Vita choklad- och jordgubbsmuffins (White Chocolate and Strawberry Muffins)

Publicerat: 2013-05-30 Kl: 12:37:00 | I kategori: Muffins | 106 kommentarer

Tänk att det redan är slutet av maj! Om några dagar är det juni och då måste det ju officiellt vara sommar, eller hur? Själv har jag två dagar kvar att jobba innan jag går på min sommarsemester, så för mig är det definitivt sommar =) Juni... avslutningar på dagis och skola, studentfirande, utlandssemester, midsommar... Fullspäckad månad det där! Många anledningar till att baka, kanske dessa underbara muffins passar bra till något tillfälle? Om det är något bär som hör till sommaren så är det ju jordgubbar, i alla fall om du frågar mig!
 
Already end of May and soon there will be June! Time flies and now it must be OK to say that the summer has began. For me, June means vacation, graduaction, "Midsommar"... With other words: a lot of occations to bake! Maybe the recipe of these wonderful muffins, filled with white chocolate and fresh strawberries, will come in handy to one of these occations? =) English recipe further down!
 
 
 En av mina favoritkombinationer när det kommer till pajer är just jordgubbar och vit choklad, nämligen denna, så jag ville testa och se hur smakerna passade ihop i muffins. Och med facit i hand kan jag inte annat än säga att det blev ett lyckat resultat =)
 
 
 
 
Vit choklad- och jordgubbsmuffins:
- 14-16 stycken
 
150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl vatten
3 d vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 gram vit choklad
200 gram jordgubbar
 
1. Värm ugnen till 225 grader.
 
2. Smält smöret. Hacka chokladen och smält ner den i smöret.
 
3. Vispa ägg och socker poröst.
 
4. Vispa ner vatten och smör.
 
5. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd sedan ner mjölblandningen försiktigt.
 
6. Hacka jordgubbarna i mindre bitar och vänd ner dem i smeten.
 
7. Fördela smeten i formarna (fyll cirka 3/4 av formarna) och grädda sedan mitt i ugnen i 10 minuter.
 
 
White Chocolate- and Strawberry Muffins
- 14-16 Muffins
 
150 g unsalted butter
2 dl sugar
2 eggs
1/2 dl water
2.5 dl flour
1 tsp bakingpowder
100 g white chocolate
200 g strawberries
 
1. Heat the oven to 225 C (450 F).
 
2. Melt the butter. Chop the chocolate inte little pieces and let it melt in the warm butter. Let cool slightly.
 
3. Whisk sugar and eggs until its light and fluffy.
 
4. Add the water and the butter/chocolate.
 
5. Gently mix the flour and bakingpowder with the mixture.
 
6. Chop the strawberries into small pieces and add to the batter.
 
7. Divide the batter into cupcake liners, placed in a cupcake pan.
 
8. Bake for about 10 minutes in the mittle of the oven. Let cool.
 

Theme of the Week: jordgubbar

Publicerat: 2013-05-24 Kl: 09:35:00 | I kategori: | 2 kommentarer

Det var ett tag sen det blev något Theme of the Week-inlägg här på bloggen, men i och med att jag befinner mig på Mallorca just nu och har liiite svårt att baka något plus att det faktiskt är fredag idag, så tycker jag att det passar bra! Temat denna vecka är jordgubbar, inspirerat av att sommaren är på ingång och med den färska jordgubbar, samt en underbart god cheesecake som jag åt här nere för ett par dagar sedan.
 
 
 
Vill ni se fler bilder från Mallorca hittar ni dem HÄR.
 
 Louise´s experimenterande resulterade i denna maffiga jordgubbstårta, ett lite annorlunda alternativ till den vanliga grädd- och jordgubbstårtan?
 
Mina favoriter med jordgubbar inblandade måste vara det jag bjöd på till midsommar förra året, nämligen dessa cupcakes och denna underbart fräscha och goda tårta. Jag har redan mina funderingen kring vad årets sommartårta ska innehålla och det kommer nog bli jordgubbar där med!
 
Mowielicious bjuder på helt fantastisk jordgubbsdessert tillsammans med grädd- och jordgubbsfyllda macarons tillsammans med helt underbara bilder av jordgubbar i detta inlägg.
 
Avslutningsvis kanske jag få fresta med en jordgubbsglass? Novicehouswife gör sin på rostade jordgubbar och är defintivt ett recept värt att testa. Här hittar ni det!
 
