Chokladbollsfyllning

Publicerat: 2012-05-29 Kl: 20:59:00 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 6 kommentarer

När jag läste vad Lisas divatårta innehållit fastnade jag direkt för en fyllning: chokladbollsfyllning. Helt genialiskt, om man som jag älskar chokladbollar vill säga ;) Passade på att testa den när jag skulle göra en tårta till barn och mycket riktigt gick den hem (både hos dem och mig ;) ). Ursprungsreceptet säger att det blir två lager fyllningar i en 20 centimeters form, men jag tycker receptet blir lagom till ett lager.


                                                                                                        ( Gammal bild på chokladbollar)



Chokladbollsfyllning:
~1 lager

100g smält smör
3 msk kakao
1 dl socker
1 tsk vaniljpulver
3 dl havregryn
3 msk kallt kaffe (eller mjölk)
1-2 dl vaniljkräm gjord på marsanpuvler
1-2 dl vispad grädde
ca 1 dl kokos

1. Blanda ihop smör, kakao, socker, vaniljpulver, havregryn och kaffe. Vispa tills allt är väl blandat.

2. Gör iordning 1 dl vaniljkräm i en separat skål och vispa grädden i en annan.

3. Blanda ihop innehållet i alla 3 skålarna. Börja med den mindre mängden grädde och vaniljkräm, öka sedan på ifall du vill ha fyllningen lite lösare.

4. Bred ut fyllningen på en tårtbotten och strö över kokos.

Rosa volanger till Ella

Publicerat: 2012-05-27 Kl: 19:53:28 | I kategori: Tårtor | 9 kommentarer

Idag har vi firat Ella som hunnit bli hela sex år gammal! Känns som att det var igår hon var alldeles nyfödd och jag höll henne första gången. Då somnade hon i min famn, men jag vågade inte röra mig av rädsla att hon skulle vakna, så istället satt jag still i två timmar med en helt bortdomnad arm. Vad gör man inte för de små sötnosarna :) Ellas mamma frågade mig om jag ville baka till kalaset och det ville jag absolut!

Färgerna gick i rosa och vitt och det skulle vara mycket volanger. Gemensamt kom vi fram till att det skulle finnas en tårta, cupcakes, cake pops samt macarons och de skulle gärna innehålla mycket choklad. Tyvärr fick jag ingen bild med alla bakverk tillsammans, de matchade varandra riktigt bra, men lite bilder blev det :)





Tårtan består av en chokladbotten med chokladbollsfyllning och ett lager hallonmousse (de två första recepten kommer på bloggen i veckan). Spacklad med smörkräm och sen täckt med sugarpaste. Dekorationerna är gjorde i sugarpaste/flowerpaste.



Cake Popsen består utav oreos och philadelphiaost, som doppats i blockchoklad och dekorerats med strössel och en blomma gjord utav sugarpaste. Assistans att knyta rosetter bidrog min kära make med, till sin stora glädje (hoppas ni förstår ironin här, han var inte glad över att få hjälpa till, inte alls =) ).



Slutligen fanns det även macarons med på bordet, dessa fylldes med en hallonsmörkräm.


Limekaka

Publicerat: 2012-05-21 Kl: 21:21:54 | I kategori: Mjuka kakor | 4 kommentarer

Webbutiken FikaMera gick för ett tag sedan ut och sökte personer som ville testa en ny form de har i sortimentet. Jag anmälde mig av två anledningar. För det första så är formen rosa. Jag har liksom en förkärlek till rosa saker och själva formen har en underbart gammelrosa nyans. För det andra så medföljer det ett praktiskt lock som man kan sätta på formen, så att man kan ta med sig formen med kakan i om man vill. Perfekt att ha till sommarens utflykter! Var lite rädd för att locket skulle kännas ömtåligt, men det är ett rejält plastlock med två handtag i plast. Kakan gräddades fint i ugnen och formen behöll sin fina färg, så jag är mer än nöjd =) 



Kakan då? Det blev en syrlig limekaka med en limeglasyr ovanpå, som karln tog med till jobbet och bjöd på. I och med att maken är föräldraledig just nu så får de inte fika lika ofta som förut, och det har varit en del protester mot detta på sistone. Nu borde de vara nöjda ett litet tag i alla fall!




Limekaka:
~12-14 bitar

150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 st lime, skal från 2 och saft från 1

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Smält smöret. Ställ åt sidan och låt svalna.

