Bundt Cake vs Sponge Cake

Publicerat: 2012-11-30 Kl: 13:03:31 | I kategori: Baknyttigt | 1 kommentarer

Ja, vad är vad egentligen? Båda termerna förekommer regelbundet på utländska bakbloggar (och vissa svenska för den delen), men jag har aldrig riktigt tagit reda på skillnaden, även om jag funderat över detta ett par gånger. Men nu vet jag och kanske är det några av er som inte riktigt har koll på skillnaden?

Enligt baking911.com är en Bundt Cake en kaka som gräddats i en form med en "förhöjning" i mitten, alltså som denna (ruskigt goda). Det ska även finnas någon form av glasyr/ganache ovanpå och runt sidorna. Konsistensen är något mastig.
 
Defintionen av en Sponge Cake varierar lite mer, men det karaktäristiska är att vitan och gulan i äggen separeras, äggvitan vispas upp för sig och gulan vispas ihop med socker, för att på så sätt få så mycket luftbubblor i smeten som möjligt, vilket sedan ger kakan en mer "spongy" konsistens.

Saffransmacarons med vit choklad ganache (Saffron Macarons)

Publicerat: 2012-11-28 Kl: 11:45:00 | I kategori: Jul | 3 kommentarer

Jaaaa, nu inviger vi julkategorin för detta år tycker jag! Har faktiskt hunnit baka lite julgodsaker redan, bara inte hunnit få ut dem. Konstigt det där, det bara kommer saker emellan hela tiden. Men nu så! Och det bästa är att det bara kommer att fortsätta komma inlägg =)
 
 
Och det är inte mindre än saffransmacarons som får inviga julen 2012. Är lite extra nöjd med denna omgång faktiskt, de blev riktigt fina! Jag får ofta frågor om vad jag gör, hur jag gör, vilka knep jag har. Det enda jag gör, är att följa receptet. Noga. Det finns inget jag bakar lika noggrannt som macarons. Jag väger ingredienser, låter äggvitan stå framme en natt (vissa menar att det inte behövs, jag chansar inte), kokar sockerlag till exakt 118 grader och låter vila en halvtimme. Jag har gjort en hel del macarons och en sak jag har lärt mig är att se när smeten är färdig, den ska liksom rinna lagom fort av skeden, då är det klart. Sedan använder jag mig av receptet med sockerlag, för jag tycker de blir både finare och godare. Sen finns det ju det där tråkiga svaret, som man egentligen inte vill höra, och det är ju att öva! Fördelen är ju att även om skalen kanske inte blir så fina, så är de ändå goda ;)
 
 
Saffransmacarons:
- 30 stycken
 
120 gram äggvita (som stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
150 gram florsocker
50 gram vatten
0.5 gram saffran (1 kuvert)

1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke. Tillsätt saffran.

2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.

3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).

4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.

5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.

6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå.

7. Vänd ner ungefär hälften av marängen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.

8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.

9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.

10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter.

11. Fyll häften av macaronsen med vit choklad ganache (se nedan) och lägg sedan på en macaron som "lock". Förvara i kylen i en lufttät burk i upp till en vecka. Går även utmärkt att frysa, både fyllda och ofyllda.
 
 
Vit chokladganache:

75 gram vit choklad
3 msk vispgrädde
0.5 tsk vaniljsocker
 
1. Hacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.
 
2. Koka upp grädde och vaniljsocker. Häll detta sedan över chokladen och låt stå någon minut.
 
3. Rör om så att du får en fin och jämn smet. Låt svalna.
 
4. Täck över skålen med plastfolie och låt stå i kylskåpet tills dess att ganachen tjocknat.

Rostade pumpakärnor (Roasted Pumpkinseeds)

Publicerat: 2012-11-24 Kl: 20:32:54 | I kategori: Övrigt | 2 kommentarer

Passade på att rosta pumpakärnor när jag ändå var igång med mitt pumpa-experimenterande. Kan tillägga att dottern tyckte att det var hur kul som helst att sitta och gröpa ur kärnor, så det fick hon gärna göra =) Passade på att smaksätta på tre olika sätt, men min favorit blev varianten med worschester-sås. Riktigt gott och ett bra alternativ till andra sötsaker =) 
 
I roasted some Pumpkin Seeds the other day. I flavoured them in three different ways and my favourite was definitely the worchestersause-version!
 