 
 
 
VIlka är era favoriter när det kommer till jordgubbar och bakverk? Länka gärna till receptet nedan i kommentarerna, så att vi andra kan inspireras  =)

Vanilj- och rabarberkaka

Publicerat: 2013-05-21 Kl: 08:45:18 | I kategori: Mjuka kakor | 1 kommentarer

Ibland är det perfekt med enkla recept, sådana som bara tar någon minut att svänga ihop och resultatet blir ändå riktigt gott. Som är perfekt när man får oväntat besök och du ändå vill bjuda på något gott. Det här är ett sådant recept. Jag såg det i senaste numret av Lantliv och ville testa och se hur resultatet blev och det blev verkligen supergott! Det består bara av fyra ingredienser plus smaksättning och går att variera med vilka bär eller frukter du vill. Jag tillsatte vanilj och rabarber och fick en jättefräsch och god kaka.
 
 
För övrigt befinner jag mig faktiskt på semester just nu =) Jag och min syster är på Mallorca och bara umgås, solar och har det allmänt trevligt. Hotellet har wifi vilket jag är glad över, men att ladda upp bilder är ett mindre projekt i sig! Men det är klart bättre än inget wifi alls ;)
 
 
 Så medan jag lämnar er med denna goda kaka, så ska jag och min syster bege oss ut på en guidad cykeltur ;) Trevlig tisdag på er =)
 
 
 
Rabarberkaka:
 
4 ägg
socker
smör, rumstempererat
mjöl
1 tsk vaniljsocker
rabarber
 
1. Värm ugnen till175 grader. Smörj och bröa en form, 24 centimeter.
 
2. Väg äggen. Resterande ingredienser ska väga lika mycket som äggen.
 
3. Vispa smör och socker krämigt.
 
4. Tillsätt äggen ett i taget, vispa en stund mellan varje.
 
5. Vispa ner mjöl och vaniljsocker.
 
6. Ansa rabarbern och dela stjälkarna i fyra centimeter stora bitar.
 
7. Fyll formen och fördela rabarbern jämnt.
 
8. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter, tils att kakan är torr i mitten.
 
 
 

Salt chokladkolapaj

Publicerat: 2013-05-13 Kl: 21:58:58 | I kategori: Dessert | 26 kommentarer

Idag har jag en riktig godbit åt er: krispig chokladbotten, len chokladkola och sedan en chokladganache med flingsalt ovanpå. RIktigt god! Däremot kan jag tipsa om att den är liiiite mastig om man äter den som avslutning på en trerätters middag, det tog emot lite på slutet där ;)
 
 
Jag använde en rektangulär form från Leilas General Store, men det går lika bra att använda en vanlig springform med 24 centimter i diameter.
 
 
Salt chokladkolapaj:

Botten:
 
100 gram smör
250 gram digestivekex
0.5 dl florsocker (gärna med chokladsmak)
 
1. Smält smöret.
 
2. Krossa kexen till smulor och blanda med florsockret.
 
3. Blanda ihop smulorna med smöret och tryck ut i ett jämnt lager i formen.
 
4. Ställ formen kallt en stund.
 
Fyllning:
 
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
100 gram choklad (36-55%)
50 gram smör, rumstempererat
 
1. Koka samman grädde, socker och sirap till cirka 120 grader (cirka 15 minuter).
 
2. Ta av kastrullen från plattan och låt svalna något. 
 
3. Hacka chokladen under tiden att chokladen kokar samman. Tillsätt chokladen och smöret när kolanhar svalnat lite och rör om.
 
4. Låt svalna lite till innan du fyller pajformen. Ställ svalt.
 
 
Chokladganache:
 
150 gram choklad
1 dl vispgrädde
1 msk smör
flingsalt
 
1. Hacka chokladen.
 
2. Koka upp grädden.
 
3. Ta av kastrullen från värmen och rör ner chokladen och smöret. Blanda väl.
 
4. Låt svalna innan den hälls över kolan. Strö över flingsalt.
 
 
Servera med vispad grädde.

Jordgubbskaka

Publicerat: 2013-05-08 Kl: 13:26:18 | I kategori: Mjuka kakor | 3 kommentarer

Åh vilka underbara dagar jag hade i helgen! Då var det nämligen dags för ytterligare en bloggträff (var ju iväg till Göteborg för drygt två veckor sedan), denna gång anordad av Jannike. Så i lördags mötte jag upp Louise och tillsammans spenderade vi dagen med att lyssna på Malena, Jannike och Maria och kvällen med att mingla med hundratalet andra bloggare. Så nu sitter jag här, fullproppad av energi och idéer och planer! Just sådana här träffar är så värdefulla, att få träffa andra bloggare och utbyta erfarenheter, tankar och idéer, samtidigt som du kanske skaffar dig vänner för livet. Får ni möjlighet, ta chansen och åk på någon träff, det är verkligen värt det!
 
Men nu till något helt annat, nämligen en kaka! Och inte vilken kaka som helst, utan en jordgubbskaka, som helst ska serveras med färska jordgubbar och vispad grädde till.
 