3. Vispa ägg och socker vitt och poröst.

4. Vispa ner vattnet.

5. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver med en gaffel i en separat skål. Vänd sedan ner mjölblandningen i äggsmeten.

6. Blanda ner skal från två lime och saft från en (går att öka mängden lime om du vill ha en starkare smak.

7. Smöra och bröa en form med cirka 22-23 centimeter i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

8. Låt svalna en stund i formen innan du tar ur kakan. Låt svalna helt innan du brer på glasyr (se nedan. Går även utmärkt att äta som den är).


Limefrosting:

100 gram philadelphiaost
30 gram smör, rumsvarmt
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 lime, skalet

1. Vispa samman alla ingredienser tills du får en jämn glasyr. Vispa några minuter extra för att göra glasyren extra fluffig.

Chokladbotten

Publicerat: 2012-05-20 Kl: 15:16:15 | I kategori: Tårtbotten | 2 kommentarer

Saftig chokladtårtbotten. Recepet ger en botten som går utmärkt att dela i tre delar. Receptet är för en form som är 24 centimeter i diameter.

Saftig chokladbotten:
~24 centimeter

0.5 dl kakao
0.5 dl kokande vatten
225 gram smör, rumstempererat
2.75 dl socker
4 ägg
3.25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Blanda kakao med kokade vatten.

3. Blanda ner smör och socker och vispa ett par minuter.

4. Vispa ner ett ägg i taget, vispa en stund mellan varje.

5. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål med en gaffel. Vänd sedan ner möjlblandningen i äggsmeten.

6. Häll smeten i en smörad och bröad form med en krage av bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35 minuter. Öppna inte ugnen under de första 20 minutrarna, det kan göra så att botten sjunker ihop.



För att anpassa receptet till en form som är 20 centimeter i diameter så är det bara att halvera receptet och grädda i ungefär 30 minuter.

Minicupcakes med hallon och vanilj

Publicerat: 2012-05-19 Kl: 20:56:46 | I kategori: Cupcakes | 7 kommentarer

Den här veckan har försvunnit i rasande fart, verkligen! Kan hänga ihop med att jag har sovit lite mer än vanligt, kroppen är liksom tröttare på något sätt. Det är nog inte så konstigt när jag tänker efter, har varit mycket inbokat och ett högt tempo den sista tiden, då är det kanske inte så konstigt att kroppen säger ifrån. Den här helgen har jag varit långledig och kunnat ta igen mig lite, riktigt skönt! Nu jobbar jag bara heltid två veckor till, sen kommer jag bara jobba 80% resten av sommaren, fram till semestern. Tänk, en hel dag till ledig i veckan, känns helt underbart!



Bakat har jag gjort i alla fall. Att stå själv i köket och baka och se något fint och gott växa fram i ugnen är lite lugnande på något sätt. Det var länge sen jag gjorde cupcakes och längtade faktiskt efter att baka cupcakes igen. På samma sätt som jag kan längta efter att baka macarons har jag nu börjat längta efter att baka cupcakes. Helt galet, jag vet.



Provbakade dessa söta små saker i alla fall. Ska baka dem till nästa helg, men i en något barnvänligare variant, och ville prova kombinationen. Kändes smart att göra det lite i förväg, istället för att tätt inpå, som jag oftast gör. Dottern fick agera provsmakare och nog fick de godkänt alltid =) Använde ett recept på vaniljcupcakes som jag använt förut, med skillnaden att jag tillsatte hallon denna gång.
 




Vanilj- och halloncupcakes:
~12 vanliga alternativt 24 små

2 1/4 dl vetemjöl
1.5 dl socker
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
75 g smör, minst rumsvarmt
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljpulver
hallon

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.

3. Häll i hälften av mjölken och blanda smeten slät.

4. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.

5. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.

6. Placera ett hallon i varje form om du gör minicupcakes och fyll sedan på med smet till ungefär hälften av formen. Gör du vanliga cupcakes så fyll formarna till hälften först, stick sedan ned några hallon i varje form.

7. Grädda i ugnen i cirka 15 minuter för minicupcakes, 17-23 minuter för vanliga.

8. Spritsa på marängsmörkrämen när de svalnat (se recept nedan).



Hallonmarängsmörkräm:

2 äggvitor
100 gram socker
120 gram smör, rumstempererat
50 gram hallon
rosa pastafärg

1. Vispa upp socker och äggvitor lite snabbt i en värmetålig skål. Fortsätt vispa över ett vattenbad tills dess att allt socker har smält.

