Spetstårta
Publicerat: 2012-06-29 Kl: 17:18:20 | I kategori: Tårtor | 4 kommentarerLivet i köket
Publicerat: 2012-06-28 Kl: 08:08:01 | I kategori: Övrigt | 2 kommentarerGräddtårta med limecurd och jordgubbar
Publicerat: 2012-06-26 Kl: 11:47:39 | I kategori: Tårtor | 6 kommentarerLimecurd
Publicerat: 2012-06-24 Kl: 19:44:49 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 1 kommentarerSockerkaksbotten
Publicerat: 2012-06-23 Kl: 21:37:41 | I kategori: Tårtbotten | 2 kommentarerPersikomousse
Publicerat: 2012-06-21 Kl: 21:25:03 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 3 kommentarerRostårta
Publicerat: 2012-06-18 Kl: 20:32:51 | I kategori: Tårtor | 2 kommentarerDet är någonting visst med rosor, jag tycker de är så fina! Har en idé om hur jag vill fixa trädgården med lite rosor, bland annat med klätterrosor uppför portalen som leder till baksidan. Det får nog vänta tills nästa år, då ska vi dra igång "projekt trädgård" här hemma, med allt vad innebär (bygga trädäck, altan, utöka jordgubbslandet, byta staket, plantera nån buske på framsidan, fixa rabatten på framsidan samt karlns idé om att bygga ett litet vattenfall...). Ja ni hör ju, det var hela den sommaren :)
Tårtan består utav en lika delar botten, fylld med vit chokladmousse och persikomousse, spacklad med smörkräm och täckt med dekorfondant. Persikomoussen är en ny mousse jag testat och den blev så god! Receptet på den kommer om nån dag. Nästa gång tror jag att jag ska kombinera den med glasscréme eller någon annan mousse med lite mildare smak, så att persikosmaken kommer fram mer. Riktigt god!
Dulche de Leche
Publicerat: 2012-06-16 Kl: 22:43:53 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 2 kommentarerAllt du behöver är en kastrull med vatten och en burk med sötad kondenserad mjölk (finns i hyllan med bakingredienser i de flesta affärer). Se till att burken är hel och ren. Börja med att ta bort pappret som är på burken, lägg den sedan i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker burken. Låt den sedan koka i 2-4 timmar, ju längre du kokar desto fastare blir kolan. Burken på bilden har kokat i ungefär 3 timmar. Tänk på att du kan få fylla på med vatten emellanåt, vartefter att det kokar bort.
Efter att den kokat färdigt låter du den svalna något innan du öppnar burken. Tänk på att vara försiktig när du gör detta, det kan stänka upp lite varm kolasås när trycket i burken släpps. Förvaras i kylskåp i ungefär en vecka, går även utmärkt att frysa.
Cupcake med ätbara blommor
Publicerat: 2012-06-15 Kl: 08:07:57 | I kategori: Cupcakes | 4 kommentarerNu på sommaren finns det ett smidigt sätt att dekorera dina bakverk på, som inte kostar många kronor: nämligen med ätbara blommor! Flera sorter är vanliga i trädgården nu på sommaren, vilken är toppen då du garanterat vet att de inte är besprutade med någonting. Viktigt nämligen att du bara använder dig av obesprutade blommor, annars är de inte direkt ätbara längre. Alla kanske inte smakar så gott, men de går fortfarande att använda till dekoration.
Ett sätt att piffa upp blommorna på är att kristallisera dem, vilket inte alls är svårt. Du penslar blomman med lite äggvita innan du doppar dem i strösocker (som gärna är mixat för att få så små sockerkristaller som möjligt) och sen låter du dem torka ett par timmar, så är det klart sen! Längst ner i detta inlägg hittar du en lista på ätbara blommor.
Här har jag använt mig av kristalliserade blommor för att piffa upp mina cupcakes lite grann. Själva cupcaken har smak av banan och mjölkchoklad och frostingen är chokladmoussen, som jag publicerade häromdagen.
Banan- och chokladcupcakes:
~12 stora alterntivt 24 normalstora
2 ägg
3 dl socker
1-2 väl mogna bananer (antalet beror på storleken)
6 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ tsk salt
200 g mjölkchoklad
100 g smör
1¾ dl mjölk
1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Smält smöret.
