Rosor

Publicerat: 2012-02-27 Kl: 16:05:06 | I kategori: Cupcakes: grunder | 10 kommentarer

Tänkte visa er skillnaden på tre olika rosor. Här har jag använt samma teknik, men använt mig av tre olika tyllar.
Från vänster är det tyllarna 1B, 1M och 2D (alla från Wilton) som jag har använt.1B är den största av tyllarna och rosen får därför lite större "kronblad". Rosen får även ett mjukare utseende.1M är en stjärntyll med raka kanter vilket syns på rosen, som får ett lite vassare utseende.2D ger en mindre variant av rosen som blir med 1B-tyllen. Även den får mjukare kanter.  

Dekorera cupcakes

Publicerat: 2012-02-21 Kl: 10:08:14 | I kategori: Cupcakes: grunder | 27 kommentarer

Tyllar:
De flesta av mina tyllar är av märket Wilton. Jag tycker det är smidigt när man kan hålla sig till en tillverkare och Wilton har massor med olika tyllar. Det underlättar även att använda sig av ett internationellt märke, då är det lättare att få reda på vilken tyll som har använts i olika bloggposter oavsett vilken nationalitet bloggaren har.  Det här är de tyllar jag använder oftast, från vänster: 1A, 1B, 124, 1M och 2D (samtliga från Wilton).

Spritspåsar:
Jag använder enbart engångspritspåsar. Jag tycker det är mest hygieniskt, då vet jag att påsarna är helt rena. Påsar av tyg, med plastad insida, tycker jag är svåra att rengöra och helst ska du inte använda samma påse till gräddbaserade och marängbaserade frostings. Mina spritspåsar är från Wilton, men jag har provat andra märken som fungerat lika bra. Det viktiga tycker jag är att påsarna är av lite tjockare plast samt att de är hyfsat stora. För att slippa att få frosting som rinner över påsen när du vrider ihop den så är det bättre att ha en påse av större storlek. Så slipper du fylla på den igen oxå =)

När du fyller en spritspåse med frosting så är ett tips att trä den över ett glas eller en kanna om påsen är av en större modell. Då är det mycket lättare att fylla den än om du håller i den med en hand samtidigt. Tänk som sagt på att inte fylla den med för mycket frosting på en gång. Tryck sedan ner frostingen för att få bort luftbubblor och vrid slutligen ihop påsen upptill, precis ovanför frostingen. Håll påsen i ett stadigt grepp när du spritsar och tänk på att hela tiden hålla den försluten, så att du får ett jämnt och fint resultat.Färger:
Jag färgar mina frostings med pastafärg, vilken har en geléaktig konsistens. Den är mycket dryg och det behövs bara ytterst lite färg för att få en bra färg. Fördelen med pastafärg är att eftersom det behövs så lite färg så riskerar du inte att få en rinnig konsistens på frostingen, vilket lätt händer när du använder hushållsfärg.

Dekorering:
2D ger ett mer "volangigt" utseende tycker jag. Frostingen får ett lite luftigare utseende. Här har jag spritsat frostingen utifrån och in, men genom att att jobba inifrån och ut kan du istället göra lite större rosor.
Blombladstyllar finns i många olika storlekar. För att göra rosor på cupcakes tycker jag att det blir en lagom storlek på rosbladen med tyll 124, men det är såklart en smaksak. (Här ser du hur man gör denna ros.)
Min stjärntyll är den tyll som jag använder oftast. För att få lite höjd på frostingen brukar jag ha en klick frosting i mitten, som jag sen bygger runt för att få höjd på den. Ett annat sätt är att göra ringar ovanpå varandra (som successivt minskar i omkrets), men jag tycker att det blir lite för mycket frosting på det sättet. 1M kan även användas till att göra rosor, genom att jobba inifrån och ut (1M använde jag till att göra dessa).
1B är en större variant av 2D. Detta är en enkel variant att spritsa cupcakes med, du håller tyllen rakt ovanför mitten av cupcakesen och trycker ut frosting. När du är nöjd med mängden frosting så släpper du trycket på påsen och lyfter den rakt upp. Det är bra om frostingen är en fastare variant så att formen behålls.
En rundtyll är mycket användbar. Ovan ser ni två vanliga men enkla sätt att dekorera en cupcake. På den längst till vänster håller du bara tyllen rakt ovanför cupcaken och trycker tills du fått lagom mycket frosting. På den till jobbar jobbar du utifrån och in i och bygger sedan på höjden.Det finns massor av varianter när det gäller tyllar, både vad gäller utseende och storlek, men dessa är de jag tycker är mest användbara.Sen är det bara att testa sig fram. Varje tyll kan användas på så många sätt så det är bara att testa olika sätt och se hur resultatet blir. Blir du inte nöjd går det att skrapa av frostingen och testa någon annan variant istället.För att se själva tekniken som används rekommenderar jag YouTube. Där finns hur många videos som helst om hur man dekorerar cupcakes. Med sökorden "cupcakes" och "cupcake swirl" kommer ni långt.

