Choklad & mint
Publicerat: 2012-04-29 Kl: 20:18:57 | I kategori: Cupcakes | 9 kommentarerEn kollega bad mig tidigare baka lite cupcakes till en födelsedag. Enda önskemålet var att det skulle vara kladdkake, sen fick jag i princip fria händer. Valde att göra dem lite glada och våriga och använde lite blandade formar och strössel i olika fäger, allt från drOetker. Smaksatte frostingen med lite pepparmint, det fungerar alltid bra med choklad =)
Kladdkakecupcakes:
~10 stycken
2 ägg
2.5 dl socker
3 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
75 gram smör
2 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
4. Vispa ner salt, kakao och vaniljsocker.
5. Vispa ner smör och mjöl på låg hastighet. Vispa endast tills allt har blandats.
6. Fyll muffinsformar (som du placerat i en muffinsplåt) till ungefär hälften.
7. Grädda i mitten av ugnen i 12-13 minuter. Låt svalna.
6. Bred chokladkrämen (se nedan) över cupcaken.
Mintfrosting:
~12 - 16 cupcakes
300 gram philadelphiaost
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 dl florsocker
Pepparmintarom
1. Vispa grädde och bakpulver hårt.
2. Blanda philadelphia, vaniljpulver och florsocker i en skål. Vispa samman på låg hastighet tills allt har gått ihop.
3. Blanda ihop båda smeterna och vispa på låg hastighet tills frostingen är fluffig.
4. Ha i pepparmint, ett par droppar i taget. Smaken är mycket koncentrerad så smaka av allt eftersom.
5. Spritsa dina cupcakes!
Chokladkaka med mandariner
Publicerat: 2012-04-28 Kl: 20:04:03 | I kategori: Tårtor | 4 kommentarerHar blivit lite dålig uppdatering på sistone, men det händer mycket just nu som tar lite tid. Förhoppningsvis är allt klart i början av nästa vecka så ska jag berätta, är ni nyfikna så se till att gilla min sida på facebook, där berättar jag det först =) (det kan ni göra HÄR)
Annars har jag i det närmsta hade en perfekt lördag idag! Blev en massa (MASSA) shopping idag, lunch med två vänner, lite utefix, fikabesök med kalasande på en enkel men jättegod chokladkaka och nu ikväll blir det lördagsgodis och titta på film. Det är inte så mycket mer jag begär egenligen =) Det där med lediga dagar är inte så dumt faktiskt, synd att det inte är fler av dem bara!
Den där chokladkakan ja. Gjorde helt enkelt en chokladtårtbotten (från Tove), delade i två, fyllde den med vispad grädde och mandariner och hade sedan på en chokladglasyr på toppen. Enkelt men gott!
Chokladtårtbotten:
~1 tårtbotten, 20-22cm
0.5 dl kakaopulver
0.5 dl kokande vatten
225 g smör
2.75 dl socker
4 ägg
3.25 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1. Värm ugnen till 180 grader.
2. Blanda kakaopulver med kokande vatten i en skål tillsammans med smör och socker. Vispa luftigt.
3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning och vispa en liten stund innan du tillsätter nästa ägg.
4. Blanda mjöl och bakpulver och blanda ner mjölblandningen i smeten.
5. Häll smeten i en smord form och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Låt kakan svalna en stund innan den stjälps upp.
Fyllning:
2.5 dl vispgrädde
2 burkar mandarinklyftor
6. Vispa grädden ganska hårt.
7. Låt mandarinerna rinna av.
8. Dela kakan i två delar. Bre över den vispade grädden på botten och lägg sedan mandarinklyftorna ovanpå. Spara några mandarinklyftor till garnering.
9. Placera locket ovanpå mandarinerna.
Glasyr:
150 gram valfri choklad
1 msk smör
0.5 dl vispgrädde
10. Hacka chokladen och smält den i micron eller i ett vattenbad.
11. Rör ner smör och grädde till en slät glasyr.
12. Bred glasyren över kakan och dekorera med mandarinklyftor.
Biskvier
Publicerat: 2012-04-25 Kl: 20:36:18 | I kategori: Smått och sött | 14 kommentarerOch jag hade rätt, jag tycker inte om biskvier.
Jag älskar dem. På ett par minuter hade jag tryckt i mig två stycken och som tur var så tog de slut då. Så i helgen skulle jag testa att baka dem själv och jag ska inte ljuga för er. Det är lite trixigt. De tar lång tid att göra. Det är kladdigt. Men det är så värt det! Genast börjar jag tänka på olika smaksättningar, tänk päronbiskvier...! Choklad, citron, hallon?