3. Rör banan, socker och ägg till en nästan jämn smet.
4. Blanda ner alla torra ingredienser.
5. Tillsätt smält smör och mjölk.
6. Skär chokladen i grova bitar och vänd sedan ner chokladen.
7. Fördela smeten i muffinsformar, gärna ställda i muffinsplåt.
8. Grädda mitt i ugnen i ca 12-17 min (normalstora muffins) eller 20-25 min (stora muffins). Låt svalna innan de dekoreras.
Chokladmousse:
~12 cupcakes eller 1 lager tårtfyllning
180 gram mjölkchoklad
3 dl grädde
1. Hacka chokladen.
2. Ha i chokladen i en kastrull tillsammans med grädden.
3. Värm grädden försiktigt tills dess att chokladen har smält. Grädden får INTE koka!
4. Häll över i en bunke och låt svalna en stund. Ställ sedan in den i kylen.
5. Låt stå i kylen i minst fem timmar, helst över natten.
6. Vispa upp grädden som vanligt tills den bli fluffig.
20 stycken ätbara blommor:
* Cikoria
* Daglilja
* Fläder
* Fuschsia
* Krasse
* Lavendel
* Liten tagetes
* Malva
* Perlargon
* Pensé
* Ringblomma
* Ros
* Stockros
* Syren
* Tusensköna
* Viol
* Blåbärsklocka
* Nyponros
* Rödklöver
* Styvmorsviol
Vanilla Cake Pops
Publicerat: 2012-06-14 Kl: 12:32:06 | I kategori: Cake Pops | 3 kommentarerFörsökte mig på en ny variant när jag skulle doppa cake popsen i choklad, men det ville sig inte riktigt. Mitt smarta sätt att låta dem torka på visade sig inte vara så smart det heller, men nu vet jag det ;) Övning ger färdighet sägs det ju och nu vet jag åtminstone hur jag inte ska göra!
Vaniljkräm
Publicerat: 2012-06-14 Kl: 11:00:00 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 2 kommentarerVaniljkräm:
~2 dl
2 äggulor
3 msk strösocker
1 msk potatismjöl
3 dl mjölk (3%)
1 vaniljstång
1. Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Vaniljstången delar du på längden och skrapar ur vaniljkornen, men du har i både korn och stjälk i kastrullen.
2. Värm försiktigt under omrörning tills krämen tjocknar. Låt den inte koka för då finns det risk för att krämen spricker.
3. Ta av kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
5. Låt krämen svalna helt innan du använder den som fyllning. Förvara i kylskåp.
Chokladmousse
Publicerat: 2012-06-13 Kl: 11:51:54 | I kategori: Frostings | 9 kommentarerChokladmousse:
~12 cupcakes eller 1 lager tårtfyllning
180 gram mjölkchoklad
3 dl grädde
1. Hacka chokladen.
2. Ha i chokladen i en kastrull tillsammans med grädden.
3. Värm grädden försiktigt tills dess att chokladen har smält. Grädden får INTE koka!
4. Häll över i en bunke och låt svalna en stund. Ställ sedan in den i kylen.
5. Låt stå i kylen i minst fem timmar, helst över natten.
6. Vispa upp grädden som vanligt tills den bli fluffig.
Runns chokladtårtbotten
Publicerat: 2012-06-11 Kl: 12:09:13 | I kategori: Tårtbotten | 5 kommentarerHar inte bakat något alls under helgen, så bjuder under tiden på ytterligare ett recept på en tårtbotten. Kallar denna för Runns tårtbotten eftersom ursprungsreceptet kommer från Linda Runn, men jag har ökat mängden kakao något. Det är en saftig och luftig chokladbotten, utan att för den delen bli för mäktig i smaken.
Chokladtårtbotten:
~20 cm form
50 gram smör
1 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
0,75 dl kakao
2 tsk bakpulver
1.Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret tillsammans med mjölken.
3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
4. Häll smörblandningen över äggvispet och rör till en jämn smet.
5. Blanda de torra ingrediensernai en separat skål och sikta sedan ner dessa i smeten, rör om med en slickepott.
6. Gräddas i den nedre delen av ugnen i ca 35-40 min. Känn med en provsticka när kakan är klar. Kom ihåg att inte öppna ugnsluckan under de första tjugo minutrarna!
Sockerdekorationer
Publicerat: 2012-06-08 Kl: 10:01:00 | I kategori: Cupcakes: grunder | 4 kommentarerNågot som är ovärderligt när man ska lära sig något nytt är tutorials, det vill säga en steg för steg beskrivning som visar hur du ska göra, gärna med hjälp av en massa bilder. Här har jag samlat några av mina favoriter!
