Ett livstecken

Publicerat: 2011-09-30 Kl: 13:39:25 | I kategori: Övrigt | 2 kommentarer



Hej!
Det är så kul att se att det är så många som är inne och läser, trots den dåliga uppdateringen det senaste tiden. Blir snart ändring på det, lovar :) Håller nämligen på och bakar för fullt, bara det att ingenting är klart ännu. Det är dop i helgen och en födelsedag som ska firas nästa vecka, så just nu bakas det bland annat cookies, cupcakes och tårtbottnar för fullt.

Har hunnit med lite shopping oxå, ett nytt kakfat, fler muffinsplåtar och dessertglas har införskaffats inför nästa vecka, så då kanske ni förstår att det är mycket på gång. Trevlig helg!

Rocky Road Brownie

Publicerat: 2011-09-24 Kl: 18:05:00 | I kategori: Brownies/Blondies | 7 kommentarer

Det här receptet har jag velat testa länge! Det är någonting med kombinationen av choklad, salta nötter, mjuk kola och fluffiga marshmallows som låter riktigt lockande. Konstigt egentligen, eftersom jag inte äter nötter =) Men min syster fyller år imorgon och när hon bad mig baka någonting och ta med, så kom jag på en gång att tänka på detta recept. Receptet kommer från one more slice av Leila Lindholm (med några mindre ändringar gjorda av mig).




Brownies (grundrecept):
~1 plåt/ca 24 bitar

350 gram mjukt smör
6 dl strösocker
3 dl kakao
1 dl ljus sirap
1/2 tsk salt
6 ägg
3 dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).

2. Vispa smör och strösocker vitt och krämigt.

3. Rör ner kakao, sirap och salt.

4. Rör i ett ägg i taget och vänd slutligen ner vetemjölet i smeten.

5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en ugnsplåt med kant och fyll den med smeten.

6. Grädda kakan i ungefär 30-35 minuter, den ska fortfarande vara lite kladdig. Låt kakan svalna. 

Fudgeglasyr:

3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 dl ljus sirap
400 gram mörk choklad 

Rocky Road Topping:

200 gram dumlekola
1 dl pistagenötter
2 dl jordnötter
1 näve minimarschmallows

1. Koka upp vispgrädde, mjölk och sirap i en kastrull. Ta av den från värmen och låt svalna lite grann. 

2. Hacka chokladen och rör ner den i den varma gräddmjölken så att chokladen smälter. 

3. Bred glasyren över kakan och strö över toppingen.

4. Kyl kakan tills glasyren stelnat och skär den sedan i rutor.

OBS! I receptet är gräddningstiden angiven till 30-35 minuter och därför har jag skrivit så ovan. Jag tog ut min kaka efter femton minuter, längre än så hade jag inte kunnat ha den inne utan att den blivit bränd. Var lite uppmärksam vid gräddningen, det är inte så kul att stå med en plåt bränd kaka.                                                                                                     

Lemon Cake Pops

Publicerat: 2011-09-22 Kl: 18:59:08 | I kategori: Cake Pops | 1 kommentarer

Har precis kommit hem från en liten resa med barnen. Innan jag åkte bad min karl mig göra lite Cake Pops som han kunde ha under veckan. Hade lite överblivna citronmuffins hemma, så det fick bli Lemon Cake Pops denna gång! Täckte hälften med vit choklad (som skulle färgas aprikosa, tänkte att det skulle bli snyggt mot det gula innehållet, men jag råkade ha lite mycket pastafärg så det blev mer rosa...) och hälften med vanlig blockchoklad. Använde mig inte av några mått denna gång, men tillvägagångssättet var samma som när jag gjorde popsen med vaniljsmak.


