Det är ju så gott med färska hallon! Eller, det är det väl med alla bär, men hallon är verkligen en av favoriterna (tillsammans med jordgubbar). Syrliga bär, söt fyllning och sedan en smakbrytning av lakrits. Det är ungefär så bra som det kan bli ;)
Och vet ni! Marias Cupcakes på Instagram har nu passerat 10 000 följare! Helt galet mycket folk och det är riktigt roligt! Har ni missat mig där så heter jag så kreativt som Marias Cupcakes =) Vill ni även följa min privata, med lite mer bilder "behind the scene", lite mer matfokus och lite mer inredning så hittar ni mig även på bymarialindgren.
Lakritsbotten:
- 22 cm i diameter
3 ägg
3 dl strösocker
50 gram smör
1 dl mjölk
3 tsk lakritspulver
2 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smörj och bröa en form som är 22 centimeter i diameter. Klä den även med en krage av bakplåtspapper (om den inte har extra höga kanter) så att inte smeten rinner över.
3. Smält smöret och häll sedan i mjölken.
4. Vispa ägg och socker poröst.
5. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål och vänd sedan ner dem i äggblandningen.
6. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter. Låt kakan svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på ett fat för att svalna helt.
Hallonfyllning:
200 gram osaltat smör, rumstempererat
200 gram florsocker
400 gram philadelphiaost, rumstempererad
150 gram hallonsylt (se nedan)
1 krm salt
färska hallon till dekoration
1. Vispa samman smör, florsocker och salt på hög hastighet tills det har blivit vitt och fluffigt.
2. Tillsätt philadelphiaosten och vispa samman allt till en jämn kräm, denna gång på låg hastighet.
3. Tillsätt hallonsylten. Vispa ner lite i taget tills att du får en bra konsistens och smak. Spara resten av fyllningen tills att du ska montera tårtan.
Hallonsylt:
300 gram hallon
1 dl syltsocker
1. Koka samman hallon och syltsocker i ett par minuter. Låt svalna.
Sockerlag:
0.5 dl strösocker
0.5 dl vatten
1. Koka upp vatten och strösocker ett par minuter. Låt sedan svalna.
Montering:
1. Dela botten så att du får tre tunnare bottnar.
2. Bred hallonsylt (det som inte behövdes till fyllningen) över den understa botten och bred sedan över ett jämnt lager av fyllningen.
3. Lägg nästa botten ovanpå och pensla med sockerlag och bred sedan på fyllningen.
4. Lägg på den sista botten och bred ut resterande hallonfyllning ovanpå.
5. Garnera med färska hallon.