Spetstårta

Publicerat: 2012-06-29 Kl: 17:18:20 | I kategori: Tårtor | 4 kommentarer

Nu till helgen har jag haft inte mindre än två tårtor att göra =) På den ena tårtan invigde jag min nya spetsform från Strössel & Annat och jag måste säga att jag blev förvånad över hur lätt den var att använda, sånt gillas ;) nu i efterhand ångrar jag att jag inte gjorde en står blomma att ha ovanpå, men fick den tanken lite försent, så det får bli nästa gång! Spetsen är målad med lite pärlemopulver, för att få lite lyster.
 
Tårtan består av vaniljbotten och är fylld med jordgubbsmousse med bitar av färska jordgubbar och glasscreme.
 
 
Nu ska vi ta fredagkväll här =) Köttet ligger i marinad och väntar på att grillen ska bli redo, två filmer är hyrda och en liten påse fredagsgodis är inhandlad. Någon kanske till och med vill kalla det fredagsmys ;)

Livet i köket

Publicerat: 2012-06-28 Kl: 08:08:01 | I kategori: Övrigt | 2 kommentarer

Äntligen är den här: trendensers nya köksbok, en söt liten bok om det mesta som handlar om köket, alltifrån diverse tips till smarriga recepet. Och andledningen till att jag längtar efter boken är så klart för att jag är med i den =) Den där känslan av att se något du själv skapat i tryck är definitivt något jag skulle kunna vänja mig med vid, så himla kul!
 
 
Om ni är sugna på att göra denna själva, så hittar ni receptet här.
 
 

Gräddtårta med limecurd och jordgubbar

Publicerat: 2012-06-26 Kl: 11:47:39 | I kategori: Tårtor | 6 kommentarer

Denna tårta bjöds det på på midsommar här hemma :) Saftiga tårtbottnar, hemkokt limecurd, färska svenska jordgubbar och vispad grädde. Mums!
 
 
Jordgubbstårta:
~10 bitar
 
1 sats sockerkaksbottnar
1 sats limecurd
500 gram jordgubbar
5 dl vispgrädde
 
1. Dela bottnarna i två, så att du har fyra bottnar.
 
2. Skölj och ansa jordgubbarna. Dela dem sedan i jämntjocka skivor.
 
3. Vispa grädden ganska hårt.
 
4. Börja med en tårtbotten. Bred över ett lager limecurd, sedan grädde och till sist skivade jordgubbar.
 
5. Upprepa med två bottnar till, innan du lägger på den sista botten.
 
6. Spackla med ett tjockt lager grädde runtomkring, dekorera med färska jordgubbar.

Limecurd

Publicerat: 2012-06-24 Kl: 19:44:49 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 1 kommentarer

 
Limecurd:
~ca 3 dl
 
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
3 limefrukter, saft och skal
50 gram smör, rumsvarmt i kuber
 
1. Häll socker, ägg, limeskal och -saft i en tjockbottnad kastrull och värm under omrörning tills den tjocknar på. Rör hela tiden, det går snabbt!
 
2. Ta bort kastrullen från värmen och rör i smöret. Fortsätt röra tills det har smält.
 
3. Häll upp i en lufttät burk. Förvara i kylen upp till en vecka.
 
 
 
Återigen ett recept från Linda Lomelino och det kommer nog bli fler, har hittat många intressanta recept att testa i hennes bok. Metoden jag använt är dock lite annorlunda, hon använder ett vattenbad att koka ihop limecurden i, men det var ingenting som fungerade för mig.

Sockerkaksbotten

Publicerat: 2012-06-23 Kl: 21:37:41 | I kategori: Tårtbotten | 2 kommentarer

Hade ni det bra igår, på midsommar? Vi hade ett gäng kompisar här och vi grillade, tävlade i femkamp, lyssnade på bra musik, och mumsade god efterrätt :) En riktigt maffig gräddtårta och cupcakes bjöds det på, tillsammans med en massa jordgubbar. Tänkte börja med att ge er receptet på tårtbottnarna som var i tårtan och denna gång får ni faktiskt en bild på dem oxå ;)
 
 
Sockerkaksbotten:
~2 formar a 16 centimeter
 
50 gram smör
3 stora ägg
2 1/2 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
1 dl mjölk (3%)
3 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
 
2. Smörj och bröa två bakformar, cirka 16 centimeter i diameter.
 
3. Smält smöret och låt det svalna.
 
4. Vispa ägg, socker och vaniljpulver ljust och pösigt.
 
5. Värm mjölken och tillsätt den lite i taget under omrörning.
 
6. Vispa i smöret.
 
7. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner mjölblandningen i smeten.
 