En liten smakbit

Publicerat: 2011-09-20 Kl: 11:29:00 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer

Gjorde i ordning några cupcakes med citronsmak åt min mamma i helgen, som tack för att hon var barnvakt ett par timmar. På dem hade jag Whipped cream cheese frosting och garnerade lite enkelt med vanligt strössel. Denna frosting blir verkligen lätt och luftig och passar nog på de flesta cupcakes skulle jag tro! Tack mamma ♥




Citroncupcakes:
~ 20 st normalstora

150 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1/2 dl vatten
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 citron

1. Sätt ugnen på 200 grader (varmluft).

2. Vispa ägg och socker poröst.

3. Smält smöret och blanda ner tillsammans med vattnet.

4. Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver i en separat skål, som sedan vänds ner i äggsmeten.

5. Blanda ner rivet skal och saft från citronen.

6. Ställ ut muffinsformar på en plåt. Fyll formarna till ungefär hälften.

7. Grädda i ungefär 10 minuter. Låt svalna.

Whipped cream cheese frosting
~12 normalstora cupcakes

150 gram cream cheese
1,5 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
1 dl florsocker

1. Vispa grädden i en stor skål.

2. Blanda cream cheese, florsocker och vaniljextrakt i en separat skål.

3. Häll över cream cheeseblandningen i vispgrädden och vispa lite till, bara tills det är väl blandat och du har en bra konsistens på frostingen.

Mintkladdkaka

Publicerat: 2011-09-17 Kl: 20:36:00 | I kategori: Kladdkaka | 7 kommentarer

Kladdkaka, alltså. Så enkelt, men så fruktansvärt gott. Eller vidrigt gott, som min svägerska uttryckte det när hon smakade denna variant. Mintig, chokladig och kladdig.



Mintkladdkaka:
~1 kaka

100 gram smör
100 + 150 gram mintchokladkakor (ex. after eight)
2 ägg
2 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
2 ½ msk kakao
1 ½ tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 150 grader (varmluft).

2. Smörj och bröa en form, som är ca 22 cm i diameter.

3. Smält smöret och ta sedan bort kastrullen från plattan. Bryt ner 100 gram mintschoklad. Låt smälta och rör till en jämn smet.

4. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt chokladblandningen samtidigt som du noga rör om.

5. Blanda mjöl, kakao och bakpulver och rör ner i smeten.

6. Häll smeten i formen och grädda i 20 minuter.

7. Ta ut kakan och täck toppen med mintkakor (ca 150 gram, jag la ut kakor så att de täckte hela ytan). Grädda 5 minuter eller tills mintkakorna smält. Bred sedan ut dem så at de täcker hela toppen på kakan. Låt stelna och ta sedan försiktigt bort formens kant. Förvara kallt.

Tips! En tanke om hur man kan göra denna kaka annorlunda är att först grädda den färdigt, alltså i 25 minuter. Samtidigt smälter man mintkakorna i en kastrull och brer sedan denna kräm på kakan när kakan hunnit stelna något. Tänk på att inte lossa formen förrän kakan svalnat/stelnat ordentligt.

Serveringsförslag! Vispad grädde kompletterar chokladsmaken perfekt.

Blogg.se

Publicerat: 2011-09-16 Kl: 14:54:59 | I kategori: Cake Pops | 2 kommentarer



Oj! Hittade en bekant bild när jag gick in på blogg.se idag =) Superkul! Tack för alla fina kommentarer, verkligen jättekul att läsa.

Morotscupcakes med Cream Cheese Frosting

Publicerat: 2011-09-13 Kl: 11:42:49 | I kategori: Cupcakes | 20 kommentarer

Fint besök kräver fint bakverk, är det inte så? :) Morotscupcakes måste ju vara bland det godaste som finns. En riktigt luftig cupcake med smak av kanel och sen en underbart god färskostfrosting ovanpå. Den här cupcaken blir som sagt mycket luftig, så att få i sig två går ganska lätt, både på gott och på ont (men å andra sidan är det faktiskt morötter i den, så liiiite nyttig är den nog. Kanske.)






