Citron- och limerutor

Publicerat: 2013-08-30 Kl: 19:39:09 | I kategori: Mjuka kakor | 8 kommentarer

För ett litet tag sedan blev jag inbjuden av SodaStream att vara med i en tävling genom att testa att baka med deras nya smaksättare Natural som ingrediens -och så här blev resultatet: underbara syrliga citron- och limerutor! Botten består av en söt mördeg, som kontrast till den syrliga fyllningen. Och vet ni vad vinsten är? Att jag får möjlighet att ge er chansen att vinna en SodaStream! Så det hoppas jag verkligen att jag får möjlighet att göra =)
 
 
Citron- och limerutor:
- 12 rutor
 
150 gram smör, rumstempererat
1.5 dl florsocker
3.5 dl + 0.25 dl vetemjöl
3 ägg
3.5 dl socker
0.25 dl SodaStream Natural (citron och lime)
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form som är cirka 25*25 centimeter.
 
2. Vispa samman smör och florsocker tills allt är väl blandat.
 
3. Sikta i mjölet under omrörning, lite i taget.
 
4. Tryck ut degen i formen. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter, tills att den har fått lite färg.
 
5. Vispa samman ägg och socker. Vispa ner SodaStream Natural.
 
6. Häll över äggsmeten på den varma botten efter att den gräddats färdigt. Grädda sedan allt i cirka 20-25 minuter, tills dess att ytan har blivit gyllenbrun. Fyllningen ska inte vara helt fast när kakan är färdig.

7. Låt svalna. Ställ sedan in hela formen i kylen ett par timmar, gärna över natten, så att fyllningen får sätta sig ordentligt. Skär sedan i rutor. Pudra gärna florsocker över den vid servering.
 

Blåbärsgrottor

Publicerat: 2013-08-22 Kl: 12:59:03 | I kategori: Småkakor | 3 kommentarer

Min vän Annika tycker att jag inte publicerar recept på småkakor tillräckligt ofta. Och det har hon rätt i, det händer inte så ofta. Är jag bjuden på fika någonstans väljer jag oftast småkakorna sist, varför slösa energi på dem om det istället bjuds på mjuka kakor, cupcakes, tårtor eller något annat gott? Rätt ofta upplever jag småkakor som lite trista, tråkiga och torra och i gengäld har de straffat mig med att väldigt sällan bli bra när jag själv ska baka dem. Degen faller sönder eller kakorna blir nästan brända när de gräddas. Well played, cookies...
 

Men det finns undandag! Kolakakorna och jag kommer numera riktigt bra överens! Häromdagen gjorde jag en annorlunda variant av dem gentemot de klassiska snittarna (ni ser dem i instagram-feeden som finns här till vänster på bloggen), som blev riktigt bra. Min nemesis hallongrottor och jag börjar komma lite bättre överens, särskilt sedan jag bytte ut hallonsylten mot blåbärsvarianten =) Lisa kom nämligen hem med en burk blåbärssylt till mig från Italien, som behövde få hamna i något bakverk och då blev det vanliga syltgrottor gjorda på en mördeg.
 
 
 
Blåbärsgrottor:
- 20 - 30 stycken
 
4 dl vetemjöl
200 gram smör
1.5 dl strösocker
1 ägg
 
blåbärssylt
 
1. Dela smöret i små bitar. Arbeta sedan snabbt ihop alla ingredienserna, före hand eller i en matberedare.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
 
3. Sätt ugnen på 175 grader.
 
4. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
 
5. Rulla degen till små runda bollar, som du sedan plattar till lite. Gör en grop i mitten och fyll denna grop med sylt. Tänk på att de flyter ut en hel del, så placera inte bollarna för nära varandra.
 
6. Grädda mitt i ugnen i cirka 8-10 minuter, beroende på storlek. Kanterna ska bli lite gyllene, men inte mer.

Banoffee Pie

Publicerat: 2013-08-17 Kl: 12:10:11 | I kategori: Dessert | 6 kommentarer

Bjuder er på ett "slänga ihop väldigt snabbt innan gästerna kommer recept" så här på lördagsförmiddagen. Inte på något sätt ett nytt recept egentligen, tror de flesta har testat banoffee pie, men det här var faktiskt första gången för mig! Jag hade som uppdrag att fixa efterrätt till gårdagens middag och hade fortfarande kvar dulche de leche hemma, så tänkte att det var dags att testa. Och vad gott det var! Oförskämt gott nästan, för att vara så enkelt. Egentligen ska det nog inte vara dajm i denna kaka, men jag kunde inte låta bli. Och ärligt talat, har dajm någonsin gjort en efterrätt sämre?
 
