Vanilj- och körsbärskaka

Publicerat: 2011-07-31 Kl: 23:21:42 | I kategori: Mjuka kakor | 1 kommentarer

I helgen som var så bakade jag denna kaka med smak av vanlig och körsbär, garnerade med sockrade körsbär. Smöret är här utbytt mot kesella. Jag använde mig utav vaniljkesella eftersom jag ville att kakan skulle smaka tydligt av vanilj.




Vanilj- och körsbärskaka
~1 kaka

3 ägg
2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker (alt 1 tsk vaniljpulver)
1 krm salt
1 1/2 dl kesella (alt vaniljkesella)
Ca 2 dl körsbär

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form.

2. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och luftigt.

3. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en separat skål. Blanda ordentligt.

4. Ha ner mjölblandningen i äggsmeten och rör om. Ha i kesellen och vispa till en jämn smet.

5. Dela körsbären och ta bort kärnorna. Ha i körsbär efter smak, jag körde lite på fingertoppskänsla. Spara några till garnering. Vänd ner i smeten. 

6. Fyll formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter, tills kakan inte längre är kladdig. Låt svalna.

Vaniljfrosting:
100 gram philadelphiaost
50 gram smör
3 tsk vaniljsocker (alt 1 tsk vaniljpulver)
5 dl florsocker

7. Vispa ihop ost, smör, vaniljsocker och florsocker till en jämn massa. Ett tips är att låta smöret stå framme ett tag innan så att det har hunnit blivit mjukt. När kakan har svalnat är det bara att bre över glasyren.

Sockrade körsbär:
Körsbär
Citronsaft
Strösocker
 
8. För att garnera med sockrade körsbär: doppa körsbären i citronsaft innan de rullas i strösocker.

Kladdkakemuffins

Publicerat: 2011-07-31 Kl: 23:08:01 | I kategori: Muffins | 3 kommentarer





Kladdkakemuffins:
~10 stycken

2.5 dl strösocker
2 st ägg
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 gram smör
2 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Fyll en muffinsplåt med muffinsformar.

3. Smält smöret.

4. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner resterande ingredienser, med smält smör och vetemjöl sist.

4. Fyll formarna till ungefär 1/2, grädda i mitten av ugnen i cirka 13 minuter, lite beroende på hur kladdig du vill att muffinsarna ska vara.

Minichokladcupcakes med Cream Cheese Frosting

Publicerat: 2011-07-31 Kl: 18:26:36 | I kategori: Cupcakes | 1 kommentarer

När Moa skulle döpas ville jag bjuda på flera saker jag aldrig hade bakat tidigare, så månaden innan provbakade jag massor med recept. Detta recept var iofs inte nytt i sig, men jag hade aldrig gjort dem i minivarianter eller med frosting tidigare. Gör man dem i miniformat så blir det ganska många, så ett tips är att variera fyllningarna.




Minichokladcupcakes:
~60 stycken

150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 msk kakao

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Smält smöret och blanda ner tillsammans med vattnet.

4. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en separat skål, som sedan vänds ner i äggsmeten.

5. Ställ ut minimuffinsformar på en plåt. Fyll formarna till 3/4.

6. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 8 minuter. Ha lite uppsikt när de är i ugnen, det går snabbt eftersom de är så små.

Cream Cheese Frosting:

60 gram smör
100 gram philadelphiaost
1 tsk vanillinsocker
5 dl florsocker

1. Ta ut smöret ett tag innan frostingen ska göras, så att den hinner bli rumsvarmt.

2. Blanda samman alla ingredienser och vispa till du har en slät och fluffig frosting. Använd elvisp eller hushållsassistent för bästa resultat. Fyll en spritstyll eller bred glasyren med en spatel över cupcakesen. Om du vill så kan du dekorera cupcakesen med strössel, bär, sugarpaste etcetera.

Blåbärsmuffins

Publicerat: 2011-07-31 Kl: 17:08:33 | I kategori: Cupcakes | 2 kommentarer

Receptet på den här muffinssmeten kommer ursprungligen från min mammas kokbok. Muffinsen blir riktigt saftiga och goda och går att variera med i princip vad man vill. Jag hade en massa blåbär i frysen så då blev det ett lätt val för mig :)





Blåbärsmuffins
~12-16 stycken

150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Ca 2 dl blåbär

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Smält smöret och blanda ner tillsammans med vattnet.

4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål, som sedan vänds ner i äggsmeten. Ha i blåbären och rör runt.
5. Fyll muffinsformar (använd gärna muffinsplåt) till ungefär 3/4. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter.

Mockarutor

Publicerat: 2011-07-31 Kl: 16:53:43 | I kategori: Mjuka kakor | 2 kommentarer

Mockarutor eller kärleksmums, kalla dem vad ni vill :) Jag har alltid kallat dem för mockarutor och faktiskt inte ens hört att de kallas för någonting annat förrän i vuxen ålder. Det här receptet är det godaste jag provat och kommer ursprungligen från mammas Allerstidning. Jag har uteslutit kaffet ur glasyren (eftersom jag aldrig lärt mig tycka om det), men vill man ha med det så är det bara att tillsätta 2 msk kaffe i glasyren.