 
 
Rostade pumpakärnor:
 
1 dl pumpakärnor
1 tsk olja
 
1. Värm ugnen till 175 grader. 
 
2. Skölj pumpakärnorna.
 
3. Blanda pumpakärnorna med olja och eventuell smaksättning i en skål och blanda runt. 
 
4. Bred ut pumpakärnorna på en plåt med bakplåtspapper. 
 
5. Rosta kärnorna mitt ugnen i 20 - 30 minuter, tills att de är lätt gyllenbruna. Rör om emellanåt. 
 
 
Tips på smaksättning:
 
* worchestersås
* chilipulver
* vitlökspulver

Dajmmousse med mandelpäron (Dajmmousse with Almond Pears)

Publicerat: 2012-11-19 Kl: 21:28:00 | I kategori: Dessert | 3 kommentarer

Har varit lite si och så med bloggandet på sistone, jag vet! Jag har bland annat hållit på en del med ett spännande sidoprojekt, som ni kommer få veta allt om så snart det är klart =) Så länge får ni hålla tillgodo med denna dessert ;) 
 
Finally there is a new blogpost here! I´ve been kind of busy lately with an exciting project so I haven´t really had time. I will tell you all in time, when everything is ready =)
 
 
Ibland är det inte lätt att vara gift med en bakbloggare =) Det har sina fördelar, alldeles klart, men även sina nackdelar. För här i huset får man oftast inte äta bakverk eller desserter innan de har fotograferats, och när desserten har blivit klar efter att solljuset försvunnit, då blir det ingen dessert förrän nästa dag. Hårt liv va ;) 
 
Dajmmousse med mandelpäron:
-4-6 portioner
 
3 dl vispgrädde
125 gram mjölkchoklad
3 äggulor
2 dubbeldajm
 
2-3 päron
1-2 msk smör
1 msk strösocker
50 gram mandelspån
 
1. Hacka chokladen i mindre bitar och smält i micron eller över ett vattenbad.
 
2. Vispa grädden ganska löst.
 
3. Rör samman äggulorna och tillsätt sedan chokladen under omrörning. 
 
4. Ta lite av grädden och rör ner i chokladen. Tillsätt sedan resten av grädden och vänd runt tills allt har blandats till en mousse. 
 
5. Hacka dajmen (1 dubbeldajm) och vänd ner den. 
 
6. Fördela moussen i glas och ställ in i kylen för att svalna en stund.
 
7. Skala och kärna ur päronen. Skär dem i klyftor. 
 
8. Bryn päronen på svag värme i smör tillsammans med socker och mandel. Fördela över päronmoussen.
 
9. Hacka dajmen som är kvar och fördela över päronen. 
 
 
 
Originalrecept från Allers Veckotidning.
 
 
 
 
 

Golden Pumpkin Cupcakes

Publicerat: 2012-11-14 Kl: 12:37:09 | I kategori: Cupcakes | 2 kommentarer

Äntligen blev det lite cupcakes här hemma igen! Eftersom jag är lite insnöad på att baka med pumpa för tillfället så tog jag tillfället i akt att ha i lite pumpa i smeten och visst blev de bra! Tillsammans med en cream cheese frosting smaksatt med vit choklad blev det riktigt gott!
 
