Blondies

Publicerat: 2012-09-29 Kl: 21:03:17 | I kategori: Brownies/Blondies | 4 kommentarer

Här har ni min mans favoritbakverk =) Ett av dem åtminstone, så länge det finns vit choklad i något bakverk så gillar han dem... Blondies är som brownies, fast med vit choklad istället för mörk choklad/kakao. Så medan han åt dessa nöjde jag mig med brownies med kolasås, en helt okey deal med andra ord ;)
 
So while I enjoyed my Salted Caramel Brownies, my husband ate these blondies. He´s not a big fan of chocolate, unless it´s white chocolate. So that was a sweet deal for both of us =) English recipe will be posted in a couple of days!
 
 
Tack för alla fina kommentarer som har kommit på sistone =) Vissa träffade riktigt rätt, bland annat Christines kommentar om att jag verkar vara perfektionist. Jag är lite av en perfektionist, vilket har både sina fördelar och nackdelar. Jag vill hela tiden att allt ska bli bättre, godare, finare, vilket jag tycker är en bra egenskap. Samtidigt ser jag lätt det som inte blev som jag ville och det är sällan jag blir helt nöjd med något... Ska försöka bättre mig och inte fastna i detaljer som inte ville sig riktigt, lovar =)
 
 
 
 Blondies:
~12 bitar
 
150 gram vit choklad, hackad eller chokladknappar
75 gram smör
2 ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
2.5 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en form, 20*20 centimeter stor.
 
2. Smält smöret och 100 gram av chokladen i en kastrull. Rör om hela tiden så att chokladen inte bränns vid och så att chokladen och smöret blandas ihop.
 
3. Vispa ihop ägg, socker och vanilj. Vispa sedan ner chokladsmöret.
 
4. Blanda ner mjöl, balpulver och salt tills att smeten precis har gått ihop.
 
5. Vänd ner resten av chokladen.
 
6. Grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 20-25 minuter. Låt kallna helt innan du skär den i bitar.
 

Hjärtformad tårta

Publicerat: 2012-09-25 Kl: 22:14:12 | I kategori: Tårtor | 7 kommentarer

Tänkte visa lite bilder på den senaste tårtan jag gjorde, som var till min mamma. Den blev inte alls som jag ville, färgen blev helt annorlunda än vad som var tänkt samt nu i efterhand skulle jag nog haft en större blomma på den oxå. Som om inte det räckte så fick jag lite bråttom på slutet, så bilderna blev tråkiga. Men bortsett från det så är jag nöjd, haha!
 
Tårtan bestod av chokladbottnar, skivade konserverade päron, päronmousse och aftereightmousse. Spacklad med smörkräm och täckt med sugarpaste.
 
 
 

After8mousse

Publicerat: 2012-09-24 Kl: 20:02:52 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 0 kommentarer

Fortsätter fylla på med recept på tårtfyllningar, så att ni har massor med varianter att välja på när ni ska baka tårta =) Detta recept är egentligen endast "halvnytt", principen är densamma som vid flera andra chokladmousser, men för att mintsmaken inte ska ta över helt så blandar jag med vanlig choklad. Gott gott =)
 
 
 
After8mousse:
~1 lager tårtfyllning, 20-24 centimeter
 
100 gram after eight (eller liknande)
80 gram mjölkchoklad
3 dl vispgrädde
 
1. Smält chokladen i grädden i en kastrull (under omrörning!). Var försiktig så att grädden inte kokar.
 
2. Häll över grädden i en bunke och låt svalna lite. Ställ sedan in bunken i kylen i minst fem timmar. Den måste vara riktigt kall.
 
3. Vispa upp grädden tills du fått en fluffig och jämn konsistens.
 
 

Salted Caramel Brownies

Publicerat: 2012-09-21 Kl: 12:47:00 | I kategori: Brownies/Blondies | 57 kommentarer

Så häromdagen satt jag och funderade lite. Försökte komma fram till något om vad jag vill med mitt liv, med jobbet, med bloggen. Kom väl inte fram till något konkret egenligen, förutom att jag ville baka fler brownies. Det är väl en start åtminstone, eller? ;)
 
Men det resulterade åtminstone i att dessa brownies kom till världen! Brownies med en salt kolasås inuti och ovanpå, vilket ger en smak av knäckig choklad med saltsting här och var. När jag lade ut en bild på facebook och instagram igår så var det många som ville ha receptet, så här kommer det =) Perfekt till helgens go´fika kanske?
 
A few days ago I tried to figure out what I want to do with my life. I came to one conclusion; that I want to make more brownies. Considering how good these turned out, that´s at pretty good start. Scroll down for the English recipe!
 