8. Fördelena smeten jämnt i de båda formarna.
 
9. Grädda bottnarna i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter.
 
 
Receptet kommer från Linda Lomelino.

Persikomousse

Publicerat: 2012-06-21 Kl: 21:25:03 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 3 kommentarer

Äntligen kommer receptet på persikomousse som jag använde i rostårtan. Det har varit mycket på jobbet den senaste tiden så jag har nästan sovit bort hela kvällarna och när jag inte gjort det så har det varit planering och förberedelser inför sommaren. Men nu så! =)
 
Jag gillade verkligen denna mousse, som ursprungligen är ett recept från Linda Lomelinos bok, men som jag anpassade lite för att passa mig bättre. Frisk och god smak av persika blev det. Det som är bra är att du kan förbereda kompotten i förväg, så att när det väl är dags att göra moussen är det bara att blanda ihop den med grädden, så är den klar sedan. Härligt va :)
 
 
 
Persikomousse:
~1 lager tårtfyllning, 20-24 centimeter
 
250 gram persika i bitar
1 1/2 msk vatten
1/2 dl syltsocker
1/4 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
1-2 msk marsánpulver
 
1. Blanda persika, vatten, syltsocker och vaniljsocker i en kastrull.
 
2. Låt koka upp och rör om emellanåt.
 
3. Låt kompotten sjuda i ungefär 10-15 minuter, tills dess att persikan är mjuk och kompotten har gått ihop.
 
4. Häll över i en ren burk och förvara i kylen. Hit kan du förbereda ett par dagar innan du ska fylla tårtan.
 
5. Vispa grädden hårt.
 
6. Blanda ihop persikokompotten och grädden med hjälp av en slickepott.
 
7. Blanda ner marsánpulver efter behov, tänkt på att pulvret sväller efter en stund.
 
8. Låt stå i kylskåpet ett par timmar innan du fyller tårtan.
 
 
Denna mousse blir mitt bidrag till månadens sötsak denna gång, vars tema är friskt!
 
 

Rostårta

Publicerat: 2012-06-18 Kl: 20:32:51 | I kategori: Tårtor | 2 kommentarer

Ibland går det verkligen inte som planerat, men det kan bli bra ändå. Ibland. Den här tårtan var det tänkt skulle ha helt andra dekorationer, men det ville sig inte riktigt och jag hade inte riktigt ro att sitta och göra dekorationer i ett par timmar, så istället körde jag på fina rosor som dekoration. Fina dyra rosor kanske bör tilläggas, karln i huset höll på att slag när jag berättade... ;)

Det är någonting visst med rosor, jag tycker de är så fina! Har en idé om hur jag vill fixa trädgården med lite rosor, bland annat med klätterrosor uppför portalen som leder till baksidan. Det får nog vänta tills nästa år, då ska vi dra igång "projekt trädgård" här hemma, med allt vad innebär (bygga trädäck, altan, utöka jordgubbslandet, byta staket, plantera nån buske på framsidan, fixa rabatten på framsidan samt karlns idé om att bygga ett litet vattenfall...). Ja ni hör ju, det var hela den sommaren :)




Tårtan består utav en lika delar botten, fylld med vit chokladmousse och persikomousse, spacklad med smörkräm och täckt med dekorfondant. Persikomoussen är en ny mousse jag testat och den blev så god! Receptet på den kommer om nån dag. Nästa gång tror jag att jag ska kombinera den med glasscréme eller någon annan mousse med lite mildare smak, så att persikosmaken kommer fram mer. Riktigt god!


Dulche de Leche

Publicerat: 2012-06-16 Kl: 22:43:53 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 2 kommentarer

Har ni provat dulche de leche någon gång?  Det är en burk med sötad kondenserad mjölk som du kokar i en kastrull i ett par timmar, så har du sen en söt god kolasås som du kan använda till många saker: fyllning i cupcakes eller tårtor, i pajer, i macarons, till pannacotta, till att göra mousser eller bara till att äta som den är.