Andra inlägg som kan vara till nytta:
Cupcakesgrunder
Fylla en cupcake

Dessertbord med ugglor

Publicerat: 2012-02-17 Kl: 19:57:25 | I kategori: Dessertbord | 198 kommentarer

Jag spenderar alldeles för mycket tid med att surfa runt på olika bakbloggar, gärna amerikanska sådana. Något som är ganska vanligt där (enligt min uppfattning i alla fall) är att göra dessertbord. Ett dessertbord är precis vad det låter som, ett bord (eller vilken möbel som helst egentligen) där massa olika godsaker finns uppdukade. Det brukar finnas en röd tråd, något gemensamt bland alla godsaker. Det kan vara en eller ett par färger, det kan vara en känsla ("kärlek", "hopp") eller det kan vara en figur. Till exempel.

Jag har länge velat göra ett eget dessertbord, men har varit tvungen att vänta på ett tillfälle. Känns inte helt rätt att spendera timmar på att planera och baka om det sedan inte blir uppätet. Så när mina två flickor fyllde år nu i februari (de fyller med en veckas mellanrum) så passade jag på att bjuda på storkalas med tillhörande dessertbord! Och även om jag helst hade gått "all-in" och kordinerat och beställt saker från lite varsom helst (funderade länge på att beställa handgjorda pom poms från USA, vilka hade en leveranstid på cirka fyra veckor, meeen det blev ballonger istället...) så fick jag göra en något enklare version. 

Ända sedan jag såg en tårta med ugglemotiv på för ganska länge sedan har jag velat göra något med ugglemotiv. Uggla fick därför bli temat. Färgmässigt höll jag mig till brunt, rosa och grönt med enstaka inslag av vitt, och bestämde bakverk efter det. Hoppas ni tycker om det! ♥


Dessertbordet bestod av:

* 2 tårtor med ljusa bottnar, hallonsylt, hallongrädde och glasscréme. Spacklade med smörkräm och täckta med sugarpaste.
* Chokladbollar
* Morotscupcakes med cream cheesse frosting
* Macarons med päronsmörkräm
* Macarons med vit choklad och hallon
* Macarons med gräddkolasmörkräm
* Kärleksmums
* Godis

Möhippa

Publicerat: 2012-02-15 Kl: 21:48:00 | I kategori: Events | 10 kommentarer

För ett par veckor sedan fick jag en förfrågan om jag ville vara med på en möhippa, för att visa bruden (och resten av damerna) hur man spritsar och dekorerar cupcakes. Jag tyckte det lät roligt, så visst ville jag det =) Lite nervöst var det, från att vara hemma i mitt kök där ingen ser eventuella misslyckanden till att stå framför publik och arbeta samtidigt som jag förklarar vad jag gör.

Jag bakade chokladcupcakes och morotscupcakes som jag tog med. Jag gjorde även i ordning lite dekorationer i sugarpaste som jag tog med, tillsammans med lite olika varianter av strössel. Som frosting gjorde vi först vanlig cream cheese frosting och sedan choklad cream cheese (vi = jag gjorde en omgång frosting och sedan gjorde den blivande bruden två, varav den ena kom att innehålla en skvätt vin efter lite improvisation).Den blivande bruden fullt upptagen med att spritsa frosting på cupcakes!Efter frosting ska det dekoreras! Eftersom det var en möhippa tänkte jag "bröllop" med dekorationerna och hade gjort blommor och fjärilar i sugarpaste i olika färger. Strösslet gick i vitt, rött, rosa och lila med mycket pärlor och hjärtan.Alla fick i uppdrag att dekorera en egen cupcake! Och jag råkade visst hamna i bild jag med ;)
Här är ett urval av de cupcakes som gjordes, visst blev de fina =)

Tack för att jag fick vara med på er speciella dag! Önskar er all lycka i framtiden!

Vit choklad och hallonfyllning

Publicerat: 2012-02-12 Kl: 21:20:59 | I kategori: Macarons | 5 kommentarer

Tävling: vinn en bakform

Publicerat: 2012-02-12 Kl: 13:16:00 | I kategori: Tävlingar | 39 kommentarer

Weeee, 100 fans på facebook =) Jag tycker vi firar detta med en tävling! I samarbete med webbutiken CoolStuff kan nu en av er vinna en bakform i form av en siffra (valfri), perfekt för att göra en lite annorlunda tårta!

Bakform
BakformBakform


Fakta om bakformarna:

  • Bakformarna finns i siffrorna 0-9, kombinera fritt!
  • Gjord i 100% silikon
  • Mäter ca 32 x 26 x 5 cm
  • Tål mikrovågsugn, vanlig ugn och diskmaskin
  • Bakformen behöver inte smörjas, kakan fastnar inte i formen


För att tävla ska du:

1. Gilla Marias Cupcakes på facebook. Det kan du göra genom att klicka här.

2. Gå in på CoolStuff och välj vilken siffra du vill ha om du vinner.

3. Kommentera detta inlägg med att du är med och tävlar samt skriver vilken siffra du vill ha (glöm inte att ange emailadress så att jag kan nå dig för kontaktuppgifter vid vinst).


