

4. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa i 30-40 minuter.

5. Arbeta degen smidigt på ett mjölat bord. Dela upp degen i mindre delar (jag delade upp den i tre delar) och arbeta med en del i taget. Kavla ut denna till en rektangulär form och ha på fyllningen. Jag använder inga mått på fyllningar, utan brer på rikligt med smör och strör sedan över socker och kanel så att det täcker hela degen.

6. Rulla ihop degen och skär sedan cirka 1,5 centimeter tjocka skivor som du placerar i bullformar på en plåt.

7. Låt bullarna jäsa övertäckta på plåten i ungefär 30 minuter, tills de nästan har nått dubbel storlek. Sätt på ugnen på 225 grader.

8. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda mitt i ugnen i cirka 5-10 minuter.

Syrlig hallongrädde

Publicerat: 2011-10-03 Kl: 21:11:46 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 0 kommentarer

Jättegod fyllning som passar lika bra i tårtan som i cupcakesen! Jag vill inte ha grädden alltför söt och har därför i mer hallon och mindre hallonsylt.

Syrlig hallongrädde:
~1 lager tårtfyllning

3-5 dl grädde
2-3 dl frysta/halvtinade hallon
1-2 dl hallonsylt
marsánbehov efter behov

1. Vispa grädden hårt.

2. Tillsätt hallonsylt och hallon efter smak. Vispa tills hallonen mosats lite i grädden.

2. Om grädden är för lös så ha i lite marsánpulver och vispa tills grädden har önskad konsistens. Börja med lite pulver och ha i mer sedan om det behövs. Marsán sväller lite mer efter ett par minuter, så ha inte i för mycket på en gång.

Peanutbutter Whoppie Pie

Publicerat: 2011-10-01 Kl: 16:33:32 | I kategori: | 2 kommentarer

Igår fick jag hem Leila Lindholms nya bok Hello Cupcake!, som är fylld med recept på cupcakes och whoppie pies. Har inte hunnit med mer än att bläddra lite i den, men den verkar lovande :) Jag bakade whoppies med jordnötssmak i våras, de var mycket lättare att göra än vad jag trodde. Och godare oxå tydligen, med tanke på hur snabbt de försvann ;P





Whoppie Pie:
~20 stycken (dubbla)

100 gram rumsvarmt smör
1 1/4 dl socker
1 rumsvarmt ägg
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk salt
1/2 dl mjölk

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Vispa smör och socker till en fluffig kräm.

3. Tillsätt ägget och rör om tills det är väl blandat.

4. Rör ner alla torrvaror.

5. Häll i mjölken och rör försiktigt tills allt är blandat. Här är det viktigt att inte blanda för mycket eftersom smeten då riskerar att bli rinnig.

6. Fyll en spritspåse med en stor rundtyll (går bra att använda en sked istället) och klicka ut små plättar, ungefär lika stora som en femkrona, på en bakpappersklädd plåt.

7. Grädda kakorna i nedre delen av ugnen i 8-10 minuter. Håll koll så att de inte får färg på kanterna, de ska vara fluffiga och mjuka inuti. Låt svalna och fyll dem sedan (se montering nedan).

Jordnötsfyllning:

180 gram jordnötssmör
180 gram smör
180 gram florsocker

1. Vispa ihop samtliga ingredienser.

Montering:

1. Lägg ihop kakorna två och två med fyllning emellan. Förvara i kylskåp, men ta fram dem ungefär 15 minuter innan de ska ätas.  




Jag smälte lite mörk choklad och ringlade över hälften, tyckte att det blev lite festligare så :)
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0