Allt du behöver är en kastrull med vatten och en burk med sötad kondenserad mjölk (finns i hyllan med bakingredienser i de flesta affärer). Se till att burken är hel och ren. Börja med att ta bort pappret som är på burken, lägg den sedan i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker burken. Låt den sedan koka i 2-4 timmar, ju längre du kokar desto fastare blir kolan. Burken på bilden har kokat i ungefär 3 timmar. Tänk på att du kan få fylla på med vatten emellanåt, vartefter att det kokar bort.

Efter att den kokat färdigt låter du den svalna något innan du öppnar burken. Tänk på att vara försiktig när du gör detta, det kan stänka upp lite varm kolasås när trycket i burken släpps. Förvaras i kylskåp i ungefär en vecka, går även utmärkt att frysa.

Cupcake med ätbara blommor

Publicerat: 2012-06-15 Kl: 08:07:57 | I kategori: Cupcakes | 4 kommentarer

Nu på sommaren finns det ett smidigt sätt att dekorera dina bakverk på, som inte kostar många kronor: nämligen med ätbara blommor! Flera sorter är vanliga i trädgården nu på sommaren, vilken är toppen då du garanterat vet att de inte är besprutade med någonting. Viktigt nämligen att du bara använder dig av obesprutade blommor, annars är de inte direkt ätbara längre. Alla kanske inte smakar så gott, men de går fortfarande att använda till dekoration.


Ett sätt att piffa upp blommorna på är att kristallisera dem, vilket inte alls är svårt. Du penslar blomman med lite äggvita innan du doppar dem i strösocker (som gärna är mixat för att få så små sockerkristaller som möjligt) och sen låter du dem torka ett par timmar, så är det klart sen! Längst ner i detta inlägg hittar du en lista på ätbara blommor.




Här har jag använt mig av kristalliserade blommor för att piffa upp mina cupcakes lite grann. Själva cupcaken har smak av banan och mjölkchoklad och frostingen är chokladmoussen, som jag publicerade häromdagen.





Banan- och chokladcupcakes:
~12 stora alterntivt 24 normalstora

2 ägg
3 dl socker
1-2 väl mogna bananer (antalet beror på storleken)
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
200 g mjölkchoklad
100 g smör
1¾ dl mjölk

1. Sätt ugnen på 175°C.

2. Smält smöret.

3. Rör banan, socker och ägg till en nästan jämn smet.

4. Blanda ner alla torra ingredienser.

5. Tillsätt smält smör och mjölk.

6. Skär chokladen i grova bitar och vänd sedan ner chokladen.

7. Fördela smeten i muffinsformar, gärna ställda i muffinsplåt.

8. Grädda mitt i ugnen i ca 12-17 min (normalstora muffins) eller 20-25 min (stora muffins). Låt svalna innan de dekoreras.

Chokladmousse:
~12 cupcakes eller 1 lager tårtfyllning

180 gram mjölkchoklad
3 dl grädde

1. Hacka chokladen.

2. Ha i chokladen i en kastrull tillsammans med grädden.

3. Värm grädden försiktigt tills dess att chokladen har smält. Grädden får INTE koka!

4. Häll över i en bunke och låt svalna en stund. Ställ sedan in den i kylen.

5. Låt stå i kylen i minst fem timmar, helst över natten.

6. Vispa upp grädden som vanligt tills den bli fluffig.


20 stycken ätbara
blommor:

* Cikoria
* Daglilja
* Fläder
* Fuschsia
* Krasse
* Lavendel
* Liten tagetes
* Malva
* Perlargon
* Pensé
* Ringblomma
* Ros
* Stockros
* Syren
* Tusensköna
* Viol
* Blåbärsklocka
* Nyponros
* Rödklöver
* Styvmorsviol


Vanilla Cake Pops

Publicerat: 2012-06-14 Kl: 12:32:06 | I kategori: Cake Pops | 3 kommentarer

Gjorde Cake Pops häromdagen till maken min. Jag använde hans favoritsmaker: vanilj, vanilj och vit choklad. Ändå hade han velat ha mer vaniljsmak på dem =O Själv är jag faktiskt inte så överdrivet förtjust i just vanilj, jag vill gärna ha något som kompletterar för att det ska bli gott, som en sylt eller mousse eller liknande. I botten av dem är det blandade chokladkulor, som jag hittade i affären häromdagen (från DrOetker).

Försökte mig på en ny variant när jag skulle doppa cake popsen i choklad, men det ville sig inte riktigt. Mitt smarta sätt att låta dem torka på visade sig inte vara så smart det heller, men nu vet jag det ;) Övning ger färdighet sägs det ju och nu vet jag åtminstone hur jag inte ska göra!

