Bloglove

Publicerat: 2013-03-25 Kl: 14:19:14 | I kategori: Övrigt | 3 kommentarer

Den senaste tiden har det varit en hel del diskussioner om "näthat" på olika forum (bloggar, tidningar). Näthat, att människor har ett behov av att klanka ner på andra och vad de gör av någon anledning. Jag har varit väldigt förskonad från det på min blogg och det är jag superglad över! Det visar ju bara att jag har de trevligaste och snällaste läsarna ;)
 
För att motverka denna negativa trend har Lisa (Sockerrus) startat med att sprida Bloglove, helt enkelt lite bloggkärlek! Ett sätt att motverka det negativa med lite positivt. Och självklart kan inte jag vara sämre, så i detta inlägg vill jag dela med mig av mina favoritbloggar!
 
Blog Love - Pay it forward
                                                                                                                                  Bild: Sockerrus
 
Call me Cupcake förmodar jag att de flesta av er känner till vid det laget, men det är verkligen en av mina favoritbloggar, mycket för de fina fotografierna Linda tar.
 
Även Made by Mary tar helt underbara fotografier! Och en av de bästa sakerna med den bloggen är att Maria uppdaterar i ett rasande tempo, så det finns nästan alltid något nytt att beundra och inspireras av =)
 
Sweetapolita är helt fantastisk när det kommer till tårtor och cupcakes. Eller, hon är helt fantastisk med det mesta hon tar sig för när det gäller bakning, allt ser helt underbart ut! Dessutom har hon, som jag, en förkärlek till pasteller och det gör ju inte hennes blogg sämre.. ;)
 
Matplatsen är inte en renodlad bakblogg, men tipsar om den ändå för att det finns massor med tips på bakverk (och maträtter för den delen!). Väl värd att besöka nu inför påsken! 
 
Sprinkle Bakes är nog min absouta favoritblogg! Här finns originella bakverk, alla dessutom helt perfekt utförda och riktigt snyggt fotograferade. Haither har även gett ut en bakbok som jag inte var sen att beställa hem =)
 
Har ni några favoritbloggar så dela gärna med er i kommentarsfältet =)
 
 
 
 

Påskcupcakes

Publicerat: 2013-03-22 Kl: 21:56:00 | I kategori: Cupcakes | 5 kommentarer

Förra veckan hade jag länstidningen på besök hemma hos mig (Västmanslands Läns Tidning). De frågade om jag kunde göra lite påskcupcakes och visst kunde jag det! Resultatet blev en citroncupcake, fylld med lemoncurd och toppad med whipped cream cheese frosting. Resultatet publicerades tillsammans med en artikel om mig den 21/3 men tyvärr verkar inte artikeln finnas på webben. Är ni nyfikna så finns det i alla fall bilder av artikeln på facebooksidan (direktlänk finns i vänsterspalten).
 
 
Dekorationerna är gjorda av vanlig smaksatt figurmarsipan (från Odense). Påskliljorna är utstansade med en vanlig fembladig blomutstickare, som jag sedan lagt i en veiner för att få lite struktur på bladen. Sedan rullade jag en liten, liten cirkel som jag klistrade fast i mitten. Inte alls svårt och jag tyckte att de blev riktigt söta =)
 
 
De cupcakes som inte dekorerades med en påsklilja fick istället ett litet näste gjort av riven vit choklad och sedan ett par marsipanägg i mitten.
 
 
Imorgon ska det bakas ännu mer inför påsk, så att ni får massor med inspiration inför påskhelgen! =) 
 
Citroncupcakes:
- 12-14 st
 
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 ägg
2.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
150 gram smör
1 citron, skal och saft
Lemoncurd, ca 2 dl

1. Värm ugnen till 175 grader.


2. Smält smöret.

3. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke.

4. Vispa ägg och socker poröst.

5. Vispa ner vanilj och smör.

6. Vispa ner skal och saft från citronen.

7. På låg hastighet, vispa ner mjölblandningen och mjölken växelvis tills dess att smeten precis gått ihop.

8. Fördela smeten i muffinsformar (som helst ska stå i en muffinsplåt). Fyll formarna till ungefär hälften.

9. Grädda mitt i ugnen i cirka 13-15 minuter. Låt svalna.

10. Skär ut en kon mitt i cupcakesen. Fyll hålet med lemoncurd. Skär sedan av den spetsiga delen på den utskurna konen, så att du får ett lock att lägga över fyllningen. Gör sedan frostingen.

