Att vilja förändras

Publicerat: 2012-03-31 Kl: 19:23:18 | I kategori: Baktankar | 2 kommentarer

Just nu längtar jag efter förändring. På mig själv, på mitt hem, på bloggen. Kanske har det med våren att göra, kanske har det med att jag är otålig och impulsiv som person. Jag vet faktiskt inte. Men jag jobbar på det i alla fall, ett steg i taget. Ni som följer mig via facebook vet att det jobbas på en logga för bloggen. Det är min underbara vän Elly som ända bortifrån Australien jobbar med att ta fram en logga som representerar mig och det jag gör. Tror den kommer bli perfekt och längtar efter att den ska vara klar!

Jag vill förändra mig själv, jag vill utveckla mig själv och mina kunskaper. Bli bättre på att baka, på att skriva recept, på att fotografera, på att styla fotograferingar. Men det är svårt, just nu har jag inte möjlighet att göra något på heltid utan det måste hela tiden bli på den tid jag har över efter jobb och familj.

För mig har bloggen redan från börjat inneburit en steg till förändring, för genom bloggen har jag fått möjlighet att utveckla min kreativa sida, en sida jag inte visste att jag hade. När jag av en tidigare chef till mig blev beskriven som en mycket kreativ person förstod jag inte riktigt hur denne tänkte, men kanske såg denne person saker i mig själv som jag då ännu inte insett. Genom bloggen har jag upptäckt vilken glädje jag upplever genom att skapa något visuellt vackert och veta att detta inspirerar andra att vara kreativa. Inspirerar er. Det är detta som hela tiden driver mig vidare, som skapar ett behov av utveckling och förändring.  

Ett steg i taget jobbar jag på en förändring. Ställer mig inför nya utmaningar och möjligheter, som tvingar mig att vara kreativ, att se saker på nya sätt och att utvecklas. Ett steg i taget.

Lime- och kokoskaka

Publicerat: 2012-03-27 Kl: 22:27:35 | I kategori: Mjuka kakor | 7 kommentarer

Åh vad ni är fina som kommenterar så mycket. Det är så kul att veta att jag lyckas inspirera några, det är ju hela tanken med denna blogg! ♥♥♥



Den här kakan bakade jag idag när jag fick finbesök, nämligen min mamma ♥ Det är inte ofta vi lyckas vara lediga samtidigt nuförtiden, så nu när vi väl blev det är det klart att det ska bjudas på god kaka =) Smaksatte med lime och kokos för att få en lite syrligare och fräschare (kan en kaka vara fräsch?) kaka. Serverade den med lättvispad grädde och jordgubbar. Mums!





Lime- och kokoskaka:
~1 kaka

200 gram smör
2 dl socker
2 ägg
2 dl mjöl
1 tsk bakpulver
1 dl kokosflingor
3 st lime, skal från alla och saft från 1/2

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Smält smöret, ställ sedan åt sidan så att det får svalna.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4.Tillsätt mjöl, bakpulver och smör och vänd samman allt.

5. Smörj och bröa en form och fyll den sedan med smet.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 25 minuter. Låt kakan svalna i formen innan du vänder upp och ner på den.

Glasyr:

2 dl florsocker
1 1/2-2 msk citronsaft (ev lite mer)

1. Rör ihop florsocker och citronsaft tills du får en lagom rinnig konstistens på glasyren.

2. Ringla över kakan när den har svalnat.

Cookie Sticks

Publicerat: 2012-03-25 Kl: 19:09:41 | I kategori: Småkakor | 69 kommentarer

Åh vad jag har det bra just nu! Semester och en massa tid att umgås med min kära familj och vädret visar sig på sin bästa sida! Solen skiner och det är verkligen varmt ute (okey, idag blåste det kallt, men annars så). Hela helgen har vi passat på att vara ute i solen och fixa, gäller ju att passa på :)