 
Det känns som det äntligen går åt rätt håll med vädret nu, idag har solen lyst hela dagen och det har nästan varit riktig sommarvärme. Och då känns det verkligen passande med en jordgubbskaka! Och nej, den är inte bränd (fick den frågan på instagram nämligen ;P), krämen ovanpå får bara ganska mycket färg =)
 
 
 
Jordgubbskaka:
 
150 gram smör, rumstempererat
1 1/2 dl strösocker
1 ägg
0.5 dl mjölk
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver

Kräm:
2 dl creme fraiche
3 ägg
1 dl strösocker
250 gram jordgubbar
 
vispad grädde
jordgubbar
 
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en springform, cirka 24 centimeter.
 
2. Rör smör och socker pösigt. Tillsätt ägget och vispa samman.
 
3. Vispa ner mjölken.
 
4. Vänd ner mjöl, potatismjöl och bakpulver.
 
5. Grädda längst ner i ugnen i cirka 12 minuter. Gör krämen under tiden:
 
6. Blanda ihop creme fraiche med ägg och socker.
 
7. Skiva jordgubbarna (jämntjockt).
 
8. Ta ut kakan (efter tolv minuter) och häll krämen ovanpå och fördela sedan jordgubbarna jämnt över kakan.
 
9. Sätt in kakan i ugnen igen och grädda i ytterligare 40-45 minuter.
 
10. Låt kallna innan du tar ut kakan ur formen. Servera med vispad grädde och jordgubbar.
 
 

Hallon- och lakritstårta

Publicerat: 2013-05-02 Kl: 09:57:11 | I kategori: Tårtor | 11 kommentarer

Om ni bara visste hur lång tid det har tagit att skriva på detta inlägg! Har hållt på sen i slutet av förra veckan och av någon anledning har det hela tiden dykt upp saker som gjort att jag fått avbryta. Men nu äntligen! Och det är verkligen på tiden, för jag är lite ivrig med att få ut nästa inlägg, som är något riktigt smaskigt =) Men okey, sista lakritsreceptet på ett tag! Kanske ;) Denna tårta består av saftiga lakritsbottnar (recept från Hembakat) och en hallonfyllning baserad på hallonsylt och philadelphiaost.
 
 
Det är ju så gott med färska hallon! Eller, det är det väl med alla bär, men hallon är verkligen en av favoriterna (tillsammans med jordgubbar). Syrliga bär, söt fyllning och sedan en smakbrytning av lakrits. Det är ungefär så bra som det kan bli ;)
 
 
Och vet ni! Marias Cupcakes på Instagram har nu passerat 10 000 följare! Helt galet mycket folk och det är riktigt roligt! Har ni missat mig där så heter jag så kreativt som Marias Cupcakes =) Vill ni även följa min privata, med lite mer bilder "behind the scene", lite mer matfokus och lite mer inredning så hittar ni mig även på bymarialindgren.
 
Lakritsbotten:
- 22 cm i diameter
 
3 ägg
3 dl strösocker
50 gram smör
1 dl mjölk
3 tsk lakritspulver
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
 
1. Sätt ugnen på 175 grader.
 
2. Smörj och bröa en form som är 22 centimeter i diameter. Klä den även med en krage av bakplåtspapper (om den inte har extra höga kanter) så att inte smeten rinner över.
 
3. Smält smöret och häll sedan i mjölken.
 
4. Vispa ägg och socker poröst.
 
5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd sedan ner dem i äggblandningen.
 
6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter.  Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på ett fat för att svalna helt.

Hallonfyllning:

200 gram osaltat smör, rumstempererat
200 gram florsocker
400 gram philadelphiaost, rumstempererad
150 gram hallonsylt (se nedan)
1 krm salt
 
färska hallon till dekoration
 
1. Vispa samman smör, florsocker och salt på hög hastighet tills det har blivit vitt och fluffigt.
 
2. Tillsätt philadelphiaosten och vispa samman allt till en jämn kräm, denna gång på låg hastighet.
 
3. Tillsätt hallonsylten. Vispa ner lite i taget tills att du får en bra konsistens och smak. Spara resten av fyllningen tills att du ska montera tårtan.
 
 
Hallonsylt:

300 gram hallon
1 dl syltsocker
 
1. Koka samman hallon och syltsocker i ett par minuter. Låt svalna.
 
Sockerlag:

0.5 dl strösocker
0.5 dl vatten
 
1. Koka upp vatten och strösocker ett par minuter. Låt sedan svalna.
 
 
Montering:
 
1. Dela botten så att du får tre tunnare bottnar.
 
2. Bred hallonsylt (det som inte behövdes till fyllningen) över den understa botten och bred sedan över ett jämnt lager av fyllningen.
 
3. Lägg nästa botten ovanpå och pensla med sockerlag och bred sedan på fyllningen.
 
4. Lägg på den sista botten och bred ut resterande hallonfyllning ovanpå.

5. Garnera med färska hallon.
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0