 

Whipped Cream Cheese Frosting:

300 gram philadelphiaost
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
2 dl florsocker
1 knivsudd bakpulver

11. Vispa grädden tillsammans med bakpulvret hårt i en stor skål.

12. Vispa ihop philadephiaost, florsocker och vaniljpulver i en separat skål.

13. Häll över cream cheeseblandningen i vispgrädden och vispa tills allt precis har blandats. Vispa inte för länge, då finns det risk att frostingen blir för lös. 

14. Spritsa cupcakesen och dekorera med figurer, pärlor eller strössel.

 
 
 
 

Marsipangodis till påsk

Publicerat: 2013-03-15 Kl: 14:26:32 | I kategori: Påsk | 5 kommentarer

Ah marsipan! Det är ju så gott! Odense har en smaksatt figurmarsipan som finns att köpa i de flesta (större) matbutiker och som är perfekt att använda nu till påsk. Jag hade lite rester kvar efter att ha gjort lite cupcakesdekorationer och doppade dessa i choklad och dekorerade med lite strössel. Ett snabbt och enkelt tips på påskgodis med andra ord =)
 
 
 
Marsipangodis:

Marsipan
Choklad
Strössel
Olja
 
1. Knåda marsipanen mjuk.
 
2. Forma marsipanen till varlfri figur.
 
3. Smält chokladen och låt den svalan lite. Ha lite kokosfett eller en neutral olja, för att få en smidigare konsistens på chokladen.
 
4. Doppa marsipanfiguren och låt droppa av ordentligt.
 
5. Dekorera med strössel.
 
Förvara i kylskåp.

Kalastårtan

Publicerat: 2013-03-10 Kl: 18:34:00 | I kategori: Tårtor | 8 kommentarer

 
Tänkte att jag skulle visa lite fler bilder och berätta vad som faktiskt fanns inuti tårtan jag gjorde till tjejernas kalas! Det var ett bra tag sen jag gjorde en täckt tårta och dessutom bestämde jag mig för att täcka den med marsipan samt göra en våningstårta, så jag var lite nervös innan om det skulle gå eller inte. Men det gick faktiskt ganska bra och jag tror nog att denna tårta blev en av de godaste jag gjort!
 
 
Tårtbotten var en vaniljbotten gjord efter lika-delar receptet, och sen fyllde jag tårtan med ett lager hallonsylt och vaniljkräm och sedan ett lager med hallongrädde. Mycket gott med det syrliga mot det söta!
 
Jag har fått en del frågor kring rosetten på facebook, och det är inte alls särskilt svårt att göra. Du utgår från en rektangel, som är ungefär dubbelt så lång som bred. För att få lite rynk i mitten av receptet så viker du ihop den två-tre gånger. Ändarna av rektangeln viker du sedan in på baksidan, så att de möts i mitten där de även klistras fast. Mittenbandet är en långsmal rektangel, som lindas runt rosetten och sedan fästs på baksidan. Långsidorna på denna remsa kan vikas in lite grann för ett mjukare utseende. Lägg något runt mellan ändarna när rosetten ska torka, så att den får ett litet "bulligt" utseende när den torkar. Det finns jättemånga steg för steg beskrivningar på youtube hur du gör denna, enklast är att söka på "fondant bow".
 
 

Kokospannacotta med jordgubbar

Publicerat: 2013-03-04 Kl: 09:33:46 | I kategori: Dessert | 7 kommentarer

Den här pannacottan fick mig verkligen att längta efter sommaren! Färska jordgubbar brukar ha den effekten... I år ska vi utöka jordgubbslandet så att det blir dubbelt så stort dessutom, så kanske det blir några jordgubbar över efter att barnen gått sin dagliga "jordgubbsletarrunda" i landet.

 
 
 
Kokospannacotta:
- 4 portioner

2 dl vispgrädde
2 dl kokosmjölk
0.5 dl strösocker
2 gelatinblad
 
färska jordgubbar
 
1. Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten.
 
2. Värm grädden och kokosmjölken i en kastrull tillsammans med sockret. Rör om emellanåt.
 
3. Rör ner gelatinbladen i gräddblandningen och låt sedan svalna något.
 
4. Fördela pannacottan i mindre portionsglas och ställ in i kylen för att stelna, i minst tre timmar.
 
5. Hacka jordgubbarna och fördela över pannacottan, garnera eventuellt med lite citronmeliss.
 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0