Cupcakesgrunder

Publicerat: 2011-07-16 Kl: 19:11:49 | I kategori: Baktankar

Jag får en del frågor angående att baka cupcakes, så därför har jag sammanställt en lista med några saker som kan vara bra att känna till när man bakar dem.

1. Innan du börjar baka, läs igenom receptet både en och två gånger, av flera anledningar. För det första så att du är säker på att du har alla ingredienser hemma (brukar underlätta en hel del, jag talar av egen erfarenhet!), för det andra tycker jag att det är bra att få en överblick på vad det är för moment som ska göras i receptet.


2. Mät upp ingredienserna i separata skålar. Ja, det blir några fler skålar att diska, men det underlättar så mycket att ha allt redo i rätta mängder. Det är värt den extra disken :) Låt gärna alla ingredienser bli rumsvarma innan du rör ihop dem. Om alla ingredienser har samma temperatur så går de lättare ihop och det blir en mindre risk för klumpar i smeten.


3. Sätt på ugnen i tid och se till att den har rätt temperatur innan du sätter in cupcakesen i ugnen. Lär även känna din ugn. Gräddar den jämnt? Stämmer temperaturen?


4. Se till att du har gott om tid på dig. När man stressar ökar risken att något går fel och dessutom, att baka ska vara kul och att stressa tar bort det roliga i det ganska effektivt.


5. Följ receptet. Visst kan man "experimentera" och testa olika varianter av ett recept, men för att vara säker på ett bra resultat så är det bäst att följa receptet. Vilken ordning man tillför ingredienser och vilken teknik som används har betydelse! Står det att mjölet ska vändas ner, då ska det vändas ner och inget annat. Var noga med att du mäter allt ordentligt, det bästa är att använda en hushållsvåg för att vara säker på att man har rätt mängder av alla ingredienser.


6. Fyll inte formarna med för mycket smet. Jag fyller oftast formarna upp till hälften, ibland aningens mer. Har man i mer smet än så finns risken att de flyter utanför formarna. Försök att fylla alla formar med lika mycket smet, annars finns en risk att de bli ojämnt gräddade.


7. Satsa lite extra på formarna. Det skiljer en del på både pris och kvalitet vad gäller formar. Vill man att formarna ska behålla ursprungsfärgen bättre så satsa på formar av tjockare kvalitet eller där det anges att de är "greaseproof" (ungefär fettåliga).

8. Vänta inte för länge med att testa om cupcakesen är klara. Använd en sticka i mitten av cupcakesen någon minut innan lägsta rekommenderade gräddningstid, är stickan torr så är de klara. Ett annat sätt att se om de är klara är att trycka lite lätt med ett finger på en, om den fjädrar tillbaka och återfår sin form så är de klara.


9. Använd en muffinsplåt om du vill att cupcakesen ska behålla sin höga form. Efter att du tagit ut plåten ur ugnen så låter du cupcakesen svalna någon minut i dem, innan du tar ur dem och låter de svalna på ett galler eller liknande. Detta är viktigt eftersom de fortsätter att tillagas om du lämnar dem i den varma plåten, vilket gör att de kan bli torra.

10. När de har svalnat kan du förvara dem i en lufttät plastlåda eller i en försluten plastpåse. Var noga med att de har svalnat ordenligt först, annars finns risken att de "svettas".
Hur du fyller en cupcake på bästa sätt kan du läsa om här och olika sätt att dekorera dem finns här.

Lycka till!
Kommentarer
Postat av: raili

nice stuff, thanks

2013-06-01 @ 06:51:29
URL: http://railiborg.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0