 
Jag tog med dem till jobbet igår och de tog slut på en gång, så har faktiskt en ny omgång i ugnen samtidigt som jag skriver detta. Bytte ut kolasåsen mot chokladknappar denna gång, det är det som är tjusningen med ett bra grundrecept, att det går så lätt att göra olika varianter.
 
 
 
Salted Caramel Brownies:
~12-16 bitar
 
120 gram smör
2.5 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
0.75 dl kakao
1.25 dl mjöl
1/2 tsk bakpulver
 
Kolasås:
1.25 dl socker
50 gram, smör (saltat)
0.75 dl vispgrädde, rumstempererat
1 krm flingsalt
 
1. Börja med kolasåsen. Smält sockret under omrörning i en kastrull.
 
2. När allt socker är smält och har fått en fin brun färg så har du i smöret och låter det smälta.
 
3. Ha i vispgrädden (var försiktig, eftersom det skvätter en hel del) och rör om tills du får en jämn sås. Ha i saltet och rör om. Ställ åt sidan.
 
4. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och bröa en form som ungefär har storleken 20*20 centimeter.
 
5. Smält smöret. Låt det svalna något innan du rör ihop smör och socker.
 
6. Vispa ner äggen, ett i taget.
 
7. Vänd ner de torra ingredienserna tills att allt är blandat.
 
8. Häll i smeten i den smorda ugnsformen. Ringla kolasås över smeten.
 
9. Grädda långt ner i ugnen i ungefär 30 minuter. Låt svalna lite innan du häller på lite extra kolasås ovanpå. Låt svalna helt innan du skär bitar av den. 
 
 
Salted Caramel Brownies:
~12-16 bites

120 gr unsalted butter 
2.5 dl sugar
2 eggs
1 teaspoon vanilla 
0.75 dl unsweetened cocoa powder 
1.25 dl flour
1/4 teaspoon salt
1/4 teaspoon baking powder

Caramel Sauce:
1.25 dl sugar
50 gram butter, salted
0.75 dl heavy cream
seasalt

1. Begin with the caramel sauce. Melt the sugar in a saucepan until it gets amber.

2. Add the butter.

3. Stir down the heavy cream and the salt. Once its gets smooth, remove the saucepan and let it cool.

4. Preheat oven to 175C (350F).

5. Grease and flour and 8 x 8 inch baking pan.

6. Melt the butter. Let cool for a while and then whisk in the sugar until combined.

7. Add the eggs, one at a time, mixing well after each addition. Stir in the vanilla.

8. Whisk in the dry ingredients until just combined and then pour the batter into the prepared pan. Pour some of the caramel sauce on top.

9. Bake for 30 – 35 minutes in the mittle of the oven. Leet cool for a while and then add some more caramel sauce on top.

Äppelpaj (Apple Pie)

Publicerat: 2012-09-17 Kl: 11:29:05 | I kategori: Dessert | 1 kommentarer

 
Idag känns det verkligen som höst här hemma. Det är kallt, grått och mulet, det regnar och det blåser och båda barnen är sjuka. Men om vi bortser från just idag, så gillar jag faktiskt hösten! När solen skiner, det är friskt i luften och alla bladen ändrar färg till varma nyanser av rött, orange och brunt. För vår del innebär hösten även massor med födelsedagar som ska firas, ett par stycken varje månad blir det. Vi har Halloween att se fram emot och när hösten är över väntar december, med alla mysiga förberedelser inför julen.
 
Men först ska vi ha höst. Och något som hör till hösten är äpplen och såklart en äppelpaj. Jag gör fortfarande efter min mormors recept, varför ändra på ett vinnande koncept? Dessutom värmer det lite extra i hjärtat att använda mormors recept och den smakar lite extra gott, bara just därför.
 
I still do my apple pie after my grandmothers recipe. Just by knowing that, it tastes a little bit better I think. Apple pie means fall and today we are really having fallweather, and not the good kind. It rains, it is cold and its way to windy outside. And both my kids are sick. So I will spend this day longing for healty kids, better weather and of course, eating some apple pie. English recipe further down!
 

 
 
Ni kanske är ett par stycken som känner igen receptet, jag har bloggat om det förut, men det tål att visas igen =) Och vill man variera den lite, så går det alldeles utmärkt. Byt ut en del av sockret mot ljust muscovadosocker, stek äpplena tills de mjuknar i sirap och kanel (men uteslut sockret då, annars blir det nog alldeles för sött) eller som här, servera den i portionsformar.
 
 
Smuldeg:
~6-8 minipajer

250 gram smör
4 dl mjöl
2 dl socker

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Skär smöret i mindre bitar och låt det bli rumsvarmt.

