Vanilj- och päronmacarons

Publicerat: 2012-01-19 Kl: 11:49:00 | I kategori: Macarons

Jag har velat baka macarons en längre tid, men har inte fått tag på något mandelmjöl. Av en slump fick jag höra att en av de större mataffärerna i grannstaden hade det i sitt sortiment, och mycket riktigt! Så jag började baka macarons utan att egentligen veta vad det skulle bli av dem. Grönt kändes som en bra färg för dagen och baserat på färgen kändes det som att päron vore en bra smak på dem. Så, här har ni mina vanilj- och päronmacarons!



Sen måste jag ju testa om de är goda, de hör ju till. Jag kan inte riskera att bjuda någon på oätliga macarons (om det nu existerar vill säga!).



Det var dem. Att det sen slutade med att jag inte bara testade en macaron är en annan sak, som vi inte behöver prata så högt om ;)


Macarons:
~30 stycken

120 gram äggvita (som stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
150 gram florsocker
50 gram vatten

1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke. För mer vaniljsmak kan ni ha i 1/2-1 tsk vaniljpulver här.  

2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.

3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).

4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.

5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.

6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå.

7. Vänd ner ungefär hälften av marängen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.

8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.

9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.

10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter.

11. Fyll häften av macaronsen med smörkräm och lägg sedan på en macaron som "lock". Förvara i kylen i en lufttät burk i upp till en vecka.

Päron- och vaniljsmörkräm:

170 gram smör, rumsvarmt
60 gram socker
4 gram glykos
20 gram vatten
1/2 tsk vaniljpulver
25 gram äggvita
2 tsk päronessence
1/2 tsk vaniljpulver

1. Ha strösocker, glykos, vatten och vaniljpulver i en kastrull. Koka upp till en sockerlag.

2. Vispa äggvitan.

3. När sockerlagen har nått 120 grader häller du ner den i den vispade äggvitan. Vispa med hög hastighet i en minut, sen på låg hastighet tills allt har svalnat.

4. Tillsätt smöret lite i taget tills allt är blandat och har blivit en fast len kräm.

5. Smaksätt smörkrämen med vanilj och päron. 
Kommentarer
Postat av: Emilia

att bara äta en macaron är helt omöjligt! Man måste smaka minst tre fyra stycken innan det går att avgöra om de var supergoda eller bara underbara :P

2012-01-19 @ 17:16:40
URL: http://kondiskakan.blogg.se/
Postat av: N

Om man inte tål nötter vad kan man använda ist?



MVH/N

2012-01-20 @ 11:26:05
Postat av: Marias cupcakes

Hej!

En snabb googlesökning sade mig att man kan använda kokosmjöl istället för mandelmjöl. Ev även digestivesmulor (?). Jag googlade på macarons och nötallergiker så kom det upp lite olika länkar. Hoppas det var till en hjälp!

2012-01-20 @ 21:10:48
URL: http://mariascupcakes.blogg.se/
Postat av: maria

Mmm smarrigt=) super schysst blogg.



Jag håller på med en lite "kampanj" hjälper butiken frökenm att synas lite mera,kolla gärna in butiken www.frokenm.se om den gillas så gå gärna in på facebook och gilla=)



trevligkväll

2012-01-21 @ 16:53:26
Postat av: M I C A E L A S - En blogg om mig, mode, fotografi och annat kreativt!

Det där såg ju inte heeelt fel ut! ;)

2012-01-22 @ 15:01:59
URL: http://lovliie.blogg.se/
Postat av: ida

http://idaberntssonida.blogg.se

kolla in mina cupcakes jag gjort idag!

2012-01-22 @ 16:23:52
URL: http://idaberntssonida.blogg.se/
Postat av: N

Tack för svaret!

MVH/N

2012-01-22 @ 19:23:15
Postat av: Cupcakes Barcelona

Vilka fina bilder du har! Ser supergott ut! Ska pröva dethär receptet nån dag :)

2012-01-22 @ 21:51:59
URL: http://muffinella.com
Postat av: Lisa A

Tjenixen! Vill bara säga att jag verkligen diggar din blogg :) kombinerade två utav dina recept i helgen, bakade kladdmuffins och gjorde cream cheese frosting till. Det blev jätte gott :) du kan se hur dom blev här: http://baklisorna.blogg.se/2012/january/kladdkakscupcakes-med-cream-cheese-frosting.html#comment

Ha det bra!

MVH Lisa A

2012-01-23 @ 10:11:28
URL: http://baklisorna.blogg.se/
Postat av: collectionbyangelina.blogg.se

älskar dina recept, själv älskar jag att baka, laga mat, och blanda drinkar!! ;)

2012-01-23 @ 19:37:57
URL: http://collectionbyangelina.blogg.se/
Postat av: Sandra Larsson

Oooh vad kul att du har prövat gjort macarones :D jag ska oxå ta mig tid nån dag att göra. Ska bara hitta mandelmjöl först :)

2012-01-24 @ 00:26:08
URL: http://awesomesandra.blogg.se/
Postat av: kirre

åh de där såg gott ut,jag måste vara den ända som aldrig ätit såna tror jag haha.

2012-01-26 @ 15:53:12
URL: http://kirreflickan.blogg.se/
Postat av: Clara

Söt blogg med.mumsiga inlägg. Ser sött ut, påminner om päronsplot. Kolla gärna in min lilla fotoblogg

2012-01-30 @ 14:50:51
URL: http://tusenett.blogg.se/
Postat av: Johanna - HOBBYFOTOGRAF

Åh, dessa ska jag prova :D:D

2012-02-01 @ 07:54:14
URL: http://johannamariakallgren.blogg.se/
Postat av: Kickan

Så fina ! Men undrar om det är 60 gram VISPAD äggvita som ska ner i mandelblandningen eller OVISPAD ? Tack på förhand !

2012-02-20 @ 15:28:46
Postat av: Sara

När du mal mandel så blir det mandelmjöl. Så inte behöver man leta ihjäl sig efter mandelmjölet när man lätt kan göra det själv!

Otroligt fin och inspirerande blogg! :-)

2012-02-21 @ 11:05:43
URL: http://wutheringheights.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Hej jag vill veta hur du gör din header

2012-02-23 @ 18:55:16
Postat av: Cajsa Torres

Åh vad goda dom ser ut att vara, skulle så gärna vilja kunna baka egna, men vågar inte ge mig på det =/

kram / www.chawey.blogg.se

2012-03-06 @ 15:32:23
URL: http://chawey.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0