Tips till midsommar
Publicerat: 2013-06-18 Kl: 20:49:00 | I kategori: Cupcakes | 2 kommentarerTänk att midsommarveckan är här nu! För min del vet jag inte riktigt hur det blir med midsommarfirandet, eftersom jag befinner mig i Turkiet, vilket på sätt och vis är lite tråkigt. Det har nästan blivit tradition de senaste åren att vi samlas hemma hos oss och äter och dricker gott och leker lite lekar. Vi får väl se hur det blir i år ;) Men eftersom det är lite svårt för mig att baka just nu, så har jag grävt lite i arkivet och tagit fram riktiga godbitar som passar alldeles utmärkt att bjuda på till midsommar! Lite omedvetet så blev det bara favoriter med jordgubbar, men eftersom det handlar om midsommar så passar väl jordgubbsrecept riktigt bra tycker jag =)
I´m giving you my five favourites for the Swedish "Midsommar". You can also see them as my five favourite recipes containing strawberries! Press the links for more pictures and recipes!
1. Förra årets midsommartårta är fortfarande en av mina favoriter när det kommer tillsmakkombinationer! Jordgubbar och lime är verkligen en vinnande kombination! [länk] 2. En av mina favoritpajer är den med jordgubbar och vit choklad, rikligt täckt med smuldeg. Servera den med vaniljsås eller vaniljglass och du har den perfekta efterrätten! [länk] 3. Kanske vill du inte ha något mindre avancerad att bjuda på, utan att för den sakens skull komprmissa med smaken? Då är mitt förslag dessa muffins, fyllda med vit choklad och hackade jordgubbar! [länk] 4. Om du är ute efter något lättare och fräschare passar kokospannacottan med jordgubbar riktigt bra! Marinera jordgubbarna i lite limejuice eller någon god likör för en lite vuxnare variant. [länk] 5. Sist, favoriten som alltid passar, oavsett vilket tillfälle det handlar om: kladdkakecupcakes, denna gång toppade med vispad grädde och dekorerade med färska jordgubbar. [länk]
Hoppas ni hittar något recept som passar och att ni får en riktigt trevlig midsommar!
Snabb marängtårta (Easy Meringue Cake)
Publicerat: 2013-06-15 Kl: 20:42:00 | I kategori: Tårtor | 1 kommentarerVi hade lite av en kylskåpsrensning hemma för ett tag sedan, vilket resulterade i att vi som belöning fick en jättegod marängtårta till eftermiddagsfika den dagen! I kylen hade jag nämligen limecurd kvar från min svägerskas studentårtor (bilder på dessa finns HÄR) och ett par färdiga marängbottnar i skafferiet. Japp, jag erkänner, jag bakade inte egna marängbottnar! Men det kändes helt okey denna gång, med tanke på att de gjorde att jag kunna svänga ihop denna på endast ett par minuter:
Some time ago I improvised a little and used what I had at home, and it just took me a few minutes to make this cake! It´s meringue with lime curd, whipped cream and fresh strawberries. Simple but so delicious!
Varvade marängbottnarna med limecurd, vispad grädde och jordgubbar och det blev riktigt gott! Limecurden väger upp det söta och bryter av lite grann och är verkligen ett tips till när ni ska baka i sommar! Kanske till midsommartårtan eller som fyllning i cupcakes? Receptet hittar ni här.
Sommar och jordgubbar alltså. Finns inte mycket som slår det!
Citron- och kokosrulle (Lemon and Coconut Roll)
Publicerat: 2013-06-12 Kl: 12:50:13 | I kategori: Mjuka kakor | 3 kommentarerDet här med semester har inte varit så dumt måste jag säga! Sol, värme, ledighet och massor med tid! Hittills har semestern mest ägnats åt att ta igen lite tid med vänner och familj och huset har fått sig en liten uppfräschning, men nu pausar vi alla göromål här hemma och åker på en liten solsemester till Turkiet, hela familjen (ni kan följa resan här). Så nu när jag skriver detta gör vi inte så mycket mer än räknar ner timmarna tills vi ska åka i eftermiddag. Väskorna är packade, kläder framlagda, huset är städat. Så jag passar på att skicka en liten hälsning till er tillsammans med recept på denna citron- och kokosrulle! En söt och syrlig rulle, perfekt att bjuda på till sommarens alla go´fikor!
This vacation turned out to be really great. Sun, heat and lot of free time! So far I´ve spent most of my free time catching up with my friends and family and my house has gotten itself a little make over. But now my real vacation starts, ´cause this afternoon my entire family will go to Turkey for two whole weeks. So right now, we are not doing so much, just counting down the hours until departure. Althugh I have vacation, the blog does not, starting with this delicious lemon and coconut roll. English recipe further down!
Bara för att jag åker på semester så innebär inte det att bloggen kommer ta semester, så titta gärna in emellanåt för att se vad som dyker upp =)
Citron- och kokosrulle:
- 12 bitar
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl kokosflingor + lite till garnering
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1. Värm ugnen till 250 grader. Förbered en ugnsplåt genom att lägga ett bakplåtspapper i botten på den och sedan strö kokosflingor över bakplåtspappret.