Dessa är smaksatta med lite lite smält nougat, en till sak jag inte tycker om. Måste nog börja testa nya smaker, så här kan jag ju inte hålla på ;)
Biskvier:
~25 stycken
Bottnar:
275 gram mandelmassa
1 1/2 dl socker
2 äggvitor
1. Finfördela mandelmassan i en matberedare eller riv den.
2. Blanda samman med socker och äggvitor och vispa ihop till en pösig smet.
3. Spritsa eller klicka ut smeten till runda kakor, i storlek av en femokrona eller något större. Låt vila på plåten i trettio minuter.
4. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i 175 grader, i ungefär 15-20 minuter, tills de har fått lite färg. Låt dem kallna på plåten innan du lossar dem.
Fyllning:
250 gram smör
2 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
3 msk nougat
5. Vispa smör, florsocker och vaniljsocker till en pösig smet.
6. Tillsätt äggulorna, en i taget, och vispa emellan.
7. Smält nougaten och låt svalna till rumstemperatur innan du tillsätter den,
8. Bred krämen på kakornas undersida. Forma den med en bordskniv så att den får en liten rundning.
9. Ställ in kakorna i antingen kylen i 30 minuter eller i frysen i 15 minuter, så att de blir riktigt kalla.
Garnering:
150 gram valfri choklad
20 gram kokosfett
10. Smält choklad och kokosfett i ett vattenbad eller över micron.
11. Doppa krämsidan på kakorna i chokladen. Upprepa en gång till, efter att du låtit chokladen stelna emellan.
Njut!
Blåbärsmacarons
Publicerat: 2012-04-20 Kl: 11:25:36 | I kategori: Macarons | 9 kommentarerTjoho, nu är det helg igen! Har varit en lång vecka, mycket jobb på jobbet och med bloggen. Men mycket roligt oxå, så det gör absolut ingenting! Nu i helgen hade jag gärna åkt en sväng till Stockholm och lakritsfestivalen, men hinner inte riktigt med det. Nån av er som ska dit?
Dessa macarons tog jag med till jobbet nu i veckan. Smaksatte dem med blåbärsessens. Det går absolut att använda blåbär att smaksätta med om man inte vill använda sig av essenser, koka då upp lite blåbär som du sedan pressar genom en sil. Använd sedan vätskan, men tänk på att inte ha för mycket vätska eftersom krämen då blir för lös.
Ser nu att det blev väldigt gråa bilder, men med tanke på att det snöat större delen av denna vecka så är det kanske inte så konstigt...
Macarons:
~30 stycken
120 gram äggvita (som stått i rumstemperatur i minst ett dygn)
35 gram + 150 gram socker
150 gram mandelmjöl (alternativt malen mandel)
150 gram florsocker
50 gram vatten
1. Sikta ner mandelmjölet och florsockret i en bunke. För mer vaniljsmak kan ni ha i 1/2-1 tsk vaniljpulver här.
2. Vispa upp 60 gram av äggvitan till ett mjukt skum. Tillsätt 35 gram socker under vispning.
3. Ha i 150 gram socker och 50 gram vatten i en kastrull. Värm upp sockerlagen till 118 grader (använd en termometer).
4. Häll sockerlagen i marängsmeten under vispning på låg fart. Detta måste göras ganska snabbt eftersom sockerlagen annars stelnar.
5. Vispa marängen på medelhög fart tills att den har kallnat helt och blivit glansig, vilket tar ungefär 10-15 minuter.
6. Under tiden blandar du ner 60 gram äggvita i mandelblandningen med hjälp av en slickepott. Vill du färga macaronsen tillsätter du färg nu. Tänk på att de bleknar lite när du tillsätter marängen, så ha i lite mer färg än färgen du vill uppnå.
7. Vänd ner ungefär hälften av marängen i mandelblandningen och rör om tills allt är väl blandat. Sedan vänder du ner resten av marängen, men denna gång rör du ner lite försiktigare.
8. Fyll en spritspåse med rund tyll. Spritsa ut små rundlar på en bakpappersklädd plåt, med storleken av en femkrona.
9. Låt vila innan gräddning i ungefär 30 minuter.
10. Grädda i mitten av ugnen på 160 grader i ungefär 10-11 minuter.
11. Fyll häften av macaronsen med smörkräm och lägg sedan på en macaron som "lock". Förvara i kylen i en lufttät burk i upp till en vecka.
Whipped Cream Cheese Frosting med blåbärssmak:
1.5 dl vispgrädde
150 gram philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
1 dl florsocker
1. Vispa grädden hårt.
2. Blanda philadelphia, vaniljpulver och florsocker i en skål. Vispa samman på låg hastighet tills allt har gått ihop.
3. Blanda ihop båda smeterna och vispa på låg hastighet.
4. Ha i blåbärsessens tills du får lagom stark smak och vispa.
Vill du ha bättre koll på när bloggen uppdateras? Gilla facebooksidan eller lägg till bloggen på bloglovin, eller gå in och kika varje dag ;P
En sagolik cupcake
Publicerat: 2012-04-18 Kl: 10:38:06 | I kategori: Cupcakes | 10 kommentarerJag valde att tolka temat bokstavligt och ha en faktisk saga som utgångspunkt. Det tog ett tag för mig att komma fram till vilken saga jag skulle använda mig av, men som tur är så har jag ju barn och en massa sagofilmer hemma :) Fastnade för Skönheten & Odjuret, en film jag faktiskt såg ganska nyligen för första gången, med den vackra och betydelsefulla rosen som utgångspunkt.