2. Ta bort skålen från värmen och fortsätt att vispa tills dess att smeten har svalnat och har blivit vit och fluffig.

3. Tillsätt smöret, lite i taget. Fortsätt hela tiden att vispa. När allt smör är tillsätt så vispa ytterligare ett par minuter, tills dess att smörkrämen helt har gått ihop och blivit slät.

4. Mosa hallonen med en gaffel eller med en mixer. Sila bort kärnorna.

5. Blanda ner hallonpurén i smörkrämen och vispa tills allt har gått ihop. Vill du få en starkare rosa färg kan du ha i några droppar rosa pastafärg.





Monnies tårtbotten

Publicerat: 2012-05-17 Kl: 10:10:41 | I kategori: Tårtbotten | 0 kommentarer

Ny kategori här på bloggen! Det har blivit en del tårtbakande på sistone -och mer kommer det bli- så kommer samla recept på olika varianter av tårtbotten under denna kategori. Monnies tårtbotten är den första tårtbotten jag någonsin har gjort, så tänkte att den passar bra att inviga kategorin med :) Den är lätt och luftig och neutral i smaken, om du inte tillsätter något smakämne i smeten.

Monnies tårtbotten:

5 ägg
3 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
2.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Vispa länge, det gör stor skillnad.

3. Blanda ihop övriga ingredienser i en separat skål och blanda dessa väl med en gaffel.

4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda allt väl med en slickepott.

5. Häll smeten i en smörad och bröad form (20 centimeter), som du har klätt med en krage av bakplåtspapper (annars rinner smeten över).

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter. Gör ett stickprov för att se om tårtbotten är färdig, tänk bara på att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minutrarna, det kan göra att botten sjunker ihop.

7. Låt tårtbotten svalna i formen i ungefär tio minuter med en kökshandduk över, innan du tar ut den ur formen. Går utmärkt att frysa, väl inplastad.


För att göra chokladbotten byter du ut o.5 dl av vetemjölet till 0.5 dl kakao.

Choklad- och kokosrutor

Publicerat: 2012-05-13 Kl: 17:30:45 | I kategori: Mjuka kakor | 10 kommentarer

Nom nom! Ja, ni hör väl hur gott det låter? Som jag har tjatat om kombinationen choklad och kokos på denna blogg och så har det tagit mig ändå till nu att baka dem! Här är dem i alla fall, mastigt chokladiga med ett täcke av seg kokos. Blir liksom inte mycket bättre ;) (Eller kanske, om man dubblar receptet på kokostäcket.. kan ju bara bli bättre med mer kokos...)





Tänkte faktiskt bjuda er på ett bloggtips idag oxå! Sandra har en jättefin blogg där hon lägger upp massor med fina och inspirerande bilder på sitt nyöppnade kafé och en hel del bakverk. Som läsare har du kunnat följa henne
på vägen till att förverkliga sin dröm, vilket har varit riktigt inspirerande och spännande. Jag hoppas kunna göra ett litet besök där någon gång jag befinner mig i Stockholm. Ett litet tips alltså, så här på söndagskvällen =) Nu ska jag fortsätta läsa denna dams bok innan det är dags sova.


Choklad- och kokosrutor:
~ 16-20 stycken

4 ägg
3 dl socker
3 dl mjöl
1 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm salt
150 gram smör, rumstempererat

1. Värm ugnen till 200 grader. Smörj en form, cirka 20x30 centimeter.

2. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Rör ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt på låg hastighet eller med en slickepott.

4. Blanda ner smöret och rör försiktigt tills allt har blandats väl.

5. Ha ner smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 13 minuter. Gör kokostäcket under tiden.

75 gram smör
1.5 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
200 gram kokosflingor

6. Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt dem koka upp.

7. Låt sjuda i ungefär fem minuter, tills att smeten tjocknat lite.

8. Bred kokosen över kakan och grädda i ytterligare tio minuter.

9. Låt kakan svalna och skär sedan i rutor.



Har i detta inlägg centrerat texten och bilderna, men är osäker på om detta är bättre eller sämre än det jag hade innan. Helst vill jag ha bilderna centrerade och texten vänstercentrerad, men det verkar inte som att det går. Vad tycker ni, blir det svårare att läsa/följa recepten om de är centrerade?




