Blåbärsmacarons
Publicerat: 2012-04-20 Kl: 11:25:36 | I kategori: MacaronsTjoho, nu är det helg igen! Har varit en lång vecka, mycket jobb på jobbet och med bloggen. Men mycket roligt oxå, så det gör absolut ingenting! Nu i helgen hade jag gärna åkt en sväng till Stockholm och lakritsfestivalen, men hinner inte riktigt med det. Nån av er som ska dit?
Dessa macarons tog jag med till jobbet nu i veckan. Smaksatte dem med blåbärsessens. Det går absolut att använda blåbär att smaksätta med om man inte vill använda sig av essenser, koka då upp lite blåbär som du sedan pressar genom en sil. Använd sedan vätskan, men tänk på att inte ha för mycket vätska eftersom krämen då blir för lös.
Ser nu att det blev väldigt gråa bilder, men med tanke på att det snöat större delen av denna vecka så är det kanske inte så konstigt...
Macarons:
~30 stycken
120 gram äggvita (som stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
150 gram florsocker
50 gram vatten
1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke. För mer vaniljsmak kan ni ha i 1/2-1 tsk vaniljpulver här.
2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.
3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).
4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.
5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.
6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå.
7. Vänd ner ungefär hälften av marängen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.
8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.
9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.
10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter.
11. Fyll häften av macaronsen med smörkräm och lägg sedan på en macaron som "lock". Förvara i kylen i en lufttät burk i upp till en vecka.
Whipped Cream Cheese Frosting med blåbärssmak:
1.5 dl vispgrädde
150 gram philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
1. Vispa grädden hårt.
2. Blanda philadelphia, vaniljpulver och florsocker i en skål. Vispa samman på låg hastighet tills allt har gått ihop.
3. Blanda ihop båda smeterna och vispa på låg hastighet.
4. Ha i blåbärsessens tills du får lagom stark smak och vispa.
Vill du ha bättre koll på när bloggen uppdateras? Gilla facebooksidan eller lägg till bloggen på bloglovin, eller gå in och kika varje dag ;P
Fina! :) Jag blir alltid imponerad av personer som lyckas göra de här små bakelserna!
haha jag hatar verkligen lakris xD
sv; haha jag vet? ;) men du skrev om någon lakrisfestival och undrade vilka som skulle dit and I was like; euuww.. lakris :3
sv; haha xD då förstår jag dig helt och hållet x'D
vilka fiiina! :) dem ser verkligen goda ut! plus att jag älskar laktis!!
Vart köper du dina essenser? Har letat men hittar inga som säljer (:
Jag har köpt mina essenser på www.strosselannat.se
Så goda de låter, måste se till att baka macaroons snart igen! :)
Hej Maria. Mina macarons lyckas alltid spricka i ugnen.. Har försökt ha de lågt, högt, mitten och både högre och lägre värme än vad som är rekommenderat.. Tips på hur jag kan göra?