3. Vispa samman smöret med sockret och mjölet tills allt har blandats väl och blivit "smulor".

Fyllning:

4-5 äpplen, ex Golden Delicious
kanel
ca 1 msk socker

1. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i jämntjocka klyftor.

2. Fördela äpplena jämnt i en pajform. Strö över lite socker och kanel innan du strör ut smuldegen jämnt.

3. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter, tills äpplena är mjuka och degen har fått en fin färg.
 
Apple pie:
~1 big or 6 to 8 small pies
 
250 g unsalted butter, softened
4 dl all purpose flour
2 dl granulated sugar
 
4-5 apples
cinnamon
1 tbs granulated sugar
 
1. Preheat the oven to 175C (350F).
 
2. Whisk together butter, sugar and flour until its combined. Set aside.
 
3. Peel the apples and remove the pip. Cut them into even slices.
 
4. Spread the apples even in a pie plate. Spinkle the piecrust on top.
 
5. Bake in the oven for about 30 minutes. Serve with vanilla ice or vanilla custard.

Vit chokladpannacotta med rårörda hallon (White Chocolate Pannacotta with Rasberries)

Publicerat: 2012-09-16 Kl: 19:44:00 | I kategori: Dessert | 6 kommentarer

Ja, det här recepetet är väl inte direkt något banbrytande sådant, men åtminstone ett väldigt gott! Själv "upptäckte" jag pannacotta så sent som för runt ett år sedan och har älskat det sedan dess. Så enkel att göra och så enkel att variera, perfekt som efterrätt eller att bjuda på till festen. Kanske har någon av er inte "upptäckt" den och får möjlighet att göra det nu?
 
A simple but stunning white chocolate pannacotta with rasberries. Pannacotta is for me the perfect dessert: easy to make, you can (must) prepare it in advance and you can vary the flavour in endless ways.
 


 
Vit chokladpannacotta:
~6 portioner
 
5 dl vispgrädde
100 gram vit choklad
1 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
 
200 gram hallon
3 msk strösocker
 
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 
2. Koka upp vispgrädde och vaniljsocker.
 
3. Hacka chokladen i mindre bitar. Rör ner i den varma grädden.
 
4. Krama ur gelatinbladen och smält ner dem i grädden. Portionera upp i glas eller små skålar, låt stelna i kylen ett par timmar (minst fyra timmar) innan du garnerar med exempelvis hallon.
 
5. Koka upp hallonen snabbt tillsammans med socker. Låt svalna innan du lägger dem på pannacottan.  
 
 
Pannacotta är mitt bidrag till månadens sötsak, vars tema är enkelt.
 
.
 
 
 
 
 
 

Björnbärsmousse (Blackberrymousse)

Publicerat: 2012-09-14 Kl: 19:19:37 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 1 kommentarer

Vet ni vad? Tillsammans med Sockerrus håller jag på och anordnar en bloggträff i Linköping för oss med bloggar/facebooksidor som helt eller delvis handlar om bakning. Det blir en dag med förläsningar som på olika sätt handlar om bloggande, fotografering och annat som kan vara bra att veta samt en hel del annat skoj. Är det något ni är intresserade av så kan ni anmäla intresse HÄR så kommer en inbjudan lite längre fram.
 
Det var det om det. Så länge.
 
Här får ni receptet på björnbärsmoussen som jag använde i senaste tårtan. Första gången jag smakade björnbär och det var riktigt gott!
 

Björnbärsmousse:
~1 lager tårtfyllning 20-24 centimeter
 
225 gram björnbär (färska eller frysta)
0.5 dl socker
2 msk vatten
3 gelatinblad
3 dl grädde
 
1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 
2. Koka upp björnbär, socker och vatten i en kastrull. Rör om emellanåt.
 
3. Sila björnbärskompotten. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och rör ner dessa i den varma bärvätskan. Låt svalna något.
 
4. Vispa grädden (ganska hårt). När bärblandningen svalnat tillräckligt vänder du ner denna i den vispade grädden. Låt stå i kylen ett par timmar innan användning.

Födelsedagstårta! (Birthdaycake)

Publicerat: 2012-09-12 Kl: 19:58:29 | I kategori: Tårtor | 7 kommentarer

Här kommer tårtan jag gjorde i helgen =) Jag är faktiskt riktigt nöjd med den, men jag arbetade länge med den oxå! Smöret till smörkrämen vispades länge, länge och sen spacklades tårtan två gånger, för att få ett så jämnt resultat som möjligt. Jag fick använda min nya silikonform oxå, för att göra pärlbandet längst ner. Jag köpte denna och den var riktigt bra, inga svårigheter att få ut pärlbanden. Det gällde bara att vara noga med att inte ta för mycket sugarpaste (vilket jag använde), eftersom allt överskottsmaterial syns tydligt och det är lite trixigt att få bort det.
 