 

Vaniljkräm

Publicerat: 2012-06-14 Kl: 11:00:00 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 2 kommentarer



Vaniljkräm:
~2 dl

2 äggulor
3 msk strösocker
1 msk potatismjöl
3 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång

1. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Vaniljstången delar du på längden och skrapar ur vaniljkornen, men du har i både korn och stjälk i kastrullen.

2. Värm försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Låt den inte koka för då finns det risk för att krämen spricker.

3. Ta av kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.

5. Låt krämen svalna helt innan du använder den som fyllning. Förvara i kylskåp.

Chokladmousse

Publicerat: 2012-06-13 Kl: 11:51:54 | I kategori: Frostings | 9 kommentarer

Enkel med god chokladmousse. Det gäller bara att ha lite framförhållning så att man gör den i god tid innan man behöver den. Själv ska jag toppa några saftiga cupcakes med moussen imorgon =)



Chokladmousse:
~12 cupcakes eller 1 lager tårtfyllning

180 gram mjölkchoklad
3 dl grädde

1. Hacka chokladen.

2. Ha i chokladen i en kastrull tillsammans med grädden.

3. Värm grädden försiktigt tills dess att chokladen har smält. Grädden får INTE koka!

4. Häll över i en bunke och låt svalna en stund. Ställ sedan in den i kylen.

5. Låt stå i kylen i minst fem timmar, helst över natten.

6. Vispa upp grädden som vanligt tills den bli fluffig.


Runns chokladtårtbotten

Publicerat: 2012-06-11 Kl: 12:09:13 | I kategori: Tårtbotten | 5 kommentarer

Vissa perioder känns det som att dagarna går alldeles för fort. Så har det varit den senaste tiden, så för att varva ned lite åkte hela familjen till Göteborg en långweekend. Blev ett par dagar fyllda av att bara vara, shoppa lite, fika, gå på Liseberg och Universeum. Ladda batterierna lite. 

Har inte bakat något alls under helgen, så bjuder under tiden på ytterligare ett recept på en tårtbotten. Kallar denna för Runns tårtbotten eftersom ursprungsreceptet kommer från Linda Runn, men jag har ökat mängden kakao något. Det är en saftig och luftig chokladbotten, utan att för den delen bli för mäktig i smaken.


Chokladtårtbotten: 
~20 cm form

50 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
2 tsk bakpulver

1.Sätt ugnen på 175 grader.  

2. Smält smöret tillsammans med mjölken.

3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

4. Häll smörblandningen över äggvispet och rör till en jämn smet.

5. Blanda de torra ingrediensernai en separat skål och sikta sedan ner dessa i smeten, rör om med en slickepott.

6. Gräddas i den nedre delen av ugnen i ca 35-40 min. Känn med en provsticka när kakan är klar. Kom ihåg att inte öppna ugnsluckan under de första tjugo minutrarna!

Sockerdekorationer

Publicerat: 2012-06-08 Kl: 10:01:00 | I kategori: Cupcakes: grunder | 4 kommentarer

Det här med att göra sockerdekorationer är verkligen en hel djungel med färger, verktyg, material och olika tekniker. Att modellera figurer är inte något jag är intresserad av direkt, däremot gillar jag blomsterdekorationer. Rosor, pioner, liljor, gerbera, påhittade... Det märks extra tydligt om man tittar i min inspirationsmapp jag har på datorn eller mina boards på pinterest, stilrena designs med blommor är det jag dras till på en gång. Jag har äntligen fått hem lite verktyg för att göra blommor så de senaste kvällarna har jag ägnat till att öva. Gjorde bland annat denna häromkvällen:





Något som är ovärderligt när man ska lära sig något nytt är tutorials, det vill säga en steg för steg beskrivning som visar hur du ska göra, gärna med hjälp av en massa bilder. Här har jag samlat några av mina favoriter!

Sockerrus visar hur du gör snygga vintageblommor och hur du målar dem för det lilla extra.

Även MyCakes har gjort en variant av vintageblomma, en vacker rosa sådan. MyCakes är även riktigt duktig på att göra fina stora rosor, de kräver lite extra arbete, men resultatet gör de värda det!

Bella Cupcakes visar hur du gör vackra ruffleblommor, perfekta att dekorera din cupcake med!

CakeJournal har en hel del olika tutorials, på alltifrån olika sorters blommor till hur du gör ett eget tårtfat. Sidan är väl värd ett besök!