2. Vispa ägg och socker pösigt.
3. Vänd ner kokosflingorna.
4. Sikta ner potatismjöl och bakpulver och vänd samman allt.
5. Bred ut smeten på plåten och grädda mitt i ugnen i cirka fem minuter.
6. Ta bort botten från bakplåtspappret och låt svalna. Gör fyllningen (se nedan) och rulla sedan ihop botten från långsidan. Förvara i kylskåp, men ta gärna ut den en stund innan servering, så att smörkrämen hinner bli rumstempererad (och därmed mjukare). Servera gärna med vispad grädde och färska bär.
Citronsmörkräm:
250 gram smör, rumstempererad
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
1 citron, skal och saft
1. Vispa smör fluffigt, i åtminstone fem minuter (helst längre).
1. Vispa smör fluffigt, i åtminstone fem minuter (helst längre).
2. Tillsätt florsocker och vaniljsocker, lite i taget, och vispa samman allt.
3. Tillsätt äggulorna, en i taget, och vispa emellan.
3. Tillsätt äggulorna, en i taget, och vispa emellan.
4. Riv ner skal och pressa ner saft från citronen. Hur mycket saft du vill ha är en smaksak (jag använde saft från halva citronen). Blanda väl.
Lemon and Coconut Roll:
- 12 pieces
3 eggs
2 dl sugar
3 dl coconut flakes + some for garnish
3/4 dl potato flour
1 1/2 tsp baking powder
1. Preheat the oven to 500F (250C). Prepare an oven tray with graseproof paper och sprinkle some coconut flakes all over it.
2. Whisk the eggs and sugar until its white and fluffy.
3. Stir down the coconut flakes.
4. Sift the potato flour and baking powder inte to batter and stir gentle everything together.
5. Pour the batter onto the baking trey and bake in the mittle of the oven for 5 minutes. Let cool and remove from the greaseproof paper. Spread the filling (down) onto the cake and roll the cake together. Store in the refrigerator, but take it out about 20 minutes before serving ut. Garnish with some whipped cream and fresh berries.
Lemonfilling:
250 g butter, roomtemperated
2 dl icing sugar
2 tsp vanilla sugar
2 egg yolks
1 lemon, zest and juice
1. Whisk the butter untils its white and airy, for at least five minutes.
2. Add the icing suger and vanilla sugar, and keep whisking.
3. Add one egg yolk and stir a while, then add the second one and stir som more.
4. Add lemon zest and juice (I used juice from half a lemon and zest from a whole). Mix it all together.
Hallon- och lakritsbrownies (Rasberry- and Liqourice Brownies)
Publicerat: 2013-06-06 Kl: 21:59:19 | I kategori: Brownies/Blondies | 3 kommentarerJag sitter här och är lite överväldigad. Sådan respons jag fick på mitt förra inlägg! Så många fina och underbara kommentarer från er allihop. Tänk att ni är så många ändå, som kikar in här emellanåt och klickar sig runt lite, testar recept och lämnar en liten rad här och där. ♥♥♥
I´m kind of owerwhelmed at this moment. That so many of you commented my last blog post. That you are so many who visit my blog, looks at the pictures, tries the recipes and leaves a comment now and then. It really means a lot to me. ♥♥♥
English recipe on these Rasberry- and Liqourice Brownies will follow after the pictures. Since many of you have asked about it, I´m going to translate all my blogposts, including the ones in the archives. It´s not gonna happen in a day or two, but I will work my way through the archives. If it´s one blog post you are more curious about than another, please let me know and I will translate it first!
Speciellt beröm om mina bilder värmer lite extra just nu. Jag gillar att skapa recept, jag gillar att baka, men det som mitt hjärta klappar lite extra för just nu är ändå bilderna, att knyta samman hela skapandeprocessen i en bild. Att försöka förmedla en känsla och ett händelseförlopp i en enda bild. Det är inte alltid lätt och det tar tid, men sakta närmar jag mig det jag vill åstadkomma. Och jag är otroligt glad att ni följer mig på vägen dit!
Blev inte så mycket text om själva huvudrollsinnehavaren, dessa brownies. Men, brownies med smak av lakrits och färska hallon, behöver jag egentligen säga så mycket mer?
♥♥♥
Hallon- och lakritsbrownies:
- 16 bitar
150 gram choklad
150 gram smör
3 ägg
1.5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
125 gram hallon
1.5 tsk lakritspulver
1. Värm ugnen till 175 grader. Klä en form, cirka 25 * 25 cm, med bakplåtspapper.
2. Hacka chokladen och smält denna tillsammans med smöret.
3. Vispa äggen vitt och pösigt.
4. Vispa ner smöret och chokladen.
5. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och lakritspulver och blanda samman.
6. Häll smeten i formen. Fördela hallonen jämnt.
7. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 25 minuter. Låt kallna helt innan du skär upp den i bitar.
Rasberry- and Liqouricebrownies
- 16 pieces
150 gram chocolate
150 gram butter
3 eggs
1.5 dl sugar
1.5 dl flour
1 tsp bakingpowder
1.5 tsp liqouricepowder
150 gram rasberries
1. Preheat the oven to 350F (175C). Line a 25*25 cm oven pan with parchment paper.
2. Chop the chocolate into pieces and melt with the batter. Let cool.
3. Whisk eggs and sugar until its light and fluffy.
4. Add the melted butter and chocolate and stir until smooth.
5. Sift flour, bakingpowder and liqouricepowder into the butter.
6. Pour the batter inte the oven pan and add the rasberries.
7. Bake at the lower part of the oven for about 25 minutes. Let cool and then cut into slices.