Saffransmacarons med vit choklad ganache (Saffron Macarons)
Publicerat: 2012-11-28 Kl: 11:45:00 | I kategori: Jul- 30 stycken
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
150 gram florsocker
50 gram vatten
1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke. Tillsätt saffran.
2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.
3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).
4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.
5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.
6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå.
7. Vänd ner ungefär hälften av marängen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.
8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.
9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.
10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter.
11. Fyll häften av macaronsen med vit choklad ganache (se nedan) och lägg sedan på en macaron som "lock". Förvara i kylen i en lufttät burk i upp till en vecka. Går även utmärkt att frysa, både fyllda och ofyllda.
75 gram vit choklad
Uhmm de ser rigtig fine ud. Jeg kan se at jeg har en helt anden opskrift derhjemme i en bog, som jeg afprøvede her i sidste weekend. De blev absolut ikke lige så høje. Tværtimod så bliver mine meget flade. Jeg forsøger ikke at ødelægge æggehvide skummet og blander melblandingen forsigtigt med skummet. Dog bliver de alligevel meget flade (har ik helt fundet ud af hvad jeg gør forkert).
MEN... min opskrift er ikke med sukkerlage. Har du nogen ide om det er det som gør forskellen?
Det er med flormelis, æggehvider (der står intet om at de skal være stue temperatur), bagepulver og evt kakao / eller frugtfarve alt efter den farve man vil have. Intet om sukker og sukkerlage blanding.
Jeg må prøve din for at se om det er det som gør forskellen. :-)
Noget andet - jeg synes det tager lang tid at lave disse. Gør det også det for dig ?
Mvh Miranda.
Jeg kan ikke lige huske hvad bogen hedder, men der er vist også enkelte andre ingredienser i end dem jeg skrev. Dog ved jeg at der ikke er sukkerlage i.
Jeg lod min hvile i 45 min og de blev desværre stadig ikke højere. :-(
Jeg forsøger med en ny omgang i morgen af dem uden sukkerlage og en omgang med sukkerlage. Eller det er planen. Jeg skal nok holde dig informeret :-) Trevlig helg.
Superfina! Och saffran och vit choklad som är så gott ihop :)