Morotscupcakes:
~12 stycken normalstora

2 ägg
2 dl socker
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl mjöl
2 tsk bakpulver
1 dl olja
2 dl rivna morötter

1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

2. Ha ner kanel och vaniljsocker och vispa in lite snabbt i äggsmeten.

3. Vispa ner mjöl och bakpulver.

4. Ha i oljan och slutligen rivna morötter och vispa tills allt har blandats.

5. Fördela smeten i formar och grädda i ungefär 15 minuter på 175 grader (varmluft). Låt svalna innan du dekorerar dem.

Cream Cheese Frosting:
~12 normalstora cupcakes

5 dl florsocker
100 gram färskost
50 gram smör, rumstempererat
2 tsk vaniljsocker

1. Vispa samman alla ingredienser i en skål med hjälp av en elvisp, tills du har en jämn frosting.

Lakrits Cake Pops

Publicerat: 2011-09-12 Kl: 21:29:03 | I kategori: Cake Pops | 44 kommentarer

Jag är gift med en man som älskar lakrits. Ä L S K A R. Jag har ett flertal recept på bakverk med lakrits som ligger på hög och väntar, men detta är inte ett av dem =) Istället bestämde jag mig lite spontant i affären när jag gick förbi hyllan med kakor och såg Singoallakakor med lakritssmak. Tog snabbt ett paket och lite vit choklad och tänkte ganska nöjt för mig själv att jag nu visste hur jag skulle spendera gårdagens regniga söndagseftermiddag!




Lakrits Cake Pops:
~16 stycken

1 paket Singoalla med lakritssmak
100 gram färskost
100 gram vit choklad
Strössel till dekoration

1. Mixa kakorna till smulor. Använd en mixer eller hushållsmaskin.

2. Ha ner osten och blanda väl med smulorna med hjälp av en sked.

3. Rulla smeten till små bollar. Lägg dessa på en tallrik och ställ in i kylen ett tag.

4. Under tiden smälter du chokladen, antingen i ett vattenbad eller i micron. Jag hade i en hel del med svart livsmedelsfärg, för att betona lakritsen.

5. Ta ut bollarna. Doppa ena änden av pinnen i choklad och stick sedan in den i bollen. Låt stelna ett tag. 

6. Doppa popsen i chokladen och dekorera med strössel om du vill. 
 

Tips! Använde mig denna gång av äggkartonger, som jag gjorde små hål i och där jag sedan kunde trycka ner popsen för att stelna. Då stod de upp på ett stabilt sätt som gjorde att jag (försiktigt) kunde flytta dem från bordet till kylskåpet utan problem.

Månadens sötsak

Publicerat: 2011-09-09 Kl: 18:46:36 | I kategori: Mjuka kakor | 5 kommentarer

Temat för Månadens sötsak på Söta saker var denna gång syrligt. Jag har länge kännt mig manad att vara med i denna utmaning och nu var det dags! Syrligt fick mig att tänka på citron, så jag bakade rätt och slätt en saftig citronkaka med citronglasyr.




Citronkaka:
~10 bitar

150 gram smör
3 ägg
2 dl socker
3/4 dl vispgrädde
1 citron, finrivet skal och saft
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1. Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft).

2. Smörj och bröa en form, som är ungefär 22-24 centimeter i diameter.

3. Smält smöret och låt det svalna.

4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.

5. Blanda ner smör, grädde samt saft och skal från en citron.

6. Tillsätt mjöl och bakpulver och blanda till en jämn smet.

7. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ungefär 30 minuter.

8. Låt kakan kallna.

Glasyr:

3 dl florsocker
2 msk citronsaft

1. Blanda ihop glasyren.

2. Bred glasyren över kakan. Dekorera eventuellt med strimlat citronskal.

Vaniljcupcakes med geléhallonmousse

Publicerat: 2011-09-07 Kl: 20:53:20 | I kategori: Cupcakes | 1 kommentarer





Receptet på själva cupcakesen finns här och geléhallonmoussen hittar du här :)

Geléhallonmousse

Publicerat: 2011-09-07 Kl: 16:18:31 | I kategori: Frostings | 0 kommentarer

Mousse eller fluff :)



Geléhallonmousse:
~10-12 normalstora cupcakes alternativt 1 lager tårtfyllning

60 - 80 gram geléhallon
3 dl vispgrädde

1. Klipp hallonen i mindre bitar.

2. Värm grädden och hallonen i en kastrull. Ha kastrullen på låg värme, grädden får absolut inte koka. Rör om emellanåt. När hallonen smält är moussen klar.