Har hunnit baka lite oxå =) Var tvungen att se efter i almanackan när påsk infaller i år och såg att det är redan om två veckor! Jag som trott att jag har haft gott om tid med att fundera ut vad som ska bakas inför påsken fick lite bråttom när jag upptäckte det. Hittade en variant av småkakor som jag tyckte var söta och som passar bra inför påsk. Tror de skulle uppskattas av barn (min dotter åt ett par på raken i alla fall, så det är ju ett gott tecken, hihi).  I receptet använde jag mörkt muscovadosocker, men jag tror faktiskt de blir godare om man använder ljust, så använd det ni gillar bäst :)



Barnen kan dessutom vara med och baka dessa kakor! De är jätteenkla att göra: ingredienserna blandas samman i två steg med hjälp av en sked. Det blir liksom inte mycket enklare än så här :)




Cookie Sticks:

1.2 dl neutral olja
1.2 dl strösocker
1.2 dl muscovadosocker
1 ägg
2 tsk vaniljpulver
3.5 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2.5 dl m&m:s (eller liknande godis)

1. Värm ugnen till 180 grader.

2. Blanda olja, socker (båda sorterna), ägg och vanilj med en vanlig sked.

3. Ha i mjöl, salt och bikarbonat och rör runt tills allt är blandat.

4. Dela degen i två lika stora delar.

5. Lägg bakplåtspapper på en plåt. Platta sedan ut bägge deghalvorna till två stora rektangulära delar.

6. Tryck fast godiset på dem.

7. Grädda i mitten av ugnen i 8-9 minuter.

8. Låt svalna i fem minuter, skär dem sedan till "sticks".

9. Låt kakorna svalna helt innan du flyttar dem från plåten.

Carrot Cake

Publicerat: 2012-03-22 Kl: 17:39:21 | I kategori: Tårtor | 72 kommentarer

Oj, det här inlägget har låtit vänta på sig ett tag! Men med lite extrajobb och sjuka barn så blir det ju lätt så... Nu väntar i alla fall lite ledighet för mig, med flera roliga saker inbokade :)



Jag följer en hel del amerikanska bloggar, och deras tårtor skiljer sig oftast ganska mycket från våra. Oftast är det bara en fyllning, som även används för att täcka tårtan, som sedan varvas med ett flertal bottnar. Tårtorna blir vanligen mycket höga. Så istället för att göra en vanlig morotskaka blev det istället en amerikanskinfluerad morotstårta, vilken helt enkelt består av två morotskakor med en massa cream cheese frosting mellan lagren. Och handen på hjärtat, det är ju frostingen som gör hela kakan, så det kan ju inte bli fel med denna tårta =)






Morotstårta:
~2 stycken bottnar, 20cm i omkrets

4 ägg
4 dl socker
2 tsk kanel
2 tsk vaniljsocker
4 dl mjöl
4 tsk bakpulver
2 dl olja
4 dl rivna morötter

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Ha ner kanel och vaniljsocker och vispa in lite snabbt i äggsmeten.

3. Vispa ner mjöl och bakpulver.

4. Ha i oljan och slutligen rivna morötter och vispa tills allt har blandats.

5. Fördela smeten i två formar som är 20 cm i diameter. Försök att fördela smeten så lika som möjligt.

6. Grädda i ungefär 30 minuter på 175 grader. Låt svalna i formen i ungefär tio minuter, innan du tar ut dem ur formen och sedan låter dem svalna helt.

Cream Cheese Frosting:

13 dl florsocker
250 gram färskost
130 gram smör, rumstempererat
4 tsk vaniljsocker

1. Sikta ner florsocker och vaniljsocker i en skål. 

2. Ha i smör och philadelphiaost och vispa tills du har en len frosting. Vispa i ungefär fem minuter, tills frostingen har blivit riktigt fluffig.

Montering:

1. Dela båda bottnarna i hälften, så att du får fyra bottnar.

2. Placera en av bottnarna på ett fat. Bred ett tunt lager med glasyr.

3. Placera nästa botten ovanpå och bred ytterligare ett lager med glasyr på.

4. Upprepa med ytterligare en botten och ett lager glasyr.

5. Sätt på den översta bottnen. Var noga så att alla bottnar ligger jämnt med varandra.

6. Bred ett tunt lager glasyr runt hela tårtan. Detta för att kakan inte ska smula. Ställ sedan in hela tårtan i kylskåpet i 30 minuter.

