Kanelbullens dag

Publicerat: 2011-10-04 Kl: 09:14:46 | I kategori: Övrigt

Idag är det kanelbullens dag och såklart firas detta bäst med att baka (och äta, glöm för all del inte äta-delen!) kanelbullar. Det är så gott med en nybakad, fortfarande ljummen bulle full med kanelsmak! I mina bullar vill jag inte ha någon annan fyllning utan det är smör, socker och kanel som gäller. Mycket av allt :) Bullar tar ju lite tid att göra, men å andra sidan så behöver man inte sitta och vakta degen när den jäser. Och att kunna ta fram en påse hemmabakade bullar ur frysen räddar vilket oplanerat fikabesök som helst!



Kanelbullar:
~45 stycken

50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 dl socker
1,4-1,5 l vetemjöl

Fyllning:

smör
strösocker
kanel

Pensling:

2 ägg
pärlsocker

1. Smula sönder jästen i en bunke.

2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm tills det är fingervarmt, 37 grader.

3. Rör ut jästen med lite av mjölkblandningen. Tillsätt sedan resten av mjölkblandningen, salt, socker och nästan allt mjöl under omrörning. Lättast är att använda en assistent. När degen släpper från kanterna så är det tillräckligt med mjöl.

4. Lägg en handduk över bunken och låt jäsa i 30-40 minuter.

5. Arbeta degen smidigt på ett mjölat bord. Dela upp degen i mindre delar (jag delade upp den i tre delar) och arbeta med en del i taget. Kavla ut denna till en rektangulär form och ha på fyllningen. Jag använder inga mått på fyllningar, utan brer på rikligt med smör och strör sedan över socker och kanel så att det täcker hela degen.

6. Rulla ihop degen och skär sedan cirka 1,5 centimeter tjocka skivor som du placerar i bullformar på en plåt.

7. Låt bullarna jäsa övertäckta på plåten i ungefär 30 minuter, tills de nästan har nått dubbel storlek. Sätt på ugnen på 225 grader.

8. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

9. Grädda mitt i ugnen i cirka 5-10 minuter.
Kommentarer
Postat av: Alexandra

Gott!!

2011-10-05 @ 23:03:18
URL: http://phose.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0