 
Har ni inte testat att baka med pumpa än så gör det! Internet svämmar över av recept som innehåller pumpa, eller testa ett av mina =) Tyvärr är inte pumpapuré så lätt att hitta i Sverige (min erfarenhet i alla fall), men det går snabbt att göra sin egen (koka pumpakött, när det är mjukt: häll bort vatten och kör köttet i mixern, klart!). Jag har fryst in min puré så den räcker ett tag, men nu är det snart dags att börja med julbaket så den får nog vänta ett tag sen. Åh vad det kommer bli julbak på denna blogg må ni tro! Men vi väntar liiiite till, om ni inte kan hålla er hittar ni en del del godingar här, mina favoriter som definitivt kommer bakas ett par gånger i år med är dessa och dessa =)
 
 
Pumpacupcakes:
-12 stycken
 
2.5 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
1/2 tsk ingefära
 
2 ägg
2.5 dl pumpapuré
1.5 dl socker
1 dl ljust muscovadosocker
1 1/4 dl olja
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Förbered en muffinsplåt med formar.
 
2. Rör ihop mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt, kanel och ingefära.
 
3. I en annan skål vispar du ihop ägg, pumpapuré, socker (båda sorter) och olja.
 
4. Vänd ner de torra ingredienserna i äggblandningen.
 
5. Fyll formarna till hälften, max 3/4. Grädda i mitten av ugnen i cirka 18-20 minuter. Låt svalna ett par minuter innan du lyfter ur dem ur muffinsplåten för att sedan låta dem svalna helt.
 
6. Toppa med frosting (se nedan) och dekorera med pärlor, strössel eller andra dekorationer.
 
Vit choklad cream cheese frosting:
 
250 gram philadelphiaost
60 gram smör (rumstempererat)
150 gram vit choklad
220 gram florsocker
 
1. Smält chokladen försiktigt, helst i ett vattenbad. Låt svalna.
 
2. Vispa samman smör och ost.
 
3. Vispa ner chokladen. Var försiktig så att den inte är för varm så att bladningen börjar smälta.
 
4. Sikta ner florsockret och vispa samman på låg hastighet. Vispa sedan ett par minuter på medelhög hastighet, tills att du får en jämn frosting.
 
 

Kommer ni ihåg smetfördelaren som ingick i vinstpaketet i tävlingen jag hade i samband med bloggens ettårsfirande? Jag hade ju den hemma i väntan på att kora en vinnare och gick och småsneglade lite på den emellanåt och funderade om det var något värt att skaffa. Så för ett tag sen fick jag en förfrågan från CoolStuff om jag ville testa produkten och recensera den, så det var ju perfekt! Jag använde smetfördelaren bland annat när jag bakade dessa cupcakes och kom fram till detta:
 
Positivt:
Mycket lättanvänd. Minimalt med smet som fastnar i själva behållaren, så smeten behöver inte skrapas ur.
Minimerar kladd och spill när formarna ska fyllas.
Fungerar med de flesta smeter som är någorlunda lösa i konsistensen (pannkakssmet står på tur att testas här).
Rymmer cirka en liter vätska, vilket räcker för en smet.
Läcker inte.
 
 
Negativt:
Vissa delar går att köra i diskmaskin, men inte själva behållaren (rekommenderas inte för att inte förkorta livslängden).
 

Theme of the Week: Pumpkin (2nd Edition)

Publicerat: 2012-11-09 Kl: 19:39:41 | I kategori: | 2 kommentarer

Även veckans tema är faktiskt pumpa! Denna gång inte som ingrediens, utan idag är det utseendet som står i fokus. Jag följer en hel del bloggare (ehum, okey, antagligen alldeles för många) och nu under hösten har det bakats och dekorerats för fullt med pumpa. Bland svenska bakbloggare har jag inte alls upptäckt samma fenomen, utan det är någon enstaka som använt sig av pumpa som ingrediens eller gjort en tårta i form av en pumpa. Som ni säkert redan vet så har jag testat att baka lite med pumpa på sistone och pumpan är helt underbar som ingrediens! Den ger inte så mycket smak, men bidrar till en helt fantastisk konstistens och söthet!
 
Men som sagt, denna vecka är det utseendet som det är fokus på, så här kommer lite länkar som jag tycker är värda att få en närmare titt!
 
 
SweetSugarbelle är en som verkligen kan detta med att dekorera sockerkakor. I flera veckor har hon bjudit på en variation av pumpor, kika in dem: här, här och här! Som om inte detta vore nog tipsar hon även om hur du kan göra pumpadekorerationer av överbliven royal icing samt visar vad du kan använda en pumpautstickare till, förutom pumpor. 
 