7. Bred på resten av glasyren och forma ett dekorativt mönster om du vill.




Tävlingen Miss Cupcake pågår fortfarande och har du inte röstat än skulle jag verkligen uppskatta om du vill ta dig tid att rösta på mitt bidrag. Det tar endast några sekunder och röstar gör du genom att klicka här.

Daimkladdkaka

Publicerat: 2012-03-14 Kl: 20:21:00 | I kategori: Kladdkaka | 14 kommentarer

Haha, jag vet att det har blivit en del kladdkakerelaterade godsaker på sistone på bloggen, men efter det här blir det något annat (något vaniljaktigt tror jag...). Men när min man får bestämma vad det ska bli till fika så blir det nästan alltid kladdkaka i någon form. Den här gången passade jag på att göra en annan variant, med smält choklad istället för kakao (till min mans besvikelse...!). Jag använde mig av Marabous mörka choklad (ej premium) för jag tänkte att det blir lite snällare chokladsmak med den, men det passade inte herrn i smaken eftersom det blev för stark chokladsmak (jag vet, han tycker inte om choklad men kladdkaka är favoriten, jag får det inte heller att gå ihop riktigt ;P). Jag tyckte däremot att det blev jättegott! I smeten och ovanpå hade jag sedan hackad dajm, gott! Men det blir nog sista gången på ett tag som jag gör en annan variant av kladdkaka, är nog bäst så att jag får behålla lugnet här hemma :)





Idag har jag varit ledig från jobbet eftersom det är min jobbhelg den här helgen och vi passade på att åka in till grannstaden en sväng. Jag ville dels titta på en bärbar dator (min tanke är en alldeles egen bloggdator, men den idén har inte maken köpt riktigt ännu), dels titta på lite fotoutrustning. Vill bland annat ha nytt objektiv och ett stativ till kameran. Mitt intresse för fotografering har växt i takt med bloggen och då vill jag ha så bra saker som möjligt :)
 





Daimkladdkaka:

200 g smör
200 g mörk choklad
4 st ägg
1 1/2 dl strösocker
2 1/2 dl vetemjöl
en nypa salt
1 st dubbel Daim

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smör och hackad choklad försiktigt över ett vattenbad eller i mikron. Rör om emellanåt och låt den sedan svalna lite.

3. Vispa ihop ägg och socker för hand.

4. Rör ner chokladsmeten i äggblandningen.

5. Rör ihop vetemjöl och salt i en separat bunke, blanda sedan ner mjölblandningen i smeten. Rör om tills smeten är jämn.

6. Hacka daimen och rör ner i smeten.

7. Smörj en rund kakform (min var 20 cm i diameter) och häll i smeten. Grädda mitt i ugnen i 15-17 minuter.

8. Låt kakan svalna i formen och ställ sedan in hela kakan i frysen en timme, alternativt i kylskåpet över natten.


Grädde:

2 1/2 dl vispgrädde
1 msk florsocker
1 1/2 msk kakao
1 st dubbel Daim

1. Vispa grädden tillsammans med florsocker och kakao.

2. Hacka daimen.

3. Bred grädden över kakan och strö över den hackade daimen. (Förvara i kylskåpet).

Choklad och dumle

Publicerat: 2012-03-11 Kl: 16:52:19 | I kategori: Cupcakes | 10 kommentarer

Det har nästan blivit lite av en tradition på mitt jobb att någon tar med fika varannan fredag, när det är kvällskift som gäller. Velade fram och tillbaka vad jag skulle baka, eftersom många vet att jag har en bakblogg blir det ju onekligen lite extra press. Blev tillslut en klassiker, kladdkakecupcakes. Testade även en för mig ny variant av frosting, nämligen dumlefluff. Riktigt lyckad kombination!