Mockarutor:
~30 bitar

5 ägg
4 1/2 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
3 msk kakao
2 dl vatten
200 gram smör

1. Vispa ägg och socker pösigt.

2. Blanda mjöl, bakpulver och kakao i en separat skål. Vänd ner i äggsmeten.

3. Värm vatten och smör tills smöret smält, vänd ner i äggsmeten.

5. Häll smeten i en långpannad klädd med bakplåtspapper, cirka 30x40 centimeter.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Känn med en sticka att kakan är torr. Låt svalna i formen.

Glasyr:

3 dl vispgrädde
100 gram blockchoklad
Kokosflingor/strössel till garnering

1. Sjud grädde och choklad tills den tjocknar, det tar ungefär 3-5 minuter.

2. Bred glasyren över kakan och strö sedan över kokosen. Skär kakan i bitar.

Kontakt

Publicerat: 2011-07-21 Kl: 19:19:50 | I kategori: Baktankar | 19 kommentarer

Lämna gärna en kommentar här på bloggen, jag svarar så fort jag får möjlighet.


På facebook finns bloggen representerad under Marias Cupcakes. En direktlänk till sidan finns i sidomenyn på startsidan. Där finns möjlighet att interagera med andra av bloggens läsare, med mig, få tips om det mesta som rör cupcakes och bakning samt få tips om när bloggen är uppdaterad. Där finns även lite fler bilder på sådant jag bakat, som jag valt att inte lägga upp på bloggen.

Det går självklart bra att skicka ett mejl om man vill det. Min mejladress är: [email protected]

Cupcakesgrunder

Publicerat: 2011-07-16 Kl: 19:11:49 | I kategori: Baktankar | 1 kommentarer

Jag får en del frågor angående att baka cupcakes, så därför har jag sammanställt en lista med några saker som kan vara bra att känna till när man bakar dem.

1. Innan du börjar baka, läs igenom receptet både en och två gånger, av flera anledningar. För det första så att du är säker på att du har alla ingredienser hemma (brukar underlätta en hel del, jag talar av egen erfarenhet!), för det andra tycker jag att det är bra att få en överblick på vad det är för moment som ska göras i receptet.


2. Mät upp ingredienserna i separata skålar. Ja, det blir några fler skålar att diska, men det underlättar så mycket att ha allt redo i rätta mängder. Det är värt den extra disken :) Låt gärna alla ingredienser bli rumsvarma innan du rör ihop dem. Om alla ingredienser har samma temperatur så går de lättare ihop och det blir en mindre risk för klumpar i smeten.


3. Sätt på ugnen i tid och se till att den har rätt temperatur innan du sätter in cupcakesen i ugnen. Lär även känna din ugn. Gräddar den jämnt? Stämmer temperaturen?


4. Se till att du har gott om tid på dig. När man stressar ökar risken att något går fel och dessutom, att baka ska vara kul och att stressa tar bort det roliga i det ganska effektivt.


5. Följ receptet. Visst kan man "experimentera" och testa olika varianter av ett recept, men för att vara säker på ett bra resultat så är det bäst att följa receptet. Vilken ordning man tillför ingredienser och vilken teknik som används har betydelse! Står det att mjölet ska vändas ner, då ska det vändas ner och inget annat. Var noga med att du mäter allt ordentligt, det bästa är att använda en hushållsvåg för att vara säker på att man har rätt mängder av alla ingredienser.


6. Fyll inte formarna med för mycket smet. Jag fyller oftast formarna upp till hälften, ibland aningens mer. Har man i mer smet än så finns risken att de flyter utanför formarna. Försök att fylla alla formar med lika mycket smet, annars finns en risk att de bli ojämnt gräddade.


7. Satsa lite extra på formarna. Det skiljer en del på både pris och kvalitet vad gäller formar. Vill man att formarna ska behålla ursprungsfärgen bättre så satsa på formar av tjockare kvalitet eller där det anges att de är "greaseproof" (ungefär fettåliga).

8. Vänta inte för länge med att testa om cupcakesen är klara. Använd en sticka i mitten av cupcakesen någon minut innan lägsta rekommenderade gräddningstid, är stickan torr så är de klara. Ett annat sätt att se om de är klara är att trycka lite lätt med ett finger på en, om den fjädrar tillbaka och återfår sin form så är de klara.


9. Använd en muffinsplåt om du vill att cupcakesen ska behålla sin höga form. Efter att du tagit ut plåten ur ugnen så låter du cupcakesen svalna någon minut i dem, innan du tar ur dem och låter de svalna på ett galler eller liknande. Detta är viktigt eftersom de fortsätter att tillagas om du lämnar dem i den varma plåten, vilket gör att de kan bli torra.

10. När de har svalnat kan du förvara dem i en lufttät plastlåda eller i en försluten plastpåse. Var noga med att de har svalnat ordenligt först, annars finns risken att de "svettas".
Hur du fyller en cupcake på bästa sätt kan du läsa om här och olika sätt att dekorera dem finns här.

Lycka till!
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0