Lussebullar med mandelmassa och russin
Publicerat: 2012-12-06 Kl: 17:25:49 | I kategori: JulIdag är det snöoväder som gäller här runtomkring! Svårt att tänka sig att det för bara ett par dagar sedan var plusgrader, regningt och grått ute. Nu har vi massor med snö och igår var det femton (!) minusgrader. Vet inte om det var vädret eller om det berodde på något annat, men alla julförberedelser bara stannade av ett tag här. Nu börjar jag komma ifatt igen; en gran står på framsidan och väntar på belysning, adventsljusstaken är framplockad och julblommor står lite överallt i huset, en första julskinka är griljerad (och uppäten) och en del julklappar är köpta. Ikväll ska det kokas knäck och kanske lite kola, ytterligare sånt där som är bra att ha hemma när det kommer besök i jultider. Eller bara för att ätas om man känner för det ;)
Saftiga lussebullar med mandelmassa och russin har jag hunnit med att fylla upp frysen med. Perfekt att kunna ta fram när det kommer fikagäster i nu jultid! Jag gör fortfarande en "traditionell" vetedeg när det gäller lussebullar, med smält smör och kesella. Har sett att det finns flera olika varianter, men än så länge har jag inte testat att göra dem på något annat sätt. Tycker de blir goda och saftiga på detta sätt!
Lussebullar:
- 30 stycken
50 gram jäst
150 gram smör
5 dl mjölk
250 gram kesella
1 ägg
1 gram (2 paket) saffran
3 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
100 gram smör, rumsvarmt
100 gram mandelmassa
1 dl russin
1 ägg
pärlsocker
1. Smula jästen i en bunke (alternativt i en assistent).
2. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37 grader.
3. Häll degspadet över jästen.
4. Tillsätt kesella, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet.
5. Arbeta degen tills den släpper från bunkens kanter. Ha inte i för mycket mjöl utan tillsätt de sista decilitrarna lite i taget.
6. Låt jäsa under en handduk i cirka 30 minuter.
7. Sätt ugnen på 225 grader.
8. Ta ur degen och arbea den smidig på ett mjölat bord.
9. Dela degen i två. Kavla ut respektive degbit till en rektangel och bred smör på dessa.
10. Riv mandelmassa och fördela denna jämnt tillsammans med russin (som gärna fått ligga och dra sig lite i vatten innan, så att de inte torkar).
11. Rulla ihop degen från långsidan och skär i femton bitar. Placera dessa i bullformar och låt jäsa i cirka 30 minuter.
12. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
13. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.
Kommentarer
Postat av: Receptbyrån
Haha känns fel att göra "vanliga" bullar som lussebullar men ganska intressant.
Svar:
Maria Lindgren
Postat av: gabbi
Hej!
Har du något recept på pepparkakskola? :)
skulle vara intressant att prova då man aldrig kan misslyckas med dina recept...
Hälsningar
Gabbi
Svar:
Maria Lindgren
Trackback