Även Glorious Treats kan detta med att dekorera kakor och hos henne hittar vi pumpor som är juvelklädda ochfärgglada. Dessutom finns här 3D-pumpor fyllda med ett sött inre, missa dem inte här!
 
Hos Jamie och Jamie Cooks it up! finns pumpakakor med ett överraskande innehåll... Ni hittar dem här!

En Sockersöt Bloggträff

Publicerat: 2012-11-09 Kl: 18:26:29 | I kategori: Events | 3 kommentarer

Jag och Lisa har jobbat med detta ett tag och nu är det dags att anmäla sig om man vill komma! Träffen riktar sig till de som har en blogg eller facebooksida som helt eller delvis handlar om bakning. Välkomna!
 

Smore´s Brownies

Publicerat: 2012-11-09 Kl: 13:29:31 | I kategori: Brownies/Blondies | 0 kommentarer

Det här receptet gjorde att jag nog la på mig ett kilo eller tre. Visst, inte receptet i sig, men resultatet av det. Söta, kladdiga, sega, chokladiga brownies. Inte dumt det inte. Jag har stött på olika varianter av smore´s lite varstans och ville testa kombinationen av kex, choklad och marschmallows, för att se om det är så gott som alla påstår. Och visst var det det. 
 
 
Fluffen betedde sig inte riktigt som jag ville, utan tog sig upp genom browniesmeten på ett par ställen. Oförskämt kan jag tycka, men inte hjälpte det mig för det ;) 
 
Måste erkänna en sak. Jag har nästan glömt bort att blogga de senaste dagarna. I helgen som var så skaffade jag mig äntligen en egen dator, så kvällarna denna vecka har gått åt till att fylla den med sånt jag tycker är roligt. Och med roligt menar jag det mesta som är mat-, bak- eller fotorelaterat. Bara photoshop som fattas nu =) Misstänker att jag kommer få svårt att övertala tomten om att jag har varit såååå snäll i år, även om jag har det. Lovar ;)
 
 
 
Och vet ni vad. Nu har jag skaffat twitter oxå. Varför inte liksom ;) Så vill ni följa mig där få ni hemskt gärna göra det, har lite skralt med följare där just nu ;) Inte bara fokus på bakning där utan även matlagning och lite allt möjligt. Heter MariaCupcake där! Men här får ni receptet på browniesen. Jag rekommenderar att ni läser igenom receptet innan ni börjar, eftersom det är flera olika moment, så att det går lite smidigare. 
 
 
Smore´s Brownies:
*25-30 bitar
 
200 gram digestivekex
100 gram smör
 
1 burk marschmallowfluff (alternativt vanliga marschmallows)
 
250 gram smör
5 dl socker
4 ägg
1.5 dl kakao
2.5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
 
 
1. Värm ugnen till 175 grader.
 
2. Smält smöret (100 gram).
 
3. Krossa kexen tills att de bara är smulor. Blanda ner smöret och blanda väl.
 
4. Smörj en ugnsform som mäter cirka 25*25 centimeter.
 
5. Tryck ut kexsmulorna i botten av formen. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka fem minuter. Ta ut och låt svalna något.
 
6. Bre ut marschmallowsfluffen ovanpå kexsmulorna. Grädda någon minut tills att du ser att fluffen flyter ut lite och jämnar till sig. Använder du vanliga marschmallows så brer du ut dem jämnt (om de är stora skulle jag rekommendera att du klipper dem i mindre bitar först) och sedan gräddar du plåten tills dess att marschmallowsen smält och runnit ut. 
 
7. Dags att börja med browniesmeten! Denna kan du påbörja (kanske rentav göra färdigt) samtidigt som du gräddar kexbotten. 
 
8. Smält smöret.
 
9. Vispa ihop smör och socker. 
 
10. Vispa ner ett ägg i taget. Vispa en liten stund mellan varje ägg.
 
11. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda runt. 
 
