Monnies tårtbotten
Publicerat: 2012-05-17 Kl: 10:10:41 | I kategori: TårtbottenNy kategori här på bloggen! Det har blivit en del tårtbakande på sistone -och mer kommer det bli- så kommer samla recept på olika varianter av tårtbotten under denna kategori. Monnies tårtbotten är den första tårtbotten jag någonsin har gjort, så tänkte att den passar bra att inviga kategorin med :) Den är lätt och luftig och neutral i smaken, om du inte tillsätter något smakämne i smeten.
Monnies tårtbotten:
5 ägg
3 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
2.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Vispa länge, det gör stor skillnad.
3. Blanda ihop övriga ingredienser i en separat skål och blanda dessa väl med en gaffel.
4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda allt väl med en slickepott.
5. Häll smeten i en smörad och bröad form (20 centimeter), som du har klätt med en krage av bakplåtspapper (annars rinner smeten över).
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter. Gör ett stickprov för att se om tårtbotten är färdig, tänk bara på att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minutrarna, det kan göra att botten sjunker ihop.
7. Låt tårtbotten svalna i formen i ungefär tio minuter med en kökshandduk över, innan du tar ut den ur formen. Går utmärkt att frysa, väl inplastad.
För att göra chokladbotten byter du ut o.5 dl av vetemjölet till 0.5 dl kakao.
Monnies tårtbotten:
5 ägg
3 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl potatismjöl
2.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Vispa länge, det gör stor skillnad.
3. Blanda ihop övriga ingredienser i en separat skål och blanda dessa väl med en gaffel.
4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda allt väl med en slickepott.
5. Häll smeten i en smörad och bröad form (20 centimeter), som du har klätt med en krage av bakplåtspapper (annars rinner smeten över).
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 40 minuter. Gör ett stickprov för att se om tårtbotten är färdig, tänk bara på att inte öppna ugnsluckan under de första 20 minutrarna, det kan göra att botten sjunker ihop.
7. Låt tårtbotten svalna i formen i ungefär tio minuter med en kökshandduk över, innan du tar ut den ur formen. Går utmärkt att frysa, väl inplastad.
För att göra chokladbotten byter du ut o.5 dl av vetemjölet till 0.5 dl kakao.
Kommentarer
Trackback