Peanutbutter Cookies

Publicerat: 2012-05-11 Kl: 22:05:36 | I kategori: Cookies | 3 kommentarer

Nu börjar jag landa lite igen efter helgens aktiviteter, men en weekend i storstan gav mersmak måste jag säga :) Innan jag åkte så bakade jag dessa kakor, så att lilla familjen skulle ha något gott att äta när jag var borta. Goda blev de, stora kakburken var slut när jag kom hem efter ett par dagar :)




Receptet kommer från Hummingbird Bakery och är verkligen ett toppenrecept, alla kakor blir så där perfekt runda och platta som de ska vara (enligt mig i alla fall). Gillar recept som känns omöjliga att misslyckas med. Dessa kakor blir sådär härligt sega i mitten och krispiga på kanterna.

Peanutbutter Cookies:
~30 stycken

225 gram smör, rumstempererat
200 gram strösocker
200 gram ljust råsocker
2 ägg
1/2 tsk vaniljpulver
240 gram jordnötssmör
340 gram mjöl
2 1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
75 gram mörk choklad, grovt hackad eller chokladknappar

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Vispa samman ägg och socker till en fluffig smet.

3. Vispa ned ett ägg i taget och vispa en liten stund efter varje.

4. Vispa ner vanilj och jordnötssmör på låg hastighet.

5. Tillsätt mjöl, salt och bikarbonat och vispa samman till en smidig deg.

6. Vänd ner chokladen med en slickepott.

7. Rulla bollar stora som en pingisboll, ungefär sex per plåt är lagom. De behöver ha utrymme mellan sig eftersom de dels flyter ut och dels sväller.

8. Grädda cirka 10 minuter, tills de är gyllene runt kanterna och ganska platta.

9. Låt kakorna svalna något på plåten, låt dem sedan svalna helt på ett galler.

Mitt Kök

Publicerat: 2012-05-09 Kl: 15:31:45 | I kategori: Övrigt | 5 kommentarer

Idag finns det ett välbekant recept på en vit chokladtårta i Expressens matbilaga Mitt Kök =)

Bloggeventet

Publicerat: 2012-05-08 Kl: 22:42:00 | I kategori: Events | 0 kommentarer

I helgen som var så var jag som sagt på bloggevent i Göteborg. Vilken upplevelse det var! Helt fantastiskt från att jag checkade in på hotellet tills att jag åkte därifrån. Bara en sådan sak att befinna dig tillsammans med andra människor som delar ditt intresse, som du kan utbyta tankar och erfarenheter med, var helt otroligt.

Eventet var uppdelat i två dagar. Den första dagen hölls det föreläsningar för alla inbjuda bloggare, från genrerna mat, mode och inredning. Dagen handlade om entreprenörskap, att kvinnor ska våga ta för sig och våga satsa på det de tycker om. Föreläste gjorde kvinnor som vågat just detta, de vågade satsa på sin hobby och passion och lyckades. Dag nummer två var vi matbloggare för oss själva och det blev föreläsningar som handlade om mat och bakning och det hanns även med en hel del provsmakningar.

Här kommer lite bilder jag tog under helgen:


Moderator för dagen var Karin Adelsköld, en hel fantastisk och färgstark kvinna, som verkligen bjöd på både det ena och det andra. Även Karin hade en inspirerande historia att berätta, om hur hon mitt i livet bytte karriär och hur hon tack vare det korades till Årets bästa kvinnliga komiker 2011.


UnderbaraClara och forskaren Anna-Karin Nyberg hade tillsammans med Frida (trendenser) premiär för sitt koncept Bloggar & Business, där de pratade om hur de gått till väga för att komma dit de befinner sig nu i livet, gav allmänna råd om hur du ska (kan) tänka kringa bloggandet och allt det som händer runtomkring. Så jäkla bra var de, verkligen!

 
I fikapausen på eftermiddagen fick jag en liten pratstund med UnderbaraClara. Mycket trevlig och mer ödmjuk än vad som ibland kommer fram på bloggen.


Trendenser-Frida och Anna-Karin Nyberg.


Monika Ahlberg, författaren till flera kokböcker och från Rosendahls trädgård i Stockhol, var nog eftermiddagens stora överraskning för mig. Hade någon i förväg berättat för mig att jag fängslat skulle sitta och lyssna på hur någon berättat hur de skapade en trädgård med tillhörande café hade jag inte trott denna, men det är just vad jag gjorde. Monika berättade sin historia på ett sådant livfullt och passionerat sätt, att jag inte hade kunnat gjort annat.