Hoppas ni fick lite inspiration! Jag har många fler länkar på lager, så om det är något som önskas så kanske det kommer fler liknande inlägg framöver. Nu ska jag fortsätta njuta av min Göteborgssemester med familjen =)  

Lika delar

Publicerat: 2012-06-06 Kl: 09:43:00 | I kategori: Tårtbotten | 2 kommentarer

Detta recept på tårtbotten är det jag använder mig av allra oftast. Det bästa med receptet är att det är lätt att anpassa efter hur stor form du använder dig av samt att det är lätt att smaksätta (se längst ner i receptet). Anledningen till att receptet kallas för lika delar är just för att du använder dig av lika stora delar av ingredienserna. 

Lika delar tårtbotten:

Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver

Tre lika stora glas

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. Denna mängd ägg ger en hög tårtbotten, vill du ha en lägre kan du halvera antalet ägg:

Till 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till 26 cm i diameter behövs 10 ägg

Större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 cm.

Bakpulver (ta snäppet mindre, 1/3, bakpulver än angivet):

1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

2. Mär upp lika mycket socker i det andra glaset, som du har ägg i det första.

3. I det tredje glaset mäter du upp hälften mjöl och hälften potatismjöl. Tillsätt bakpulvret.

4. Vispa ägg och socker i en skål tills det är riktigt vitt och pösigt.

5. Blanda i mjölblandningen och bakpulver med hjälp av en slickepott.

6. Smörj en form med smör eller olja samt bröa den. Du kan även behöva göra en krage av bakplåtspapper, så att inte smeten rinner över i ugnen.  Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv

OBS! Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna då tårtbotten lätt sjunker ihop då. Testa med en provsticka för att se när botten är klar. Om botten håller på att få för mycket färg när det fortfarande är lång gräddningstid kvar, så kan du täcka den med bakplåtspapper eller aluminumfolie.

7. Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

Smaksättningar:

Choklad: 

Fördela glaset med mjölblandningen enligt: 1/3 Mjöl, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Kakao.

Vanilj:
Tillsätt följande mängd vanilj (innan du häller i mjölblandningen):

1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
1 tsk vaniljpulver till 8-10 ägg osv

Citrus:
Tillsätt sist rivet skal av citron/apelsin/lime och rör om. Använd skalet av 1 citron/apelsin/lime per 4 ägg. Till 8 ägg använder du skalet av 2 citroner osv.


Detta recept finns på flera olika bakbloggar och denna uppställníng är en omarbetad version av Lisas!

Somrig blomstertårta

Publicerat: 2012-06-02 Kl: 10:26:24 | I kategori: Tårtor | 7 kommentarer

Phu, äntligen lördag och helg! Har haft en hektisk vecka med mycket jobb och minst sagt klängiga barn! Min lilla ettåring är i en period där hon vill vara så nära som möjligt hela tiden och det är inte så mycket annat att göra än att acceptera det och ha henne i famn hela tiden. Nu är resten av familjen hemma hos farmor så jag har lite lugn och ro här :) Inte klokt hur mycket jag uppskattar att få någon timme ensam hemma emellanåt, där jag kan göra precis vad jag vill. I mitt fall verkar det bli att blogga idag (samt att lyssna på musik som inte handlar om herr kantarell, en blommig falukorv eller ketchup som pruttar). 

Tänkte att jag skulle visa en tårta jag gjorde till äldsta dotterns fröknar tidigare i våras. Hon fick sommarlov tidigt och ska till hösten byta avdelning, så bakade en tårta till fröknarna för att tacka för den här tiden. Min dotter älskar att vara på dagis och personalen där är helt fantastisk, så det tycker jag att de var värda! Sen att det mesta som kunde gå fel när man gör en tårta faktiskt gick fel denna gång är en helt annan sak, jag lyckades rädda den ganska bra, även om jag vid tillfället inte alls var speciellt glad... 






Tårtan fick en ganska enkel design med blommor och fjärilar i lite blandade somriga färger. Borstade de flesta av blommorna med lite guldpulver för att få lite större effekt på dem. Tårtan är täckt med marsipan, men dekorationerna är gjorda utav sugarpaste. 

Själva tårtan bestod av vaniljbotten, rårörda hallon, hallongrädde samt ett lager glasscreme. Jag spacklade tårtan med vaniljsmörkräm innan den täcktes med marsipan. 





 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0