Jag hittade denna vackra, men lite sorgsna bild och bestämde för att göra en cupcake-version av den. Själva cupcaken är en extra chokladig kladdkakecupcake, fylld men en len mintchokladkräm. Rosen är modellerad i en blandning av sugarpaste och flowerpaste som jag sen sprayade med pärlemospray, för att få den lite glittrig.
Kladdkakecupcakes:
~10 stycken
2 ägg
2.5 dl socker
3 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
75 gram smör
2 dl vetemjöl
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
4. Vispa ner salt, kakao och vaniljsocker.
5. Vispa ner smör och mjöl på låg hastighet. Vispa endast tills allt har blandats.
6. Fyll muffinsformar (som du placerat i en muffinsplåt) till ungefär hälften.
7. Grädda i mitten av ugnen i 12-13 minuter. Låt svalna.
6. Bred chokladkrämen (se nedan) över cupcaken.
Mintchokladkräm:
150 gram choklad
1 1/2 dl vispgrädde
Pepparmintarom
1. Hacka chokladen i mindre bitar och lägg dem i en skål som tål värme.
2. Värm grädden i en kastrull.
3. Häll grädden över chokladen och rör om tills chokladen har smält.
4. Ha i några droppar pepparmint, testa dig fram med några droppar i taget tills du får en lagom stark smak.
5. Ställ in skålen i kylen tills krämen har tjocknat något.
Lakritsfluff
Publicerat: 2012-04-14 Kl: 10:40:35 | I kategori: Frostings | 13 kommentarerLakritsfluff:
~10-12 cupcakes/ 1 lager tårtfyllning
60-80 gram lakrits
3 dl grädde
1. Häll upp grädden i en kastrull.
2. Klipp godiset och ha ner den i grädden.
3. Värm grädden försiktigt under omrörning tills dess att godiset har smält så att inget fastnar i botten. Viktigt att grädden inte börjar koka, för då är risken stor att den skär sig och inte går att använda.
4. När allt godis har smält, ta bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Häll sedan över grädden i en bunke och ställ denna i kylskåpet i minst fem timmar, helst över natten.
5. Vispa upp grädden som vanligt och den är sedan redo att användas till fyllning eller frosting.Eller både och?
Vit chokladmousse
Publicerat: 2012-04-14 Kl: 09:42:30 | I kategori: Frostings | 0 kommentarerVit chokladmousse:
~12 cupcakes/1 lager tårtfyllning
180 gram vit choklad
3 dl grädde
1. Häll upp grädden i en kastrull.
2. Bryt chokladen i bitar och ha ner den i grädden.
3. Värm grädden försiktigt tills dess att chokladen smält, helst under omrörning så att inget fastnar i botten. Viktigt att grädden inte börjar koka, för då är risken stor att den skär sig och inte går att använda.
4. När all choklad har smält, ta bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Häll sedan över grädden i en bunke och ställ denna i kylskåpet i minst fem timmar, helst över natten.
5. Vispa upp grädden som vanligt och den är sedan redo att användas till fyllning eller frosting.
Citroncheesecake
Publicerat: 2012-04-11 Kl: 14:38:00 | I kategori: Dessert | 4 kommentarerBotten:
300 gram digestivekex
150 gram smör
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Krossa kexen till smulor, antingen i en mixer eller i en plastpåse som du lägger i en handduk och sen kavlar.
3. Smält smöret.
4. Blanda samman smör och kexsmulor i en bunke.
5. Tryck ut dem i botten av en springform (med löstagbara sidor) som är ungefär 24 centimeter i diameter. Packa smulorna tätt och jämnt. Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter och låt den sen svalna.
Fyllning:
600 gram philadelphiaost
2 1/2 dl kesella 10%
1 dl strösocker
1 dl majsstärkelse (maizena)
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 dl vispgrädde
130 gram vit choklad
3 stora citroner, saft och skal
1. Vispa philadelphia och kesella krämigt i en skål.
2. Rör ner strösocker, majsstärkelse och vaniljsocker.
3. Rör ner ett ägg i taget och vispa en liten stund mellan varje ägg. Rör sedan ner vispgrädden.
4. Smält chokladen i micron eller över ett vattenbad och rör sedan ner den varma chokladen i smeten.
5. Rör ner saft och skal från citronerna.
6. Häll smeten över kexbotten.
7. Grädda cheesecaken mitt i ugnen i ungefär 40 minuter. Får den för mycket färg kan du lägga en bit aluminiumfolie över, se bara till att den inte fastnar i kakan.