I made this birthdaycake this weekend. I´m quit happy with the result =) The cake is filled with one layer cheesecakemousse and one layer blackberryjam/blackberrymousse.
 
 
Jag passade på att fota tårtan utomhus, det är nästan så att det blir svårare varje dag att få bra ljus inomhus... Angående fotografering så håller jag på och "studerar" fotografi, eller rättare sagt, jag har köpt en bok om fotografering som jag håller på och ta mig igenom. Mycket bra bok, så jag hoppas att ni kommer märka skillnad på bilderna framöver.
 
 
Men tillbaka till tårtan då, får ju inte glömma det viktigaste, nämligen innehållet =) Botten är en vaniljbotten bakad efter receptet lika delar och fyllningarna är cheesecakemousse och björnbärsmousse med ett lager björnbärssylt under. Tårtan spacklades med vaniljsmörkräm och sen är tårtan täckt med sugarpaste. Använder mig av dekorfondanten från Strössel och Annat, den är verkligen lättarbetad och smidig!
 
 
 
Deadline på ett uppdrag jag har haft de senaste veckorna kryper närmare och idag hade vi fotostudio här hemma! Inte nog med att jag stod bakom kameran så stod jag även framför! Inte riktigt bekväm med det, men de gick ganska bra faktiskt!. Var fullt upptagen med mina cupcakes så hann inte tänka på att det var en kamera framför mig. Min syster var med och agerade assistent/fotograf idag, underbart med hjälp! Så nu ska jag kika igenom bilderna och kanske unna mig en cupcake från dagen, ingen mening med att de ska gå till spillo =)

Cheesecakemousse

Publicerat: 2012-09-08 Kl: 10:15:31 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 3 kommentarer

Det vankas tårta i helgen! Jag blir alltid lika glad när någon fyller år så jag får möjlighet att baka tårta (sen om födelsedagsbarnet vill ha en tårta av mig är en annan sak :P). Passade på att testa två nya fyllningar till denna (som sagt, det gäller ju att passa på) och denna är en av dem =) Den blev riktigt riktigt god! Passar nog bäst ihop med olika bärfyllningar skulle jag tro.
 

Cheesecakemousse:
~1 lager tårtfyllning 20-24 centimeter
 
200 gram philadelphiaost
100 gram florsocker
1 msk vaniljsocker
1 äggula
2 dl grädde
 
1. Vispa ihop ost, florsocker och vaniljsocker.
 
2. Ha i ägget och vispa samman.
 
3. Vispa grädden ganska hårt i en separat skål.
 
4. Vänd ner grädden i ostsmeten. Låt stå i kylskåpet en stund innan du fyller en tårta med den.
 

Krispiga cupcakes (Crispy Cupcakes)

Publicerat: 2012-09-05 Kl: 11:13:00 | I kategori: Cupcakes | 11 kommentarer

Häromdagen såg jag ett recept på chokladrutor med marshmallows och chokladcrisp ovanpå och det lät riktigt gott! Tyvärr inte lika gott efter att jag läst receptet så jag gjorde mina egna variant och de blev riktigt goda :) Kladdigt och krispigt med lite tuggmotstånd! 
 
 
 
Kladdkakecupcakes:
~10 stycken
 
2 ägg
2.5 dl socker
3 msk kakao
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
75 gram smör
2 dl mjöl
minimarshmallows
 
1. Sätt ugnen på 200 grader.
 
2. Smält smöret.
 
3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.
 
4. Vispa ner salt, kakao och vaniljsocker.
 
5. Vispa ner smör och mjöl på låg hastighet. Vispa endast tills allt har blandats.
 
6. Fyll muffinsformar (som du placerat i en muffinsplåt) till ungefär hälften, max tre fjärdedelar.
 
7. Grädda i mitten av ugnen i nio minuter. Ta ut dem och lägg på marshmallows ovanpå alla. Lägg dem tätt, jag använde runt 10 minimarshmallows per cupcake. In i ugnen igen och grädda i fyra minuter till. Ta ut och låt svalna.
 