Dagens final var Isabella Löwengrip, Blondinbella. En energisk, livlig och kreativ tjej, som verkligen har mycket på gång hela tiden :)


Det här är Ina, mig veterligen den enda norska deltagaren på eventet och även min rumskompis. Ina driver Matbloggsentralen, och är verkligen full av idéer över bloggandet. Jag hoppas att det blir en bloggträff i Norge framöver, så att jag får en anledning att åka till Norge och så att jag får träffa henne igen :)


Dag nummer två var inriktad på mat och bak. Det blev en hel del prat om brödbak, vilket jag inte är så intresserad av. Vad jag däremot gillar är cupcakes och det var Anna Schärlin, som bland annat driver NK Bakery, där för att prata lite om. Med sig hade hon även en kartong för provsmakning.


Anna Schärlin.




Denna tjej deltog i eventet och även hon överraskade mig på ett positivt sett. Louise Johansson, som vann första säsongen av Sveriges Mästerkock, berättade om hennes medverkan i programmet och hur året efteråt har sett ut. Hon var verkligen en trevlig, ödmjuk tjej som tog sig tid att prata med alla. Hon hade även tagit med sig exemplar av sin nyutgivna bok till allihop, vilket var en trevlig överraskning för en kok- och bakbokssamlare som mig själv :)




Dagen avslutades med att Jeanna Kanold från Flickorna Kanold kom och pratade choklad. Vilken eldsjäl hon var! Pratade om choklad och hennes förhållande till choklad på ett riktigt passionerat sätt. Med sig hade hon små askar med chokladpraliner, som hon tillverkat, som vi alla testade tillsammans. Supergoda var de!

Jag tar med mig så himla mycket inspiration, tankar och idéer från denna helg och jag är verkligen tacksam för att jag fick deltaga. Det jag vill skicka vidare till er är att om det finns någonting ni verkligen tycker om och brinner för och vill ta det hela ett steg längre, våga satsa. Var inte rädd för att misslyckas, men framför allt, var inte rädd för att lyckas.

Sommartårta

Publicerat: 2012-05-04 Kl: 12:39:36 | I kategori: Tårtor | 5 kommentarer

ICAkuriren har en tävling där man har kunnat skicka in bidrag på en sommartårta. Nu under denna vecka kan man rösta på alla inskickade bidrag och de sju som får flest röster kommer bli provbakade och sen publicerade i tidningen. Det tycker jag vore jätteroligt och vill gärna bli en av dessa sju, så gå jättegärna in och rösta på min tårta! Tårtan består av en saftig vaniljbotten, en len citronkräm och är sen dekorerad med sommarens alla bär! Servera denna tillsammans med lättvispad grädde och du har en supergod sommartårta.

Röstar gör du HÄR, genom att i rutan längst ner på sidan fylla i nummer 29 (i alla fall om ni vill rösta min på tårta ) och sen skicka in. Tar inte alls lång stund. Tack så jättemycket!

Update! Har under det senaste dygnet märkt att antalet tävlingsbidrag varierar och vilket nummer mitt bidrag har skiljer sig åt. Just nu har bidraget nummer 29, men om ni orkar så dubbelkolla gärna :)







Min sommartårta blir även mitt bidrag till Månadens sötsak, vars tema är just sommar!

Bloggforum 2012

Publicerat: 2012-05-01 Kl: 10:56:00 | I kategori: Events | 4 kommentarer


                                                                                              Bild: trendenser.se

Det är Bloggforum 2012 som jag har hintat lite om! En två dagars bloggträff för 100 speciellt inbjudna bloggare inom mat, mode och inredning. Jag är en av de lyckliga som har fått en inbjudan och nu är allt klart att jag faktiskt kan åka (var tvungen att vänta på om min ledighet skulle bli godkänd från jobbet).

Så nu i helgen, söndag till måndag, väntar två dagar fullspäckade med föreläsningar, middag, hotellövernattning på Clarion Post Hotel Göteborg, mingel i baren. Bland föreläsarna finns UnderbaraClaraBlondinbella, Karin Adelsköld och Louise Johansson och förstås Frida Ramstedt, som anordnar alltihop. Bland många andra! Föreläsningarna handlar mycket entreprenörskap, företagande på internet och varumärkesbyggande och det ska verkligen bli intressant att lyssna på alla inspirerande föreläsare. För att inte tala om att träffa alla andra bloggare! Är det nån av er som kommer delta så hojta gärna till!

Min tanke är även att jag i den mån det går löpande uppdaterar min facebook sida med vad som händer, så vill ni ta del av detta så hittar ni min sida HÄR.

Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0