Champagnemousse

Publicerat: 2011-12-31 Kl: 15:47:00 | I kategori: Dessert

Nyårsafton idag och det känns som ett passande avslut för champagneveckan. Lite vemodigt ändå, hade lite fler saker jag ville visa er, men de kanske dyker upp ändå lite längre fram =) Som avslutning får ni en underbar chokladmousse, täckt med chokladganache och dekorerad med lite olika sockerpärlor. Här kan du egentligen gå hur långt du vill med dekoreringen, om du vill att den verkligen ska gnistra á la nyår. Nu ska jag fortsätta förbereda för kvällen här hemma, vi får långväga gäster på besök så det blir middag, dessert, ostar, champagne, vindruvor, sällskapsspel, ja allt som hör nyår till! Hoppas ni får en underbar nyårsafton och bästa möjliga början på det nya året!

Champagnemousse:
~8-10 portioner

2,5 dl vispgrädde
4 äggulor
80 gram strösocker
3 dl champagne
2  1/2 tsk gelatinpulver
3 msk vatten

1. Vispa grädden tills styva toppar bildas. Ställ i kylskåp.

2. Börja värm vatten i en kastrull till ett vattenbad.

3. Vispa äggulor och socker i en värmetålig skål, tills färgen ljusnat något. Tillsätt champagne och vispa tills allt har blandats.

3. Ställ kastrullen över vattenbadet och vispa hela tiden. Champagnen kommer att göra att smeten fräser och skummar, men det är bara att fortsätt vispa! När smeten är klar kommer den att ha förtjockas och ökat i volym, samt ha slutat skumma. Ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt att vispa i 1-2 minuter. Ställ åt sidan.

4. Ha 3 msk vatten i en liten mikrovågsugn skål. Strö gelatinet jämnt över vätskan. Låt vara tills allt absorberats, tar ungefär 5 minuter. Värm upp gelatinblandningen i mikron i 10 sekunder eller tills att gelatinet är helt smält.

5. Rör ner gelatinet i champagneblandningen.  

6. Vänd ner vispad grädde.

7. Smörj en form med smör, alternativt klä en form med bakplåtspapper som du sen smörar. Häll moussen i formen och ställ sedan in formen i frysen. Räkna med ett par timmar i frysen, den ska vara helt fast när den är klar.

8. För att få loss moussen, värm en handduk under varmt vatten och vira den runt botten av formen. Vänd formen ovanför ett fat. Lossnar inte moussen så värm handduken igen och upprepa tills den lossnar. Har du använt bakplåtspapper så lyfter du ut bakplåtspappret och därmed moussen. 

9. Gör chokladganachen (om du vill, recept finns nedan). Skiva moussen och servera.

Chokladganache:

1 dl grädde
250 gram hackad choklad
Strössel, sockerpärlor och dragéer till ev dekoration

1. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg i en liten skål.

2. Värm grädde i mikron eller i en kastrull, tills den är varm men inte kokande.

3. Häll grädden över den hackade choklad och vispa tills det blandats väl. Låt den svalna och tjockna till något, häll den sedan över den frusna gjutna champagnemousse. Dekorera med dragéer och sockerpärlor innan chokladganache stelnar.

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0