 
 
Banoffee Pie:
- 1 kaka
 
200 gram digestivekex
100 gram smör
1 burk dulche de leche
2 bananer
3 dl grädde
2 dubbeldajm (kan uteslutas)
 
1. Smält smöret. Krossa kexen och blanda samman med det smälta smöret.
 
2. Klä en springform på ca 24 cm med plastfolie. Tryck ut kexsmulorna i botten och ställ sedan kallt i kylen i ungefär en timmme.
 
3. Ta ur botten ur formen. Bred dulche de leche över hela.
 
4. Skiva bananerna och lägg ett jämnt lager ovanpå dulche de lechen.
 
5. Vispa grädden. Hacka dajmen (spara lite till dekoration) och vänd ner i grädden.
 
6. Bred grädden över bananerna och kakan är klar!
 
 

Dulche de leche och chokladtarte

Publicerat: 2013-08-12 Kl: 21:46:39 | I kategori: Dessert | 19 kommentarer

Jag är ganska så nöjd just nu, måste jag säga =) Jag älskar dulche de leche, men med tanke på att jag inte direkt är speciellt tålmodig så har det här med att koka en burk i tre timmar inte varit något jag gjort särskilt ofta. Och nu behöver jag inte det längre, nu finns det ett färdigt alternativ som är riktigt riktigt gott! Det här med att äta kolan direkt ur burken med en sked visade sig inte alls vara en särskilt dum idé ;)
 
 
Jag premiärtestade denna dulche de leche i en tarte, som bestod av en mördegsbotten, dulche de leche i mitten och sedan chokladganache ovanpå tillsammans med lite vispad grädde. Sött men så gott! Dulche de lechen var en gåva från Pampas Deli och ni kan läsa mer om den här.
 
 
 
Dulche de leche och chokladtarter:
- 6-8 små tarter eller en stor
 
4 dl vetemjöl
200 gram smör
1.5 dl strösocker
1 ägg
 
1 burk dulche de leche
 
150 gram choklad
1 dl vispgrädde
50 gram smör
 
vispgrädde till dekoration

1. Dela smöret i små bitar. Arbeta sedan snabbt ihop alla ingredienserna, före hand eller i en matberedare.

2. Plasta in degen och låt den vila i kylskåpet i minst 30 minuter.
 
3. Sätt ugnen på 175 grader.
 
4. Smöra formarna. Kavla ut degen på ett lätt mjölat bord och klä sedan formarna med deg.
 
5. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, tills dessa att kanterna har blivit lite gyllene.
 
6. När botten svalnat så fyller du dem med dulche de leche, hur mycket du vill ha i är lite upp till dig (men finns ingen anledning att snåla ;) )
 
7. Hacka chokladen i mindre bitar. Spara en liten del till dekoration. Smält resten av chokladen över ett vattenbad eller försiktigt i micron.
 
8. Skär smöret i mindre bita och rör ner dem i chokalden tills de smälter.
 
9. Rör snabbt ner grädden tills dess att allt är blandat till en len ganache.
 
10. Bred ut ganachen ovanpå dulche de lechen och ställ sedan in formarna ett par timmar i kylen.
 
Ta fram ur kylen en liten stund innan servering och dekorera med vispad grädde och riven choklad.
 
 

Kladdkaka med kokostosca

Publicerat: 2013-08-04 Kl: 00:13:02 | I kategori: Kladdkaka | 4 kommentarer

Bjuder på ytterligare variant av den älskade kladdkakan här =) Undrar om jag någonsin kommer tröttna på den, förmodligen inte... Har till och med startat en ny kategori här på bloggen, just för att kunna samla alla olika varianter på ett lite lättare sätt. Denna gång serverade jag kladdkakan med ett täcke av ett sött och lite knäckigt toscatäcke, med smak av kokos. En av de godaste kombinationerna som finns, om du frågar mig =) Har ni något favoritvariant av kladdkaka? Tipsa gärna!
 
 

Kladdkaka med kokostosca:
- 1 kaka, 22 centimeter
 
2 ägg
2.5 dl socker
75 gram smör
3 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
 
200 gram kokosflingor
2 dl ljus sirap
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl strösocker
75 gram smör
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form, som är 22 centimeter i diameter.
 
2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
 
3. Smält smöret och låt det svalna något.
 
4. Vispa ner kakao, vanilj och salt i äggsmeten.
 
5. Vispa ner det smälta smöret.
 
6. Blanda snabbt ner mjölet, överbearbeta inte smeten.
 
7. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.
 
8. Lägg alla ingredienser till toscan i en kastrull och låt koka samman i ett par minuter.
 
9. Ta ut kakan efter angiven tid och bred ut toscan över den, tills du har ett jämnt lager.
 
10. Grädda i ytterligare tio minuter, tills att toscan fått en fin gyllene färg.
 
11. Ta ut och låt svalna innan servering.
 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0