Sockerrus visar hur du gör snygga vintageblommor och hur du målar dem för det lilla extra.
Även MyCakes har gjort en variant av vintageblomma, en vacker rosa sådan. MyCakes är även riktigt duktig på att göra fina stora rosor, de kräver lite extra arbete, men resultatet gör de värda det!
Bella Cupcakes visar hur du gör vackra ruffleblommor, perfekta att dekorera din cupcake med!
CakeJournal har en hel del olika tutorials, på alltifrån olika sorters blommor till hur du gör ett eget tårtfat. Sidan är väl värd ett besök!
Hoppas ni fick lite inspiration! Jag har många fler länkar på lager, så om det är något som önskas så kanske det kommer fler liknande inlägg framöver. Nu ska jag fortsätta njuta av min Göteborgssemester med familjen =)
Lika delar
Publicerat: 2012-06-06 Kl: 09:43:00 | I kategori: Tårtbotten | 2 kommentarerDetta recept på tårtbotten är det jag använder mig av allra oftast. Det bästa med receptet är att det är lätt att anpassa efter hur stor form du använder dig av samt att det är lätt att smaksätta (se längst ner i receptet). Anledningen till att receptet kallas för lika delar är just för att du använder dig av lika stora delar av ingredienserna.
Lika delar tårtbotten:
Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Tre lika stora glas
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. Denna mängd ägg ger en hög tårtbotten, vill du ha en lägre kan du halvera antalet ägg:
Till 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 cm.
Bakpulver (ta snäppet mindre, 1/3, bakpulver än angivet):
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
2. Mär upp lika mycket socker i det andra glaset, som du har ägg i det första.
3. I det tredje glaset mäter du upp hälften mjöl och hälften potatismjöl. Tillsätt bakpulvret.
4. Vispa ägg och socker i en skål tills det är riktigt vitt och pösigt.
5. Blanda i mjölblandningen och bakpulver med hjälp av en slickepott.
6. Smörj en form med smör eller olja samt bröa den. Du kan även behöva göra en krage av bakplåtspapper, så att inte smeten rinner över i ugnen. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
OBS! Öppna aldrig ugnen under de första 20 minuterna då tårtbotten lätt sjunker ihop då. Testa med en provsticka för att se när botten är klar. Om botten håller på att få för mycket färg när det fortfarande är lång gräddningstid kvar, så kan du täcka den med bakplåtspapper eller aluminumfolie.
7. Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.
Smaksättningar:
Choklad:
Fördela glaset med mjölblandningen enligt: 1/3 Mjöl, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Kakao.
Vanilj:
Tillsätt följande mängd vanilj (innan du häller i mjölblandningen):
1/4 tsk vaniljpulver till 2-4 ägg
1/2 tsk vaniljpulver till 4-6 ägg
3/4 tsk vaniljpulver till 6-8 ägg
1 tsk vaniljpulver till 8-10 ägg osv
Citrus:
Tillsätt sist rivet skal av citron/apelsin/lime och rör om. Använd skalet av 1 citron/apelsin/lime per 4 ägg. Till 8 ägg använder du skalet av 2 citroner osv.
Detta recept finns på flera olika bakbloggar och denna uppställníng är en omarbetad version av Lisas!
Somrig blomstertårta
Publicerat: 2012-06-02 Kl: 10:26:24 | I kategori: Tårtor | 7 kommentarerTänkte att jag skulle visa en tårta jag gjorde till äldsta dotterns fröknar tidigare i våras. Hon fick sommarlov tidigt och ska till hösten byta avdelning, så bakade en tårta till fröknarna för att tacka för den här tiden. Min dotter älskar att vara på dagis och personalen där är helt fantastisk, så det tycker jag att de var värda! Sen att det mesta som kunde gå fel när man gör en tårta faktiskt gick fel denna gång är en helt annan sak, jag lyckades rädda den ganska bra, även om jag vid tillfället inte alls var speciellt glad...
Tårtan fick en ganska enkel design med blommor och fjärilar i lite blandade somriga färger. Borstade de flesta av blommorna med lite guldpulver för att få lite större effekt på dem. Tårtan är täckt med marsipan, men dekorationerna är gjorda utav sugarpaste.
Själva tårtan bestod av vaniljbotten, rårörda hallon, hallongrädde samt ett lager glasscreme. Jag spacklade tårtan med vaniljsmörkräm innan den täcktes med marsipan.