Har jobbat heltid i drygt två månader nu, efter föräldraledigheten. Är faktiskt riktigt kul att vara tillbaka! Jag har även fått lite nya arbetsuppgifter, vilket gör det hela ännu roligare. Blir en del pysslande med tiden att få ihop allt med jobb, familj och blogg, men det gör ingenting. Bloggen ger så mycket tillbaka i form av kommentarer, mejl och diverse förfrågningar att det är värt varje minut jag lägger på den!

 

Men kladdkaka och dumle var det alltså. Try it.




Temat för Månades Sötsak denna månad är personligt och dessa cupcakes blir mitt bidrag!

Dumlefluff

Publicerat: 2012-03-10 Kl: 10:59:01 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 9 kommentarer

Jag vet att jag förmodligen är den sista att testa denna fyllning, men det har bara aldrig blivit av. Har haft den på min att göra lista i evigheter, men det har aldrig blivit riktigt aktuellt. Förrän nu :) Och inte blev jag besviken heller, som tur är... En riktigt god fyllning med smak av dumle! Den går även att använda som frosting, jag toppade kladdkakecupcakes med den och det blev hur bra som helst. Det bästa med detta recept är att du kan använda vilken choklad som helst som du gillar: vanlig choklad, geisha, mars, riesen...



Dumlefluff:
~1 lager tårtfyllning/ 12 cupcakes

180 gram dumle (alternativt den choklad du föredrar)
3 dl grädde

1. Häll upp grädden i en kastrull.

2. Bryt eller klipp chokladen och ha ner den i grädden.

3. Värm grädden försiktigt tills dess att chokladen smält, helst under omrörning så att inget fastnar i botten. Viktigt att grädden inte börjar koka, för då är risken stor att den skär sig och inte går att använda.

4. När all choklad är smält, ta bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Häll sedan över grädden i en bunke och ställ denna i kylskåpet i minst fem timmar, helst över natten.

5. Vispa upp grädden som vanligt och den är sedan redo att användas till fyllning eller frosting.

Miss Cupcake

Publicerat: 2012-03-05 Kl: 16:08:00 | I kategori: Cupcakes | 18 kommentarer

Nu pågår Dr Oetkers tävling Miss Cupcake. Tävlingen pågår nu under våren med tio olika temaveckor. Temat för första veckan är Romantik. Mitt bidrag blev denna cupcake, som jag fick inspiration av från de vita frostiga vintermornarna vi har här hemma. Tycker ni den är fin så rösta gärna på den, det skulle betyda otroligt mycket för mig! Rösta gör ni här!


Vit chokladmarängsmörkräm

Publicerat: 2012-03-05 Kl: 15:50:00 | I kategori: Frostings | 6 kommentarer




Vit chokladmarängsmörkräm:
~12 cupcakes

90 gram äggvita
180 gram socker
180 gram smör, rumstempererad
100 gram vit choklad

1. Smält chokladen, antingen i ett vattenbad eller i micron. Ställ åt sidan och låt den svalna tills den har nått rumstemperatur.

2. Vispa ihop äggvita och socker. Ställ sedan skålen över ett vattenbad och fortsätt att vispa tills dess att sockret smält.

3. Ta sedan bort skålen och fortsätt att vispa tills skålen har svalnat och du fått en vit och fast maräng.

4. Tillsätt smöret under omrörning, lite i taget. Vispa ordenligt innan du tillsätter mer smör.

5. Vispa ett par minuter tills frostingen har gått ihop sig och blivit len och jämn. Tillsätt då chokladen och vispa någon minut. Redo att spritsas på dina cupcakes!

Citroncupcake med vit choklad

Publicerat: 2012-03-04 Kl: 15:41:32 | I kategori: Cupcakes | 2 kommentarer

Tänk att det är mars redan! Tiden går så otroligt fort, men det är kanske inte så konstigt. Med heltidsjobb, två barn, ett hus och en blogg så skulle det inte direkt skada med några fler timmar om dygnet. Men jag trivs med att ha mycket att göra, att gå sysslolös om dagarna är inte direkt min grej ;)

Men mars, som sagt. Snart blir det säsong för en massa olika frukter och bär som man kan inspireras av och använda sig av till bakningen. Tills dess får jag hålla mig till godo med citroner :) Inte så illa det heller egentligen, jag tycker att många av de fräschaste och godaste bakverken faktiskt är de som innehåller citron!