12. Grädda i mitten av ugnen i ungefär 45-50 minuter. (Den långa gräddningstiden beror på att det är mycket browniesmet). Den kommer fortfarande vara ganska kladdig när den är färdig. 
 
13. Låt svalna i formen och ställ sedan in hela formen i kylskåpet för att stelna till sig ordentligt. Skär i rutor.
 
 
 

Chocolate- and Pumpkincake

Publicerat: 2012-11-04 Kl: 16:48:26 | I kategori: Mjuka kakor | 3 kommentarer

Jag bakade som sagt med pumpa häromdagen! Jag gick faktiskt helt på känn med vad jag tyckte skulle vara i och resultatet blev otroligt bra! Jag funderade en hel del på om det skulle vara nån glasyr, ganache eller kräm ovanpå, men kom fram till att jag skulle skippa det. Och det behövdes verkligen inte, för kakan är otroligt smakrik och saftig i sig själv, men det fungerar säkert med något ovanpå oxå.
 
A couple of days ago, I´ve used pumpkin as an ingridient for the first time. The endresult was an incredibly deliscious and moist chocolate- and pumpkincake.
 
 
 
Choklad- och pumpakaka:
~1 kaka
 
300 gram pumpakött (alt 2 dl färdig pumpapuré)
 
150 gram smör
2 ägg
2.5 dl socker
3 msk kakao
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
0.5 tsk kanel
0.5 tsk muskot
0.5 tsk malen ingefära 
 
 
1. Börja med att göra en pumpapuré. Lägg pumpaköttet (skuret i mindre bitar) i en kastrull, täck med vatten och låt sedan koka tills köttet är mjukt. Häll bort vattnet och mixa sedan pumpaköttet till en puré. Låt svalna.
 
2. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form, cirka 22 centimeter i diameter.
 
3. Vispa samman ägg och socker tills att det har blivit vitt och pösigt.
 
4. Smält smöret.
 
5. Vispa ned pumpapurén och sedan smöret.
 
6. Blanda samman mjöl, bakpulver och kryddor i en separat bunke och rör om med en gaffel tills allt är väl blandat. Vänd då ner mjölblandningen försiktigt i äggsmeten.
 
7. Fyll formen och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter, tills dess att en sticka kommer ur kakan torr. Låt svalna i formen ett par minuter innan du tar ut kakan ur formen.
 
 
Följ mig gärna på facebook för dagliga uppdateringar och lite smått och gott! Ni hittar Marias Cupcakes här =)

Theme of the Week: Pumpkin

Publicerat: 2012-11-02 Kl: 12:51:11 | I kategori: | 1 kommentarer

Förra helgen gjorde jag och min äldsta dotter en halloweenlykta ur en pumpa och för första gången tänkte jag att jag skulle ta tillvara på resterna. Det är inte första gången jag har den tanken, men skillnaden är att det här året så stannade inte det hela bara vid en tanke. Jag har redan gjort två saker (kommer snart på bloggen) och resultatet blev så bra att jag köpte en till pumpa! Bara för att jag vill testa lite fler saker =) Bakar ni med pumpa? Sitter ni på något bra recept så länka gärna (eller skriv receptet) så kanske jag testar det =) Om inte annat så kommer det här lite andra recept på bakverk som innehåller pumpa!
 
This weeks Theme of the Week is pumpkin, enjoy!
 
Jennifer Chong bjuder på en granola med pumpa, pumpakärnor och pumpakrydda (tillsammans med massa andra godsaker!).
 
Two Peas and their Pod har ett helt fantastiskt receptregister och där finns såklart något med pumpa! Dessa Pumkin Chocolate Chip Bars låter helt fantastiska och de måste jag nog försöka mig på själv!
 
Sweet Pea´s Kitchen har experimenterat en hel del med pumpa, men det jag fastnade för var detta recept på pumpafudge, som både ser och låter riktigt goda!
 
Såklart måste vi ha med ett recept på cupcakes med pumpa och detta från Sweetopia, i kombination med frostingen låter ju hur gått som helst!
 
 
 
 
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0