Tävlingen pågår till söndagen den 19 februari klockan 18.00 då jag slumpmässigt kommer dra en vinnare.

Lycka till!

Tävlingen är avslutad!
Min man fick äran att dra en vinnare och det blev: Johanna Fahlgren! Stort grattis! Mejla mig ([email protected]) din fullständiga adress så fort som möjligt så vidarebefodrar jag den till CoolStuff så att du kan få din vinst.

Tack alla som ville vara med och tävla!

Spritsa en roscupcake

Publicerat: 2012-02-11 Kl: 00:36:13 | I kategori: Cupcakes: grunder | 5 kommentarer

Vaniljcupcakes

Publicerat: 2012-02-08 Kl: 12:30:33 | I kategori: Cupcakes | 12 kommentarer

Det hittills bästa receptet på vaniljcupcakes hittade jag hos Sockerrus. Har fortfarande ett par till jag vill testa, men det får nog bli lite senare det :) De här smakar mycket vanilj och blir jättefina. Gjorde en lite enklare variant, fyllde med blåbärsgrädde och hade sedan på vispad grädde. Enkelt, men gott =)

Mina förmiddagar denna vecka går åt till att förbereda inför helgen, då vi ska ha två kalas här hemma. Båda flickorna fyller år nu i dagarna och hela helgen kommer gå till att fira dem. Mycket arbete, men om jag får ihop det som jag vill ha det så kommer det bli jättefint!


Vaniljcupcakes:
~12 stycken

2 1/4 dl vetemjöl
1.5 dl socker
1 1/4 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
75 g smör, minst rumsvarmt
1 dl mjölk
1 ägg
1 tsk vaniljpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke tillsammans med smöret.

3. Häll i hälften av mjölken och blanda smeten slät.

4. Vispa resten av mjölken tillsammans med ägg och vaniljpulver.

5. Rör sedan ihop mjöl- och mjölkblandningen och rör om tills allt är blandat.

6. Fyll muffinsformar till hälften.

7. Grädda i ugnen i cirka 17 - 23 minuter.

Leilas chokladcupcakes

Publicerat: 2012-02-07 Kl: 10:22:20 | I kategori: Cupcakes | 3 kommentarer

Jag fortsätter att leta efter den perfekta chokladcupcaken (hmm, blev nog inte helt rätt det där?). Kom på att det var ett par år sedan jag gjorde Leilas chokladcupcakes så var tvungen att testa igen. Eftersom jag hade för mig att de blev lite för chokladiga så halverade jag mängden mörk choklad och jag tyckte att det blev mer lagom. Gillade verkligen utseendet, konsistensen och smaken på dessa. Vill nog ha dem lite saftigare bara, ska nog ha i lite mer vätska nästa gång.Chokladcupcakes:
~12 stycken

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
50 gram mörk choklad (70%)

1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

3. Smält smöret. häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt i en separat skål. Vänd sedan ner detta i äggsmeten.

5. Hacka chokladen grovt och smält den sedan i micron eller över ett vattenbad. Rör ner i smeten.

6. Fyll muffinsformar till hälften.

7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Lemon Cookies

Publicerat: 2012-02-02 Kl: 21:00:17 | I kategori: Cookies | 12 kommentarer

Hej alla fina!
Jag är så glad över att ni är så många som tittar in här om dagarna och lämnar en massa fina kommentarer. Det är alltid lika kul att läsa dem och att hjälpa er efter bästa förmåga!

Funderar mycket på bloggen nu om dagarna och förhoppningsvis kommer det hända en del med och på bloggen framöver. Har massor med ideér som jag vill genomföra, men så är det ju det där med tiden... Något jag saknat en tid och ska ta itu med framöver är att det saknas cookies-recept på bloggen (låter himla mycket godare när man säger cookies istället för kakor, tycker ni inte?). Så dagens recept är därför cookies och inte vilka som helst, utan ett par sega syrliga lemon cookies! De blir så där härligt mjuka och sega i mitten samtidigt som de är lite krispiga i kanterna. Nu när jag sitter och skriver receptet så märker jag att jag glömde rulla dem i strösocker som det är tänkt att man ska göra, men det fungerade fint utan oxå :)Lemon Cookies:
~30 stycken

6.5 dl mjöl
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
skal från 2 citroner
3.5 + 1 dl strösocker
225 gram osaltat smör
1 ägg (stort)
1 tsk vaniljsocker
2 tsk citronjuice

1. Sätt på ugnen på 175 grader. Förbered tre plåtar med bakplåtspapper.

2. Vispa ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål och ställ denna åt sidan.

3. Vispa ihop socker och smör i en annan skål, tills att det blir en slät kräm.

4. Ha i citronskal, ägg, vaniljsocker och citronjuice. Mixa ihop allt tills det är blandat.

5. Ha i de torra ingredienserna under omrörning, lite i taget.

6. Rulla degen till kulor stora som pingisbollar och rulla dessa sedan i strösocker. Placera på en pappersklädd plåt, med mellanrum emellan (jag hade tolv kulor per plåt).

7. Grädda i 8-10 minuter, kakorna ska vara lite gyllene på kanterna.

Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0