Sockerskola

Publicerat: 2012-09-01 Kl: 20:01:44 | I kategori: Baknyttigt

Det finns en mängd olika sockervarianter att använda sig av och det är inte alltid så lätt att veta skillnaden på dessa! Här kommer en kort beskrivning av de vanligaste (enligt mig) och några fler. Det finns såklart mycket mer att läsa om socker om man vill, men jag har främst inriktat mig på kortfattad information som jag bedömt som användbar vid bakning. 
 
 
Vad är socker?
Socker är ett samlingsnamn för flera sockerarter. Den sockerart som utvinns ur sockerrör eller sockerbetor är den sockerart som bland annat finns i strö- och florsocker. Socker är en så kallad tom kolhydrat, som bidrar med energi men inga vitaminer eller mineraler.
 
Vad har socker för egenskaper?
Sockrets främsta uppgift är att bidra med sötma. Socker fungerar även som en smakförstärkare, inte bara i bakning utan även i matlagning. Genom att tillsätta små mängder socker i maten (främst kötträtter och grönskaker) framhävs smaken utan att att det tillförs någon sötma. Socker påverkar även konsistensen och gör den porösare, vilket ger en mjukare kaka. Sockret har även konserverande egenskaper, utan socker skulle inte bakverken hålla speciellt länge. Socker hjälper även till att få bakverk, eller matbröd, att jäsa. Socker (eller sirap) gör att degen jäser snabbare, jästen i sin tur omvandlar sockret till bland annat koldioxid som då gör att degen sväller upp.   
 
Strösocker:
Ett finkorningt socker som tillverkas av bet- eller rörsocker.
 
Florsocker:
Är finmalet strösocker utblandat med någon form av stärkelse (som förhindrar att det bildas klumpar av sockret). Används ofta i glasyrer eller som dekoration.
 
Sirap:
Sirap framställs genom en invertering av råsocker. Den har flera egenskaper, särskilt vid brödbakning, som att göra brödet saftigare och hålla det färskt längre. Det finns flera olika varianter av sirap, de vanligaste vid brödbakning är ljus, mörk och vit sirap.
 
Råsocker:
Är en mellanprodukt från framställningen av vanligt strösocker. Denna innehåller mer smak samt fler mineraler och vitaminer än vanligt strösocker. Muscovadosocker och farinsocker (se nedan) är två varianter av råsocker.
 
Muscovadosocker:
Tillverkas av sockerrör och är minimalt behandlat, för att kunna behålla smak och färg. Finns i en ljus och en mörk variant. Ljust muscovadosocker smakar lite kola medan mörkt har en viss lakritssmak. Används främst i desserter, glass, bröd och bakning.
 
Farinsocker:
Är inte lika sött som vanligt vitt socker, eftersom det inte är lika raffinerat. Har en kryddig smak och används oftast i kakrecept.
 
Gelésocker:
Används för att exempelvis göra gelé att ha ovan pannacotta. Innehåller ett geleringsämne, som gör att gelatin inte behöver tillsättas.
 
Syltsocker:
Innehåller pektin, som är ett gelébildande ämne. Används för att göra sylt, marmelad och gelé.
 
Stevia:
Är en växt som fungerar som ett naturligt sötningsmedel och som inte innehåller några kalorier.
 
 
 
 
Källor:
Dansukker 
Hemlagat, nr 2 2012
Wikipedia: socker 2012-09-01
Kommentarer
Postat av: Jaana

Intressant med sockerskola!

2012-09-01 @ 20:08:20
URL: http://bananajaana.blogspot.com
Postat av: Helena

Tack för ett intressant inlägg! Vilket socker är din favorit?

Svar: Det beror helt på vad det är jag ska baka =)
Maria Lindgren

2012-09-01 @ 20:50:12
URL: http://baklust.blogg%2Cse

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar länkkatalog Favoritlistan.se Blogglista.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0