8. Stäng av värmen och låt cheesecaken stå kvar i eftervärmen i ungefär en halvtimme.
9. Låt svalna och ställ sedan in den i kylen så att den serveras kall.
Choklad, mint & päron
Publicerat: 2012-04-06 Kl: 21:45:32 | I kategori: Cupcakes | 10 kommentarerDen här kombinationen hittade jag hos Muzicmecupcake när jag satt och surfade runt på lite olika bloggar. Lät så gott, så var tvungen att testa själv (fast jag använde mitt recept när det gäller kladdkakecupcakes). Resultatet? G O T T. Ska ni bara köpa en essens så är den med päronsmak den jag rekommenderar, den är bara så god!
Ibland när jag bakar är det som att det är dömt att krångla redan från början. Vissa dagar går allt som kan gå fel verkligen fel. Så var det med dessa. Tanken var att jag skulle ta med och bjuda jobbet på dem, så dubblade därför receptet. I alla fall nästan hela receptet, glömde visst att göra det med mjölet... Dagen efter gick det i alla fall bättre, men sen var inspirationen som borta och jag hade ingen aning om hur jag skulle dekorera dem. Ni skulle ha sett versionen innan dessa, I N T E vackra! Hittade som tur var dessa sockerrosor från dr oetker i skafferiet och de räddade mig verkligen!
Glad påsk!
Kladdkakecupcakes med mint:
~10 stycken
2 ägg
2.5 dl socker
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
75 gram smör
2 dl mjöl
10 bitar after eight
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret och ställ åt sidan.
3. Vispa socker och ägg poröst.
4. Vispa ner salt, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
5. Vispa ner mjöl och smör på låg hastighet. Vispa bara tills allt har blandats.
6. Fyll dina formar till ungefär hälften med smet.
7. Grädda mitt i ugnen i 12-13 minuter beroende på storlek.
8. När du precis tagit ut dem ur ugnen så sätt en bit after eight på varje cupcake så att den smälter. Låt sedan svalna.
Päronfrosting:
300 gram philadelphiaost
3 dl grädde
1 knivsudd bakpulver
1 tsk vaniljpulver
2 dl florsocker
päronessens
ev grön hushållsfärg
1. Vispa grädde och bakpulver hårt.
2. Blanda philadelphia, vaniljpulver och florsocker i en skål. Vispa samman på låg hastighet tills allt har gått ihop.
3. Blanda ihop båda smeterna och vispa på låg hastighet tills frostingen är fluffig.
4. Ha i essens och eventuell färg tills du är nöjd. Tänk på att inte ha i för mycket essens på en gång, utan ta lite i taget.
5. Spritsa dina cupcakes!
Lemoncurd
Publicerat: 2012-04-05 Kl: 12:12:53 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 6 kommentarerLemoncurd:
~1 burk (ca 3 dl)
3 citroner
1 1/2 dl strösocker
50 gram smör
2 msk maizena
2 ägg
2 äggulor
1. Blanda rivet skal från tre citroner med saft från två. Koka upp detta med strösocker och smör.
2. Ta bort kastrullen från spisen och sila vätskan.
3. Blanda ut maizena med citronsaften från den tredje citronen och rör sedan ner detta i den varma vätskan.
4. Vispa samman äggen och rör ned dem i vätskan.
5. Ställ tillbaka kastrullen och sjud under konstant vispning tills krämen tjocknar (går snabbt).
6. Häll över krämen i en ren burk eller skål och låt svalna. Förvara i kylskåp.
Macarons med jordgubbstryffel
Publicerat: 2012-04-01 Kl: 11:49:08 | I kategori: Macarons | 16 kommentarerMacarons gjorde jag enligt grundreceptet, jag tycker att de blir finast och godast då :)
Jordgubbstryffel:
125 gram vit choklad
100 gram jordgubbar, färska eller frysta och tinade
skal från 1 citron
2 tsk glukos
2 msk vispgrädde
1. Mixa jordgubbarna fint.
2. Koka upp dem i en kastrull och låt sjuda i 5-10 minuter, tills dess att ungefär hälften av vätskan har kokat bort. Du behöver ha ungefär 50 gram jordgubbspure, kontrollväg gärna.
3. Bryt chokladen i mindre bitar.
4. Tillsätt resten av ingredienserna i jordgubbspuren och värm dem försiktigt på spisen. Rör om emellanåt.
5. När chokladen har smält och krämen ser jämn och fin ut tar du bort kastrullen från värmen.
6. Ställ in tryffeln i kylskåpet för att stelna i någon timme, innan du brer på den på hälften av macaronsen.