De här cupcakesen blir lätta och luftiga men en tydlig smak av citron. Så goda! Toppade dem med en vit chokladmarängsmörkräm, som fick en perfekt balans mellan vit choklad och smör (vill man ha dem lite sötare så går det att öka mängden vit choklad).






Citroncupcakes:
~12 stycken

75 gram smör, rumstempererat
3 dl strösocker
3 3/4 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1/4 tsk salt
1 citron (endast skalet)
2 ägg
2 1/4 dl standardmjölk

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Vispa ihop smör, socker, mjöl, bakpulver salt och citronskal på låg hastighet, tills att det blir en finsmulig blandning.

3. Vispa ihop ägg och mjölk för hand i en separat skål.

4. Vispa ner tre fjärdedelar av äggmjölken i smulblandningen på låg hastighet. Öka sedan till medelhastighet och vispa till dess att smeten är tjock och slät. Tillsätt resten av äggmjölken och vispa tills smeten är slät.

5. Fyll muffinsformarna till hälften. Grädda dem i 15-20 minuter, tills dess att de fjädrar tillbaka om du trycker på dem med ett finger.

6. Låt svalna innan du dekorerar dem med frosting.


Vit chokladmarängsmörkräm:
~12 cupcakes

90 gram äggvita
180 gram socker
180 gram smör, rumstempererad
100 gram vit choklad

1. Smält chokladen, antingen i ett vattenbad eller i micron. Ställ åt sidan och låt den svalna tills den har nått rumstemperatur.

2. Vispa ihop äggvita och socker. Ställ sedan skålen över ett vattenbad och fortsätt att vispa tills dess att sockret smält.

3. Ta sedan bort skålen och fortsätt att vispa tills skålen har svalnat och du fått en vit och fast maräng.

4. Tillsätt smöret under omrörning, lite i taget. Vispa ordenligt innan du tillsätter mer smör.

5. Vispa ett par minuter tills frostingen har gått ihop sig och blivit len och jämn. Tillsätt då chokladen och vispa någon minut. Redo att spritsas på dina cupcakes!

Cookies med vit choklad och blåbär

Publicerat: 2012-03-01 Kl: 19:58:20 | I kategori: Cookies | 5 kommentarer

I söndags var det en sällsynt dag. Ljuset var perfekt, bakgrunden var precis som jag ville ha den, jag och kameran var överens. Det började med att jag hittade riktigt fina blåbär när jag var och handlade på förmiddagen och därför bestämde mig för att baka cookies på eftermiddagen. Och allt bara klaffade, helt underbart!



Meeen, dagen därpå blev vi magsjuka och alla kakorna blev slängda... Potentiellt magsjukesmittande kakor är inte direkt något man vill bjuda folk på, så kändes som att det var det enda rätta att göra. Så jag har ingen aning om hur dessa smakar, men bjuder på receptet ändå :)






Cookies:
~ 40 stycken

250 gram smör, rumstempererat
2 dl socker
2 dl farinsocker
2 ägg
1 1/2 tsk vaniljpulver
6 dl mjöl
6 dl havregryn
1 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl blåbär
200 gram vit choklad (gärna chokladknappar)

1. Värm ugnen till 175 grader.

2. Vispa smör och socker tills de är en jämn massa.

3. Blanda ner äggen och vaniljen och vispa tills allt är väl mixat.

4. Blanda ihop mjöl, havregryn, bikarbonat och salt i en skål. Ha ner äggsmeten och vispa tills allt är ihopblandat.
5. Vänd ner blåbär och vit choklad (hackad eller chokladknappar).

6. Rulla degen till bollar, stora som en pingisboll. Tryck ut dem på en bakpappersklädd plåt tills de är ungefär en halv centimeter tjocka. Lägg dem inte för nära varandra.

7. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 9-11 minuter. Låt svalna i fem minuter innan du tar bort kakorna från plåten för att sedan låta dem svalna helt.

Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0