Choklad- och lakritsbräck
Publicerat: 2013-12-28 Kl: 11:16:49 | I kategori: JulDå var julen överstökad då... Nästan i alla fall, pyntet får vara kvar ett par dagar till och jag har fortfarande kvar flera lådor med julgodis, så riktigt utstädad blir nog inte julen än på ett par dagar i alla fall! En av godsakerna som finns kvar är choklad- och lakritsbräck; krispig lakritskola med ett tunt täcke av choklad över. God smakkombination det där, choklad och lakrits! Majoriteten av min familj är faktiskt riktiga lakritsälskare, så därför tänkte jag skicka ut en liten efterlysning till er, om ni sitter på några riktigt bra recept på bakverk med lakrits? Spelar ingen roll om lakritsen kommer från godis, pulver eller vad det nu kan vara, tipsa mig i kommentarerna!
Choklad- och lakritsbräck:
50 gram smör
1 dl vispgrädde
1.75 dl strösocker
0.5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk glukos eller honung (glukos finns bl.a. på ICA Maxi, i bakhyllan)
5. Häll upp smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, som är ungefär 20*30 centimeter stor. Kolan ska vara cirka 5 mm tjock. Låt svalna en stund och ställ sedan kallt för att stelna.
6. Smält chokladen tillsammans med grädden i micron (försiktigt) eller över ett vattenbad. Bred ut chokladen över kolan (när denna har stelnat) och ställ kallt en stund.
1 dl vispgrädde
1.75 dl strösocker
0.5 dl sirap
1 tsk vaniljsocker
1 msk glukos eller honung (glukos finns bl.a. på ICA Maxi, i bakhyllan)
2 tsk lakritspulver (jag använde denna)
100 gram choklad
2 msk vispgrädde
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
2. Vispa ner alla ingredienser.
3. Låt koka upp.
4. Koka på medelvärme tills smeten når 125 grader (använd en termometer eller testa med hjälp av kulprov.
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
2. Vispa ner alla ingredienser.
3. Låt koka upp.
4. Koka på medelvärme tills smeten når 125 grader (använd en termometer eller testa med hjälp av kulprov.
5. Häll upp smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper, som är ungefär 20*30 centimeter stor. Kolan ska vara cirka 5 mm tjock. Låt svalna en stund och ställ sedan kallt för att stelna.
6. Smält chokladen tillsammans med grädden i micron (försiktigt) eller över ett vattenbad. Bred ut chokladen över kolan (när denna har stelnat) och ställ kallt en stund.
7. Skär eller bryt kolan i mindre oregelbundna bitar.
Kommentarer
Postat av: Sara - Ensamstående mamma
Jisses så gott det ser ut!
Postat av: Sandras Matkrypin
Lakrits är supergott! Här är några av mina recept med lakrit i:
http://sandrasmatkrypin.blogspot.se/2013/11/lakritsknack.html
http://sandrasmatkrypin.blogspot.se/2013/03/paskgodis-chokladtryffel-med-lakrits.html
http://sandrasmatkrypin.blogspot.se/2012/11/citronkakor-med-lakrits.html
Postat av: Carola
Så himla gott det ser ut!
Postat av: Frida
Åh detta måste jag testa nu i jul:)
Trackback