8. Bred över chokladcrispen (se nedan) och låt sedan stelna i kylskåp.
 
Chokladcrisp:
 
 7 dl rice krispies
100 gram smör
200 gram choklad
 
1. Smält chokladen och smöret i micron eller i ett vattenbad.
 
2. Blanda i rice krispies och rör runt tills allt är blandat.
 
3. Bred över chokladcrispen på cupcakesen.
 
 
 
 

Blåbärsmousse

Publicerat: 2012-09-02 Kl: 17:40:10 | I kategori: Fyllningar (tårtor & cupcakes) | 0 kommentarer

Jag plockade en hel del blåbär under semestern. En del har jag använt i tårtbottnar, men jag har fortfarande en låda kvar i frysen -till och med efter att ha gjort mousse av en del. Men det gör inte så mycket, jag har en hel del idéer om vad jag ska hitta på med dem =)
 
Blåbärsmousse:
~1 lager tårtfyllning, 20-24 centimeter
 
200 g blåbär
0.5 dl socker
1 tsk vaniljsocker
3-4 gelatinblad
100 g philadelphia
2 dl vispgrädde

1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
 
2. Koka upp blåbären tillsammans med socker och vaniljsocker, tills blåbären mosats.  
 
3. Sila blåbären och smält sedan ner gelatinbladen i saften, låt svalna.
 
4. Vispa under tiden upp grädden.
 
5. Blanda samman blåbären med philadelphiaost och vänd sedan ner grädden i ostblandningen. Låt stå kallt en stund innan den fyller en tårta.
 
 

Sockerskola

Publicerat: 2012-09-01 Kl: 20:01:44 | I kategori: Baknyttigt | 2 kommentarer

Det finns en mängd olika sockervarianter att använda sig av och det är inte alltid så lätt att veta skillnaden på dessa! Här kommer en kort beskrivning av de vanligaste (enligt mig) och några fler. Det finns såklart mycket mer att läsa om socker om man vill, men jag har främst inriktat mig på kortfattad information som jag bedömt som användbar vid bakning. 
 
 
Vad är socker?
Socker är ett samlingsnamn för flera sockerarter. Den sockerart som utvinns ur sockerrör eller sockerbetor är den sockerart som bland annat finns i strö- och florsocker. Socker är en så kallad tom kolhydrat, som bidrar med energi men inga vitaminer eller mineraler.
 
Vad har socker för egenskaper?
Sockrets främsta uppgift är att bidra med sötma. Socker fungerar även som en smakförstärkare, inte bara i bakning utan även i matlagning. Genom att tillsätta små mängder socker i maten (främst kötträtter och grönskaker) framhävs smaken utan att att det tillförs någon sötma. Socker påverkar även konsistensen och gör den porösare, vilket ger en mjukare kaka. Sockret har även konserverande egenskaper, utan socker skulle inte bakverken hålla speciellt länge. Socker hjälper även till att få bakverk, eller matbröd, att jäsa. Socker (eller sirap) gör att degen jäser snabbare, jästen i sin tur omvandlar sockret till bland annat koldioxid som då gör att degen sväller upp.   
 
Strösocker:
Ett finkorningt socker som tillverkas av bet- eller rörsocker.
 
Florsocker:
Är finmalet strösocker utblandat med någon form av stärkelse (som förhindrar att det bildas klumpar av sockret). Används ofta i glasyrer eller som dekoration.
 
Sirap:
Sirap framställs genom en invertering av råsocker. Den har flera egenskaper, särskilt vid brödbakning, som att göra brödet saftigare och hålla det färskt längre. Det finns flera olika varianter av sirap, de vanligaste vid brödbakning är ljus, mörk och vit sirap.
 
Råsocker:
Är en mellanprodukt från framställningen av vanligt strösocker. Denna innehåller mer smak samt fler mineraler och vitaminer än vanligt strösocker. Muscovadosocker och farinsocker (se nedan) är två varianter av råsocker.
 
Muscovadosocker:
Tillverkas av sockerrör och är minimalt behandlat, för att kunna behålla smak och färg. Finns i en ljus och en mörk variant. Ljust muscovadosocker smakar lite kola medan mörkt har en viss lakritssmak. Används främst i desserter, glass, bröd och bakning.
 
Farinsocker:
Är inte lika sött som vanligt vitt socker, eftersom det inte är lika raffinerat. Har en kryddig smak och används oftast i kakrecept.
 
Gelésocker:
Används för att exempelvis göra gelé att ha ovan pannacotta. Innehåller ett geleringsämne, som gör att gelatin inte behöver tillsättas.
 
Syltsocker:
Innehåller pektin, som är ett gelébildande ämne. Används för att göra sylt, marmelad och gelé.
 
Stevia:
Är en växt som fungerar som ett naturligt sötningsmedel och som inte innehåller några kalorier.
 
 
 
 
Källor:
Dansukker 
Hemlagat, nr 2 2012
Wikipedia: socker 2012-09-01
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0