Kokoskola
Publicerat: 2013-12-03 Kl: 20:49:27 | I kategori: JulSå var vi inne i julmånaden äntligen! I helgen firade vi första advent med att bjuda över närmaste vännerna på lunch besående av julinspirerad plockmat, glögg och adventsfika med saffranskaka och en hel del julgodis. En av de nya sorterna för i år är denna kokoskola, som jag hittade i Julkokboken (från Allt om Mat). Helt undebar blir den, som en blandning mellan kola och fudge.
Kokoskola:
100 gram smör
2 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl ljus sirap
1 dl +1 msk kokosflingor
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Rör ner grädde, socker och sirap. Låt koka utan lock tills dessa att temperatuen är cirka 122-123 grader (gör ett kulprov för att testa att smeten är färdig).
2. Ta av kastrullen från plattan och vänd ner 1 dl kokos. Häll smeten i en smord form som möter cirka 23 gånger 28 centimeter. Låt svalna något och häll sedan över 1 msk kokos. Ställ in i kylen ett par timmar (ursprungsreceptet säger åtta timmar, men det räcker med en eller två om du frågar mig).
3. Ta fram och låt kolan bli något rumstempererad innan du skär den i bitar. Slå in bitarna i cellofan eller smörgåspapper om du vill. Förvara i kylen.
Kommentarer
Postat av: Vendela Nilsson
men gud vad gott!
Postat av: Sandras Matkrypin
Mums va gott!
Postat av: Ida Nilsson
Gud så gott det ser ut :)
Trackback