3. Ställ moussen kallt i kylskåpet i minst fem timmar, allra helst över natten. Vispa sedan upp den, så är den klar att användas.

Rulltårta med hallonsylt

Publicerat: 2011-09-05 Kl: 16:53:17 | I kategori: Mjuka kakor | 0 kommentarer

Första gången jag skulle baka en rulltårta gick någonting väldigt galet. Smeten blev jättetunn och svällde ingenting i ugnen, så jag kunde rulla ihop den i princip hur många varv som helst. Hur som helst. Kände att det var dags att göra ett nytt försök och började bläddra i A Piece of Cake av Leila Lindholm (som i oktober kommer ut med en ny bakbok, med bland annat en massa recept på cupcakes) och mycket riktigt fanns det ett recept där. Ändrade lite i det (har aldrig varit särskilt förtjust i mandelspån) och fick ett mycket bättre resultat denna gång =)



Rulltårta:
~10 skivor

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk mjölk
skal av 1 apelsin
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 dl hallonsylt

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Vispa ägg och socker citt och pösigt.

3. Tillsätt mjölk och rivet apelsinskal.

4. Blanda vetemjöl och bakpulver i en separat skål innan du vänder ner detta i smeten.

5. Klä en plåt med bakplåtspapper. Bred ut smeten jämnt och tunt på denna.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka fem minuter.

7. Ta fram en till plåt och klä denna med bakplåtspapper. Ha strösocker på den gräddade smeten innan du stjälper upp den på den andra plåten. Lossa försiktigt bakplåtspappret.

8. Bred ut hallonsylten jämnt, innan du rullar ihop tårtan. Den ska fortfarande vara varm när du gör detta.

Vaniljcupcakes med limefrosting

Publicerat: 2011-09-04 Kl: 20:50:31 | I kategori: Cupcakes | 0 kommentarer




Ingredienser:
~12 stora cupcakes

3 ägg
2 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljpulver
100 gram smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.

3. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.

4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat skål. Vänd ner i äggsmeten.

5. Placera ut muffinsformar och fyll dem till 1/2.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Limefrosting:

ca 5 dl florsocker
60 gram rumsvarmt smör
100 gram philadelphiaost
1 tsk vaniljsocker
saft från 3 lime
några droppar grön hushållsfärg (valfritt)


1. Blanda samman ingredienserna till frostingen. Limesaften kan göra den lite rinnig, ha i lite extra florsocker då tills du blir nöjd.

Tips! Om frostingen fortfarande känns lite för lös i konsistensen, låt den stå ett tag i kylskåpet och stelna lite innan du dekorerar cupcakesen.

Ungherrar

Publicerat: 2011-09-04 Kl: 20:28:04 | I kategori: Småkakor | 0 kommentarer

Det här måste vara de godaste småkakorna som finns! Lite farliga sådär, börjar man äta en så tar man snart en till och sen en till och...




Ungherrar:
~ massor

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl marsanpulver
1 tsk bakpulver
1 dl socker
250 gram smör (rumstempererat)

1 ägg
strösocker

1. Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål. 

2. Arbeta in smöret och låt därefter degen vila kallt i en timme.

3. Sätt ugnen på 175 grader (varmluft).

4. Arbeta ut degen i längder på en plåt klädd med bakplåtspapper.  Platta till längderna.

5. Vispa upp ett ägg lätt i en skål. Pensla sedan längderna med ägget. Ha på strösocker.

6. Grädda mitt i ugnen i ungefär 10 minuter, tills längderna fått fin färg. Låt svalna lite grann, skär sedan längderna i bitar medan de fortfarande är lite varma.
Mat och Dryck Blogg Topplista Mat & dryck bloggar Blogglista.se länkkatalog Favoritlistan.se Mat Matbloggstoppen
RSS 2.0